تعداد نشریات | 44 |
تعداد شمارهها | 1,303 |
تعداد مقالات | 16,020 |
تعداد مشاهده مقاله | 52,487,047 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 15,213,996 |
ارزیابی برخی صفات رشدی و ویژگیهای کمی اسانس ریحان (.Ocimum basilicum L) در شرایط تنش شوری و کاربرد اسید هیومیک | ||
دانش کشاورزی وتولید پایدار | ||
مقاله 11، دوره 27، شماره 2، تیر 1396، صفحه 159-168 اصل مقاله (344.87 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
نویسندگان | ||
غلامرضا گوهری* ؛ فرزاد رسولی؛ سید مرتضی زاهدی | ||
گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه مراغه | ||
چکیده | ||
ریحانگیاهی یکساله، علفی و متعلق به خانواده نعناع و از معروفترین گیاهان دارویی میباشد که کاربرد های فراوانی در صنایع غذایی، دارویی و عطرسازی دارد. به منظور بررسی اثرات سطوح مختلف اسید هیومیک (صفر، 500 ، 1000 و2000 میلیگرم بر لیتر) بر گیاه ریحان تحت تنش شوری با غلظت (صفر ، 25 و 50 میلیمولار) در شرایط هیدروپونیک، آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی اجرا و برخی صفات رویشی همچون شاخص کلروفیل، ارتفاع بوته، تعداد برگ، وزن تر و خشک برگ و کل گیاه و نیز درصد محتوای اسانس و عملکرد اسانس اندازه گیری گردید. نتایج آزمایش حاضر نشان داد که اکثر صفات رشدی مورد مطالعه گیاهان تحت تنش شوری 25 و 50 میلیمولار کاهش معنیداری نسبت به شاهد داشتند و محلولپاشی اسید هیومیک با غلظت 500 میلی گرم بر لیتر در گیاهان تحت تنش اختلاف معنیداری با گیاهان شاهد نشان نداد. بالاترین محتوای اسانس در تیمار شوری 50 میلی مولار مشاهده گردید و مقدار این صفت در گیاهان شاهد از بقیه تیمارها کمتر بود. بهطور کلی نتایج نشان داد که اعمال تنش شوری موجب کاهش معنیدار اغلب صفات رشدی و نیز محتوای اسانس ریحان شده و کاربرد اسید هیومیک با بهبود ویژگی های رشدی، اثرات منفی تنش شوری را کاهش می دهد. لذا چنین به نظر می رسد که در مناطقی که تنش شوری عامل محدود کننده کشت ریحان است، کاربرد اسید هیومیک را به کشاورزان توصیه کرد. | ||
کلیدواژهها | ||
ریحان؛ اسید هیومیک؛ تنش شوری؛ صفات رویشی؛ اسانس | ||
مراجع | ||
Abou El- Fadl IA, Abd- Ella MK and Hussein EH, 1990. Effect of irrigation by saline water on the basil plants. Journal of Agriculture Research, 18(1): 2247-229.
Aydin A and Metin T, 2012. Humic acid application alleviates salinity stress of bean (Phaseolus vulgaris L.) plants decreasing membrane leakage. African Journal of Agricultural Research, 7(7): 1073-1086.
Bohnert HJ and Jensen RG, 1996. Strategies for engineering water stress tolerance in plants. Trends in Biotechology, 14(1): 89-97.
Boyer JS, 1982. Plant productivity and environment. Science, 218: 443-448.
Clevenger JF, 1928. Apparatus for determination of essential oil. Journal of the American Pharmacists Association, 17(1): 346-349.
El-Shafy S, Meawad A, Awad A and Shaer M, 1991. Effect of combination treatment between salinity, gamma irradiation as well as cycocyl on: II Leaf pigment and chemical constituents of sweet basil plants. Journal of Agriculture Research, 18(2): 2247-2293.
El-Sherif AF, Shehata SM and Youssif RM, 1990. Response of tomato seedlings to zinc application under different salinity levels. Egyptian Journal of Horticulture, 17(1): 131-142.
Emarat pardaz J, Hami A and Gohari G, 2015. Evaluation of Growth Characteristics and Essential Oil Yield of Satureja hortensis L.under Salinity and Zn Foliar Spraying. Sustainable Agriculture and Production Science, 26(3): 131-140. (In Persian)
Garcı´a AG, Santos LA, Izquierdo FG, Loss Sperandio MV, Castro RN and Berbara LL, 2012. Vermicompost humic acids as an ecological pathway to protect rice plant against oxidative stress. Ecological Engineering, 47(1): 203–208.
Hassanpouraghdam M, Gohari G, Tabatabaei S, Dadpour, M and Shirdel, M, 2011. NaCl salinity and Zn foliar application influence essential oil composition of basil (Ocimum basilicum L.). Acta agriculturae Slovenica, 97(2): 93-98.
Hendawy, SF. and Khalid, KA, 2005. Response of sage Salvia officinalis L. plants to zinc application under different salinity levels. J. Appl. Sci. Res. 1(2): 147-155.
Jarošová M, Klejdus B, Kovacik J, Babula P and Hedbavny J, 2016. Humic acid protects barley against salinity. Acta Physiologiae Plantarum, 38(6):1-9.
Khaled H and Fawy HA, 2011. Effect of different levels of humic acids on the nutrient content, plant growth, and soil properties under conditions of salinity. Soil and Water Research, 6(3): 21–29.
Khalid KA, 2001. Physiological studies on the growth, development and chemical composition of Nigella sativa L. plant. Ph. D. Thesis, Faculty of Agriculture, Ain-Shams Univerrsity, Cairo, Egypt.
Kulikova NA, Stepanova EV, Koroleva OV, 2005. Mitigating activity of humic substances: Direct Influence on Biota. In: Use of Humic Substances to Remediate Polluted Environments: From Theory to Practice, NATO Science Series IV: Erath and Environmental Series, Perminova, I.V. (Eds). Kluwer Academic Publishers, USA, pp. 285- 309.
Mohammadkhani N and Heidari R, 2007. Effects of water stress on respiration, photosynthetic pigment and water content in tow Maize cultivar. Pakistan Journal of Biological Science, 10(22): 4022-4028.
Munns, R., 2002. Comparative physiology of salt and water stress. Plant. Cell. Environ. 25: 239-250.
Omidbaigi R, 2004. Production and processing of medicinal plants. Publication of Astan Qods Razavi. (In Persian).
Yildiz M and Terzi H, 2013. Effect of NaCl stress on chlorophyll biosynthesis, proline, lipid peroxidation and antioxidative enzymes in leaves of salt-tolerant and salt-sensitive barley cultivars. Journal Agricultural Science, 19:79–88.
Zargari A, 2006. Medicinal Plants. University of Tehran Press. (In Persian). | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 991 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,258 |