تعداد نشریات | 44 |
تعداد شمارهها | 1,303 |
تعداد مقالات | 16,020 |
تعداد مشاهده مقاله | 52,489,251 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 15,216,897 |
ارزیابی عملکرد و برخی صفات کیفی علوفه در کشت مخلوط تریتیکاله با لگومهای یکساله | ||
دانش کشاورزی وتولید پایدار | ||
مقاله 5، دوره 28، شماره 4، دی 1397، صفحه 59-76 اصل مقاله (806.93 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
نویسندگان | ||
زینب صالحی1؛ رضا امیرنیا* 2؛ اسماعیل رضائی چیانه2؛ حمید خلیل وند بهروزی3 | ||
1دانش آموخته کارشناسی ارشد زراعت، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه | ||
2گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه | ||
3گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه | ||
چکیده | ||
چکیده بهمنظور ارزیابی برخی ویژگیهای زراعی و کیفی علوفه در کشت مخلوط تریتیکاله با لگومهای یکساله، در سال زراعی 95-1394 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه ارومیه، آزمایشی به صورت طرح بلوکهای کامل تصادفی با پنج تیمار و سه تکرار اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل کشت خالص تریتیکاله، کشت مخلوط جایگزینی تریتیکاله با چند لگوم علوفهای یکساله شامل باقلا، نخود فرنگی، ماشک گلخوشهای و گاودانه با نسبت 1:1 بود. نتایج نشان داد که بیشترین عملکرد دانه تریتیکاله از کشت خالص و کمترین عملکرد دانه از کشت مخلوط تریتیکاله با ماشک گلخوشهای حاصل شد. همچنین بالاترین عملکرد علوفه تریتیکاله در کشت خالص مشاهده شد. الگوی کشت بر جذب عناصر غذایی نیتروژن، فسفر، پتاسیم، کلسیم و منیزیم اثر معنیداری داشت.میزان جذب نیتروژن، پتاسیم، کلسیم و منیزیم در ماشک در کشت مخلوط با تریتیکاله در مقایسه با سایر لگومها بالاتر بود. بیشترین میزان جذب فسفر مربوط به تریتیکاله در کشت مخلوط با نخود فرنگی بود. کشت مخلوط تریتیکاله با لگومها منجر به کاهش درصد NDF و ADF، افزایش درصد پروتئین خام و درصد خاکستر و همچنین افزایش قابلیت هضم ماده خشک علوفه تریتیکاله، در مقایسه با کشت خالص آن شد. بنابراین، با توجه به پایینتر بودن NDF و ADF علوفه تریتیکاله در الگوهای کشت مخلوط، میتوان چنین گفت که کشت مخلوط در مقایسه با کشت خالص تریتیکاله، از طریق کاهش NDF و ADF کیفیت علوفه را بهبود بخشید. در بین لگوهای یکساله، نخود فرنگی در کشت مخلوط با تریتیکاله، بیشترین درصد پروتئین خام و خاکستر و کمترین درصد NDF و ADF را دارا بود. از آنجایی که بین کشت خالص تریتیکاله با کشت مخلوط تریتیکاله با نخود فرنگی از نظر عملکرد دانه اختلاف معنیداری وجود نداشت. همچنین، تریتیکاله در کشت مخلوط با نخود فرنگی از کیفیت بالای علوفه برخودار بود، بنابر این، به عنوان تیمار برتر در راستای اهداف کشاورزی پایدار برای تولید معرفی میگردد. | ||
کلیدواژهها | ||
الیاف نامحلول در شوینده اسیدی؛ پروتئین خام؛ تریتیکاله؛ خاکستر علوفه؛ عناصر غذایی | ||
مراجع | ||
Abtahi SM and Bagherzadeh K, 2014. Comparison of forage and grain production of Rye, barley, triticale and vetch in dry farming conditions. Iranian Journal of Dryland Agriculture, 2(2): 1- 10. (In Persian).
Ameri AK and Ashraf Jafari A, 2016. Effect of mixed and row intercropping on yield and quality traits of alfaalfa and three grass species in rain fed areas of Nothren Khorasan, Iran. Journal of Rangland Science, 6(4): 377-387. (In Persian).
Arzani H, 2011. Quality of forage and the daily requirement of grazing livestock from pasture. Publication of Tehran University. (In Persian)
Arzani H, Basiri M, Khatibi F and Ghorbanifar G, 2006. Nutritive value of some zagros mountain rangeland species. Small Rumi. Research, 65:128-135.
Contreras- Govea FE, Muck RE, Armstrong KL and Albrecht KA, 2009. Nutritive value of corn silage in mixture with climbing beans. Animal Feed Science and Technology. 150: 1-8.
Dabbagh Mohammadi Nasab A, Javanmard A and Arzheh J, 2017. Forage production in different intercropping pattern of sorghum (Sorghum bicolor L.) with hairy vetch (Vicia villosa) in nitrogen fertilizer level. Agricultural Science and Sustainable Production, 27(1): 63- 83. (In Persian).
Eskandari H and Javanmard A, 2013. Evaluation of forage yield and quality in intercropping patterns of maize (Zea may) and cowpea (Vigna sinensis). Agricultural Science and Sustainable Production, 23(4): 101-110. (In Persian).
Eskandari H and Ghanbari A, 2011. Evaluation of competition and corn (Zea mays L.) and cowpea (Vignu sinesis L.) intercropping for nutrient consumption. Agricultural Science and Sustainable Production, 21(2): 67- 75. (In Persian).
Fang G, Martin K, Guoyu W and Peter EL, 2016. Yield and yield component of wheat and maize in wheat- maize intercropping in the Netherlands. European Journal of Agronomy, 76: 17- 27.
Fouman A and Khazaei A, 2014. Evaluation of forage yield of forage sorghum lines under Karaj conditions in Iran. Iranian Journal of Crop Science, 16(3): 181- 190. (In Persian).
Hamzei J and Seyedi M, 2014. Study of canopy growth indices in mono and intercropping of chickpea and barley under weed competition. Agricultural Science and Sustainable Production, 24(4/1): 75- 90. (In Persian).
Inal A, Gunes A, Zhang F and Cakmak I, 2007. Peanut/ maize intercropping induced changes in rhizosphere and nutrient concentrations in shoots. Plant Physiology and Biochemistry, 20: 1- 7.
Javanmard A, Dabbagh Mohammadi Nasab A, Javanshir A, Moghaddam M and Janmohammadi H, 2012. Effect of maize intercropping with legumes on forage yield and quality. Agricultural Science and Sustainable Production, 22(3): 137- 151. (In Persian).
Javanmard A, Dabbagh Mohammadi Nasab A, Nasiri Y and Shekari F, 2014. Evaluation of forage yield and some advantage indices in intercropping corn with different legume as double cropped. Journal of Crop Production and Processing, 4 (12):39-52. (In Persian).
Javanmard A and Eskandari H, 2014. Investigation of some competition and forage quality indices in different intercropping patterns of maize with vetch, common bean, bitter vetch and berseem clover. Journal of Crop Production, 7(3): 89-108. (In Persian).
Javanmard A, Rostami A, Nouraein M and Gharekhany G, 2016. Agronomical, ecological and economical evaluation of wheat- chickpea intercropping under rainfed condition of Maragheh. Agricultural Science and Sustainable Production, 26(1): 19- 37. (In Persian).
Katebi R, Khalili Mahalle J, Khwarazmi K, Valilo R and Pirzad A, 2016. Effect of plant density on some agronomic traits of corn in intercropping with cowpea. Agricultural Science and Sustainable Production, 26(1): 1- 18. (In Persian).
Kheradmand S, Mahmodi S and AhmadiE, 2014. Quantitative and qualitative performance evaluation of green pea and barley forage intercropping. Agronomy Journal, 27(104): 111- 118.
Koocheki A, Broumand Rezazadeh, Nassiri Mahallati M and Khorramdel S, 2012. Evaluation of nitrogen absorption and use efficiency in relay intercropping of winter wheat and maize. Iranian Journal of Field Crops Research, 10(2): 327- 334. (In Persian).
Lithourgidis AS, Vasilakoglou IB, Dordas CA and Yiakoulaki MD, 2006. Forage yield and quality of common vetch mixtures with oat and triticale in two seeding ratios. Field Crops Research, 99: 106- 113.
Lithourgidis AS, Vlachostergios DN, Dordas CA and Damalas CA, 2011. Dry matter yield, nitrogen content, and competition in pea- cereal intercropping systems. European Journal of Agronomy. 34(4): 287- 294.
Mikic A, Cupina B, Rubiales D, Mihailovic V, Sarunaite L, Fustec J, Antanasovic S, Krstic D, Bedoussac L, Zoric L, Dordevic V, Peric V and Srebric M, 2015. Models, developments, and perspectives of mutual legume intercropping. Advances in Agronomy, 130: 337- 419.
Najafi N and Mostafae M, 2015. Improvement of corn plant nutrition by farmyard manure application and intercropping with bean and bitter vetch in a calcareos soil. Journal of Soil Management and Sustainable Production, 5(1): 1- 22. (In Persian).
Nakhzari Moghaddam A, 2016. Effect of nitrogen and different intercropping arrangement of barley (Hordeum vulgare L.) and pea (Pisum sativum L.) on forage yield and competitive. Journal of Agroecology, 8(1): 47- 58. (In Persian).
Nakhzari Moghaddam A, 2017. The evaluation of quantitative and qualitative traits of barley (Hordeum vulgare) and pea (Pisum sativum) and Land Equivalent Ratio under different planting patterns and nitrogen levels. Journal of Crop Production, 10(1): 39-54. (In Persian).
Neugschwandtner R and Kaul PH, 2014. Sowing ratio and N fertilization affect yield and yield component of oat and pea in intercrops. Field Crops Research, 155: 159-163.
Oraka Frank O, 2015. Macro and micro nutrient uptake influenced mineral nitrogen and crop population. Journal of Natural Sciences Research, 5(8): 34- 40.
Pakghohar N and Ghanbari A, 2013. Evaluation of competition nutrient consumption of nutria fid millet and green pea intercropping. Journal of Agricultural Crop Management, 15(4): 137- 150. (In Persian).
Reinhard W, Neugschwandtner R and Kaul PH, 2016. Concentrations and uptake of macronutrients by oat and pea in intercrops in response to N fertilization and sowing ratio. Journal Archives of Agronomy and Soil Science, 62(9):1236-1249. Rezaei- Chiyaneh E, Tajbakhsh M and Fotouhi Chianeh S, 2014. Yield and yield component of fenugreek (Trigonella foenum graecum L.) in strip intercropping with ajowan (Carum copticum L.) influenced by bio and chemical fertilizer. Agricultural Science and Sustainable Production, 24(4): 1- 15. (In Persian).
Ross SM, King JR, Doovan JT and Spaner D, 2005. The productivity of oats and berseem clover intercrops. I. Primary growth characteristics and forage quality at four densities of oats. Grass and Forage Science, 60: 74- 86
Sobkowicz P, 2006. Competition between triticale and field bean in additive intercrops. Plant, Soil and Environment, 52: 42- 54.
Srunait L, Deveikyte I, Arlauskiene A, Kadziulien Z and Maiksteniene S, 2013. Pea and spring cereal intercropping systems: advantage and suppression of brood- leaved weeds. Polish Journal of Environmental Studies, 22(2): 541- 551.
Tana C and Orak A, 2007. The role of intercropping on yield potential of vetch (Vicia sativa L.)/ oat (Avena sativa L.) cultivated in pure stand and mixtures. Journal of Agricultural and Biological Science, 2(2): 14-19.
Yamuna BG, Yogananda SB, Thmmegowda MN and Lalitha BS, 2017. Effect of maize- based intercropping system on nutrient uptake and yield of crops in southern dry zone of Karnataka. International Journal of Farm Sciences, 7(1): 142- 164.
Yucel C and Avci M, 2009. Effect different ratios of common vetch- triticale mixtures on forage yield and quality in cukuova plain in Turkey, Bulgarian Journal of Agriculture, 15: 323-332.
Zhang Y, Chen F, Li L, Chen Y, Lue B, Zhou Y, Yuan L, Zhang F and Mi Guo, 2012. The role of maize root size in phosphorus uptake productivity of maize/ faba bean and maize/ wheat intercropping system. Science China Life Sciences, 55: 993- 1001.
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 798 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,242 |