تعداد نشریات | 44 |
تعداد شمارهها | 1,303 |
تعداد مقالات | 16,020 |
تعداد مشاهده مقاله | 52,486,536 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 15,213,646 |
ارزیابی پایداری زیستمحیطی نظام زراعی با استفاده از تحلیل ردپای اکولوژیک (مطالعه موردی : کشت سیب زمینی و خیار در دهستان سفالگران شهرستان بهار) | ||
دانش کشاورزی وتولید پایدار | ||
مقاله 4، دوره 29، شماره 2، تیر 1398، صفحه 53-99 اصل مقاله (1.06 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
نویسندگان | ||
پیام رضایی1؛ کریم نادری مهدیی* 1؛ سعید کریمی1؛ کاروان شانازی2 | ||
1گروه ترویج و آموزش کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا همدان | ||
2گروه توسعه، گروه ترویج و آموزش کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا همدان | ||
چکیده | ||
تحلیل ردپای اکولوژیک در کشاورزی موضوعی جدید و در حال تکامل است که میزان زمین بهرهور مورد نیاز برای جبران اثرات زیستمحیطی ناشی از فعالیتهای گوناگون کشاورزی را مشخص میکند. در این راستا هدف اصلی تحقیق تحلیل ردپای اکولوژیکی کشت سیب زمینی و خیار در دهستان سفالگران شهرستان بهار است. رویکرد غالب پژوهش کمی و پیمایشی بوده و دادهها با استفاده از پرسشنامه به صورت مقطعی در سال زراعی 1395-1394 از 100 نفر کشاورز سیب زمینی کار و 50 نفر از کشت کنندگان خیار گردآوری و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. برای ارزیابی پایداری، با در نظر گرفتن مصرف انرژی، از شاخصهای ارزیابی زیستمحیطی براساس مصرف بذر، آب، سوخت، نیروی انسانی، کود، سموم، تولید محصولات سیب زمینی و خیار استفاده شد. معیار مقایسه هکتار جهانی حاصل از برآورد مدل ردپای اکولوژیکی در هریک از محصولات بود. نتایج پژوهش نشان داد که براساس رویکرد ردپا، هر دو کشت در وضعیت ناپایدار قرار دارند و تفاوت معنیداری بین نمره کل ردپای اکولوژیکی بر حسب هکتار جهانی در کشت سیب زمینی (03/4) و کشت خیار (23/3) وجود دارد، به طوری که کشت خیار از ناپایداری زیستمحیطی کمتری برخودار است. طبق فاکتور هکتار جهانی، هر دو کشت سیب زمینی و خیار بیش از ظرفیت اکولوژیکی یک هکتار زمین مولد بهره برداری می شوند، بدین مفهوم که زمین مورد نیاز برای جبران اثرات زیست محیطی این دو کشت کافی نیست. با این وجود ردپای اکولوژیکی فاکتور بذر برای کشت سیب زمینی با 5/24 درصد هکتار جهانی و برای کشت خیار فاکتور کود شیمیایی(نیتروژن) با 95/22 درصد بیشترین تأثیر را بر ناپایداری زیست محیطی داشته است. | ||
کلیدواژهها | ||
ارزیابی اثرات زیستمحیطی؛ خیار؛ سیب زمینی؛ ظرفیت اکولوژیکی؛ کشاورزی پایدار | ||
سایر فایل های مرتبط با مقاله
|
||
مراجع | ||
Agostinho F, and Pereira L. 2013. Support Area as an Indicator of Environmental Load: Comparison between Embodied Energy, Ecological Footprint, and Energy accounting Methods. Ecological Indicator, 24: 494 –503.
Akcaoz H, Ozcatalbas O, and Kizilay H. 2009. Analysis of Energy Use for Pomegranate Production in Turkey. Journal of Food, Agriculture and Environment, 7:475-480.
Anielski M, and Wilson, J. 2010. Environmental Footprinting for Agriculture in Alberta: Literature Review and Analysis. Environmental Stewardship Division of Alberta Agriculture and Rural Development.
Barber AA. 2003. Case study of total energy and carbon indicators for New Zealand arable and outdoor vegetable production. Agricultural Engineering Consultant Agrilink. New Zealand Ltd.
Bareimani F, and Asgarei S. 2010. Determining the Intensity of Environmental Instability in Rural Settlements of Sistan by Multi Criteria Evaluation Model, Geography and Development, 8(19): 127-144. (In Persian).
Canakci M, and Akinci I. 2006. Energy use pattern analyses of greenhouse vegetable production. Energy, 31(8-9), 1243-1256.
Carof M, Colomb B, and Aveline A. 2013. A guide for choosing the most appropriate method for multi-criteria assessment of agricultural systems according to decision-makers’ expectations. Agricultural Systems, 115: 51-62.
Cerutti A, Beccaro G. L, Bagliani M, Donno D, and Bounous G. 2013. Multifunctional Ecological Footprint Analysis for Assessing Eco-efficiency: A Case Study of Fruit Production Systems in Northern Italy. Journal of Cleaner Production, 40: 108-117.
Crishna N. 2007. Review and Application of the Ecological Footprint: A Case Study of Agricultural Systems in Scotland. A Dissertation Conducted for the Degree of Master of Science, Center for the study of Environmental Change and Sustainability, University of Edinburgh.
Demircan V, Ekinci K, Keener HM, Akbolat D, and Ekinci C. 2006. Energy and economic analysis of sweet cherry production in Turkey: a case study from Isparta province. Energy Conversion and Management. 47:1761-1769.
Dong G, Mao X, Zhou J, and Zeng A. 2013. Carbon Footprint Accounting and Dynamics and the Driving Forces of Agricultural Production in Zhejiang Province, China. Journal of Ecological Economic, 91: 38–47.
Esengun K, Erdal G, Gunduz O, and Erdal H. 2007. An economic analysis and energy use in stake-tomato production in Tokat province of Turkey. Renew Energy, 32:1873-1881.
Esengun K, Gunduz O, and Erdal G. 2007. Input-output energy analysis in dry apricot production of Turkey. Energy Conversion and Management, 48:592-598.
Esfahani SMJ, Naderi Mahdei K, Saadi H, and Dourandish A. 2017. Efficiency and Sustainability of Silage Corn Production by Data Envelopment Analysis and Multi-Functional Ecological Footprint: Evidence from Sarayan County, Journal of Agricultural Science and Technology, 19: 1453-1468.(In Persian).
Ewing B, Moore D, Goldfinger S, Oursler A, Reed A, and Wackernagel M. 2010.The Ecological Footprint Atlas 2010. Okland: Global Footprint Network.
Fallahpour F, Aminghafouri A, Behbahani AG, and Bannayan M. 2012. The environmental impact assessment of wheat and barley production by using life cycle assessment (LCA) methodology. Environment, Development and Sustainability, 14(6), 979-992. (In Persian).
Gan Y, Liang C, Wang X, and McConkey B. 2011. Lowering Carbon Footprint of Durum Wheat by Diversifying Cropping Systems. Field Crops Research, 122: 199–206.
Guzman J, Marrero M, and Arellano A. 2013. Methodology for Determining the Ecological Footprint of the Construction of Residential Buildings in Andalusia (Spain). Ecological Indicator, 25: 239-249.
Hamedan Jihad of Agriculture Organization. 2015. Statistics of Agriculture. Available in: http://hamedan.agri-jahad.ir
Khoramivafa M, Nouri M, Mondani F, and Veisi H. 2016. Evaluation of virtual water, water productivity and ecological footprint in wheat and maize farms in west of Iran: A Case Study of Kouzaran Region, Kermanshah Province, Journal of Water and Sustainable Development, 3(2): 19-26. (In Persian).
Khorramdel S, Abolhassani L, and Rahmati E. 2016. Environmental impacts assessment of saffron agro ecosystems using life cycle assessment methodology: (Case study: Torbat-e Heydarieh and Ghaen counties). Journal of Saffron Research (semi-annual), 4(2): 229-248. (In Persian).
Khosruzzaman S, Asgar MA, Rahman KR, and Akbar S. 2010. Energy intensity and productivity in relation to agriculture-Bangladesh perspective. Journal of Bangladesh Academy of Sciences, 34(1), 59-70.
Kissinger M, and Gottlieb D, 2012. From Global to Place Oriented Hectares: The Case of Israel’s Wheat Ecological Footprint and Its Implication for Sustainable Resource Supply. Ecological Indicator, 16: 51–57.
Li XM, Xiao RB, Yuan SH, Chen JA, and Zhou JX. 2010. Urban total ecological footprint forecasting by using radial basis function neural network: A case study of Wuhan city, China. Ecological Indicators, 10(2): 241-248.
Mafakheri S, Veisi H, Noure O, Mahdavi Damghani A. 2016. Environmental impact assessment of strawberry production in two conventional and organic production systems: (Case Study: Kurdistan Province). Journal of Agricultural Science and Sustainable Production, 27(2): 197-208. (In Persian).
Mohammadi A, Omid M. 2010. Economic analysis and relation between energy inputs and yield of greenhouse cucumber production in Iran. Applied Energy, 87(1):191-196.
Mohammadi A, Rafiee S, Mohtasebi SS, and Rafiee H. 2010. Energy inputs–yield relationship and cost analysis of kiwifruit production in Iran. Renewable energy, 35(5), 1071-1075.
Naderi Mahdei K, Bahrami A, Aazami M, and Sheklabadi M. 2015. Assessment of Agricultural Farming Systems Sustainability in Hamedan Province Using Ecological Footprint Analysis (Case Study: Irrigated Wheat). Journal of Agricultural Science and Technology, 17:1409-1420.
Ozkan B, Fert C, Karadeniz CF. 2007. Energy and cost analysis for greenhouse and open-field grape production. Energy, 32:1500-1504.
Ozkan B, Kurklu A, Akcaoz H. 2004a. An input-output energy analysis in greenhouse vegetable production: a case study for Antalya region of Turkey. Biomass Bioenergy, 26:189-195.
Ozkan, B, Akcaoz H, and Fert C. 2004. Energy Input–output Analysis in Turkish Agriculture. Renew. Energy, 29: 39-51.
Passeri N, Borucke M, Blasi E, Franco S. and Lazarus E. 2013. The Influence of Farming Technique on Cropland: A New Approach for the Ecological Footprint. Ecological Indicators, 29: 1–5.
Pervanchon F, Bockstaller C, Girardin P. 2002. Assessment of energy use in arable farming systems by means of an agro ecological indicator: the energy indicator. Agricultural Systems, 72:149-172.
Rees WE. 1996. Revisiting carrying capacity: area-based indicators of sustainability. Population and Environment, 17(3): 195-215.
Roudgarmi P, Khorasani N, Monavari SM and Nouri J. 2008. Alternatives evaluation in EIA by spatialmulti-criteria evaluation technique. Journal of Food, Agriculture & Environment, 6(1): 199-205.
Singh H, Mishra D and Nahar N.M. 2002. Energy use pattern in production agriculture of a typical village in arid zone India part I. Energy Conversion and Management 43(16): 2275-2286.
Tipi T, Cetin B, and Vardar A. 2009. An Analysis of Energy Use and Input Costs for Wheat Production in Turkey. Journal of Food, Agriculture & Environment, 7(2): 352-356.
Tzilivakis J, Warner DJ. May M., Lewis KA., and Jaggard K. 2005. An assessment of the energy inputs and greenhouse gas emissions in sugar beet (Beta vulgaris) production in the UK. Agricultural Systems, 85: 101–119.
Van der Werf HM, and Turunen L. 2008. The environmental impacts of the production of hemp and flax textile yarn. Industrial Crops and Products, 27(1), 1-10.
Wackernagel M, Schulz NB, Deumling D, Linares AC, Jenkins M, Kapos V, and Randers J. 2002. Tracking the ecological overshoot of the human economy. Proceedings of the national Academy of Sciences, 99(14): 9266-9271.
Yarali N, Soltani, A, Jafari A, Mafi Gholami, D Mahmoudi, M. 010. Evaluation of environmental impact of development (EIA) on oshtrankoh protected Area using damage model. Environmental Research, 1:13-22.
Yilmaz I, Akcaoz H, Ozkan B. 2005. An analysis of energy use and input costs for cotton production in Turkey. Renewable Energy, 30(2):145-55.
Zangeneh M, Omid M, and Akram A. 2010. A comparative study on energy use and cost analysis of potato production under different farming technologies in Hamadan province of Iran. Energy, 35(7): 2927-2933. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 753 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 641 |