تعداد نشریات | 44 |
تعداد شمارهها | 1,303 |
تعداد مقالات | 16,020 |
تعداد مشاهده مقاله | 52,486,876 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 15,213,914 |
کاربرد عصاره های متانولی آویشن، اسپند، زیره ی سبز و چای کوهی در کنترل Fusarium culmorum و F. graminearum در شرایط آزمایشگاهی و گلخانه ای | ||
پژوهش های کاربردی در گیاهپزشکی | ||
مقاله 7، دوره 8، شماره 1، تیر 1398، صفحه 97-115 اصل مقاله (1010.78 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
نویسندگان | ||
صنم احترامی1؛ سویل نعمت الهی* 2؛ بهنام پوزشی3 | ||
1دانشجوی سابق کارشناسی ارشد گروه گیاه پزشکی واحد تبریز دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران. | ||
2استادیار، گروه گیاه پزشکی، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران. | ||
3گروه گیاهپزشکی، واحد مرند، دانشگاه آزاد اسلامی، مرند، ایران. | ||
چکیده | ||
چکیده قارچهای Fusarium culmorum و F. graminearum از مهمترین عوامل بیماریزای غلات هستند که خسارتهای کمی و کیفی به گندم وارد میآورند. با توجه به خطرات زیست محیطی کاربرد ترکیبات شیمیایی، استفاده از روشهای جایگزین در مدیریت این بیمارگرها از ضرورت برخوردار میباشد. در این تحقیق اثر عصارههای متانولی آویشن، اسپند، زیرهی سبز و چای کوهی در مهار رشد این دو بیمارگر در غلظتهای 250، 500، 750 و 1000 پیپیام در شرایط آزمایشگاهی بررسی شد. نتایج نشان داد که از بین تمامی عصارههای مورد آزمایش، عصارهی متانولی آویشن در غلظت 1000 پیپیام با 25/81 درصد بازدارندگی از رشد میسلیومی، موثرترین تیمار علیه F. culmorumبود. عصارهی متانولی اسپند نیز در غلظت 1000 پیپیام با 3/82 درصد بازدارندگی، دارای بیشترین اثر بر رشد میسلیومی F. graminearumبود. عصارهی آویشن کمترین حداقل غلظت بازدارندگی (یک میلیگرم بر میلیلیتر) و کمترین حداقل غلظت کشندگی (دو میلیگرم بر میلیلیتر) علیه قارچ F. culmorum را داشت. عصارهی اسپند نیز دارای کمترین حداقل غلظت بازدارندگی (78/0 میلیگرم بر میلیلیتر) و کمترین حداقل غلظت کشندگی (56/1 میلیگرم بر میلیلیتر) علیه قارچ F. graminearum بود. عصارههای متانولی آویشن و اسپند، در شرایط گلخانهای نیز موجب افزایش وزن تر و خشک ریشهها و ساقههای گندم در مقایسه با گیاهان شاهد شدند. | ||
کلیدواژهها | ||
واژه های کلیدی: فعالیت ضد قارچی؛ عصاره؛ گیاهان دارویی؛ گندم | ||
مراجع | ||
کاظمی اربط ح، 1384. مورفولوژی و آناتومی غلات. دانشگاه تبریز. 588 صفحه. حبیب زاده س و بیگی ف، 1397. بررسی خاصیت ضد قارچی چند عصاره گیاهی از گیاهان بومی شما ایران بر روی بیمارگرPenicillium digitatum. پژوهش های کاربردی در گیاه پزشکی. دوره 7، شماره 1 ، صفحههای 123-134. حیدریان الف و ارشاد ج، 1380. شناسایی قارچ های همراه طوقه و ریشه گندم های آبی استان چهار محال و بختیاری. دوره 37، شمارههای 2-1، صفحههای 113-97. صفائی د، یونسی ح و شیخ الاسلامی م، 1390. گونههای فوزاریوم عامل پوسیدگی ریشه و طوقه گندم در استان کرمانشاه. بیماری های گیاهی، دوره 48، شماره 2، صفحههای 168-165. صفری ن، همتی ر، فرزانه م و چگینی س، 1393. بررسی تاثیر اسانس سه گونه گیاه دارویی آویشن دنایی، نعناع فلفی و مرزه خوزستانی در کنترل Penicillium expansumعامل پوسیدگی کپک آبی سیب. پژوهش های کاربردی در گیاه پزشکی. دوره 3، شماره 1، صفحههای 33-19. غزلباش ن، عبدالهی م و شهریاری د، 1392. اثر ضد قارچی عصاره آویشن شیرازی و چویل بر قارچ عامل پژمردگی گوجه فرنگی، Fusarium oxysporum f.sp. lycopersici، در شرایط آزمایشگاهی و گلخانه ای. مجله علمی کشاوری گیاهپزشکی، دوره 36، شماره 4، صفحههای 65-53. فراهانی ح س، میرابوالفتحی م، رضایی دانش ی. کرمی اسبو ر الف، 1391. اثر پنج اسانس گیاهی بر تولیدزرالنون و رشد Fusarium graminearum. آفات و بیمار یهای گیاهی، دوره 80، شماره 1، صفحههای 94-81. مصحفی م ح, منصوری ش , شریفی فر ف و خشنودی م، 1385. اثرات ضد میکروبی و آنتی اکسیدانی اسانس و عصاره گیاه آویشن شیرازی در برون تن. مجله دانشگاه علوم پزشکی کرمان، دوره14، شماره 1، صفحههای 43-33. نائینی ع، جلایر نادری ن، شکری ح ا، دواتی ع و ربیعی س م ر، 1394. ارزیابی اثرات ضد قارچی دهانشویه ی مرکب (زیره سبز، بادرنجبویه و چای سبز) بر سویه استاندارد کاندیدا آلبکنس (ATCC=10231). مجله دانشکده دندانپزشکی مشهد، شماره 39، دوره 3، صفحههای 282-273. نائینی ع، ناصری م، کمال نژاد م، خوش زبن ف، رحبیان ط، اسماعیل زاده نامی ح، منصوری ص و زاویه د، 1390. بررسی اثرات اسانس ها و عصاره های 50 گیاه دارویی ایران روی سویه ای استاندارد کاندیدا آلبیکنس در شرایط آزمایشگاهی. فصل نامه گیاهان دارویی، سال دهم، دوره 2، شماره 38، صفحههای 172-163. نطنزیان قهفرخی م، ستاری م، یادگاری م ح، گودرزی غ ر و سحرخیز م ج، 1387. اثرات ضد قارچی اسانس و عصاره الکلی زنیان علیه ایزوله های بالیتی مقاوم و حساس به فلوکونازول کاندیدا آلبیکنس در شرایط ازمایشگاهی. مجله علوم پزشکی مدرس، دوره 11، شمارههای 1 و 2، صفحههای 97-91. نقدی بادی ح و مکی زاده تفتی م، 1382. مروری بر گیاه آویشن (.Thymus vulgaris L). فصلنامه گیاهان دارویی، دوره 1، شماره 7، صفحههای 12-1. Abdel-Ghany TM, Roushdy MM, Mohamed A and Abboud A, 2015. Efficacy of certain plant extracts as safe fungicides against phytopathogenic and mycotoxigenic fungi. Agricultural and Biological Sciences Journal 1(3): 71-75. Abdolmaleki M, Bahraminejad S, Salari M, Abbasi S and Panjehkeh N, 2011. Study of antifungal effect Mentha piperita L. on plant pathogen fungi. Medical Plants 38: 26-34. Abdolmaleki M, Salari M, Bahraminejad S, Panjekeh N and Abassi S, 2008. Antifungal activity of cinnamon (Cinnamomum zelanicum) crude extracts against some phytopathogenic fungi. Iranian Journal of Plant Pathology 44: 255-26. Abril M, Curry KJ, Smith BJ and Wedge DE, 2008. Improved microassays used to test natural product-based and conventional fungicides on plant pathogenic fungi. Plant Disease, 92(1):106-112. Azizi Z, Pourseyedi S, Khatami M and Mohammadi H, 2016. Stachys lavandulifolia and Lathyrus sp. mediated for green synthesis of silver nanoparticles and evaluation its antifungal activity against Dothiorella sarmentorum. Journal of Cluster Science 27(5):1613-1628. Bansal KR and Rajesh KG, 2000. Evaluation of plant extracts against Fusarium oxysporum, wilt pathogen of fenugreek, Indian. Journal of Phytopathology 53 (1): 107-108. Booth C, 1971. The Ggenus Fusarium. Commonwealth Mycological Institute, Kew Survey. England,pp237. Choudhury D, Anand YR, Kundu S, Nath R, Kole RK and Saha J, 2017. Effect of plant extracts against sheath blight of rice caused by Rhizoctonia solani. Journal of Pharmacognosy and phytochemistry 6(4):399-404. Crombie WML and Crombie L, 1986. Distribution of avenacins A-1, A-2, B-1 and B-2 in oat roots their fungicidal activity towards, take-all fungus. Phytochemistry 25: 2069-2073. Daferera DJ, Ziogas BN and Polissiou MG, 2003. The effectiveness of plant essential oils on the growth of Botrytis cinerea, Fusarium sp. and Clavibacter michiganensis subsp. ichiganensis. Crop protection 22(1):39-42. Dev U, Devakumar C, Mohan J and Agarwal PC, 2004. Antifungal activity of aroma chemicals against seed-borne fungi. Journal of essential oil Research, pp 5. Diba K, Shoar MG, Shabatkhori M and Khorshivand Z, 2011. Antifungal activity of alcoholic extract of Peganum harmala seeds. Journal of Medicinal Plant Research 5(23):5550-4. Ghesemi A, 2010. Medicinal and aromatic plants. 2ed .Islamic Azad University Pub, 2-10. Gillitzer P, Martin AC, Kantar M, Kauppi K, Dahlberg S, Lis D, 2012.Optimization of screening of native and naturalized plants from Minnesota for antimicrobial activity. Journal of Medical Plants Research 6(6): 938-49. Gohil VP and Vala GD, 1996. .Effect of extracts of some medicinal plants on the growth of Fusarium moniliforme, Journal of Mycological Plant Pathology 26 (1): 110- 111. Gour HN and Sharmaik C, 1998. Inhibition of growth, Sporulation and Phytotoxicity of Fusarium oxysporum fungal species Cumini, a wilt pathogen of cumin by plant extracts. Journal of Mycological Plant Pathology 2: 76- 77. Hill JP and Blunt DT, 1994. Wheat seedlings response to root infection by Cochliobolus sativus and Fusarium acuminatum . Plant Disease 78:1150-1152. Leslie JF and Summerell BA, 2006. The Fusarium laboratory manual: Black well publishing, pp 388. Lira-De León KL, Ramírez-Mares MV, Sánchez-López V, Ramírez-Lepe M., Salas-Coronado R, Santos-Sánchez NF Valadez-Blanco R and Hernández-Carlos B, 2014.Effect of crude plant extracts from some Oaxacan two deleterious fungal phytopathogens and extract compatibility with a biofertilizer strain. Frontiers in Microbiology 5: 1-10. Marjorie M, 1999. Plant products as antimicrobial agents. Clinical Microbiology Reviews 12: 564- 582. Moghim H, Taghipoor S, Shahinfard N, Kheiri S and Rafieian S, 2014. Antifungal effects of Allium ascalonicum, Marticaria chamomilla and Stachys lavandulifolia extracts on Candida albicans. Journal of HerbMed Pharmacology 3-8. Mohagheghzadeh A, Faridi P, Shams-Ardakani M and Ghasemi Y, 2006. Medicinal smokes. Journal of Ethnopharmacology 108(2):161-184. Nelson DE, Desjardins AE and Plattner RD, 1993. Fumonisins, mycotoxins produced by Fusarium species: biology, chemistry and significance. Annual Review of Phytopathology 31: 233-252. Nelson P T, Toussoun TA and Marasas WFO, 1983. Fusarium Species: an Illustred Manual for Identification: The Pennsylvania State University, pp 167. On A, Wong F, Ko Q, Tweddell RT, Antoun H. and Avis TJ, 2015. Antifungal effect of compost tea microorganism on tomato pathogens. Biological Control 80:63-69. Parry DW, Jenkinson P and Mcleod L, 1995. Fusarium ear blight (scab) in small grain cereals. Review of Plant Patholology. 44: 207-238. Perez-Sanchez R, Infante F, Galvez C and Ubera JL, 2007. Fungitoxic activity against phytopathogenic fungi and chemical composition of Thymus zygis essential oils. Food Science and Technology 13: 341-347. Pfaller MA, Sheehan DJ and Rex JH, 2004. Determination of fungicidal activities against yeasts and molds: lessons learned from bactericidial testing and the need for standardization. Clinical Microbiological Review, 17:268-280. Pinto, J. M. A., Souza, E. A. and Oliveira, D. F. 2010. Use of Plant extract in the control of common bean anthracnose. Crop Prot. 29:838-842. Prashanth D and John S,1999. Antibacterial activity of Peganum harmala. Fitoterapia 70: 438-439. Rasooli I, MB Rezaei and Allameh A. 2006. Growth inhibition and morphological alterations of Aspergillus niger by essential oils from Thymus eriocalyx and Thymus x-porlock. Food Control 17: 359-364. Sarpeleh A, Sharifi K and Sonbolkar A, 2009.Evidence of antifungal activity of wild rue (Peganum harmala L.) on phytopathogenic fungi. Journal of Plant Diseases and Protection, 116(5): 208-213. Sajjadi M and Amiri H, 2007. Chemical constituents of the essential oils of different stages of the growth of Stachys lavandulifolia Vahl. from Iran.Pakistan Journal of Biological Sciences: 10(16):2784-6. Scherm B, Balmas V, Spanu F, Pani G, Delogu G, Pasquali M and Migheli Q, 2013. Fusarium culmorum :causal agent of foot and root rot and head blight on wheat. Molecular Plasnt Pthology 14 (4):323-341. Sharbatkori M, 2007. Study of cidal effect of alcoholic extract of Peganum harmala seeds on Echinococcus granulosus protoscolex. Tehran Univ Med J. 7(2):101-8. Skaltsa HD, Demetzos C, Lazari D and Sokovic M, 2003. Essential oil analysis and antimicrobial activity of eight Stachys species from Greece. Phytochemistry 64(3):743-52. Smiley RW, 1996. Pathogenic fungi associated with Fusarium Foot Rot of winter wheat in the semiarid pacific mosthwest. Plant Disease 80: 944-949. Sneh, B, Burpee LL and Ogoshi A, 1991. Identification of Rhizoctonia species. The American Phytopathological Society Press, St.Paul Minnesota, 133 pp. Someya N, Kataoka N, Hirayae K, Hibi T and Akutsu K, 2000. Biological control of cyclamen soil borne diseases by Serratia marcescens strain B2. Plant Disease 84:334-340. Soylu S, Yigitbas H, Soylu EM and Kurt Ş, 2007. Antifungal effects of essential oils from oregano and fennel on Sclerotinia sclerotiorum. Journal of Applied Microbiology 103(4):1021-30. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 759 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 663 |