
تعداد نشریات | 44 |
تعداد شمارهها | 1,353 |
تعداد مقالات | 16,536 |
تعداد مشاهده مقاله | 53,630,760 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 16,089,269 |
کارایی برخی قارچکشهای گیاه پایه در مدیریت بیماری پوسیدگی پس از برداشت (کپک خاکستری) گلابی | ||
پژوهش های کاربردی در گیاهپزشکی | ||
مقالات آماده انتشار، اصلاح شده برای چاپ، انتشار آنلاین از تاریخ 21 اسفند 1403 | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22034/arpp.2025.19478 | ||
نویسندگان | ||
علی چناری بوکت* 1؛ سیامک حنیفه2؛ کسری شریفی3؛ منصوره مظفری گنبری4؛ پریسا زرگری پور4؛ شهین زمردی5 | ||
1بخش تحقیقات گیاهپزشکی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجانشرقی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تبریز، ایران | ||
2بخش تحقیقات جنگل و مرتع، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجانغربی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ارومیه، ایران. | ||
3بخش تحقیقات بیماریهای گیاهی، مؤسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران. | ||
4بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجانشرقی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تبریز، ایران. | ||
5بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجانغربی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ارومیه، ایران. | ||
چکیده | ||
ضایعات در میوهها در دوره پس از برداشت در اثر بیمارگرهای قارچی به ویژه Botrytis cinerea بوده که در طی دوره برداشت و انبارداری در سردخانه بروز میکند. در این پژوهش کارایی ترکیبات جدید قارچکشی گیاه-پایه شامل 2/187 گرم بر لیتر پیریمتانیل و 185 گرم بر لیتر روغن میخک (زداتان-20®)، 8/203 گرم بر لیتر روغن میخک (بیوزدا®) و روغن میخک 10% و امولسیون صمغ کارنوبا 90% (فرشسیو اچ.ان®) تولید شرکت دانش میوه خاورمیانه، ایران، جهت کنترل بیماری کپک خاکستری با عامل Botrytis cinerea در شرایط پس از برداشت به دو روش درمان کنندگی (مایهزنی 24 ساعت قبل از تیمار) و پیشگیرانه (مایهزنی 2 ساعت بعد از تیمار) و همچنین تاثیر این قارچکشها بر خواص فیزیکوشیمیایی میوه گلابی رقم بیروتی مطالعه گردید. به این منظور پس از دریافت جدایههای قارچی از موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور، ارزیابیها به دو صورت درمان کنندگی (مایهزنی به مدت یک روز قبل از استفاده از تیمارها) و پیشگیری کنندگی (مایهزنی به مدت 3-2 ساعت بعد از استفاده از تیمارها) انجام و در عین حال خصوصیات فیزیکوشیمیایی تیمارها نیز مورد بررسی قرار گرفت. در بررسی تاثیر درمان کنندگی، مابین قارچکشهای جدید، تیمارهای فرشسیو (7 و 8 در هزار) و زداتان (5/2 در هزار) به ترتیب با 55/71 %، 38/62 % و 55/60 % بیشترین و تیمارهای بیوزدا (6، 7 و 8 در هزار) کمترین میزان اثربخشی را در کنترل میزان شدت بیماری پس از برداشت (کپک خاکستری) گلابی در مقایسه با شاهد مایهزنی شده داشتند. در بررسی تاثیر پیشگیرانه در این رقم، از بین قارچکشهای جدید تیمارهای زداتان (5/2 و 3 در هزار) و فرشسیو (7 و 8 در هزار) به میزان بالاتر از 90% اثربخشی داشته و زداتان (2 در هزار) نیز حایز کمترین میزان اثربخشی در مقابله با بیماری کپک خاکستری گلابی بود. پس از استفاده از قارچکشهای مزبور برخی ویژگیهای فیزیکوشیمیایی مانند سفتی بافت میوه، میزان درصد رطوبت، اسیدیته قابل تیتراسیون و کمترین میزان مواد جامد محلول نیز ارتقا یافته یا بدون تغییر بودند. منتهی قارچکش بیوزدا، سبب بروز تغییر رنگ محسوس (قهوهای شدن شبیه به سوختگی) روی بافت پوست میوه شد. بنابراین، در حالت درمان کنندگی، قارچکشهای زداتان (5/2 در هزار) و فرشسیو (7 و 8 در هزار) و در حالت پیشگیری کنندگی، قارچکشهای زداتان (5/2 و 3 در هزار) و فرشسیو (7 و 8 در هزار) از کارایی مناسبی برخوردار بوده و قابل توصیه میباشند. لازم به ذکر است که تاکنون برای بیماریهای پس از برداشت گلابی هیچ قارچکشی در ایران ثبت نگردیده است. | ||
کلیدواژهها | ||
Pyrus spp؛ Botrytis cinerea؛ بیماری پس از برداشت؛ بازدارندگی؛ قارچکش گیاهپایه | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 62 |