تعداد نشریات | 44 |
تعداد شمارهها | 1,323 |
تعداد مقالات | 16,270 |
تعداد مشاهده مقاله | 52,954,469 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 15,625,039 |
بررسی عملکرد و اجزای عملکرد بالنگوی شهری (Lallemantia iberica Fischer & C.A. Meyer) در کشت مخلوط با باقلا (Vicia faba L.) | ||
دانش کشاورزی وتولید پایدار | ||
دوره 34، شماره 4، دی 1403، صفحه 17-26 اصل مقاله (1020.2 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22034/saps.2023.56092.3021 | ||
نویسندگان | ||
جلیل شفق کلوانق* 1؛ یعقوب راعی2؛ حسن دهقانیان2؛ الهام کوهی3 | ||
1عضو هیات علمی آموزشی دانشگاه تبریز | ||
2گروه اکوفیزیولوژی گیاهی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز | ||
3گروه اکوفیزیولوژی گیاهی، دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز | ||
چکیده | ||
اهداف : با توجه به نقش مهم کشت مخلوط در دستیابی به عملکرد بالا و افزایش پایداری سیستم های زراعی، این تحقیق به منظور تعیین مناسبترین الگوی کشت مخلوط باقلا و بالنگو و بررسی اثر آن روی رشد و عملکرد گیاه بالنگوی شهری انجام گردید. مواد و روش ها: آزمایش به صورت طرح بلوکهای کامل تصادفی با شش تیمار و چهار تکرار در مزرعهی تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز در سال زراعی 1395 اجرا شد. الگوهای مختلف کشت شامل دو الگوی کشت خالص باقلا و بالنگوی شهری (قَرِهزَرَک) و چهار الگوی کشت مخلوط بالنگوو باقلا با نسبتهای مختلف افزایشی100:20، 100:40، 100:60 و 100:80 بودند. یافته ها: نتایج نشان داد که کشت خالص بالنگوی شهری از نظر عملکرد بیولوژیکی و عملکرد دانه بیشترین مقدار را داشت که با سایر تیمارهای مربوط به الگوهای کشت مخلوط اختلاف معنیداری داشت. در همه تیمارهای کشت مخلوط نسبت برابری زمین و مجموع ارزش نسبی بیشتر از یک به دست آمد که نشاندهنده برتری کشت مخلوط نسبت به کشت خالص می باشد. نتیجهگیری: بر اساس نتایج این تحقیق، کشت مخلوط %80 بالنگوی + %100 باقلا با دارا بودن بیشترین LER (48/1) و RVT (45/1) به علت استفاده بهینه از منابع در دسترس بهترین الگوی کشت می باشد. | ||
کلیدواژهها | ||
باقلا؛ عملکرد دانه؛ کشاورزی پایدار؛ کشت مخلوط بالنگوی شهری؛ نسبت برابری زمین (LER) | ||
مراجع | ||
Ali Raza M, Zhiqi W, Shehryar Yasin H, Gul H, Qin R, Ur Rehman S, Mahmood A, Igbal Z, Ahmed Z, Luo S, Juan C, Liang X, Gitari H, Bin Khalid MH, Feng Y, and Zhongming M. 2023. Performance, nutrient uptake, and land use advantage of cereal/legume intercropping systems. Field Crops Research, V 304, 109144. http://dx.doi.org/10.1016/j.fcr.2023.109Amani Machiani M, Javanmard A, Morshedloo, MR, Maggi, F. 2018. Evaluation of yield, essential oil content and compositions of peppermint (Mentha piperita L.) intercropped with faba bean (Vicia faba L.). Journal of Cleaner Production, 171, 529–537. https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2017.10.062 Banik P, Midya A, Sarkar BK and Ghose SS. 2006. Wheat and chickpea intercropping systems in an additive series experiment: Advantages and weed smothering. European Journal of Agronomy, 24: 325-332. https://doi.org/10.1016/j.eja.2005.10.010 Bismillah khan, M and Khaliq A. 2004. Study of mung-bean intercropping in cotton planted with different thechniquse. Journal of research. Bahuaddin Zakanya University, Multan, Pakistan, 15: 23-31. Hamzei J and Seyedi M. 2014. Evaluation of barley (Hordeum vulgare) and chickpea (Cicer arietinum L.) intercropping systems using advantageous indices of intercropping under weed interference Conditions. Journals of Agronomy Sciences, 5 (9): 1-12. (In Persian). https://doi.org/10.22067/jag.v11i1.71201 Hamzei J, and Davoudian R. 2019. Evaluation of Agro physiological Indices and Yield Performance in Canola/Chickpea Intercropping. Journal of Agro ecology, 11(1): 245-259. (In Persian). https://doi.org/10.22067/jag.v11i1.65192 Javanmard A, Amani-Machiani M, and Mousavi SB. 2018. Evaluation of Competition and advantage in Barley (Hordeum vulgare L.) and Forage Pea (Pisum sativum L.) Intercropping Under Rainfed Condition. Journal of Agricultural Science and Sustainable Production. 17(1), 1-17.Khoshghadam-Pirehyousefan V, Zehtab Salmasi S, and Shafaq Kalvanagh J. 2021. Effect of Different Planting Patterns on Agronomic Characteristics of two Cultivars of Chickpea (Cicer arietinum L.) in Intercropping with Dragon’s Head (Lallemantia iberica). Journal of Agricultural Science and Sustainable Production, volume 31(3): 19-29. https://doi.org/10.22034/saps.2021.13686 Pouramir F, Nasiri MAhallati M, Kocheki A, and Ghorbani R. 2010. Investigating the effect of different cultivation combinations on the yield and yield components of sesame and chickpea in mixed cultivation of increasing series. Iranian Journal of Field Crops Research, volume 8(3): 393-402. https://doi.org/10.22067/ijpr.v1394i2.30942 Pourtaghi N. 2013. Corn and pinto bean (Phaseolus vulgaris L.) intercropping. Master's thesis in the field of agriculture, Faculty of Agriculture, Tabriz University. Li Q, Wu L, Chen J, Khan MA, Luo X, and Lin W. 2016. Biochemical and microbial properties o rhizospheres under maize/peanut intercropping. Journal of Integrative Agriculture. 15, 101–110. http://dx.doi.org/10.1016/S2095-3119(15)61089-9 MacLaren C, Waswa W, Aliyu KT, Claessens L, Mead A, Schob C, Vanlauwe B, and Storkey J. 2023. Predicting intercrop competition, facilitation, and productivity from simple functional traits. Field Crops Research, 297, 1-15. https://doi.org/10.1016/j.fcr.2023.108926 Nakhazri Moghadam A, Chai-Chi MR, Mazaheri D, Rahimian Mashhadhi H, Majnoon Hosseini N and Nourinia A. 2018. Effect of intercropping of corn and green mung bean on yield, land equal ration (LER) and some quality characteristics of fodder. Journal of Agricultural Plant Sciences, 151-159. Okpara DA. 2000. Growth and yield of maize and vegetable cowpea as influenced by intercropping and nitrogen fertilizer in the lowland humid tropics. Journal of Sustainable Agriculture and Environment, 2: 188-194. Shafagh-Kolvanagh J, Nasrollahzadeh S, Sorkhi F, and Ghaderi M. 2022. Investigating the yield and yield components of safflower (Carthamus tinctorius) in intercropping with Dragon head (Lallemantia iberica). Journal of Agricultural Science and Sustainable Production, 23(4), 385-397. https://doi.org/10.22034/saps.2023.53357.2924 | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 56 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 107 |