تعداد نشریات | 44 |
تعداد شمارهها | 1,303 |
تعداد مقالات | 16,020 |
تعداد مشاهده مقاله | 52,486,470 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 15,213,614 |
تأثیر نیترات آمونیوم و اسیدهای آمینه آزاد بر تجمع نیترات در تربچه قرمز | ||
دانش آب و خاک | ||
مقاله 6، دوره 26، شماره 4.1، اسفند 1395، صفحه 67-78 اصل مقاله (247.43 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
نویسندگان | ||
اکبر حسنی* 1؛ مهدی نورزاده حداد2 | ||
1استادیار گروه علوم خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان | ||
22- استادیار گروه کشاورزی دانشگاه پیام نور | ||
چکیده | ||
مصرف بیش از حد کود نیتروژنی ممکن است باعث تجمع نیترات در سبزیجات گردد. هدف از این پژوهش بررسی تأثیر کود نیترات آمونیوم و محلولپاشی مخلوط اسیدهای آمینه بر عملکرد و تجمع نیترات در تربچه قرمز (Raphanus sativus) بود. بدینمنظور یک آزمایش فاکتوریل برپایه طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار در گلدانهای پر شده با یک خاک زراعی انجام شد. سه سطح کود نیتروژنی نیترات آمونیوم، N1 صفر میلیگرم، N2 45 میلیگرم و N3 90 میلیگرم نیتروژن بر یک کیلوگرم خاک و سه سطح محلولپاشی با مخلوط اسید آمینه شرکت ایناگروسا اسپانیا با غلظت، A1 صفر و A2 5/1 میلیلیتر و A3 3 میلیلیتر اسید آمینه در یک لیتر آب اعمال شد. بر اساس نتایج، اثرات متقابل کاربرد کود نیترات آمونیوم و محلولپاشی اسیدهای آمینه بر عملکرد و غلظت نیترات معنیدار بود. تیمار N3A3 با مقدار 2489 گرم در هر گلدان بیشترین عمکرد نسبت به بقیه تیمارها را داشت. با افزایش نیترات آمونیوم، غلظت نیترات در برگها و غده تربچه افزایش یافت. بیشترین غلظت نیترات در برگها در تیمار N3A1 (mg kg-1 FW 431) و در غده در تیمار N3A2 (mg kg-1 FW 1331( مشاهده شد. کاربرد اسیدهای آمینه باعث افزایش نیتروژن کل و کاهش غلظت نیترات در برگها شد. محلولپاشی اسیدهای آمینه با تأثیر بر فعالیت آنزیمهای نیترات ردوکتاز و گلوتامین سنتتاز در آسیمیلاسیون نیترات، تجمع نیترات در برگهای تربچه را کاهش داد ولی بر غلظت نیترات غده تأثیر معنیدار نداشت. | ||
کلیدواژهها | ||
اسید آمینه؛ تجمع نیترات؛ سبزیجات؛ گلوتامین سنتتاز؛ نیترات ردوکتاز | ||
مراجع | ||
ملکوتی مج و همایی م، 1383. حاصلخیزی خاکهای مناطق خشک و نیمهخشک، مشکلات و راهحلها. تهران، دانشگاه تربیت مدرس، دفتر نشر آثار علمی، صفحههای 457 تا 463. Anjum NA, Gill SS, and Gill R, 2014. Plant Adaptation to Environmental Change: Significance of Amino Acids and their Derivatives. Published by CABI, Oxfordshire, UK.
Aslam A, Robert L, Travis D and Rains W, 2001. Differential effect of amino acids on nitrate uptake and reduction systems in barley roots. Plant Science 160: 219–228.
Chen G and Gao X, 2002. Effect of partial replacement of nitrate by amino acid and urea on nitrate content of nonheading Chinese cabbage and lettuce in hydroponics (Chinese). Scientia Agricultura Sinica, 35: 187–191.
Gunes A, Post WNK, Kirkby EA and Aktas M, 1994. Influence of partial replacement of nitrate by amino acid nitrogen or urea in the nutrient medium on nitrate accumulation in NFT grown winter lettuce. Journal of Plant Nutrition. 17: 1929–1938.
Gunes A, Inal A and Aktas M, 1996. Reducing nitrate content of NFT grown winter onion plants (Allium cepa L.) by partial replacement of NO3- with amino acid in nutrient solution. Scientia Horticultura 65: 203–208.
Hausler RE, Ludewig F and Krueger S, 2014. Amino acids - A life between metabolism and signaling. Plant Science 229: 225-237.
Kaiser JJ and Lewis OAM, 1984. Nitrate reductase and glutamine synthetase activity in leaves and roots of nitrate-fed Helianthus annuus L. Plant and Soil 70: 127–130.
Karla YP, 1998. Handbook of Reference Methods for Plant Analysis. CRC Press, Washington DC, US.
Liu XQ, Ko KY, Kim SH and Lee KS, 2007. Enhancement of nitrate uptake and reduction by treatment with mixed amino acids in red pepper (Capsicum annuum L.). Acta Agriculturae Scandinavica Section B-Soil and Plant Science 57: 167-172.
Liu XQ, Ko KY, Kim SH and Lee KS, 2008. Effect of amino acid fertilization on nitrate assimilation of leafy radish and soil chemical properties in high nitrate soil. Communications in Soil Science and Plant Analysis 39: 269–281.
Liu CW, Sung Y, Chen B and Lai H, 2014. Effects of nitrogen fertilizers on the growth and nitrate content of lettuce (Lactuca sativa L.). International Journal of Environment Research. Public Health 11(4): 4427-4440.
Majerowicz N, Kerbauy GB, Nievola CC and Suzuki RM, 2000. Growth and nitrogen metabolism of Catasetum fimbriatum (orchidaceae) grown with different nitrogen source. Environmental and Experimental Botany 44: 195–206.
Mensinga TT, Speijer S and Meulenbelt GJ, 2003. Implications of exposure to environmental nitrogenous compounds. Health J. Toxicol. Rev 22: 41–51.
Mobini M, Khoshgoftarmanesh AH and Ghasemi S, 2014. The effect of partial replacement of nitrate with arginine, histidine and a mixture of amino acids extracted from blood powder on yield and nitrate accumulation in onion bulb. Scientia Horticulturae. 176: 232–237.
Mubashir M, Malik SA, Khan AA, Ansari TM, Wright S, Brown MV and Islam KR, 2010. Growth, yield and nitrate accumulation of irrigated carrot and okra in response to nitrogen fertilizer. Pak. J. Bot. 42(4): 2513-2521.
Powlson DS, Addiscott TM and Benjamin N, 2008.When does nitrate become a risk for humans? J. Environ. Qual. 37: 291–5.
Sekerc S and Kaya C, 2014. Nitrate and phytochemicals: may these vary in red and green lettuce by application of organic and inorganic fertilizers? Biological Agriculture and Horticulture 30 (3): 173-182.
Stefanelli DS, Brady S, Winkler RB, Jones J, and Tomkins BT, 2012. Lettuce (Lactuca sativa L.) growth and quality response to applied nitrogen under hydroponic conditions. Acta Agriculturae 927: 353–360.
Tsouvaltzis P, Koukounaras A and Siomos AS, 2014. Application of amino acids improves lettuce crop uniformity and inhibits nitrate accumulation induced by the supplemental inorganic nitrogen fertilization. Int. J. Agric. Biol. 16: 951–955.
Ximenes MIN, Rath S and Reyes FGR, 2000. Polar graphic determination of nitrate in vegetables. Talanta 51: 49–56. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1,174 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,315 |