
تعداد نشریات | 44 |
تعداد شمارهها | 1,323 |
تعداد مقالات | 16,279 |
تعداد مشاهده مقاله | 53,000,324 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 15,652,840 |
نقش خاکورزی حفاظتی در توسعه پایدار کشاورزی با رویکرد مصرف بهینه انرژی | ||
مکانیزاسیون کشاورزی | ||
مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده، انتشار آنلاین از تاریخ 01 فروردین 1404 اصل مقاله (680.21 K) | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22034/jam.2025.61917.1277 | ||
نویسنده | ||
زین العابدین امیدمهر* | ||
عضو هیات علمی بخش فنی و مهندسی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی سمنان (شاهرود)، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، | ||
چکیده | ||
مصرف بی رویه انرژی در کشاورزی، به عنوان یکی از چالشهای مهم تهدیدکننده محیطزیست مورد توجه صاحب نظران توسعه پایدار قرار گرفته است. در تولید محصولات کشاورزی، مصرف انرژی مکانیکی رابطه مستقیمی با سیستمهای خاکورزی دارد. این مطالعه با هدف بررسی نقش خاکورزی حفاظتی بر مصرف بهینه انرژی و توسعه پایدار کشاورزی در تولید گندم آبی در شهرستان میامی انجام شد. اطلاعات مورنیاز از طریق تکمیل پرسشنامه با مصاحبه حضوری بر پایه ستانده و نهاده جمعآوری شد. با استفاده از ضرایب همارز انرژی، مقدار انرژی ورودی و خروجی و شاخصهای انرژی محاسبه گردید. بیشترین و کمترین انرژی مصرفی ورودی به ترتیب مربوط به خاکورزی رایج (47886 مگاژول بر هکتار) و بیخاکورزی (40448 مگاژول بر هکتار) بود. در مقایسه با سایر نهادهها، کود نیتروژن بیشترین سهم انرژی ورودی را در هر سه روش رایج (35%)، کمخاک ورزی (38%) و کاشت مستقیم (41%) به خود اختصاص داد. بعد از کود نیتروژن، انرژی سوخت، آب آبیاری و انرژی الکتریکی بالاترین مقدار را به خود اختصاص دادند. از نظر انرژی سوخت، روش رایج با 16 درصد از کل در رتبه اول و بیخاکورزی با 6/6 درصد در رتبه آخر قرار گرفت. در هر سه روش خاکورزی بیش از 75 درصد انرژی مصرفی از منابع تجدیدناپذیر تامین میشود. نتایج به دست آمده نشان داد که سیستم خاکورزی حفاظتی گام مهمی در جهت استفاده بهینه از نهادهها و انرژی در تولید گندم است. بعلاوه، توسعه کشاورزی حفاظتی، میتواند موجب کاهش تولید گازهای گلخانهای و خسارات زیست محیطی شده و پایداری تولید را در پی داشته باشد. | ||
کلیدواژهها | ||
بهرهوری انرژی؛ خاکورزی حفاظتی؛ سوخت؛ کشاورزی پایدار؛ گندم | ||
مراجع | ||
Alam, M. S., Alam, M. R., and Islam, K. K. (2005). Energy flow in agriculture Bangladesh. American Journal of Environmental Sciences 1 (3): 213-220.
Amiri, A., Zare Mehrjardi, Y., Jalali Manesh, A., and Sadeghieh, A. (2019). Dynamics of factors affecting the stability of wheat production system. Research in production and operations management. 11 (2): 1-26. (In Persian). https://doi.org/10.22108/jpom.2020.119784.1225.
Bahrami, A. (2018). The role of conservation tillage systems in the development of agricultural and rural sustainability. Rural Development Strategic Quarterly. 6 (2): 181-188. (In Persian). https://doi.org/10.22048/rdsj.2020.187385.1799.
Beheshti-Tabar, A., and Kihani, A. (2016). Analysis of energy input and output of a sample field of water wheat in Khatam City, Yazd province. The third student conference of agricultural machinery engineering. Shiraz. (In Persian). https://civilica.com/doc/136077.
Canakci, M., Topakci, M., Akinci, I., and Ozmerzi, A. (2005). Energy use pattern of some field crops and vegetable production: Case study for Antalya Region, Turkey. Energy Conversion and Management. 46: 655-666. https://doi.org/10.1016/j.enconman.2004.04.008.
Dargahi, M. R., Jahan, M., Naseripour Yazdi, M. T., and Ghorbani, R. (2016). Evaluation of energy balance and economic analysis of rapeseed in Golestan province. Agricultural applied research. 112: 50-62. (In Persian). https://doi.org/10.22092/aj.2016.112697.
Fartot Enayat, F., Mousavinik, S. M., and Asgharipour, M. R. (2016). Investigating the efficiency of energy consumption, greenhouse gas emissions, and economic analysis of fodder sorghum cultivation in Sistan region. Agricultural knowledge and sustainable production. 27 (3): 33-43. (In Persian).
Faiz-Bakhsh, M.T., and Soltani, A. (2012). Energy flow and global warming potential in grain corn fields (Gorgan city). Crop Production (Electronic Journal of Crop Production), 6 (3): 89-107. (In Persian). https://dor.isc.ac/dor/20.1001.1.2008739.1392.6.3.6.6.
Mehrabi Beshrabadi, H., and Esmaili, A. (2018). Energy input-output analysis in Iran's agricultural sector. Agricultural economics and development. 28 (74): 1-28. (In Persian). https://doi.org/10.30490/aead.2011.58765.
Mirhaji, H., Khojastepour, M., and Abbaspour-fard, M. H. (2013). Investigating the environmental effects of wheat production in Maroodasht region in Iran. Natural environment (natural resources of Iran). 66 (2): 223-232. (In Persian). https://doi.org/10.22059/jne.2013.35859.
Mondani, F., Khoramivafa, M., Aleagha, S., and Ghobadi, R. (2014). Assessment of energy flow in irrigated and dry-land wheat farms under different climatic conditions in Kermanshah province. Journal of Agroecology. 5 (2): 75-88. (In Persian with English abstract).
Mohamadzadeh, A., Mahdavi, A., Vafabakhsh, J., and Deyhim, R. (2018). Ecological-economic efficiency of alfalfa and fodder corn production in Maragheh-Banab plain, East Azarbaijan province. Agricultural ecology. 10 (3): 875-895. (In Persian). https://doi.org/10.22067/jag.v10i3.62701.
Moitzi, G., Szalay, T., Schuller, M., Wagentristl, H., Refenner, K., Weingartmann, H., Liebhard, P., Boxberger, J. and Gronauer, A. (2013). Effects of tillage systems and mechanization on work time, fuel and energy consumption for cereal cropping in Austria. Agricultural Engineering International: Agricultural Engineering International: CIGR Journal. 15: 94–101.
Mousavizad, M., Rasouli Sharbiani, V., and Aghaei, G. (2016). Investigation of energy consumption in wheat crop production (case study in Ardabil city), the fifth national conference and the first international conference on organic and conventional agriculture, Ardabil. (In Persian).
Moore, SR. (2010). Energy efficiency in small-scale bio-intensive organic onion production in Pennsylvania, USA. Renewable Agriculture and Food System. 25: 181-188. https://doi.org/10.1017/S1742170510000098.
Neugschwandtner, RW., Kaul, HP., Liebhard, P. and Wagentristl, H. (2015). Winter wheat yields in a long-term tillage experiment under Pannonian climate conditions. Plant Soil Environment. 61(4): 145–150. http://dx.doi.org/10.17221/820/2014-PSE.
Ozkan, B., Akcaoz H and Fert, C. (2004). Energy input–output analysis in Turkish agriculture. Renewable Energy 29: 39-51. https://doi.org/10.1016/S0960-1481(03)00135-6.
Pandey, D. and Agrawal, M. (2014). Greenhouse gas emissions from rice crop with different tillage permutations in rice-wheat system. Agricultural Ecosystem and Environment.59:133–144. https://doi.org/10.1016/j.agee.2012.07.008.
Pazuki Tarodi, M., Ajam Nowrozi, H., Ghanbari Malidereh, A., Dadashi, M.R., and Dastan, S. (2016). Evaluation of energy balance and carbon dioxide emission in wheat production fields. Agricultural ecology. 4 (9): 1168-1193. (In Persian). https://doi.org/10.22067/jag.v9i4.54771.
Rajabi, M.H., Soltani, A., Zainli, A. and Soltani, A. (2013). Evaluation of energy consumption in wheat production in Gorgan. Research Journal of Plant Products. 3 (19): 143-171. (In Persian). https://dor.isc.ac/dor/20.1001.1.23222050.1391.19.3.9.9.
Safa, M., and Tabatabaeefar, A. (2008). Energy consumption in wheat production in irrigated and dryland farming. International Agricultural Engineering Conference, November 28-30. Wuxi, China.
Singh, G., Singh, S., and Singh, J. (2007). Optimization of energy inputs for wheat crop in Punjab. Energy Conversation and Management, 45, 453-65. https://doi.org/10.1016/S0196-8904(03)00155-9.
Snedecor, GW., and Cochran, WG. (1989). Statistical methods. Iowa State University Press.
Strapatsa, AV., Nanos, GD., and Tsatsarelis, CA. (2006). Energy flow for integrated apple production in Greece. Agriculture, Ecosystems & Environment. 116(3-4), 176-180. https://doi.org/10.1016/j.agee.2006.02.003.
Taghinjad, J., Vahedi, A. Ranjbar, F. (2018). Economic analysis and evaluation of the pattern of energy consumption and the amount of greenhouse gas emissions in the production of water wheat in Ardabil province. Environmental Science Quarterly. 17 (3): 137-150. (In Persian). https://doi.org/10.29252/envs.17.3.137.
Taheri Asal, A.R., Sadeghi, A. (2018). Necessities and solutions to optimize energy consumption in the agricultural sector. The 8th National Energy Conference. Tehran. (In Persian).
Tipi, T., Cetin, B. and Vardar, A. (2009). An analysis of energy use and input costs for wheat production in Turkey. Journal of Agriculture Environment. 7(2): 352-356.
Ulusoy, E. (2007). Objectives of agricultural techniques in changing conditions and conceptions. National Agricultural Mechanization Congress. Sanliurfa, Turkey. Agricultural Ecosystem and Environment. 116: 176-180.
Vahedi, A. (2018a). Evaluation of energy consumption and economic analysis of water wheat production in the country. Cereal research. 9 (2): 115-128. (In Persian). https://doi.org/10.22124/c.2019.13193.1489.
Vahedi, A. (2018b). Analysis and optimization of energy consumption in the production of water wheat by data envelopment analysis method (case study of Alborz province). Analysis and optimization of energy consumption in the production of water wheat by data envelopment analysis method (case study of Alborz province). Mechanization and systems research. 20 (73): 173-192. (In Persian). https://doi.org/10.22092/erams.2019.125883.1306.
Yadi, A., Brari, D., and Mahmoudi, M. (2021). Investigating the amount of energy consumption and the relationship between input and output energy in wheat crop production. Two quarterly journals of plant agronomy. 11 (2): 59-74. (In Persian). https://doi.org/10.2./jpps.2022.691243.
Yousefi, M., Mahdavi Damghani, A., Khoshbat, K., and Vaisi, H. (2018). Energy efficiency study of wheat production ecosystems in Faryab Derkangavar. The 11th Congress of Agricultural Sciences and Plant Breeding. August 2-4. Tehran. (In Persian). | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 47 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 32 |