تعداد نشریات | 43 |
تعداد شمارهها | 1,276 |
تعداد مقالات | 15,776 |
تعداد مشاهده مقاله | 51,887,938 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 14,704,275 |
اثرات آللوپاتی و نماتدکشی عصاره آبی گیاه مرتعی کور (Capparis spinosa L.) روی خصوصیات رشد خیار و گوجهفرنگی | ||
دانش کشاورزی وتولید پایدار | ||
مقاله 8، دوره 23، شماره 2، مرداد 1392، صفحه 97-111 اصل مقاله (282.36 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
نویسندگان | ||
منصور شاکری* 1؛ حمید سودایی زاده2؛ محمدحسین حکیمی2 | ||
1مجتمع آموزشی ملاصدرا یزد | ||
2دانشگاه یزد | ||
چکیده | ||
به منظور دستیابی به روشی مؤثر، کم خطر و اقتصادی برای کنترل نماتدهای مولد گره ریشه (Meloidogyne javanica) در گلخانههای تولید خیار و گوجهفرنگی، بررسی اثرات آللوپاتی و نماتدکشی عصاره گیاه مرتعی کَوَر (Capparis spinosa) مورد بررسی قرار گرفت. آزمایشها در سه بخش مختلف انجام شد. در بخش اول اثر بازدارندگی عصاره گیاه کور بر رشد خیار و گوجهفرنگی و در بخش دوم و سوم اثر نماتدکشی گیاه کور در محیط پتریدیش و گلدان مورد بررسی قرار گرفت. بر اساس نتایج حاصل از آزمایش اول، در اکثر صفات مورد بررسی با افزایش غلظت، اثر بازدارندگی عصاره در مقایسه با شاهد افزایش معنیداری نشان داد. طبق نتایج آزمایش دوم تمام غلظتهای عصاره کور، نماتدهای مولد گره ریشه موجود در محیط پتریدیش را بطور کامل کنترل و اثر کمی بر روی نماتدهای جنسRhabditis ( ساپروفیت ) از خود بروز دادند. اما، مصرف عصاره در خاک از قدرت کشندگی آن کاست. بر اساس نتایج بدست آمده از آزمایش گلدانی در هر دو محصول خیار و گوجهفرنگی، مصرف عصاره بطور معنیداری تعداد نماتد موجود در خاک را کاهش و خصوصیات رشدی را نسبت به شاهد بهبود بخشید. البته میزان تأثیر در خیار نسبت به گوجهفرنگی بیشتر بود که این نتیجه با توجه به اثر بازدارندگی بیشتر عصاره کور روی رشد گوجهفرنگی نسبت به خیار منطقی به نظر میرسد. در مجموع نتایج این تحقیق بیانگر خاصیت نماتدکشی عصاره آبی حاصل از گیاه کور میباشد. | ||
کلیدواژهها | ||
آللوپاتی؛ خیار؛ کور؛ گوجه فرنگی؛ نماتد؛ یزد | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 2,476 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 3,393 |