تعداد نشریات | 44 |
تعداد شمارهها | 1,302 |
تعداد مقالات | 16,019 |
تعداد مشاهده مقاله | 52,485,295 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 15,212,967 |
عملکرد، میزان اسانس و برخی خصوصیات مورفولوژیکی نعناع فلفلی(Mentha piperita L.) متاثر از وجین علفهای هرز و تراکم کاشت | ||
دانش کشاورزی وتولید پایدار | ||
مقاله 2، دوره 27، شماره 1، اردیبهشت 1396، صفحه 13-23 اصل مقاله (722.57 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
نویسندگان | ||
سمیه گیتی* 1؛ محمد رئوفی2 | ||
1پژوهشگر و محقق علوم علفهای هرز. عضو باشگاه پژوهشگران، نخبگان و جوان دانشگاه آزاد اسلامی | ||
2دکتری علوم علفهای هرز، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه محقق اردبیلی | ||
چکیده | ||
به منظور بررسی اثر وجین دستی علفهای هرز و تراکمهای مختلف کاشت بر عملکرد، مقدار اسانس و برخی خصوصیات مورفولوژیکی گیاه نعناع فلفلی، آزمایشی به صورت فاکتوریل و بر پایه طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در دو چین در منطقه همدان و در دو سال زراعی 1391 و 1392 به اجرا درآمد. تیمارهای آزمایش شامل کنترل علفهای هرز در دو سطح وجین دستی و عدم وجین دستی علفهای هرز و تراکم بوته در چهار سطح 6، 10، 14 و 18 بوته در متر مربع بود. علفهای هرز شناسایی شده در مزرعه شامل قیاق، پیچک صحرایی، یولاف وحشی، تاج ریزی، پنیرک، بارهنگ و سلمه تره بودند. نتایج در هر دوچین نشان داد که وجود علفهای هرز، کاهش کمی نعناع فلفلی در صفات مختلف را سبب شد. نعناع فلفلی در چین اول از رشد مطلوب تری نسبت به چین دوم برخوردار بود، به طوری که بیشترین عملکرد اسانس و عملکرد تر و خشک را در چین اول تولید نمود. وجین دستی علفهای هرز سبب افزایش وزن تر، وزن خشک، عملکرد اسانس، سطح برگ و درصد پوشش سبز گردید. افزایش تراکم نیز اثر چشمگیری روی افزایش وزن تر و خشک، عملکرد اسانس و درصد پوشش سبز داشت؛ بطوریکه بیشترین راندمان در موارد بیان شده در تراکم 18 بوته در متر مربع بدست آمد. نتایج نشان داد رعایت تراکم مناسب بوته جهت افزایش کمیت و کیفیت نعناع فلفلی الزامی است. | ||
کلیدواژهها | ||
اسانس؛ تراکم؛ علفهای هرز؛ عملکرد؛ نعناع فلفلی | ||
مراجع | ||
Aflatuni A, 2005. The yield and essential oil content of mint (Mentha spp) in northern Ostrobothnia. Academic dissertation to be presented with the assent of the faculty of science, University of Oulu, 150 page.
Akey WC, Jurik TW and Dekker J. 1990., Competition for light between velvetleaf (Abutilon theophrasti) and soybean (Glycine max). Weed Research, 30: 403-411.
Arabaci, O, and Bayram E. 2004., The effect of nitrogen fertilization a different plant densities on some agronomic and technologic characteristic on basil (Ocimum basilicum L.). Journal of Agronomy, 3(4): 255-256.
Bazdirev GI, Zotov LI, Polin V D. 2004., Weeds and theirs control in new agroecosystems. AUT. M. 288pp. (In Russian).
Burnside OC. 1993., Weed Science. The stepchild. Weed Technology, 7: 515-518.
Delaluz LA, Fiallo VF, Ferrada CR and Borrego G M. 2002., Investigation agricolas an especies de uso frecuente enia medicina tradicional, 111. Toronjil de menthe (Mentha piperita L.). Revcub Plants Medicinales, 702: 1-4.
Giti S, Daneshian J, Shirani Rad AH, Khanjani M, 2013. Cytogate used for weed management and its effect in controlling alfalfa Flower Eater. Proceedings of the Conference on Applied Research in Engineering Sciences. Qazvin. Takestan. (In Persian).
Gressel J. 1992., Addressing real weed science with innovations. Weed Technology, 6: 509-525.
Heidari F, Zehtab Salmasi S, Javanshir A, Aliari H, Dad Pour M, 2008. The effects of intake of micronutrients and plant density on yield and essential oil of peppermint (Mentha piperita L.). Iranian Journal of Medicinal and Aromatic Plants Research, 24 (1): 1-9. (In Persian).
Heidari F, Zehtab Salmasi S, Javanshir A, Aliari H, Dad Pour M, 2007. The effect of micronutrients and plant density on yield and morphological properties of peppermint. Journal of Agricultural Research. 1 (8): 119-131.
Izadi Z, Ahmad Vand G, Esna Ashari M, Piri K, 2010. The effect of nitrogen and plant density on lamb growth characteristics, yield and essential oil of peppermint (Mentha piperita L.). Iranian Journal of Crop Research, 8 (5): 824-836. (In Persian).
Jabbar Pur S, Zehtab Salmasi S, Aliari H, Javanshir A, Shakiba M, 2013. The effect of planting date and plant density on yield and essential oil content of peppermint (Mentha piperita L.). Journal of Agricultural Ecology, 5 (4): 416-423. (In Persian).
Kochaki AR, Zarif Ketabi H, Nakh Foroush AR, 2006. Weed management. Mashhad's Ferdowsi University Press, second edition, 457 p.
Liebman M, Mohler CL, and Staver CP. 2001. Ecological management of agricultural weeds. Cambridge, UK, Cambridge University Press.
Makalouti MJ, 2000. The effects of moderate consumption of fertilizers, micronutrients role in improving the quality and quantity of crops and the environment. Proceedings of the National Conference optimal Use of Fertilizers and Pesticides In Agriculture, June 25-26: 48-52.
Manssori I, 2014., The effect of plant density and harvesting time on growth and essential oil of peppermint (Mentha piperita L.). Journal of Medical and Bioengineering, 3(2): 113-116.
Mohammad Dust Chamanabad HR, 2011. Scientific and practical introduction to the basics of weed control. Press Organization. 236, p.
Omidbeigi R, 1995. Approach to production and processing of medicinal plants. Publishing of Fekr Ruz. First volume.
Omidbeigi R, 1997. Approach to production and processing of medicinal plants. Publishing of Tarrahan Nashr. Second volume.
Pour Hadi M, 2011. The effect of biofertilizers on yield and essential oil of peppermint (Mentha piperita L.). Quarterly Herbal Medicines. Second Year. Issue 2.
Raoofi M, Khanjani M, Daneshian J and Giti S. 2014., Integrated weed management in perennial Alfalfa and theirs effects on soil’s micro fauna. International Journal of Farming and Allied Science, 3: 340-435.
Rashed Mohassel MH, Hoseini A, 2007. New Horizons for weed management, Mashhad Ferdowsi University Press, first edition, 322 p.
Raoofi M, Khanjani M, Daneshian J, 2013. Integrated weed management and its impact on soil fauna. The fifth conference of Weed Science. University of Tehran. Karaj. (In Persian).
Tulikov AM, 1974., Rules and methods studding of weeds in agroecosystem. M. UAMT. 51pp. (In Russian).
Wyse DL, 1992. Future of weed science research. Weed Technology, 6: 162-165.
Zand E, Baghestani MA, Mosavi K, 2008. Weed management guide. Publications University of Mashhad, printing, ninth edition, 476 p. (In Persian).
Zhelajazkov VD, Cerven V, Cantrell LC, Ebelhar MW and Horgan M, 2009., Effect of nitrogen, location, and harvesting stage on peppermint productivity, oil content, and oil composition. HortScience, 44(5): 1267-1270.
Zehtab-Salmasi S, Heidari F and Alyari H 2008., Effect of microelements and plant density on biomass and essential oil production of peppermint (Mentha piperita L.). Plant Sciences Research, 1(1): 24-26. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1,457 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,957 |