تعداد نشریات | 44 |
تعداد شمارهها | 1,303 |
تعداد مقالات | 16,020 |
تعداد مشاهده مقاله | 52,489,240 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 15,216,893 |
اثر پیش تیمار اسمزی برمؤلفه های جوانه زنی بذر ارقام گوجه فرنگی (Lycopersicom esculentum Mill.) | |||||||||||||
دانش کشاورزی وتولید پایدار | |||||||||||||
مقاله 1، دوره 21، شماره 4، بهمن 1390، صفحه 1-16 اصل مقاله (245.17 K) | |||||||||||||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | |||||||||||||
نویسندگان | |||||||||||||
مهدی رمضانی* ؛ رضا رضایی سوخت آبندانی | |||||||||||||
دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران | |||||||||||||
چکیده | |||||||||||||
چکیده به منظور بررسی اثر پیش تیمار اسمزی بر جوانهزنی بذرهای گوجه فرنگی، یک آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در سه تکرار در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان مازندران در سال 1389 اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل ارقام گوجه فرنگی ergon، normaو ravista و پنج پیش تیمار شامل پلی اتیلن گلایکول (PEG6000)، کلرید پتاسیم (KCl) با غلظت های پنج و10 درصد، آب خالص و تیمار شاهد بود. نتایج نشان داد که حداکثر طول ریشهچه و ساقهچه تحت تیمارهای رقم و پیش تیمار با غلظت 10 درصد پلی اتیلن گلایکول و رقم ergon بدست آمد، اما بیشترین طول گیاهچه در رقم ergon حاصل شد. بیشترین نسبت طولی ریشه به ساقهچه (R/S) تحت پیش تیمار توسط پلی اتیلن گلایکول با غلظتهای پنج و10 درصد در رقم ergon مشاهده شد. حداکثر نسبت وزن تر و خشک ریشهچه به ساقهچه (R/S) به ترتیب با پرایم نمودن توسط آب خالص و کلرید پتاسیم (KCl) با غلظت های پنج و 10 درصد نتیجه شد. بیشترین تعداد جوانه عادی و تعداد کل بذر جوانه زده به ترتیب در رقم ravista با پیش تیمار آب خالص و پلی اتیلن گلایکول حاصل شد. حداکثر سرعت جوانهزنی تحت تیمار های رقم و پرایمینگ به ترتیب با پیش تیمار پلی اتیلن گلایکول با غلظت 10 درصد و رقم ergon بدست آمد. بیشترین و کمترین درصد جوانهزنی به ترتیب در ارقام ravista و norma نتیجه شد. در حالی که حداکثر وزن تر ریشهچه و ساقهچه به ترتیب با پیش تیمار کلرید پتاسیم با غلظت 10 درصد حاصل گردید. بیشترین شاخص ویگور یک با پیش تیمار پلی اتیلن گلایکول در غلظت 10 درصد در رقم ravista و کلرید پتاسیم در غلظت پنج درصد در رقم norma و بیشترین شاخص ویگور دو نیز مربوط به پلی اتیلن گلایکول در غلظت پنج درصد در رقم ergon حاصل شد. | |||||||||||||
کلیدواژهها | |||||||||||||
پیش تیمار بذر؛ درصد و سرعت جوانهزنی؛ شاخص ویگور؛ گوجه فرنگی | |||||||||||||
اصل مقاله | |||||||||||||
مقدمه گوجهفرنگی (.MillLycopersicom esculentum) یکی از محصولات باغی ایران و سایر کشورهای جهان محسوب می گردد .گیاه گوجه فرنگی دارای سازگاری وسیع به شرایط مختلف اقلیمی و خاکی میباشد و جزء محصولات تابستانه بشمار میرود که تقریباً به فصل رشد طولانی نیاز دارد (یاماگوچی 1993) .سطح زیر کشت این گیاه در سال 2009 میلادی 5/4 میلیون هکتار بوده است و از این اراضی 140 میلیون تن محصول برداشت شده است که در بین سبزیها بیشترین تولید را به خود اختصاص داده است (بی نام 2009). واریتههای اصلاح شده دارای قوه نامیه بالائی می باشند ولی این واریتهها هنگامی که پس از کاشت با تنشهای فیزیکی نظیر دمای بالا ، افزایش یا کمبود آب ،شوری، سلهبندی خاک یا با تنشهای بیولوژیکی همچون بیماریها، آفات و علفهای هرز مواجه میشوند، رشد گیاهچه در آنها با مشکل روبه رو خواهد بود و درصد ظهور گیاهچه کاهش خواهد یافت و یا حتی در شرایط سختتر این عوامل میتوانند از ظهور گیاهچه ممانعت بعمل آورند و این در حالی است که گیاهان یکنواخت و همشکل برای تولید حداکثر عملکرد و بالا بردن راندمان برداشت ضروری به نظر میرسد (آرین وکیراک 2003). افزایش اندازه بذر که به واسطه اصلاح گیاهان بدست آمده و همچنین افزایش پتانسیل ژنتیکی برای بهبود قدرت بذور کافی به نظر نمیرسد بنابراین راهکارهای دیگری که کیفیت بذر را بالا میبرند مورد تأکید قرار میگیرند (فوجی کورا 1993). پرایمینگ تکنیکی است که اجازه داده میشود بذرها مقداری آب جذب کنند به طوری که مراحل اولیهی جوانهزنی انجام شود اما ریشه چه خارج نشود. به عبارت دیگر، بذرها تا مرحله ی دوم جذب آب پیش می روند اما وارد مرحلهی سوم نمیشوند، بعد از تیمار پرایمینگ، بذرها خشک و همانند بذرهای تیمار نشده (شاهد) ذخیره و کشت میشوند (مک دونالد 2000).تیمار پرایمینگ باعث کوتاه کردن زمان کاشت تا سبز شدن و حفاظت بذرها از عوامل زنده و غیرزنده در مرحلهی بحرانی استقرار گیاهچه میشود. همچنین این تیمارها یکنواختی سبز شدن را موجب میشوند که منجر به استقرار یکنواخت و بهبود عملکرد در محصول می شوند (باسرا و همکاران 2004). در پرایمینگ مقدار محدودی آب در اختیار گیاه قرار میگیرد تا فقط مراحل مقدماتی جوانهزنی قبل از خروج ساقهچه و ریشهچه انجام گیرد و بذور برای جوانه زنی در مراحل بعدی آماده شود (آرتالا 2003). بذور پیش تیمار شده در مقایسه با شاهد در دامنه وسیعی از دما جوانه میزنند و حساسیت کمتری به تغییرات اکسیژن در محیط جوانهزنی دارند (اسموک 1993). پرایمینگ بذور گوجه بامحلول 2 درصد نیترات پتاسیم در دمای 20 درجه سانتی گراد و به مدت پنج روز موجب افزایش سرعت جوانهزنی بذور شد ولی تأثیری روی درصد جوانهزنی نداشت (آرین وکیراک 2003). اسمو پرایمینگ در بعضی از مواقع دارای محدودیتهای نظیر کمبود اکسیژن در پتانسیلهای اسمزی خیلی منفی و یا جذب آب بیشتر در هنگام شستشوی مواد اسمزی از روی بذور و همچنین کاهش طول عمر بذر پس از پرایمینگ نیز میباشد که میتوان با بکاربردن روشهای همچون انتخاب پتانسیل اسمزی مناسب و خشک کردن بذور پس از شستشو و همچنین تیمارهای پس پرایمینگ همچون استرس گرمایی و نگهداری در شرایط خاص این معایب را رفع نمود (آتکین 1999) .جهت کاشت زودهنگام و همچنین افزایش سرعت جوانهزنی از پیش تیمارهای همچون هیدروپرایمینگ و اسموپرایمینگ استفاده میگردد که در این میان روش اسموپرایمینگ اهمیت بسزایی دارد و شامل روشی است که آب را بصورت کنترل شده و با استفاه از موادی مانند PEG و KNO3 و غیره در اختیار بذر قرار میدهند بطوری که موجب شروع شدن فعالیتهای متابولیکی جوانهزنی میشود ولی در عمل از ظهور ریشهچه و ساقهچه ممانعت بعمل میآورد (پیکارد 1993). هدف از این تحقیق تعیین روش پرایمینگ برای هر رقم و بررسی اثر آن بر روی برخی از صفات مربوط به جوانهزنی در بذور گوجه فرنگی میباشد. تا اینکه بتوان بهترین ترکیب تیماری را جهت اسموپرایمینگ بذرهای گوجه فرنگی تعیین کرد.
مواد و روشها به منظور بررسی اثرات اسمو پرایمینگ بر جوانه زنی بذرهای گوجه فرنگی، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در سه تکرار در آزمایشگاه مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان مازندران در سال 1389 اجرا گردید. تیمارها شامل ارقام گوجه فرنگی ergon، normaو ravista و پنج محلول پرایمینگ شامل پلیاتیلن گلایکول
در پایان دادههای بدست آمده، توسط نرم افزار آماری MSTAT-C مورد تجزیه واریانس و مقایسه میانگینها با آزمون LSD در سطح احتمال 5 درصد انجام شد.
نتایج و بحث طول ساقهچه و ریشهچه نتایج تجزیه واریانس نشان داد که طول ساقه چه از نظر آماری تحت تأثیر رقم، پرایمینگ و اثرات
بیشترین و کمترین طول ساقه چه تحت اثرات متقابل رقم × پرایمینگ به ترتیب با پیش تیمار توسط PEG با غلظت 10 درصد و آب خالص تحت رقمهای ravista و ergon می باشد (شکل1). از نظر آماری اثر رقم، پرایمینگ و اثر متقابل رقم و پرایمینگ به ترتیب در سطح احتمال پنج و 1 درصد بر طول ریشهچه معنیدار بود (جدول1). حداکثر طول ریشه چه تحت رقم ergon (700/8 سانتیمتر) مشاهده شد و همچنین حداکثر و حداقل طول ریشهچه به ترتیب با پیش تیمار توسط PEG با غلظتهای 10 و پنج درصد و آب خالص حاصل گردید (جدول2). کمترین طول ریشهچه تحت اثرات متقابل رقم و پرایمینگ با پیش تیمار توسط آب خالص با غلظت پنج درصد تحت رقم ergon حاصل گردید (شکل2). نتایج آزمایشهای مختلف بیانگر این مطلب است که در اثر تنش خشکی طول ریشهچه و ساقهچه هر دو کاهش مییابند، ولی نسبت کاهش طول ساقهچه بیشتر از طول ریشهچه میباشد. در سایر پژوهشها مشخص شده است که در شرایط تنش خشکی ارقام مقاوم به خشکی در مراحل اولیه تنش از سرعت رشد ریشه بالاتری برخوردارند، در نتیجه نسبت طول ریشهچه به ساقهچه در آنها افزایش می یابد (ایسنستات و همکاران 1999). سانچیز و همکاران (2001) نیز گزارش کردند که طول ریشه بذری در خیار و فلفل در اثر هیدروپرایمینگ به طور معنیداری افزایش یافت. قوامی و همکاران (1383) با بررسی تنش شوری بر طول ریشهچه و ساقهچه ارقام مختلف گندم اظهار داشتند که با کاهش پتانسیل اسمزی طول ریشهچه و ساقهچه کاهش یافت. زینلی و همکاران (1380) اظهار نمودند که در کلزا حساسیت ریشهچه به تنش شوری بیش از ساقهچه میباشد.
PEG: پلیاتیلنگلایکول،KCl: کلرید پتاسیم،Water: آب، Control: شاهد، V1: ergon،V2: norma، V3:ravista ، a: بیشترین مقدار و e: کمترین مقدار شکل 1- تأثیر سطوح مختلف رقم × پرایمینگ بر طول ساقهچه بذر پرایمینگ شده سه رقم گوجه فرنگی
PEG: پلیاتیلنگلایکول،KCl: کلرید پتاسیم،Water: آب، Control: شاهد، V1: ergon،V2: norma، V3:ravista ، a: بیشترین مقدار و g: کمترین مقدار شکل 2- تأثیر سطوح مختلف رقم × پرایمینگ بر طول ریشهچه بذر پرایمینگ شده سه رقم گوجه فرنگی
طول گیاهچه این صفت از نظر آماری تحت تأثیر رقم، پرایمینگ و اثرات متقابل رقم و پرایمینگ به ترتیب در سطح احتمال پنج و 1 درصد قرار گرفت (جدول1). بیشترین طول گیاهچه در رقم ergon (90/15 سانتی متر) مشاهده شد. حداکثر و حداقل طول گیاهچه با پیش تیمار توسط PEG با غلظت 10 درصد و آب خالص به ترتیب 90/16 و 05/9 سانتیمتر حاصل شد (جدول2). کمترین طول گیاهچه تحت اثرات متقابل رقم و پرایمینگ با پیش تیمار توسط آب خالص با غلظت پنج درصد تحت رقم ergon با طول 150/4 سانتی متر حاصل گردید (شکل3). اکبری و همکاران (2007) و حسینی و رضوانی مقدم (1385) نیز در بررسیهای خود نشان دادند شوری میتواند سبب کاهش طول ریشهچه یا ساقهچه و در نهایت کاهش طول گیاهچه شود. کاهش رشد گیاهچه در پاسخ به افزایش تنش شوری به دلیل اثرات اسمزی به سبب کمبود آب، اثرات سمی یونها و عدم جذب متوازن مواد غذایی لازم بوده که این حالت ممکن است همه جنبههای متابولیسم گیاه را تحت تأثیر قرار میدهد.
PEG: پلیاتیلنگلایکول،KCl: کلرید پتاسیم،Water: آب، Control: شاهد، V1: ergon،V2: norma، V3:ravista ، a: بیشترین مقدار و h: کمترین مقدار شکل 3- تأثیر سطوح مختلف رقم × پرایمینگ بر طول گیاهچه بذر پرایمینگ شده سه رقم گوجه فرنگی.
نسبت طولی ریشه چه به ساقه چه (R/S) در میان منابع تغییرات نسبت طولی ریشهچه به
PEG: پلیاتیلنگلایکول،KCl: کلرید پتاسیم،Water: آب، Control: شاهد، V1: ergon،V2: norma، V3:ravista ، a: بیشترین مقدار و g: کمترین مقدار شکل 4- تأثیر سطوح مختلف رقم × پرایمینگ بر نسبت طولی (R/S) بذر پرایمینگ شده سه رقم گوجه فرنگی
نسبت وزن تر و خشک ریشهچه به ساقهچه (R/S) نسبت وزن تر و خشک ریشهچه به ساقهچه (R/S) از نظر آماری تحت تأثیر رقم، پرایمینگ و اثرات متقابل رقم و پرایمینگ در سطح احتمال 1 درصد قرار گرفت (جدول1). حداکثر و حداقل نسبت وزن تر R/S تحت رقم norma و ergon نتیجه شد و همچنین بیشترین و کمترین آن با پیش تیمار توسط آب خالص و PEG با غلظت پنج و 10 درصد حاصل گردید (جدول2). حداکثر و حداقل نسبت وزن تر R/S تحت اثرات متقابل رقم × پرایمینگ با KCl در غلظت های پنج و 10 درصد تحت رقم های ergon و norma به ترتیب برابر 57/2، 420/2 و 320/0 بدست آمد (شکل 5).
PEG: پلیاتیلنگلایکول،KCl: کلرید پتاسیم،Water: آب، Control: شاهد، V1: ergon،V2: norma، V3:ravista ، a: بیشترین مقدار و d: کمترین مقدار شکل 5- تأثیر سطوح مختلف رقم × پرایمینگ بر نسبت وزن خشک (R/S) بذر پرایمینگ شده سه رقم گوجه فرنگی.
طبق جدول 1 نسبت وزن خشک ریشه چه به ساقه چه (R/S) تنها تحت تأثیر پرایمینگ در سطح احتمال 1 درصد اثر معنی داری از نظر آماری داشته است. حداکثر و حداقل نسبت وزن خشک R/S با پیش تیمار توسط KCl و PEG با غلظت های 10 و پنج درصد به ترتیب برابر 30/2 و 700/0 نتیجه شد (جدول2). یکی از دلایل عمدهُ که میتواند کاهش وزن خشک ساقهچه را در پتانسیلهای بالا توجیه کند تحریک موادغذایی و انتقال آنها از لپههای به محور رویانی است. قابل ذکر است عواملی که سرعت رشد محور رویانی را تحت تأثیر قرار میدهند میتوانند بر تحرک موادغذایی و انتقال آنها از لپهها به محور رویانی تأثیر بگذارند (باقری و همکاران 1379).
تعداد جوانه عادی و تعداد کل بذر جوانه زده نتایج تجزیه واریانس نشان داد که تعداد جوانه عادی از نظر آماری تحت تأثیر رقم، پرایمینگ و اثرات متقابل رقم و پرایمینگ در سطح احتمال 1 درصد قرار گرفت (جدول1). بیشترین و کمترین تعداد جوانهزنی تحت رقم های ravista و norma به ترتیب برابر 23 و 7 عدد بود، همچنین بیشترین تعداد جوانه عادی با پیش تیمار توسط آب خالص برابر با 24 عدد حاصل شد (جدول2). حداکثر و حداقل جوانه عادی تحت اثرات دو عاملی رقم و پرایمینگ بوسیله PEG، KCl، PEG با غلظت های 10 درصد و آب خالص تحت رقمهای norma و ergon حاصل گردید (شکل6). تعداد کل بذر جوانه زذه از نظر آماری تحت تأثیر رقم، پرایمینگ و اثرات متقابل رقم × پرایمینگ به ترتیب در سطح احتمال پنج و 1 درصد تفاوت معنیداری را نشان داد (جدول1). بیشترین و کمترین تعداد کل بذر جوانه زده تحت رقم های ravista و norma (به ترتیب 24 و11 عدد) و همچنین حداکثر و حداقل آن با پیش تیمار PEG وKCl با غلظت های پنج و10 درصد (به ترتیب 24 و17 عدد) بدست آمد (جدول2). کمترین تعداد کل بذر جوانه زده تحت اثرات متقابل رقم × پرایمینگ به ترتیب با پیش تیمار توسط PEG با غلظت 10 درصد وآب خالص حاصل شد (شکل7). کلهر (1388) بیان داشت که حداکثر تعداد جوانه عادی با مصرف PEG در غلظت پنج درصد در 12 ساعت (66/43 جوانه) و حداقل آن در شرایط KNO3 در غلظت 1 درصد در 36 ساعت حاصل شد که برابر (25 جوانه غیرعادی) بوده است.
PEG: پلیاتیلنگلایکول،KCl: کلرید پتاسیم،Water: آب، Control: شاهد، V1: ergon،V2: norma، V3:ravista ، a: بیشترین مقدار و f: کمترین مقدار شکل 6- تأثیر سطوح مختلف رقم × پرایمینگ بر تعداد جوانه عادی بذر پرایمینگ شده سه رقم گوجه فرنگی.
PEG: پلیاتیلنگلایکول،KCl: کلرید پتاسیم،Water: آب، Control: شاهد، V1: ergon،V2: norma، V3:ravista ، a: بیشترین مقدار و d: کمترین مقدار شکل 7- تأثیر سطوح مختلف رقم × پرایمینگ بر تعداد کل بذر جوانهزده بذر پرایمینگ شده سه رقم گوجه فرنگی.
سرعت و درصد جوانهزنی سرعت جوانهزنی تحت تأثیر رقم و پرایمینگ در سطح احتمال 1 درصد اختلاف آماری را نشان داد (جدول1). بیشترین جوانهزنی در رقم ergon (100/7 تعداد بذر جوانه زده در روز) و کمترین آن در رقم norma ( 710/3 تعداد بذر جوانه زده در روز) مشاهده شد. حداکثر و حداقل سرعت جوانهزنی با PEG در غلظتهای پنج و10 درصد به ترتیب برابر 60/10 و 450/5 تعداد بذر جوانه زده در روز بود (جدول2). همانطور که در جدول 1 مشاهده می شود درصد جوانهزنی از نظر آماری تحت تاثیر رقم، پرایمینگ و اثرات متقابل رقم و پرایمینگ در سطح احتمال 1 درصد تفاوت معنیداری را نشان داد. همچنین بیشترین درصد جوانهزنی تحت رقم ravista (57/96 درصد) و کمترین آن تحت رقم norma (44 درصد) و همچنین حداقل آن با پیش تیمار توسط KCl با غلظت (68 درصد) حاصل شد (جدول2). کمترین درصد جوانهزنی تحت اثرات دوعاملی رقم و پرایمینگ به ترتیب با پیش تیمار توسط PEG با غلظت 10 درصد و آب خالص تحت رقم ergon (به ترتیب برابر 36 و 32 درصد) حاصل گردید (شکل8). چونوسکی و کوم(1997)گزارش کردند که پرایمینگ بذور آفتابگردان با KCl به مدت 3 الی 5 روز باعث افزایش سرعت جوانهزنی و بهبود رشد گیاهچه
PEG: پلیاتیلنگلایکول،KCl: کلرید پتاسیم،Water: آب، Control: شاهد، V1: ergon،V2: norma، V3:ravista ، a: بیشترین مقدار و d: کمترین مقدار شکل 8- تأثیر سطوح مختلف رقم × پرایمینگ بر درصد جوانهزنی بذر پرایمینگ شده سه رقم گوجه فرنگی.
وزن تر ریشه چه و ساقه چه تأثیر پرایمینگ و اثرات متقابل رقم و پرایمینگ وزن تر ریشهچه از نظر آماری در سطح احتمال 1 درصد قرار گرفت (جدول1). بیشترین وزن تر ریشه چه با پیش تیمار توسط آب خالص و KCl با غلظت 10 درصد حاصل شد (جدول2). بیشترین وزن تر ریشه چه تحت اثرات متقابل رقم و پرایمینگ با PEG با غلظت پنج درصد تحت رقم ergon بدست آمد (شکل9). همانطوری که در جدول تجزیه واریانس مشهود می باشد، وزن تر ساقهچه از نظر آماری تحت تاثیر رقم، پرایمینگ و اثرات متقابل رقم و پرایمینگ به ترتیب در سطح احتمال پنج و 1 درصد اختلاف معنی داری داشت (جدول1). بیشترین وزن تر ساقهچه تحت رقم ravista و همچنین با پیش تیمار KCl با غلظت 10 درصد حاصل شد (جدول2). حداکثر و حداقل وزن تر ساقهچه تحت اثرات متقابل رقم و پرایمینگ با PEG ، آب خالص، PEG و KNO3 در غلظت های پنج ، 10و پنج درصد تحت رقم های ergon و ravista بدست آمد (شکل 10). پرایمینگ بذر بر رشد محور جنینی و نموگیاهچه تأثیر گذاشته و میزان این تغییرات براساس گونهها و شرایط پرایمینگ متفاوت است. اختلاف در رشد ریشه چه و ساقهچه بین بذور پرایم شده و پرایم نشده در شرایط نامناسب محیطی بیشتر آشکار میگردد
PEG: پلیاتیلنگلایکول،KCl: کلرید پتاسیم،Water: آب، Control: شاهد، V1: ergon،V2: norma، V3:ravista ، a: بیشترین مقدار و d: کمترین مقدار شکل 9- تأثیر سطوح مختلف رقم × پرایمینگ بر وزن تر ریشه چه بذر پرایمینگ شده سه رقم گوجه فرنگی.
PEG: پلیاتیلنگلایکول،KCl: کلرید پتاسیم،Water: آب، Control: شاهد، V1: ergon،V2: norma، V3:ravista ، a: بیشترین مقدار و e: کمترین مقدار شکل 10- تأثیر سطوح مختلف رقم × پرایمینگ بر وزن تر ساقه چه بذر پرایمینگ شده سه رقم گوجه فرنگی.
شاخص ویگور یک و دو شاخص ویگور یک تحت تاثیر رقم، پرایمینگ و اثرات متقابل رقم و پرایمینگ در سطح احتمال 1 درصد قرار گرفت (جدول1). بیشترین شاخص ویگور یک مربوط به رقم ergon (121/1) و کمترین آن برای رقم norma (7/192) و همچنین بیشترین آن با پیش تیمار توسط PEG با غلظت 10 درصد (93/13) بدست آمد (جدول2). حداکثر و حداقل شاخص ویگوریک تحت اثرات متقابل رقم و پرایمینگ به ترتیب در غلظتهای 10 و پنج درصد بوسیله PEG و KCl در رقمهای ravista ،norma و ergon بدست آمد (شکل 11). همانطور که در جدول 1 مشاهده می شود شاخص ویگوردو از نظر آماری تحت تاثیر رقم، پرایمینگ و اثرات متقابل رقم × پرایمینگ در سطح احتمال 1 درصد قرار گرفت. حداکثر شاخص ویگوردو (800/6) با پیش تیمار توسط KCl بدست آمد (جدول2). همچنین بیشترین شاخص ویگور دو تحت اثرات متقابل رقم و پرایمینگ با PEG در غلظت پنج درصد در رقم ergon برابر 120/9 حاصل گردید (شکل12). آرتولا و همکاران (2003) نیز به اثر مثبت هیدروپرایمینگ بر روی ویگوریته بذر لوتوس اشاره کردند. برای میزان جوانهزنی استاندارد، سرعت
PEG: پلیاتیلنگلایکول،KCl: کلرید پتاسیم،Water: آب، Control: شاهد، V1: ergon،V2: norma، V3:ravista ، a: بیشترین مقدار و i: کمترین مقدار شکل 11- تأثیر سطوح مختلف رقم × پرایمینگ بر شاخص ویگور یک بذر پرایمینگ شده سه رقم گوجه فرنگی
PEG: پلیاتیلنگلایکول،KCl: کلرید پتاسیم،Water: آب، Control: شاهد، V1: ergon،V2: norma، V3:ravista ، a: بیشترین مقدار و e: کمترین مقدار شکل 12- تأثیر سطوح مختلف رقم × پرایمینگ بر شاخص ویگور دو بذر پرایمینگ شده سه رقم گوجه فرنگی
نتیجهگیری نتایج تحقیق حاضر نشان داد که پرایمینگ باعث بهبود شاخصهای جوانه زنی بذر ارقام گوجه فرنگی میشود. پرایمینگ باعث افزایش سرعت جوانهزنی بذرهای گوجه فرنگی گردید، به عبارت دیگر، جوانه زنی بذرهای تیمار شده زودتر آغاز شده و بذرها سریعتر استقرار یافته و زودتر از خاک خارج شده و مدت زمان کمتری در معرض آفات و پاتوژنهای خاکزی قرار خواهد گرفت. نظر به اینکه بذرهای پرایمینگ شده سرعت جوانهزنی بیشتری دارند در یک زمان ماده خشک بیشتری تولید میکند. از آن جا که این روش از پرایمینگ ساده، ارزان و نیاز به مواد شیمیایی نمیباشد بنابراین میتوان این روش را به کشاورزان پیشنهاد کرد تا بتوانند درصد و یکنواختی بیشتری از سبزشدن این گیاه را داشته باشند. در این تحقیق بهترین رقم ergon و بهترین محلول پرایمینگ با پیش تیمارکردن توسط PEG در غلظت 10 درصد پیشنهاد می گردد. | |||||||||||||
مراجع | |||||||||||||
منابع مورد استفاده باقری ع، نظامی ا و سلطانی م، 1379.اصلاح حبوبات سرمادوست برای تحمل به تنشها. (ترجمه) سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی. 68 صفحه. حسینی ح، و رضوانی مقدم پ، 1385. اثر تنش خشکی و شوری بر جوانهزنی اسفرزه (Plantago ovata). مجله پژوهشهای زراعی ایران. جلد 4، شمارة 1، صفحات: 22-15. زینلی ا، سلطانی ا و گالشی س، 1380. واکنش اجزای جوانهزنی به تنش شوری در کلزا ( Brassica napus L.). مجله علوم کشاورزی ایران. 33(1): 137-145. قوامی ف، ملبوی م ع، قنادها م ر، یزدی صمدی ب، مظفری ج و آقایی م ج، 1383. بررسی واکنش ارقام متحمل گندم ایرانی به تنش شوری در مرحله جوانهزنی و گیاهچه. مجله علوم کشاورزی ایران. 35(2): 453-464. کلهر و، 1388. بررسی اثرات اسمو پرایمینگ بر جوانهزنی و صفات گیاهچهای چند گیاه دارویی و روغنی. پایان نامه کارشناسی ارشد زراعت. دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم تحقیقات تهران. 122 صفحه. Akbari G, Modarres sanavy SAM and Yousefzadeh S, 2007. Effect of auxin and salt stress (Nacl) on seed germination of wheat cultivars (Triticum aestivum L.). Pak. J. of Bio. Sci. 10 (15): 2557-256.
Afzal A, Aslam N, Mahmood F, Hameed A, Irfan S and Ahmad G, 2006. Enhan cement of germination and emergence of canola seeds by different priming Techniques. Garden depesquisa Bio. 16(1):19- 34.
Anonymous. Production Year Book, 2009. Food and Agriculture Organization of United Nation, Rome, Italy, 51: 209P.
Arin LE and Kiyak DY, 2003. The effect of pre_sowing treatments on emergnce and seedling growth of tomato seed ( Liycopersicon esculentum Mill.) under several stress conditions. Pakistan Journal of Biological Sic 6(11):990-994.
Artala MTS, 2003. Hydration-dehydration treatments on tomato seeds (Lycopersicon esculentum Mill.), Seed Science and Technology, 21, 309-316
Artola A, Carrillo-Castaneda G and Santos GDL, 2003. Hydropriming: A Strategy to increase Lotus Corniculatus L. Seed vigor. Seed Science and Technology.31:455-463.
AtkinCA, 1999. Presowing seed priming. Hort. Review, 16: 109-139.
BasraAS, Farooq M, Afzal I and Hussain M, 2006. Influence of osmopriming on the germination and early seedling growth of coarse and fine rice. Int. J. Agr. Biol. 8: 19-21.
Basra SMA, PannuIA and Afzal I, 2003. Evaluation of seedling vigour of hydro and matriprimed wheat ( Triticum aestivum L.) seeds. Int. Agri. Biol. 5:121- 123.
Basra SMA, Ashraf M, Iqbal N, Khaliq A and Ahmad R, 2004. Physiological and biochemical aspects of pre- sowing heat stress on cotton seed. Seed Sci and Technol. 32:765- 774.
Bewley JD and Blak M, 1998.Seed:physiology of development and germination second edition. Plenum press New York.
Bral CM, 1993. Biochemical processes during the osmoprimingof seeds. In KigelJ , Galili G, eds.seed development and germination . New York: MarccelDekker, 767-789.
Chojnowski FC and Come D, 1997. Physiological and biochemical changes induced in sunflower seeds by osmopriming and subsequent drying, storage and aging. Seed science Research. 7: 323-331. Dorenbos J and Kassum A, 1979. Yield response to water (irrigation and drainage), FAO Rome, PP.
Eissenstat DM, Whaley EL and Volder A, 1999. Recovery of citrus surface roots following prolonged exposureto dry soil. Journal Experimental Botany. 50: 1845-1854.
Fujikura GDi, 1993.Effect of seed osmoconditioning on emergence characteristics of the tomato (Lycopersicon escolentum Mill.) Acta hort., 362:213-220.
Harris D, 2005. Priming seed. DFID plant sciences research programme, centre for Arid Studies, University of Bangor. 18:22-25.
International Seed Testing Association, 2008. International rules for seed testing. Seed Sci. Technol. 24:155- 202.
Jett Lw, Welbum GE and Morse RD, 1996. Effects of Matic and osmotic priming treatments on Broccoli seed gemnination. Journal of the American Society for Horticultur Science.121. 3:423- 429.
Karaki GN, 1998.Response of wheat and barley during germination to seed osmopriming at different water potential. Journal – of – Agronomy – and – crop – science. 181, 4: 229-235 (Abstract).
Khajeh–Hosseini A, Powell A and Bingham IJ, 2003. the interaction between salinity stress and vigour during germination of soyabean seeds. Seed Sci and Technol. 31: 715-725.
Khodabandeh N and Jalilian A, 1997. Evalution of drought stress in reproductive stages on germination and seed vigor of soybean. Iranian Journal of Agricultural Sciences and Natural Resource, 28: 11-16.
Kim SH and Kang C, 1987. Vigor determination in barley seed by the multiple criteria. Korean Journal of Crop Science. 32: 417-427.
Mc Donald MB, 2000. Seed priming. (eds. M. Black and J. D. Bewley). Sheffield Academic press. PP: 287-325.
Nichols MA and Heydecker W, 1968. Two approaches to the study of germination date. Proc. Int. seed test.Ase. 33:531-540.
Picard T, 1993. effect of seed treatments with polyetylenglycol (PEG) on emergence of vegetable crops. Seed Sci.and Technol., 17:49-56.
Sanchez JA, Munoz BC and Fresneda J, 2001. Combine effects of hyrdening hydration-dehydration and heat shock treatments on the germination of tomato, pepper and cucumber. Seed Science and Technology. 29: 691-697.
Smok AD, 1993. Osmotic priming of tomato seed:Effect on germination, field emergence, seedling growth and fruit yield.J. Amer. Soc. Hort.Sci., 112:427-432.
Yamaguchi M, 1993.World vgetables .Van Nostrand Reinhold,New York. | |||||||||||||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 5,068 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 2,888 |