تعداد نشریات | 43 |
تعداد شمارهها | 1,275 |
تعداد مقالات | 15,744 |
تعداد مشاهده مقاله | 51,862,170 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 14,687,981 |
اثر کود سبز بر pH، کربن آلی محلول و فراهمی فسفر خاک با فاصله از ریشه ذرت و کلزا | ||
دانش آب و خاک | ||
مقاله 6، دوره 25، شماره 4 بخش 1، اسفند 1394، صفحه 69-82 اصل مقاله (392.38 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
نویسندگان | ||
یاسر عظیمزاده* 1؛ حسین شریعتمداری2؛ مهران شیروانی3 | ||
1دانشجوی دکترای خاکشناسی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز | ||
2استاد خاکشناسی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان | ||
3استادیار خاکشناسی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان | ||
چکیده | ||
بخش اندکی از فسفر خاک برای گیاه قابلاستفاده هست. برای بررسی اثر کود سبز یونجه (2% جرمی) و ریشه دو گیاه ذرت و کلزا در نظام کشت منفرد و مخلوط بر غلظت فسفر قابلجذب گیاه در خاک، آزمایشی گلخانهای با استفاده از رایزوباکس انجام شد. آزمایش بهصورت اسپلیت فاکتوریل با دو سطح کود سبز (صفر و 2 %) و 4 ناحیه با فاصله از ریشه (ناحیه ریزوسفر، نزدیک ریزوسفر، نزدیک توده خاک و توده خاک) و 4 نوع کشت (ذرت، کلزا، کشت مخلوط و شاهد (بدون کشت)) در سه تکرار و در قالب طرح پایه کاملاً تصادفی انجام شد. بذرهای ذرت و کلزا در ناحیه مرکزی رایزوباکسها کشت شد. 85 روز پس از کاشت، گیاهان برداشتشده و خاک هر ناحیه جداگانه تجزیه شد. نتایج نشان داد که افزودن کود سبز به خاک بهطور معنیداری pH را بهمیزان 19/0 واحد کاهش و کربن آلی محلول و فسفر قابلجذب گیاه در خاک را بهترتیب بهمیزان mg L-1 25 و mg kg-147/9 افزایش داد. با فاصله از ریشه، pHو فسفر قابلجذب گیاه در خاک افزایش، ولی کربن آلی محلول خاک کاهش یافت. ناحیه توده خاک (فاصله بیش از 16 میلیمتری ریشه) چندان تحت تأثیر فعالیت ریشه قرار نگرفت. نتایج نشان داد که افزودن کود سبز به خاک باعث افزایش وزن خشک دو گیاه ذرت و کلزا و همچنین غلظت و مقدار جذب فسفر در کلزا شد درحالیکه غلظت و جذب فسفر را در ذرت کاهش داد. وزن خشک شاخساره در کشت مخلوط بیشتر از کشت منفرد ذرت و کلزا بود. | ||
کلیدواژهها | ||
ذرت؛ رایزوباکس؛ کشت مخلوط؛ کلزا؛ کود سبز | ||
مراجع | ||
ملکوتی مج و همایی م، 1383. حاصلخیزی خاکهای مناطق خشک و نیمهخشک، مشکلات و راهحلها. تهران، دانشگاه تربیت مدرس، دفتر نشر آثار علمی، صفحههای 457 تا 463. Anjum NA, Gill SS, and Gill R, 2014. Plant Adaptation to Environmental Change: Significance of Amino Acids and their Derivatives. Published by CABI, Oxfordshire, UK. Aslam A, Robert L, Travis D and Rains W, 2001. Differential effect of amino acids on nitrate uptake and reduction systems in barley roots. Plant Science 160: 219–228. Chen G and Gao X, 2002. Effect of partial replacement of nitrate by amino acid and urea on nitrate content of nonheading Chinese cabbage and lettuce in hydroponics (Chinese). Scientia Agricultura Sinica, 35: 187–191. Gunes A, Post WNK, Kirkby EA and Aktas M, 1994. Influence of partial replacement of nitrate by amino acid nitrogen or urea in the nutrient medium on nitrate accumulation in NFT grown winter lettuce. Journal of Plant Nutrition. 17: 1929–1938. Gunes A, Inal A and Aktas M, 1996. Reducing nitrate content of NFT grown winter onion plants (Allium cepa L.) by partial replacement of NO3- with amino acid in nutrient solution. Scientia Horticultura 65: 203–208. Hausler RE, Ludewig F and Krueger S, 2014. Amino acids - A life between metabolism and signaling. Plant Science 229: 225-237. Kaiser JJ and Lewis OAM, 1984. Nitrate reductase and glutamine synthetase activity in leaves and roots of nitrate-fed Helianthus annuus L. Plant and Soil 70: 127–130. Karla YP, 1998. Handbook of Reference Methods for Plant Analysis. CRC Press, Washington DC, US. Liu XQ, Ko KY, Kim SH and Lee KS, 2007. Enhancement of nitrate uptake and reduction by treatment with mixed amino acids in red pepper (Capsicum annuum L.). Acta Agriculturae Scandinavica Section B-Soil and Plant Science 57: 167-172. Liu XQ, Ko KY, Kim SH and Lee KS, 2008. Effect of amino acid fertilization on nitrate assimilation of leafy radish and soil chemical properties in high nitrate soil. Communications in Soil Science and Plant Analysis 39: 269–281. Liu CW, Sung Y, Chen B and Lai H, 2014. Effects of nitrogen fertilizers on the growth and nitrate content of lettuce (Lactuca sativa L.). International Journal of Environment Research. Public Health 11(4): 4427-4440. Majerowicz N, Kerbauy GB, Nievola CC and Suzuki RM, 2000. Growth and nitrogen metabolism of Catasetum fimbriatum (orchidaceae) grown with different nitrogen source. Environmental and Experimental Botany 44: 195–206. Mensinga TT, Speijer S and Meulenbelt GJ, 2003. Implications of exposure to environmental nitrogenous compounds. Health J. Toxicol. Rev 22: 41–51. Mobini M, Khoshgoftarmanesh AH and Ghasemi S, 2014. The effect of partial replacement of nitrate with arginine, histidine and a mixture of amino acids extracted from blood powder on yield and nitrate accumulation in onion bulb. Scientia Horticulturae. 176: 232–237. Mubashir M, Malik SA, Khan AA, Ansari TM, Wright S, Brown MV and Islam KR, 2010. Growth, yield and nitrate accumulation of irrigated carrot and okra in response to nitrogen fertilizer. Pak. J. Bot. 42(4): 2513-2521. Powlson DS, Addiscott TM and Benjamin N, 2008.When does nitrate become a risk for humans? J. Environ. Qual. 37: 291–5. Sekerc S and Kaya C, 2014. Nitrate and phytochemicals: may these vary in red and green lettuce by application of organic and inorganic fertilizers? Biological Agriculture and Horticulture 30 (3): 173-182. Stefanelli DS, Brady S, Winkler RB, Jones J, and Tomkins BT, 2012. Lettuce (Lactuca sativa L.) growth and quality response to applied nitrogen under hydroponic conditions. Acta Agriculturae 927: 353–360. Tsouvaltzis P, Koukounaras A and Siomos AS, 2014. Application of amino acids improves lettuce crop uniformity and inhibits nitrate accumulation induced by the supplemental inorganic nitrogen fertilization. Int. J. Agric. Biol. 16: 951–955. Ximenes MIN, Rath S and Reyes FGR, 2000. Polar graphic determination of nitrate in vegetables. Talanta 51: 49–56.
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 2,100 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,110 |