تعداد نشریات | 44 |
تعداد شمارهها | 1,303 |
تعداد مقالات | 16,020 |
تعداد مشاهده مقاله | 52,489,765 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 15,217,391 |
بررسی تاثیر تنش خشکی بر عملکرد، سرعت و دوره موثر پر شدن دانه در آفتابگردان رقم ایروفلور در مقادیر متفاوت نیتروژن و تراکم بوته در ارومیه | ||
دانش کشاورزی وتولید پایدار | ||
مقاله 11، دوره 22، شماره 2، مرداد 1391، صفحه 129-143 اصل مقاله (202.38 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
نویسندگان | ||
اسماعیل قلی¬نژاد* 1؛ امیر آیینه¬بند2؛ عبداله حسن¬زاده قورت¬تپه3؛ قربان نورمحمدی4؛ ایرج برنوسی5 | ||
1دانشگاه پیام نور | ||
2دانشگاه چمران اهواز | ||
3مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طببیعی استان آذربایجان غربی | ||
4دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران | ||
5دانشگاه ارومیه | ||
چکیده | ||
به منظور بررسی تاثیر تنش کمبود آب، مقادیر متفاوت نیتروژن و تراکم بوته بر عملکرد دانه، درصد و عملکرد روغن دانه، سرعت و دوره پر شدن دانه آزمایشی در طی دو سال 1388-1386 در ایستگاه تحقیقات ساعتلوی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان آذربایجان غربی به صورت کرتهای دو بارخرد شده در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. آبیاری در سه سطح مطلوب (I1)، تنش ملایم (I2 ) و تنش شدید خشکی (I3) به عنوان فاکتور اصلی، سه سطح نیتروژن مصرفی (100، 160 و 220 کیلوگرم در هکتار نیتروژن خالص از منبع اوره) به عنوان فاکتور فرعی و تراکم بوته با سه سطح 55500، 66000 و 83300 بوته در هکتار انتخاب شدند. نتایج تجزیه مرکب دادهها نشان داد که تاثیر تنش خشکی، نیتروژن و تراکم بوته بر صفات مورد مطالعه معنیدار بود. آبیاری بعد از 90 درصد تبخیر آب قابل استفاده گیاه در مقایسه با تیمار آبیاری مطلوب عملکرد دانه را 60 درصد کاهش داد. با افزایش مصرف نیتروژن و تراکم بوته عملکرد دانه افزایش یافت. با افزایش شدت تنش خشکی طول دوره پر شدن بذر، درصد و عملکرد روغن و عملکرد نیتروژن کاهش یافت ولی صفات درصد نیتروژن دانه و سرعت پر شدن بذر افزایش یافت. با افزایش نیتروژن در سطوح مختلف آبیاری، عملکرد روغن و درصد نیتروژن دانه افزایش یافت همچنین در هر سطح نیتروژن با افزایش تراکم بوته درصد روغن افزایش ولی درصد نیتروژن دانه کاهش یافت. تاثیر اثر برهمکنش تیمارها بر سرعت پر شدن دانه و طول دوره پر شدن دانه معنیدار نبود. | ||
کلیدواژهها | ||
کمبود آب؛ عملکرد دانه؛ عملکرد روغن؛ سرعت و طول دوره پر شدن دانه | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 2,454 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 3,467 |