تعداد نشریات | 43 |
تعداد شمارهها | 1,275 |
تعداد مقالات | 15,759 |
تعداد مشاهده مقاله | 51,871,539 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 14,693,796 |
توسعه خشکه کاری برنج در استان خوزستان: تحلیل نقاط قوت، ضعف، فرصتها و تهدیدها | ||
دانش کشاورزی وتولید پایدار | ||
مقاله 12، دوره 26، شماره 3، مهر 1395، صفحه 171-185 اصل مقاله (641.04 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
نویسندگان | ||
زهرا ربیعی* ؛ حسن صدیقی؛ عنای عباسی | ||
گروه ترویج و آموزش کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس | ||
چکیده | ||
هدف این تحقیق توصیفی- پیمایشی شناسایی نقاط قوت، ضعف، فرصتها و تهدیدهای کشت خشکهکاری برنج در استان خوزستان و ارائه راهبردهای لازم برای توسعه این نوع کشت بود. جامعه آماری تمام شالیکارانی بودند که در شهرستانهای اهواز و ماهشهر به خشکهکاری برنج مشغول بودند. از میان این افراد 180 نفر با استفاده از فرمول کوکران و روش نمونهگیری تصادفی طبقهای متناسب به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار تحقیق پرسشنامهای بود. دادهها با استفاده از نرمافزار SPSS تجزیه و تحلیل شدند. برای ارائه راهبردهای لازم توسعه خشکهکاری برنج از ماتریس تحلیل نقاط قوت، ضعف، فرصتها و تهدیدها ( (SWOT استفاده شد. با توجه به نتایج، کاهش زمان برای کشت به صورت خشکهکاری، کاهش نیاز به نیروی کار و مصرف کم آب در کشت خشکهکاری به ترتیب اولویتهای اول تا سوم نقاط قوت؛ افزایش علفهای هرز مهمترین نقطه ضعف، گسترش این شیوه کشت در صورت مساعد بودن خاک مهمترین فرصت و وجود ناهمواری در زمین و وجود تهدیدهای زیست محیطی، از مهمترین تهدیدهای کاشت برنج به صورت خشکهکاری میباشد. با تجزیه و تحلیل عوامل استراتژیک، براساس قاعده معمول در تحلیل SWOT، چنانچه میانگین کل ضعفها و تهدیدها کمتر از میانگین قوتها و فرصتها باشد(WT < SO)، راهبرد کلانی که میتوان پیشتهاد نمود از نوع تهاجمی خواهد بود ودرصورتیکه میانگین کل نقاط ضعف و فرصتها از کل نقاط قوتها وتهدیدها کمتر باشد (WO < ST)، بنابراین راهبرد دوم مورد استفاده در توسعه خشکهکاری برنج راهبرد محافظهکارانه خواهد بود. | ||
کلیدواژهها | ||
استان خوزستان؛ پذیرش؛ تحلیل SWOT؛ خشکهکاری برنج | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1,419 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 4,446 |