تعداد نشریات | 44 |
تعداد شمارهها | 1,305 |
تعداد مقالات | 15,978 |
تعداد مشاهده مقاله | 52,400,711 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 15,162,861 |
ارتباط اخلاق و زیبایی شناسی در فلسفه هیوم | ||
مجله پژوهش های فلسفی | ||
مقاله 20، دوره 13، شماره 26، خرداد 1398، صفحه 395-421 اصل مقاله (1.08 M) | ||
نوع مقاله: مقاله علمی- پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22034/jpiut.2019.8465 | ||
نویسندگان | ||
ذوالفقار همتی* 1؛ جلال پیکانی2؛ مصطفی شهرآیینی3؛ محمود صوفیانی4 | ||
1استادیار مؤسسه تحقیقاتی علوم اسلامی- انسانی سه علامه، دانشگاه تبریز | ||
2دانشیار فلسفه، دانشگاه پیام نور | ||
3دانشیار گروه فلسفه، دانشگاه تبریز | ||
4استادیار فلسفه، دانشگاه تبریز | ||
چکیده | ||
اخلاق و زیباییشناسی همواره در مباحث فلسفه جایگاهی ویژه داشتهاند؛ معیار تشخیص و ارتباط آنها نیز از دغدغههای فیلسوفان بوده است. اغلب فیلسوفان معتقدند این معیار، توسط عقل تعیین میشود، اما هیوم در اینباره نظری جدید و بدیع آورده و معتقد است که آنها بر احساس و ذوق مبتنی بوده و از یک جنساند. از نظر او در اخلاق، هرآنچه به واسطة زیبایی و یا فایده، لذت به بار آورد، امری فضیلتمند به شمار میآید. فایدهمندی نیز گاهی بهطور مستقیم و گاهی نیز بهواسطه زیبایی و بهدلیل اینکه زیبا مینماید، لذت به وجود میآورد. همچنین زیبایی نیز بر اساس نظر هیوم، امری ذهنی و وابسته به لذت است؛ پس لذت و رنج مبنای ذوق برای تشخیص فضیلت و رذیلت اخلاقی و ارزش اثر هنری است. ما در اینمقاله ابتدا ارتباط اخلاق و زیباییشناسی را از چهار جنبه مختلف با یکدیگر مقایسه کرده؛ سپس با تکیه بر دیدگاه مفسران شاخص هیوم، نسبت زیبایی و اخلاق را در فلسفه او بررسی کرده و نهایتاً از این دیدگاه دفاع میکنیم که زیبایی از مولفههای مهم تبیین اخلاق در نظام فلسفی هیوم است، اما زیباییشناسی به طور کلی بر اخلاق تفوق ندارد؛ در نتیجه در این مقاله از «اصالت اخلاق» در مقابل «اصالت زیباییشناسی» دفاع شده است. | ||
کلیدواژهها | ||
هیوم؛ اخلاق؛ زیباییشناسی؛ ذوق؛ احساس | ||
مراجع | ||
- Baillie James (2000), Hume on morality, Routledge Philosophy GuideBooks, London and New York. - Carroll, N. (2013), Art in three Dimensions, Translated by Karami, M., Tehran: Qognoos. - Costelloe, T. Hume’s Aesthetics: The Literature and Directions for Research, Hume Studies, vol 30, Number 1, April 2004. - Costelloe, T. (2007), Aesthetic and Morals in the Philosophy of David Hume, Routledge. - Dadlez and Bicknell (2013), Why hume is not a moderate moralist, In Philosophy and Litrature, 37: 330–342. The Johns Hopkins University Press. - Gracyk, T. (2009), Hume’s Aesthetics, Translated by Namadianpour, N. and Khosravi, H., Tehran: Lahzeh. - Graham, G. (2015), Philosophy of The Art An Introduction To Aesthetics, Translated by Olya, M., Tehran: Qognoos. - Guter, E. (2015), Aesthetics A-Z, Translated by Abolghasemi, M., Tehran: Mahi. - Hume, D. (2009), Of the Standard of taste, Translated by Salmani, Tehran Art Academy and Matn Press. - Hume, D. (2012), An Enquiry Concerning the Principles of Morals, Translated by Mardiha, M., Tehran: Minooye Kherad. - Hume, D. (2015), a Treaties of Human Nature, Translated by Jalal Peykani, Tehran: Qognoos. - Hume, D. (2008). An Enquiry Concerning the Principles of Morals, Newyork: Oxsford. - Hursthouse, R. (2015), “Hume: Moral and political philosophy”, in: Brown, S. Rutledge History of Philosophy, Vol.5, Translated by Moazemi A., Tehran: Cheshmeh. - Jones, Peter (1970), Another Look at Hume's Views of Aesthetic and Moral Judgments, in: The Philosophical Quarterly, Vol. 20, No. 78, pp. 53-59. - Jones, Peter (1976), “Hume’s Aestetics Reassessed”, The Philosophical Quarterly, Vol. 26, No. 102, pp.48-62. - Jones, Peter (2005) “Hume’s literary and aesthetics theory” in Morality In the Companion to Hume, Cambridge University Press. - Kristeller, P. O.(1951), The Modern System of the Arts, Journal of the History of Ideas, Vol. 12, No. 4 pp. 496-527. - Levinson, J., (2011), The Oxford Handbook of Aesthetics, Translated by Majidi, F., Tehran: Art academy. - Mackie, J.L. (1980), Hume’s Moral Theory, London and New York, Routledge. - Mason, M. (2001), Moral prejudice and aesthetic deformity: Rereading Hume's "of the standard of taste", standard of taste", Journal of Aesthetics and Art Criticism Vol. 59, No.1, pp.59-71. - Merrill, Kenneth, (2008), historical dictionary of Hume’s philosophy, Scarecrow press. - Shamloo and Salmani (2012), “to remove a false understanding”, in: Moral Investigations, Vol.2, No.3, pp. 95-112. - Shelley, J. (1395), “Empiricism: Hutcheson and Hume”, in: Gaut and Dominic. the Routledge Companion to Aesthetics, Tehran, Art Academy. - Taylor, Jacqueline (2008). Hume on Beauty and Virtue, in Elisabeth Radcliffe (ed.), A Companion to Hume, Oxford: Blackwell, pp. 273–92. - Townsend and korsmeyer (1394),” An Introduction to the History of the Concept of Taste”, in: Alaii, M., Essays on Aesthetics, Tehran: Akhtaran. - Townsend, D. (2001), Hume’s Aesthetic Theory, Taste and Sentiment, Routledge. - Zangwill N. (2011), Aesthetic Realism, in The Oxford Handbook of Aesthetics, Translated by Majidi, F., Tehran: Art academy. - Zangwill N. (2015), Aesthetic Judgment, Translated by Abolghasemi, M., Tehran: Qognoos. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 3,252 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 635 |