تعداد نشریات | 44 |
تعداد شمارهها | 1,303 |
تعداد مقالات | 16,020 |
تعداد مشاهده مقاله | 52,489,565 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 15,217,058 |
اثر برهمکنش قارچ میکوریز آربوسکولار و باکتری محرک رشد گیاه بر شاخصهای رشد و غلظت پرولین برگ گیاه گوجهفرنگی تحت سطوح مختلف شوری | ||
دانش آب و خاک | ||
مقاله 2، دوره 28، شماره 1، فروردین 1397، صفحه 15-28 اصل مقاله (1.12 M) | ||
نویسندگان | ||
مینا حکیمی* 1؛ ناصر علی اصغر زاده2 | ||
1دانشجوی سابق کارشناسی ارشد بیولوژی و بیوتکنولوژی خاک، گروه علوم خاک، دانشگاه تبریز | ||
2استاد گروه علوم خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز | ||
چکیده | ||
شوری آب و خاک از مهمترین عوامل محیطی کاهش دهندة رشد و تولید محصول در مناطق خشک و نیمهخشک جهان از جمله ایران میباشد. استفاده از باکتریهای محرک رشد گیاه مخصوصاً سودوموناسها و نیز قارچهای میکوریزی از راهکارهای مفید برای تسهیل رشد گیاهان در خاکهای شور بهحساب میآید. در این تحقیق اثر مایهزنی دو سویه از باکتریPseudomonas fluorescens (P. fluorescens Tabriz (PFT) و P. fluorescens Cha0 (PFC)) ،و قارچ Rhizophagus irregularis بر غلظت پرولین برگ و برخی از شاخصهای رشد گیاه گوجهفرنگی رقم Super Strain B تحت چهار سطح شوری (56/1، 3، 6 و 9 دسیزیمنسبر متر بهترتیب 1S، 2S، 3S و 4S) مورد بررسی قرار گرفت. نتایج تجزیههای آماری نشان داد که وزن تر اندامهوایی گیاهان غیرمیکوریزی (-AM) بهطور معنیدار (36/17%) بالاتر از گیاهان میکوریزی (+AM) است (05/0p<). اثر اصلی باکتری بر تمام پارامترهای اندازهگیری شده در این تحقیق معنیدار شد. وزن تر و خشک ریشه و اندامهوایی و شاخص کلروفیل برگها در حضور تیمار PFC بهطور معنیدار (05/0p<) بالاتر از تیمار PFT و تیمار PF0 (تیمار شاهد بدون باکتری) شد و کاربرد هر دو تیمار باکتریایی توانست درصد کلنیزاسیون ریشه را نسبت به تیمار شاهد بطور معنیدار (تیمار PFC 88/34% و تیمار PFT 22/31%) افزایش دهد (05/0p<). وزن تر ریشه و شاخص کلروفیل گیاه با افزایش سطوح شوری تا سطح 3S روند افزایشی داشته و در 4S، این دو پارامتر کاهش یافتند (05/0p<). همچنین درصد کلنیزاسیون ریشه با افزایش سطوح شوری کاهش معنیدار (05/0p<) و غلظت پرولین برگها با افزایش شوری افزایش معنیدار نشان داد (05/0p<). | ||
کلیدواژهها | ||
باکتری محرک رشد گیاه؛ سودوموناس؛ شاخصهای رشد گیاه؛ غلظت پرولین؛ قارچ میکوریز آربوسکولار | ||
سایر فایل های مرتبط با مقاله
|
||
مراجع | ||
Al-Karaki GN, 2000. Growth of mycorrhizal tomato and mineral acquisition under salt stress. Mycorrhiza 10: 51-54. Al-karaki GN and Hammad R, 2001. Mycorrhiza influence on fruit yield and mineral content of tomato grown under salt stress. Journal of Plant Nutrition 24: 1311-1323. Ashraf M, 2001. Relation between growth and gas exchange characteristics in some salt-tolerance amphidiploid Brassica species in relation to their diploid parents. Environmental and Experimental Botany 45: 155-163. Azcon R, Azcon-Aguilar C and Barea JM, 1978. Effect of plant hormones present in bacterial culture on the formation and responses to VA endomycorrhizae. New Phytologist 80: 359-364. Bacilio M, Rodriguez H, Moreno M, Hernandez JP and Bashan Y, 2004. Mitigation of salt stress in wheat seedling by agfp-taged Azospirillum lipoferum. Biology and Fertility of Soils 40:188-193. Banaei MH, Moameni A, Bybordi M and Malakouti MJ, 2005. The Soils of Iran. Soil and Water Research Institute. Tehran. Iran. 481p. Barin M, Aliasgharzadeh N and Samadi A, 2006. Influence of mycorrhization on the mineral nutrition and yield of tomato under sodium chloride and salts mixture induced salinity levels. Soil and Water Science 20(1): 94-105. (In Farsi) Brown JW and Hayward HE,1956. Salt tolerance of alfalfa varieties. Agronomy Journal 48: 18-20. Campbell RJ, Mobley KN, Marini RP and Pfeiffer DQ, 1998. Growing conditions alter the relationship between SPAD-501 values and apple leaf chlorophyll. Horticultural Science 25: 330- 331. Cheng Z, Park E and Glick BR, 2007. 1-Aminocyclopropane-1-carboxylate deaminase from Pseudomonas putida UW4 facilitates the growth of canola in the presence of salt. Canadian Journal of Microbiology 53: 912-918. Erylmaz F, 2006. The relationships between salt stress and anthocyanin content in higher plants. Biotechnology and Biotechnological Equipment 20: 47-52. Ghoulam C, Foursy A and Fares K, 2002. Effects of salt stress on growth, inorganic ions and praline accumulation in relation to osmotic adjustment in five sugar beet cultivars. Environmental and Experimental Botany 47: 39-50. Giri B, Kapoor R and Mukerji KG, 2007. Improved tolerance of Acacia nilotica to salt stress by arbuscular mycorrhiza, Glomus fasciculatum may be partly related to elevated K/Na ratios in root and shoot tissues. Microbial Ecology 54: 753-760. Glick BR, Karaturovic D and Newell P, 1995. A novel procedure for rapid isolation of plant growth-promoting rhizobacteria. Canadian Journal of Microbiology 41: 533–536. Hakimi M, Aliasgharzad N, Sarikhani MR and Najafi N, 2013. Effect of inoculation of Pseudomonas fluorescens and Glomus intraradices on nutrient uptake in tomato plants under different salinity levels. Applied Soil Research 1(2): 45-60. (In Farsi) Heuer B and Nadler A, 1998. Physiological response of potato plants to soil salinity and water deficit. Plant Science 137: 43-51. Hodge A, 2000. Microbial ecology of the arbuscular mycorrhiza. FEMS Microbiology Ecology32: 91-96. Irigoyen JJ, Emerich DW and Sanchez-Diaz M, 1992. Water stress induce changes in concentration of proline and total soluble sugar in nodulated alfalfa (Medicgo sativa) plants. Physiologia Plantarum 84: 55-60. Jalili F, Khavazi K and Asadi Rahmani H, 2011. Effects of fluorescent pseudomonads with ACC deaminase activity on growth characteristics of canola (Brassica napus L.) under salinity condition. Water and Soil Science- University of Tabriz 21(2): 175-191. (In Farsi) Jamil M, Rehman SH and Rha ES, 2007. Salinity effect on plant growth, PSII photochemistry and chlorophyll content in sugar beet (Beta Vulgaris L.) and cabbage (Brassica Oleracea Capitata L.). Pakistan Journal of Botany 39: 753-760. Jampeetong A and Brix H, 2009. Effect of NaCl salinity on growth, morphology, photosynthesis and proline accumulation of Salvinia natans. Aquatic Botany 91: 181-186. Khan MA, Ungar IA and Showalter AM, 2000. Growth and accumulation of the halophyte Haloxylon recurvum. Commonication Soil Science Plant Nutrition 31: 2763-2774. Kohler J, Caravaca F, Carrasco L and Roldan A, 2006. Interaction between a plant growth-promoting rhizobacterium, an AM fungus and a phosphate-solubilising fungus in the rhizosphere of Lactuca sativa. Soil Ecology 35: 480-487. Kormanik PP and Graw AC Mc, 1982. Quantification of VA mycorrhizae in plant roots. Pp. 37-45. In: Schenck NC (ed). Methods and Principles of Mycorrhizal Research. American Phytopathological Society. St. Paul. Le-Dily F, Billard JP, Le-Saos J and Huault C, 1993. Effects of NaCl and gabaculine on chlorophyll and proline levels during growth of radish cotyledons. Plant Physiology and Biochemistry 31: 303-310. Levitt J,1990. Responses of Plants to Environmental Stress. Vol. 1. 2nd. Academic press, New York. Maas EV and Hoffman GJ, 1977. Crop salt tolerance: current assessment. Journal of Irrigation and Drainage Engineering 103: 115-134. Mayak S, Tirosh T and Glick BR, 2004. Plant Growth promoting bacteria confer resistance in tomato plants salt stress. Plant Physiology and Biochemistry 42: 565-572. Misra AN, Sahu SM, Misra M, Singh P, Meera I, Das N, Kar M and Sahu P, 1997. Sodium chloride induced changes in leaf growth, and pigment and protein contents in two Rice cultivars. Biologia Plantarum 39: 257-262. Mosse B, 1962. The establishment of vesicular- arbuscular mycorrhiza under aseptic conditions. Journal of General Microbiology 27: 509-520. Nielson DC, Hogue EJ, Neilsen GH and Parchomchuck P, 1995. Using SPAD-502 values to assess the nitrogen status of apple trees. Horticultural Science 30: 508-512. Pan B, Bai YM, Leibovitch S and Smith DL, 1999. Plant growth promoting rhizobacteria and kinetin as ways to promot corn growth and and yield in a short growing season area. Eropean Journal of Agronomy 11: 179-186. Rejali F, Mardoukhi B and Malakouti MJ, 2010. Effect of mycorrhizal symbiosis on water use efficiency, proline accumulation and nutrient uptake of wheat under saline conditions. Water Research in Agriculture (Soil and Water Sciences) 24(2): 111-122. (In Farsi) Sadat A, Savaghebi Gh, Rejali F, Farahbakhsh M, Khavazi K and Shirmardi M, 2010. Effects of some arbuscular mycorrhizal fungi and plant growth promoting rhizobacteria on the growth and yield indices of two wheat varieties in a saline soil. Journal of Water and Soil 24(1): 53-62. (In Farsi) Singh RP, Choudhary A, Gulati A, Dahiya HC, Jaiwal PK and Sengar RS, 1997. Response of plants to salinity in interaction with other abiotic and factors. Pp. 25-39. In: Jaiwal PK, Singh RP and Gulati A (eds). Strategies for Improving Salt Tolerance in Higher Plants. Science Publishers, Enfield. Yadlarlou L and Majidi Heravan E, 2008. Evaluation of salinity stress on morphophysiological traits of four salin tolerant wheat cultivars. Iranian Crop Researches 6(1): 205-215. (In Farsi)
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 437 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 535 |