تعداد نشریات | 44 |
تعداد شمارهها | 1,306 |
تعداد مقالات | 15,997 |
تعداد مشاهده مقاله | 52,425,545 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 15,171,746 |
تأثیر منگنز و محلولپاشی سالیسیلیک اسید بر تنظیمکنندههای اسمزی، روابط آبی و ترکیب شیمیایی دانهالهای پسته در شرایط شور | ||
دانش آب و خاک | ||
مقاله 17، دوره 28، شماره 1، فروردین 1397، صفحه 217-229 اصل مقاله (1.29 M) | ||
نویسندگان | ||
وحید مظفری* 1؛ محمد مراد زهی روز2 | ||
1دانشیار گروه علوم خاک، دانشگاه ولی عصر رفسنجان | ||
2دانش آموخته کارشناسی ارشد علوم خاک، دانشگاه ولی عصر رفسنجان | ||
چکیده | ||
برای بررسی تأثیر منگنز و سالیسیلیک اسید در شرایط شور بر ترکیب شیمیایی، تنظیم کنندههای اسمزی و روابط آبی دانهالهای پسته (Pistacia vera L.) رقم بادامی ریز زرند، یک آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در گلخانه انجام شد. تیمارها شامل منگنز (0، 10 و 20 میلیگرم منگنز بر کیلوگرم خاک از منبع سولفات منگنز)، محلولپاشی هورمون سالیسیلیک اسید سه بار با غلظت صفر، 5/0 و 1 میلیمولار و شوری (0، 1200 و 2400 میلیگرم کلرید سدیم بر کیلوگرم خاک) بودند که در انتهای آزمایش میانگین شوریهایی بهترتیب برابر با 9/2، 8/7 و 1/16 دسی زیمنس بر متر ایجاد نمودند. نتایج نشان داد که شوری موجب کاهش مقدار نسبی آب برگ و افزایش نشت یونی گردید، لیکن مصرف توأمان منگنز و سالیسیلیک اسید باعث افزایش 46 درصدی مقدار نسبی آب برگ و کاهش نشت الکترولیت گردید. تنش شوری غلظت آهن، روی و منگنز شاخساره را کاهش، ولی مصرف توأمان 20 میلیگرم منگنز و 1 میلیمولار سالیسیلیک اسید غلظت این عناصر را بهترتیب 26، 89 و 80 درصد نسبت به شاهد افزایش داد. با افزایش شوری غلظت پرولین و قندهای محلول افزایش یافت و مصرف توأمان منگنز و سالیسیلیک اسید نیز غلظت این پارامترها را بهترتیب 100 و 88 درصد نسبت به شاهد افزایش داد. براساس نتایج بهدست آمده از این پژوهش، میتوان نتیجه گرفت که در شرایط شور، مصرف توأمان منگنز و سالیسیلیک اسید از طریق بهبود پارامترهای فیزیولوژی و همچنین افزایش غلظت عناصر غذایی کم مصرف، توانایی گیاه پسته را در مقابله با تنش شوری بهبود بخشید. | ||
کلیدواژهها | ||
آهن؛ پرولین؛ روی؛ قندهای محلول؛ نشت الکترولیت | ||
مراجع | ||
Akhkha A, Boutraa T and Alhejely A, 2011. The rates of photosynthesis, chlorophyll content, dark respiration, proline and abscicic acid (ABA) in wheat (Triticum durum) under water deficit conditions. International Journal of Agriculture and Biology 13: 215–221. Ashraf M, Akram NA, Arteca RN and Foolad MR, 2010. The physiological, biochemical and molecular roles of brassinosteroids and salicylic acid in plant processes and salt tolerance. Critical Reviews in PlantSciences 29: 162-190. Bastam N, Baninasab B and Ghobadi C, 2012. Improving salt tolerance by exogenous application of salicylic acid in seediling of pistachio. Plant Growth Regular 18: 206-218. Benhassaini H, Fetati A, Hocine AK and Belkhodja M, 2012. Effect of salt stress on growth and accumulation of proline and soluble sugars on plantlets of Pistacia atlantica Desf. subsp. atlantica used as rootstocks. Biotechnology, Agronomy, Society and Environment 16: 159-165. Bouyoucos GJ, 1951. A recalibration of hydrometer method for making mechanical analysis of soil. Agronomy Journal 43: 434-438. Bremner JM and keeney DR, 1965. Steam distillation methods for determination of ammonium nitrate and nitrate. Analytica Chimica Acta 32: 465-495. Burneli JN, 1988. The biochemistry of manganese in plants. Pp 125-137. In: Graham RD, Hannam J and C.Uren N (eds). Manganese in Soils and Plants. Kluwer Academic Publishers. Dordrecht. the Netherlands. Cicek N and Cakirlar H, 2002. The effect of salinity on some physiological parameters in two maize cultivars. Bulgarian Journal of Plant Physiology 28: 66-74. Duran ZuazoVH, Martinez-Raya A, Aguila Ruiz J and Franco Tarifa D, 2004. Impact of salinity onmacro- and micronutrient uptake in mango (Mangifera indica L. cv. Osteen) with different rootstocks. Spanish Journal of Agricultural Research 2: 121-133. El-Tayeb M, 2005. Response of barley grains to the interactive effect of salinity and salicylic acid. Plant Growth Regulation 45: 215-224. Emami A, 1995. Methods of plant analysis (Part 1). Technical Journal No. 982. Water and Soil Research Institute. Tehran. Eskandari S. and Mozaffari V, 2013. Effects of salinity and Cu on total uptake of micronutrient in shoot and root of pistachio cultivars (Pistacia vera L.) in greenhouse conditions. Journal of Science and Technology of Greenhouse Culture Soilless Culture Research Center 3 (4): 29-43. (In Farsi). Grattan SR and Grieve CM, 1999. Salinity-mineral nutrient relations in horticultural crops. Scientia Horticulturae 78: 127-157. Gunes A, Inal A, Alpaslan M, Eraslan F, Bagci EG and Cicek N, 2007. Salicylic acid induced changes on some physiological parameters symptomatic for oxidative stress and mineral nutrition in maize )Zea mays L. (grown under salinity. Journal of Plant Physiology 164: 728-736. Hojjat Nooghi F and Mozafari V, 2012. Effects of calcium on eliminating the negative effects of salinity in pistachio (Pistacia vera L.) seedlings. Australian Journal of Crop Science 6: 711-716. Irigoyen JJ, Emerich DW and Sanchez-Diaz MD, 1992. Water stress induced changes concentrations of prolin and total soluble sugars in nodulated alfalfa (medicago sativa) plants. Physiologia Plantarum 84: 55-60. Kang HM and Saltveit ME, 2002. Chilling tolerance of maize, cucumber and rice seedling leaves and roots are differentially affected by salicylic acid. Physiologia Plantarum 115: 571-576. Karimi S, Rahemi M, Maftoun M, Eshghi S and Tavallali V, 2009. Effects of long-term salinity on growth and performance of two pistachio (Pistacia vera L.) rootstocks. Australian Journal of Basic and Applied Sciences 3: 1630–1639. Kaydan D, Yagmur M and Okt N, 2007. Effects of salicylic acid on the growth and some physiological characters in salt stressd wheat (Tritcum aestivum L.). Journal of Plant Physiology 13:114-119. Khodary SEA, 2004. Effect of salicylic acid on the growth, photosynthesis and carbohydrate metabolism in salt- stressed maize plants. International Journal of Agriculture and Biology 6: 5- 8. Klute A, 1986. Water retention: Laboratory methods. In: Klute A. (ed.), Methods of Soil Analysis. Part 1, Physical and Mineralogical Methods, American Society Agronomy. 9: 635-662. Korkmaz A, Uzunlu M and Demirkiran AR, 2007. Treatment with acetyl salicylic acid protects muskmelon seedlings against drought stress. Acta Physiologiae Plantarum 29(6): 503-508. Mane AV, Deshpande TV, Wagh VB, Karadge BA and Samant JS, 2011. A critical review on physiological changes associated with reference to salinity. International Journal of Environmental Science 1: 1192-1216. Mozafari, V., Asadollahi, Z., Tajabadi Pour, A., and Akhgar, A. 2013. Effects of Salinity and Manganese on Physiological and Echophysiological Characteristics of Pistachio (Pistacia vera L.). J. Soil Water Res. 44: 1. 81-94. (In Farsi). Mozaffari V and Malakouti MJ, 2006. An investigation of some cause of Dieback disorder of pistachio tree and its control throuth balance fertilization in Iran. Acta Horticulture 22: 301-305. Nemeth M, Janda T, Horvath E, Paldi E and Szalai G, 2002. Exogenous salicylic acid increases polyamine content but may decrease drought tolerance in maize. Plant Science 162: 569-574. Orcutt DM and Nilsen ET, 2000. The physiology of plants under stress: soil and biotic factors. John Wiley and Sons, New York. Paquin R and Lechasseur P, 1979. Observations on a method for the determination of free proline in plant extracts. Canadian Journal of Botany 57: 1851-1854. Raskin I, 1992. Role of salicylic acid in plants. Annual. Review in Plant Physiology and Plant Molecular Biology 43: 439- 463. Richards LA, 1954. Diagnosis and Improvement of Saline and Alkali Soils. U. S. D. A. Handbook No.60., Washington, DC, U. S. A. Shahriaripour R, Tajabadi Pour A, Mozaffari V, Dashti H and Adhami. E, 2010. Effects of salinity and soil zinc application on growth and chemical composition of pistachio seedlings. Journal of Plant Nutrition 33: 1166-1179. Shakirova FM, Sakhabutdinova AR, Bezrukova MV, Fatkhutdinova RA and Fatkhutdinova DR, 2003. Changes in the hormonal status of wheat seedlings induced by salicylic acid and salinity. Plant Science 164: 317-322. Shalata A and Tal M, 1998. The effect of salt stress on lipid peroxidation and antioxidants in the leaf of the cultivated tomato and its wild salt-tolerant relative Lycopersicon pennellii. Joutnal of Plant Physiology104: 167-174. Stevens J, Senaratna T and Sivasithamparam K, 2006. Salicylic acid induces salinity tolerance in tomato )Lycopersicon esculentum cv. Roma(: associated changes in gas exchange, water relations and membrane stabilisation. Plant Growth Regulation 49: 77-83. Sultana N, Ikeda T and Itoh R, 1999. Effect of NaCl salinity on photosynthesis and dry matter accumulation in developing rice grains. Environmental and Experimental Botany 42: 211-220. Tavallali V, Rahemi M and Panahi B, 2008. Calcium induces salinity tolerance in pistachio rootstocks. Fruits 63: 201-208. Tollner EW, Hagrove EL and Langdal GW, 1984. Influence of conventional and no-tillage practices on soil physical properties in the southern Piedmount. Journal of Soil and Water Conservation 38: 73-76. Weatherley PE, 1950. Studies in the water relations of the cotton plant. New Phytologist 49: 81-97. Yousfi S, Mahmoudi H, Abdelly C and Gharsalli M, 2007. Effect of salt on physiological responses of barley to iron deficiency. Plant Physiology and Biochemistry 45: 309-314.
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 479 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 451 |