تعداد نشریات | 44 |
تعداد شمارهها | 1,303 |
تعداد مقالات | 16,020 |
تعداد مشاهده مقاله | 52,486,526 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 15,213,637 |
ارزیابی عملکرد، صفات کمی و کیفی درکشت مخلوط نعناع فلفلی(Mentha piperita L.) و شنبلیله (Trigonella foenum - graceum L.) تحت تاریخهای مختلف کشت | ||
دانش کشاورزی وتولید پایدار | ||
مقاله 1، دوره 27، شماره 3، مهر 1396، صفحه 1-15 اصل مقاله (903.23 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
نویسندگان | ||
زکیه ابراهیم قوچی1؛ غلامرضا محسن آبادی* 2؛ مجید مجیدیان1 | ||
1گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان | ||
2استادیار گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده کشاورزی دانگشاه گیلان | ||
چکیده | ||
به منظور بررسی تاثیر تاریخ های مختلف کشت بر عملکرد، صفات کمی و کیفی سیستمهای مخلوط نعناع فلفلی و شنبلیله، آزمایشی به صورت کرتهای خرد شده در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار در مزرعه پژوهشی دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه گیلان در سال زراعی 95-1394 اجرا شد. فاکتور اصلی، تاریخ کاشت در سه سطح 10 مهر، 10 اسفند و 10 اردیبهشت و سیستم کاشت به عنوان فاکتور فرعی در پنج سطح کشت خالص نعناع فلفلی، کشت خالص شنبلیله، کشت مخلوط جایگزینی نعناع - شنبلیله (M/F) با نسبتهای 1:1، 2:2 و 2:1 (یک ردیف نعناع: دو ردیف شنبلیله) بود. نتایج نشان داد که عملکرد هر دو گیاه در کشت خالص بیشتر از سیستمهای مخلوط بود. بیشترین نسبت برابری زمین متعلق به کشت مخلوط 1:1 بود. عملکرد دانه شنبلیله در تاریخ کاشتهای 10 اسفند و 10 اردیبهشت به ترتیب 23 و 47 درصد و عملکرد زیست توده 15 و 32 درصد کاهش پیدا کرد. همچنین در این تاریخ کاشتها، وزن خشک برگ نعناع فلفلی 48 و 57 درصد کاهش یافت. بیشترین درصد اسانس هر دو گیاه از برهمکنش تاریخ کاشت 10 اسفند و نسبت مخلوط 1:1 حاصل شد. بالاترین عملکرد اسانس هر دو گونه از تاریخ کاشت پاییزه و کشت خالص حاصل شد. بطور کلی، در این مطالعه تاریخ کاشت پاییزه صفات کمی، کیفی و سودمندی مخلوط را بهبود بخشید. | ||
کلیدواژهها | ||
اسانس؛ الگوی کشت؛ عملکرد نسبی؛ کشت مخلوط؛ نسبت برابری زمین | ||
مراجع | ||
Akmal M and Janssens MJJ, 2004. Productivity and light use efficiency of perennial ryegrass with contrasting water and nitrogen supplies. Field Crops Research, 88: 143-155.
Alizadeh Y, Koocheki A and Nassiri Mahallati M, 2010. Evaluation of radiation use efficiency of intercropping of bean (Phaseolus vulgaris L.) and herb sweet basil (Ocimum basilicum L.). Agroecology, 2(1): 94-104. (In Persian).
Asghari pourchaman MR, 2002. Effects of sowing date and seed quantity in area unit on morphological characteristics and quality of Plantago ovata L. MSc Thesis, Ferdowsi University of Mashhad, Iran. (In Persian).
Awasthi UD, Tripathi AK, Dubey SD and Kumar S, 2011. Effect of row ratio and fertility levels on growth, productivity, competition and economics in chickpea + fennel intercropping system under scarce moisture condition. Food Legumes, 24(3): 211-214.
Baqual MF and Das PK, 2006. Influence of biofertilizers on macronutrient uptake by the mulberry plant and its impact on silkworm bioassay. Caspian Journal of Environmental Sciences, 4: 98-102.
Belguith-Hadriche O, Jamoussi M, Simmonds K, El-Feki MS and Makni-Ayedi F, 2013. Comparative study on hypocholesterolemic and antioxidant activities of various extracts of fenugreek seeds. Food Chemistry, 2: 1448–1453.
Bigonah R, Rezvani Moghadam P and Jahan M, 2014. Effect of intercropping on biological yield, nitrogen percentage and morphological characteristics of Coriandrum sativum and Trigonella foenum-graecum. Iranian Journal of Field Crops Research, 12(3): 369-377. (In Persian).
Carruba A, La Torre R and Matranga A, 2002. Cultivation trials of aromatic and medicinal plants in semiarid Mediterranean environment. Proceeding of International Conference on MAP. Acta Horticulture (ISHS), 576: 207-216.
Cohen S, Raveh E, Li Y, A Grava and Goldschmidt EE, 2005. Physiological responses of leaves, tree growth and fruit yield of grape-fruit trees under reflective shade screens. Scientia Horticulture 107(1): 25-35.
Dadkhah A, Kafi M and Rasam GA, 2009. The effect of planting date and plant density on growth traits, yield quality and quantity of Matricaria (Matricaria chamomilla). Journal of Horticultural Sciences, 23 (2): 100-107.
Elijah M and Akunda W, 2001. Improving food production by understanding the effect of intercropping and plant population on soybean nitrogen fixing attributes. Journal of Food Technology in African, 6: 110-115.
Galeottia N, Mannellia L, Mazzantib G, Bartolinia A and Ghelardini C, 2002. Menthol: a natural analgesic compound. Neuroscience Letters, 322: 8–145.
Hussain AI, Anwar F, Hussain Sherazi ST and Przybylski R, 2008. Chemical composition, antioxidant and antimicrobial activities of basil (Ocimum basilicum) essential oils depends on seasonal variations. Food Chemestry, 108: 986–995.
Koohi SS, Nasrollahzadeh S and Raei Y. 2014. Evaluation of chlorophyll value, protein content and yield of sorghum (Sorghum bicolor L.)/ mungbean (Vigna radiata L.) intercropping. International Journal of Biosciences, 8:136-143.
Korla BN and Saini A, 2003. Effect of dates of sowing and cutting on seed yield of fenugreek. Haryana Journal of Horticultural Sciences, 32(1/2): 120-122.
Kumar V and Sood M, 2011. Effect of transplanting time, spacing and fertilizers on herbage and oil yield of Mentha piperita L. International Journal of Farm Sciences, 1(2): 68-74.
Lichtenthaler HK and Buschmann C, 2001. Chlorophylls and carotenoids: Measurement and characterization by UV‐VIS spectroscopy. Current protocols in food analytical chemistry, pp. F4.3.1–F4.3.8. Wiley, New York.
Lithourgidis AS, Dordas CA, Damalas CA and Vlachostergios DN, 2011. Annual intercrops: an alternative pathway for sustainable agriculture. Australian Journal of Crop Science, 5: 396–410.
Lv J, Huang H, Yua L, Whent M, Niu Y and Shi H, 2012. Phenolic composition and nutraceutical properties of organic and conventional cinnamon and peppermint. Food Chemistry, 132: 1442–1450.
Maffei M and Mucciarelli M, 2003. Essential oil yield in peppermint/ soybean strip intercropping. Field Crops Research, 84(3): 229-240.
Mead R and Willey RW, 1980. The concept of a land equivalent ratio and advantages in yields for intercropping. Experimental Agriculture, 16: 217-228
Mirhashemi SM, Koocheki A, Parsa M and Nassiri Mahallati M, 2009. Evaluating the benefit of ajwain and fenugreek intercropping in different levels of manure and planting pattern. Iranian Journal of Field Crops Research, 7(1): 269- 279. (In Persian).
Ozel A and Ozguven M, 2002. Effect of different planting times on essential oil components of different mint (Mentha spp.) varieties. TurkishJournal of Agriculture and Forestry, 26: 289-294.
Piccaglia R, Dellacecca V, Marotti M and Giovanelli E, 2005. Agronomic factors affecting the yields and essential oil composition of peppermint (Mentha piperita L.). Acta Horticulturae, 344: 29-40.
Rajsawara RBR, 2002. Biomass yield, essential oil yield and essential oil composition of rose-scented geranium (Pelargonium species) as influenced by row Spacing and intercropping with cornmint (Mentha arvensis L.f. piperascens Malin. ex Holmes). Industrial Crop Products, 16: 133-144.
Shobeiri SS, Habibi D, Kashani A, Paknejad F and Jafari H, 2015. Study of physiological traits of grass pea with barely in pure and mixed cropping under dry land and irrigated conditions. Agronomy Journal, 107: 91-98. (In Persian).
Singh A, Singh M, Singh K and Tajuddin R, 1998. Intercropping menthol mint (Mentha arvensis) for higher returns. Journal Medicinal and Aromatic Plants, 20: 757–758.
Singh R, Shushni AM and Belkheir A, 2015. Antibacterial and antioxidant activities of Mentha piperita L. Arabian Journal of Chemistry, 8: 322–328.
Singh S, Buttar GS, Singh SP and Brar DS. 2005. Effect of different dates of sowing and row spacings on yield of fenugreek (Trigonella foenum graceum). Journal of Medicinal and Aromatic Plant Sciences, 27(4): 629-630.
Sydney De Sousa A, Soares PMG, Saldanha AN, De Almeida A, Rufino Maia E, Prata De Souza B and Sampaio AN, 2010. Assreuy antispasmodic effect of Mentha piperita essential oil on tracheal smooth muscle of rats. Journal of Ethnopharmacol, 130: 428–433.
Taghizadeh MS and Koocheki A, 1997. Uptake of radiation in intercropping and sole cropping of soybean cultivars. Journal of Pajouhesh-va-sazandegi, 35: 64-65. (In Persian).
Verma R, Chauhan A, Verma RS, Rahmanand LU and Bish A, 2013. Improving production potential and resources use efficiency of peppermint (Mentha piperita L.) intercropped with geranium (Pelargonium graveolens L. Herit ex Ait) under different plant density. Industrial Crops and Products, 44: 577-582.
Wani SP, Rupela OP and Lee KK, 1995. Sustainable agriculture in the semi-arid tropics through biological nitrogen fixation in grain legumes. Plant and Soil, 174: 29–49.
Zheljazkov V, Cantrell CL, Astatkie T and Wayne M, 2010. Peppermint productivity and oil composition as a function of nitrogen, growth stage, and harvest time. Agronomy Journal, 102 (1): 124- 128. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1,059 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,210 |