
تعداد نشریات | 45 |
تعداد شمارهها | 1,365 |
تعداد مقالات | 16,769 |
تعداد مشاهده مقاله | 54,074,454 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 16,788,126 |
صفات رشدی، اجزای عملکرد و عملکرد دانه عدس (Lens culinaris L.) در کشت مخلوط با جو | ||
دانش کشاورزی وتولید پایدار | ||
مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده، انتشار آنلاین از تاریخ 31 تیر 1404 | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22034/saps.2024.55809.3011 | ||
نویسندگان | ||
رقیه فرضی امین آباد* 1؛ صفر نصراله زاده2؛ عادل دباغ محمدی نسب3؛ الهام صلاحی خلف4 | ||
1ایران، تبریز، دانشگاه تبریز، دانشکده کشاورزی، گروه اکوفیزیولوژی گیاهان زراعی | ||
2دانشیار گروه اکوفیزیولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران. | ||
3استاد گروه اکوفیزیولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران. | ||
4کارشناسی ارشد زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران. | ||
چکیده | ||
اهداف: این پژوهش برای بررسی صفات رشدی، اجزای عملکرد و عملکرد دانه عدس (Lens culinaris L.) در کشت مخلوط با جواجرا گردید. مواد و روشها: در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار و پنج تیمار در سال 1396 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز انجام شد. کشت مخلوط بر اساس سری جایگزینی انجام شد. جو به عنوان محصول اصلی و عدس به عنوان محصول فرعی در نظر گرفته شد. الگوهای کشت شامل کشت خالص هر دو گونه و کشت مخلوط دو گیاه با نسبتهای ردیفی 1:1، 1:3 و 3:5 جو و عدس بود. یافتهها: در این پژوهش ارتفاع بوته، تعداد پنجه، دانه در سنبله، وزن هزاردانه، عملکرد بیولوژیکی در جو و ارتفاع بوته، شاخههای فرعی و تعداد نیام در بوته عدس تحت تأثیر کشت مخلوط قرار گرفت. در تمامی الگوهای کشت نسبت برابری زمین به صورت 1:1 96/1، 2:1 94/1، 5:3 74/1 است. این نشان دهنده سودمندی نسبی کشت مخلوط نسبت به کشت خالص است. میانگین ضریب ازدحام نسبی در نسبتهای کشت مخلوط نشان داد که عدس با مقدار 054/1 رقابت کننده قویتری نسبت به جومیباشد. میزان ارزش نسبی برای الگوهای کشت مخلوط (1:1 44/5، 2:1 38/5، 5:3 30/4) نشانگر سودمندی اقتصادی کشت مخلوط نسـبت به کشتهای خالص دو گونه است. نتیجه گیری: با توجه به شاخصهای نسبت برابری زمین و مجموع ارزش نسبی، الگوی کشت مخلوط 1:1 بر سایر الگوها برتری داشته و سودمندی بیشتری نسبت به سایر الگوهای کشت مخلوط داشت. در این کشت مخلوط قدرت رقابتی عدس بیشتر از جو میباشد. | ||
کلیدواژهها | ||
کشت مخلوط؛ جو؛ عدس؛ عملکرد دانه؛ عملکرد بیولوژیک | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 15 |