تعداد نشریات | 44 |
تعداد شمارهها | 1,303 |
تعداد مقالات | 16,020 |
تعداد مشاهده مقاله | 52,486,827 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 15,213,853 |
واکنش گندم (.Triticum aestivum L) به کاربرد کمپوست مصرف شده قارچ خوراکی در شرایط مختلف رطوبتی | ||
دانش کشاورزی وتولید پایدار | ||
مقاله 6، دوره 26، شماره 3، مهر 1395، صفحه 85-100 اصل مقاله (873.43 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
نویسندگان | ||
یاسر یعقوبیان1؛ همت اله پیردشتی* 1؛ ایرج یعقوبیان2؛ ابراهیم محمدی گل تپه3؛ عزت اله اسفندیاری4؛ ولی فیضی اصل5 | ||
1پژوهشکده ژنتیک و زیست فناوری کشاورزی طبرستان، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری | ||
2گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز | ||
3گروه بیماری شناسی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس | ||
4گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه مراغه | ||
5مؤسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور | ||
چکیده | ||
بهمنظور بررسی اثر مقادیر کمپوست مصرف شده قارچ خوراکی بر عملکرد و اجزای عملکرد گندم (رقم آذر2) در شرایط مختلف رطوبتی، آزمایشی در گلخانه مؤسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور در بهار 1389 بر پایه طرح کاملاً تصادفی و به صورت فاکتوریل در چهار تکرار به اجرا درآمد. فاکتورهای آزمایشی شامل کمپوست مصرف شده قارچ خوراکی در سه سطح صفر، 25 و 50 تن در هکتار و تنش رطوبتی نیز در سه سطح شامل رطوبت معادل 3/0- بار (ظرفیت مزرعهای)، 5- بار (تنش ملایم) و 10- بار (تنش شدید رطوبتی) بود. در این پژوهش برخی از صفات موفولوژیک، عملکرد و اجزای عملکرد گندم اندازهگیری گردید. نتایج حاکی از اثر منفی (01/0p<) تنش رطوبتی بر تمامی صفات اندازهگیری شده بهجز تعداد سنبلچه در سنبله و تراکم سنبلچه بود. کاربرد کمپوست نیز بر همه صفات به جز وزن هزار دانه و تراکم سنبلچه اثر مثبت (01/0p<) داشت ولی تراکم سنبلچه را کاهش داد. برهمکنش کمپوست و رطوبت نیز در طول اکستروژن، ارتفاع بوته و اکثر صفات مربوط به عملکرد معنیدار بوده و در تمامی سطوح رطوبتی استفاده از کمپوست صفات مذکور را افزایش داد. بر اساس یافتهها، در هر سه سطح رطوبتی بیشترین افزایش مربوط به تیمار کمپوست 50 تن و به ترتیب در صفات تعداد دانه در بوته (4 تا 7/5 برابر)، عملکرد دانه (2/3 تا 6/3 برابر) و عملکرد بیولوژیک (9/2 تا 3/3 برابر) بود. بنابراین به نظر میرسد در شرایط مختلف رطوبتی، کمپوست مصرف شده قارچ خوراکی میتواند گزینه مناسبی جهت استفاده بهعنوان کود آلی باشد. | ||
کلیدواژهها | ||
اجزای عملکرد؛ خشکی؛ کمپوست؛ عملکرد؛ گندم؛ مورفولوژی | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1,521 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,242 |