تعداد نشریات | 44 |
تعداد شمارهها | 1,302 |
تعداد مقالات | 16,019 |
تعداد مشاهده مقاله | 52,485,313 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 15,212,972 |
کاربرد پسماند پسته به عنوان کود آلی در راستای کشاورزی پایدار | ||
دانش کشاورزی وتولید پایدار | ||
مقاله 14، دوره 27، شماره 1، اردیبهشت 1396، صفحه 217-226 اصل مقاله (650.92 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
نویسنده | ||
محمد شاهین دانشمندی* | ||
دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تربت حیدریه | ||
چکیده | ||
پسماندها متشکل از بقایای گیاهی و ضایعات محصولات کشاورزی، از منابع کود آلی بشمار میروند که کاربرد آن از قدمت تاریخی برخوردار است. بر اساس آمار موجود از مجموع 230 هزار تن پسته خشک تولید شده در سال 1393، بیش از 766 هزار تن پسماند تولید شده است که بخش اعظم آن در باغها مناطق پستهخیز به عنوان کود آلی مصرف میشود. هدف این تحقیق بررسی اثرات مثبت و منفی مصرف پسماند پسته به عنوان کود آلی طی دو سال متوالی بود. نتایج نشان داد چنانچه پسماند پسته بدون گندزدایی انباشته شود، محیط بسیار مستعدی برای رشد و فعالیت قارچهای تیره Aspergillus و Penicillium است. وجود آفلاتوکسین G2به میزان 028/0 میکروگرم در 100 گرم پسماند پسته تایید شد، ولی این آلودگی در خاک باغی که پسماند به آن اضافه شده بود وجود نداشت. افزودن پسماندها به خاک بطور معنیداری باعث کاهش هدایت الکتریکی (EC) و اسیدیته (pH) شد، در مقابل میزان عنصر روی (Zn) 270درصد، فسفر (P) 195 درصد و پتاسیم (K) 5/89 درصد نسبت به شاهد افزایش یافت، با این حال بین تیمارها از نظر میزان عنصر بُر (B) اختلاف معنیداری وجود نداشت. از نتایج حاصل چنین استنباط میشود که افزودن ضایعات پسته باعث غنی شدن خاک از عناصری میگردد که مستقیماً توسط درختان پسته قابل جذب هستند، ولی لازم است تا پسماندها قبل از استفاده توسط قارچکش مناسب گندزدایی شوند تا آلودگی توکسینی ایجاد نگردد. همچنین برای بازیابی توان تجزیه پذیری خاک، کاربرد پسماند با فواصل دو یا سه سال یکبار در باغها قابل توصیه است. | ||
کلیدواژهها | ||
آفلاتوکسین؛ ضایعات کشاورزی؛ عناصرماکرو و میکرو؛ کود آلی؛ هدایت الکتریکی | ||
مراجع | ||
Afshari H, Talaie A, Mohammadi Moghadam M and Panahi1 B. 2009. Differences of elements in early splitting of pistachio nuts and the effect of phenolic compounds and gallic acid on rate. Iranian Journal of Horticultural Science. 23(1): 10-17. (In Persian) Aghabalaei F and Raiesi, F, 2007. Ecological effects of different substrates on soil microbial biomass activity. Proceedings of the 2th Congress of Ecological Agriculture of Iran, Gorgan, Iran. 2762-2751. Angers DA, Recous S and Atia C, 1997. Fate of carbon and nitrogen in water-stable aggregates during decomposition of 13 C and 15 N -labeled wheat straw in situ. European Journal of Soil Science, 48: 295-300. Angle JS and Wagner GH, 1980.Decomposition of aflatoxin in soil. Soil Science Society of American Journal, 44:1237-1240. Angle JS and Wagner GH, 1981.Aflatoxin effects on soil microorganisms. Journal of Soil Biological and Biochemical, 13:381-384. Araghi MM, Mostafa M and Rahnama K. 2009. The importance of the role of genes involved in the production of aflatoxin in pistachios relying on track and its biosynthetic pathway. Plant Protection and Food Journal. 2: 37-40. (In Persian). Bastida F, Moreno JL, Hernández T and García C, 2006. Microbiological degradation index of soils in a semiarid climate. Soil Biology and Biochemistry, 38:3463-3473. Daneshmandi MSH. 2013. Pistachio production in Khorasan province. Teaching notes. PP. 50. (In Persian) Daneshmandi MSH. Azizi M and Farhoosh R. 2014. The Study on physical, chemical and biochemical characteristics of pistachio (Pistacia vera L. cv. Daneshmandi) and its comparison to some commercial cultivars from Iran. Iranian Journal of Horticultural Science. 28(1): 10-17. (In Persian). Dorostkar V. 2010. The impact of crop residue accumulation on the ability to absorb of Zn in the soil and its concentration in wheat grain. M.Sc. Thesis. Faculty of Agriculture, Technology University of Isfahan, Iran. Food and Agriculture Organization (FAO), 2014. http://www.fao.org/fao. Lakzian A. and yazdanpanah N. 2007. The study of decomposition residue of wheat, alfalfa and tomato for vitro. Iranian Agricultural Science and Technology Journal. 21(2): 3-9. (In Persian) Limon-Ortega A, Govaerts B and Sayre KD, 2008. Straw management, crop rotation, and nitrogen source effect on wheat grain yield and nitrogen use efficiency. European Journal of Agronomy, 29: 21-28. Lupwayi NZ, Clayton GW, O’Donovan JT, Harker KN, Turkington TK and Rice WA, 2004. Decomposition of Crop residues under converntional and zero tillage. Canadian journal of Soil Science, 84:403-410 Malik EP and Singh M. 1980.Plant enzymology and histo-enzymology. 1st Edition, Kalyani Pablishers: New Delhi. McLean ED. 1982. Soil pH and lime requirement. Methods of Soil Analysis Part II: Chemical and Microbiological Properties. 2nd ed. Agronomy 9(1).ASA.SSSA. Madison Publisher, Wisconsin, USA. 199-209 Michael NW and Joshua PS, 2003.Interaction between carbon and nitrogen mineralization and soil organic matter chemistry in Arctic Tundra soils. Ecosystems, 23:129-143. Moradi M, 2003. Study the productive concentration of aflatoxin in pistachio production process to determine the starting point pollution and control. final report of Iranian Pistachio Research Institute's. (In Persian). Moradi M, Ershadi R Mirabolfathi M. and Panahi B. 2005. The role of plant debris, soil and manure on population density of Aspergillus flavus and Aspergillus niger groups in pistachio orchards of Kerman province. Iranian Journal Plant Disease. 40(2):221-234. (In Persian). Raiesi F. 2006. Carbon and N mineralization as affected by soil cultivation and crop residue in a calcareous wetland ecosystem in Central Iran. Agriculture, Ecosystems and Environment, 112:3-20. Shakerardekani A, Karim R and Mirdamadiha F. 2012. The effect of sorting on aflatoxin reduction of pistachio nuts. Journal of Food Agriculture and Environment,10 (1): 459-461. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1,610 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,206 |