
تعداد نشریات | 44 |
تعداد شمارهها | 1,333 |
تعداد مقالات | 16,339 |
تعداد مشاهده مقاله | 53,196,482 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 15,795,522 |
بررسی نقش کیفیت غذاهای غیرخانگی بهعنوان عامل میانجی در تأثیر فشار اجتماعی بر شاخص توده بدن | ||
جامعه شناسی سبک زندگی | ||
مقاله 2، دوره 9، شماره 4، دی 1403 | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
نویسنده | ||
ابراهیم محمدپور* | ||
دانش آموخته مقطع دکتری جامعهشناسی اقتصادی و توسعه دانشگاه تبریز، تبریز، ایران | ||
چکیده | ||
در دنیای امروز، فشار اجتماعی و انتظارات افراد پیرامون، سبک زندگی و الگوهای تغذیهای ما را تحت تاثیر قرار داده است که این تغییرات به نوبه خود بر شاخص توده بدن تاثیر میگذارد. بر این اساس، این تحقیق به بررسی نقش کیفیت غذاهای غیرخانگی بهعنوان عامل میانجی در تأثیر فشار اجتماعی بر شاخص توده بدن انجام گرفت. در این راستا از نظریههای کلمن و هیگز بهره گرفته شد. روش تحقیق از نوع پیمایشی بوده و جامعه آماری شامل شهروندان بالای 15 سال شهر تبریز است که 394 نفر از آنها به شیوۀ نمونهگیری خوشهای چند مرحلهای برای مطالعه انتخاب شدهاند. دادهها با استفاده از پرسشنامه جمعآوری و توسط نرم افزارهای SPSS و LISREL تحلیل شدهاند. نتایج تحقیق نشان داد که میانگین شاخص توده بدنی در مردان برابر با 66/24 و در زنان برابر با 76/23 است. بر اساس تحلیلهای روابط دو متغیره، رابطه معناداری بین کیفیت غذاهای غیرخانگی (با ضریب همبستگی 183/0-)، وضعیت تأهل (به نفع افراد متأهل) و جنسیت (به نفع مردان) با شاخص توده بدنی مشاهده شد. با این حال، رابطه مستقیم میان فشار اجتماعی و شاخص توده بدنی معنادار نبود. اما نتایج مدل معادلات ساختاری نشان داد که فشار اجتماعی بهطور غیرمستقیم و از طریق کیفیت غذاهای غیرخانگی، تأثیر معناداری بر افزایش شاخص توده بدنی دارد. در مجموع متغیرهای بررسیشده توانستند 14 درصد از تغییرات شاخص توده بدنی را تبیین کنند. | ||
کلیدواژهها | ||
شاخص توده بدن؛ کیفیت غذاهای غیرخانگی؛ فشار اجتماعی | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 8 |