تعداد نشریات | 44 |
تعداد شمارهها | 1,303 |
تعداد مقالات | 16,020 |
تعداد مشاهده مقاله | 52,490,144 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 15,217,603 |
تاثیر کاربرد تفاله گوجهفرنگی تازه بر عملکرد و فراسنجههای خونی گوسالههای پرواری هلشتاین | ||
پژوهش های علوم دامی (دانش کشاورزی) | ||
مقاله 4، دوره 26، شماره 2، شهریور 1395، صفحه 33-43 اصل مقاله (524.13 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
نویسندگان | ||
آصف احمدفاضل1؛ حسین دقیقکیا* 2؛ حمید محمدزاده3؛ علی حسینخانی2 | ||
11 دانش آموخته کارشناسی ارشد گروه علوم دامی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه تبریز | ||
22 دانشیار گروه علوم دامی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه تبریز | ||
33 استادیار گروه علوم دامی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه تبریز | ||
چکیده | ||
زمینه مطالعاتی: استفاده از پسماندهای کشاورزی در تغذیه دام و طیور نقش مهمی در کاهش هزینههای تولید دارد. هدف: این تحقیق جهت ارزیابی اثر سطوح مختلف تفاله گوجهفرنگی تازه و جایگزینی آن با سبوس گندم بر ماده خشک مصرفی، افزایش وزن و سطح فراسنجههای خونی گوسالههای پرواری هلشتاین اجرا شد. روش کار:آزمایش در 3 تیمار 4 راسی در قالب طرح کاملا تصادفی بر روی 12 راس گوساله نر نژاد هلشتاین انجام گردید. گروههای آزمایشی شامل جیرههای حاوی 1) 8 درصد تفاله گوجهفرنگی 2) 16 درصد تفاله گوجهفرنگی و 3) تیمار شاهد (جیره بدون تفاله گوجهفرنگی) بودند. نتایج: استفاده از سطوح مختلف تفاله گوجهفرنگی تازه تاثیر معنیداری بر افزایش وزن روزانه و مصرف خوراک و ضریب تبدیل غذایی در گوسالهها دارد (05/0P<). استفاده از 8 درصد تفاله گوجهفرنگی اثر معنیداری بر مصرف خوراک و افزایش وزن روزانه دامها نداشت. با افزایش مقدار تفاله گوجهفرنگی به 16 درصد کاهش معنیداری در افزایش وزن روزانه و افزایش معنیداری در مصرف خوراک و ضریب تبدیل غذایی رخ داد (05/0P<). فعالیت نشخوار تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت. مقدار پروتئین تام، تریگلیسیرید و کلسترول سرم در حیوانات دریافت کننده جیرههای مختلف آزمایشی تفاوت معنیداری باهم نداشتند. جیره حاوی 16 درصد تفاله با میزان گلوکز 81/57 گرم در دسی لیتر و نیتروژن اورهای خون 88/17 گرم در دسی لیتر، به ترتیب کمترین و بیشترین میزان گلوکز و نیتروژن اورهای خون را نسبت به تیمار شاهد و 8 درصد تفاله داشت (05/0P<). نتیجهگیری نهایی: این آزمایش نشان داد که تفاله گوجهفرنگی تازه تا 8 درصد از ماده خشک در جیره گوسالههای پرواری بدون تاثیر منفی بر عملکرد آنها میتواند استفاده شود. | ||
کلیدواژهها | ||
افزایش وزن؛ فعالیت نشخوار؛ ضریب تبدیل غذایی؛ مصرف خوراک | ||
مراجع | ||
حسن پناه م و یحیایی م، 1382. شناسایی عوارض ناشی از مصرف تفاله تازه گوجهفرنگی و شیوه مناسب مصرف آن در تغذیه گاوهای شیری. دامدار، شماره 159. جعفری م، پیرمحمدی ر و عصری رضایی س، 1387. بررسی ارزش پروتئینی تفاله گوجهفرنگی و تاثیر آن بر گلوکز تری گلیسیرید و پروتئین تام سرم خون جوجههای گوشتی. پژوهش و سازندگی در امور دام و آبزیان، شماره 78. صفری ر، ولیزاده ر.، بیات کوهسار ج، ناصریان ع و طهماسبی ع، 1389. تأثیر استفاده از جیرههای حاوی تفاله خشک و یا سیلو شده گوجهفرنگی بر ویژگیهای تولیدی گاوهای شیرده هلشتاین. پژوهشهای علوم دامی ایران، جلد 2،1:91-99. Abdollahzadeh F, 2012. The effect of tomato pomace on carcass traits, blood metabolites and fleece characteristic of growing Markhoz goat. The Journal of American Science 8: 848-852.
Abdollahzadeh F and Abdulkarimi R, 2012a. The effects of some agricultural by-products on ruminal fermentation and apparent digestibility of Holstein dairy cow. Life Science Journal 9: 81-85.
Abdollahzadeh F and Abdulkarimi R, 2012b. The effects of some agricultural by-products on bloo metabolites, chewing behavior and physical characteristics of dairy cow diets. Life Science Journal 9: 270-274.
Abdollahzadeh F, Pirmohammadi R, Farhoomand P, Fatehi F and Bernous I, 2010. Effect of feeding ensiled mixed tomato and apple pomace on performance of Holstein dairy cow. Slovak Journal of Animal Science 43: 31–35.
Abrar A, Sindhu MA, Khan Mahr-Un-Nisa and Sarwar M, 2002. Agro-industrial by-products as a potential source of livestock feed. International Journal of Agricultural and Biological Engineering 4: 307–310.
Aghajanzadeh-Golshani A, Maheri-Sis N, Mirzaei-Aghsaghali A and BaradaranHasanzadeh AR, 2010. Comparison of nutritional value of tomato pomace and brewers grain for ruminants using in vitro gas production technique. Asian Journal of Animal and Veterinary Advances 5: 43-51.
Allen MS, 1996. Physical constrains on voluntary intake of forages by ruminants. Journal of Animal Science 74: 3063-3075.
Aregheore EM, 1993. Chemical composition of some Zambia crop residue for ruminants nutrition ZambiaJournal of Agricultural Science 3: 11-16.
Belibasakis NG and Ambatzidiz P, 1995. The effect of ensiled wet tomato pomace on milk production, milk composition and bloodcomponents of dairy cows. Animal Feed Science and Technology 60: 399- 402.
Besharati M, Taghizadeh A, Janmohammadi H and Moghadam GA, 2008. Evaluation of some by-products using in situ and in vitro gas production techniques. American Journal of Animal and Veterinary Sciences 3: 7-12.
Brodowski D and Geisman JR, 1980. Protein content and amino acid composition of protein of seeds from tomatoes at various stages of ripeness. Food Science 45: 228-240.
Chumpawadee S and Pimpa O, 2009. Effect of non forage fiber sources in total mixed ration on feed intake, nutrient digestibility, chewing behavior and ruminal fermentation in beef cattle. Journal of Animal and Veterinary Advances 8: 2038-2044.
Elazab MA,Zahran SM, Ahmed MH and Elkomi AE, 2011. Productive performance of growing rabbits fed diet containing different levels of tomato pomace. Benha Veterinary Medical Journal 22: 44-55.
Elliott J, Mulvihill E, Duncan Ch, Forsythe R and Kritchevsky D, 1981. Effect of tomato pomace and mixed-vegetablepomace on serum and liver cholesterol in rat. The Wistar Institute of Anatomy and Bio, 36th Street at Spruce, Philadelphia PA 19104.
Gasa J, Castrillo C, Baucells M and Guada J, 1989. By-products from the canning industry as feed stuffs for ruminants: Digestibility and its prediction from chemical composition and laboratory bioassays. Animal Feed Science and Technology 25: 67-77.
Grant RJ, 1997. Interactions among forage and non forage fiber sources. Journal of Dairy Science 80:1438-1446.
Gressley TF and LE Armentano, 2007. Effects oflow rumen-degradable protein or abomasal fructan infusion on diet digestibility and urinary nitrogenexcretion in lactating dairy cows. Journal of Dairy Science 90: 1340-1353.
Hess BW, Krysl LJ, Jud kins MB, Holcombe DW, Hess JD, Hanks DR and Huber SA, 1996. Supplemental crached corn or wheat bran for steers grazing endophyte free fescue pastures: Effects on live weight gain, nutrient quality, forage intake, particulate and fluid kinetics, ruminal fermentation, and digestion. Journal of Animal Science 74: 1116-1125.
Ibrahem H and Alwash A, 1983. The effect of different ratios of tomato pomace and alfalfa hay in the ration on the digestion and performance of Awassi lambs. World Review Animal Product 19: 31-35.
Jahani-Moghadam M, Amanlou H and Nikkhah A, 2009. Metabolic and productive response to ruminal protein degradability in early lactation cows fed untreated or xylose-treated soybean meal-based diets. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition 93:777-786.
Krause KM, Combs DK and Beauchemin KA, 2002. Effects of forage particle size and grain fermentability in mid lactation cows ruminal pH and chewing activity. Journal of Dairy Science 85: 1947- 1957.
Mirzaei-Aghsaghali A, Maheri-Sis N, Mirza-Aghazadeh A, Safaei AR, Aghajanzadeh-Golshani, A, 2008. Nutritional value of alfalfa varieties for ruminants with emphasis on different measuring methods: A review. Journal of Biological Sciences 3: 1227-1241.
National Research Council, 1996. Nutrient requirements of beef cattle, 7th edition, National Academy Press, Washington DC, USA.
Nobakht A and Safamehr AR, 2007. The effects of inclusion different levels of dried tomato pomace in laying hens diets on performance and plasma and egg yolk cholesterol contents. Journal of Animal and Veterinary Advances 6: 1101-1106.
Ojeda A and Torrealba N, 2001. Chemical characterization and digestibility of tomato processing residues in sheep. Cuban Journal of Agricultural Science 35: 309-312.
Oni AO, Onwuka CFI, Oduguwa OO, Onifade OS and Arigbede OM, 2008. Utilization of citrus pulp based diets and Enterolobium cyclocarpum (JACQ.GRISEB) foliage by West African dwarf goats. Journal of Livestock Science 117: 184-191.
Sandoval Castro C.A, MagañaSevilla H, Capetillo Leal C and Hovell FDD, 2000. Comparison of charcoal and polyethylene glycol (PEG) for neutralizing tannin activity with an in vitro gas production technique. Responding to the increasing global demand for animal products. University of Yucatán, Mérida, Yucatán, México, 179-180.
SAS, 2003. The SAS system for windows 9.1. SAS Institute Inc, Cary, North Carolina.
Sherwood L, Klandorf H and Yancey PH, 2005. Anim physiology thomsonbrooks/cole. USA.
Tahmasbi R, Nasiri H, Naserian A and Saremi B, 2002. Effect of different level of mixed corn plant and tomato pomace on milk production and composition in holestein dairy cows. Animal Science Journal 80: 299-299.
Ventura MR, Pieltin MC and Castanon JIR, 2009. Evaluation of tomato crop by-products as feed for goats. Animal Feed Science and Technology 154: 271-275.
Yuangklang C, Vasupen K, Srenanul P, Wongsuthavas S and Mitchaothai J, 2006. Effect of utilization of dried tomato pomace as roughage source on feedintake, rumen fermentation and blood metabolitesin beef cattle. Proceedings of the 44th Kasetsart University Annual Conference “Agri Sci: Carrying Forward the Royal Bio-Energy Initiative, pp: 158-166.
Yuanklang C, Vasupen K, Wongsuthavas IS, Panyakaew P, Alhaidary A, Mohamed HE and Beynen AC, 2010a. Growth performance in beef cattle fed rations containing dried tomato pomace. Journal of Animal and Veterinary Advances 9: 2261-2264.
Yuanklang C, Vasupen K, Wongsuthavas IS, Panyakaew P, Alhaidary A, Mohamed HE and Beynen AC, 2010b. Effect of replacement of soybean meal by dried tomato pomace on rumen fermentation and nitrogen metabolism in beef cattle. American journal of Agricultural and Biological Sciences 5: 256-260. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1,256 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,639 |