تعداد نشریات | 44 |
تعداد شمارهها | 1,303 |
تعداد مقالات | 16,020 |
تعداد مشاهده مقاله | 52,489,878 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 15,217,428 |
اثر آللوپاتی عصاره و بقایای علف هرز مَرغ(Cynodon dactylon L.) بر گندم (Triticum aestivum L.) | ||
دانش کشاورزی وتولید پایدار | ||
مقاله 3، دوره 22، شماره 2، مرداد 1391، صفحه 27-40 اصل مقاله (279.57 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
نویسنده | ||
مهرداد یارنیا* | ||
دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز | ||
چکیده | ||
با توجه به اهمیت و فراوانی علف هرز مَرغ در مزارع گندم، این بررسی با هدف ارزیابی اثرات آللوپاتیک این علف هرز بر گندم به صورت آزمایش فاکتوریل در سه تکرار در شرایط آزمایشگاهی، گلخانهای و مزرعهای در سال 1387 اجرا گردید. تیمارهای آزمایشی شامل عصارهی حاصل از اندامهای مختلف مَرغ در پنج سطح: عصارهی برگ، ساقه، ریشه و کل گیاه مَرغ و آب مقطر به عنوان شاهد، و غلظتهای مختلف عصارهی حاصل از اندامهای این علفهرز در چهار سطح: عصاره با غلظت 20، 10، هفت و پنج درصد بود. تیمارهای عصاره منجر به کاهش جوانهزنی و مؤلفههای آن نسبت به شاهد شد. بیشترین اثر کاهشی بر مؤلفههای جوانهزنی را عصارهی ریشه و کل اندامها داشت. در بررسی گلخانهای افزایش غلظت عصاره از پنج تا 20 درصد، کاهش معنیداری را در کلیهی صفات باعث شد. میزان کاهش تعداد دانه در بوته، وزن صد دانه و عملکرد دانه نسبت به شرایط شاهد در تیمار با غلظت 20 درصد بهترتیب 89، 76 و96 درصد بود. در شرایط مزرعهای اضافه شدن بقایای این علفهرز چه به صورت عصاره و چه به صورت بقایای پودر شده، نتایج حاصل از بررسی گلخانهای را تایید کرد. عصاره و پودر حاصل از ریشه و کل اندامهای گیاهی بیشترین اثرات منفی و عصاره و پودر ساقه و برگ کمترین اثرات منفی را بر گندم گذاشتند. در شرایط مزرعهای تیمار عصارهی مَرغ 71 درصد و اضافه کردن پودر حاصل از بقایای این علفهرز 81 درصد عملکرد گندم را کاهش داد. دلیل اثر بیشتر بقایا نسبت به اضافه شدن عصاره، احتمالاً آزاد سازی تدریجی مواد آللوپاتیک در طول دورهی رشد و اثرات دراز مدت آنها بر فرآیند رشد و تولید میتواند باشد. | ||
کلیدواژهها | ||
آللوپاتی؛ بقایای علف هرز؛ مَرغ؛ عصاره؛ گندم | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 2,752 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,681 |