تعداد نشریات | 44 |
تعداد شمارهها | 1,312 |
تعداد مقالات | 16,111 |
تعداد مشاهده مقاله | 52,717,229 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 15,382,567 |
ارزیابی چرخه زندگی میوه هلو در استان مازندران | ||
مکانیزاسیون کشاورزی | ||
مقاله 5، دوره 9، شماره 4، دی 1403، صفحه 59-70 اصل مقاله (806.97 K) | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22034/jam.2025.64261.1301 | ||
نویسندگان | ||
ابوالفضل عزیزی شرفدار کلایی1؛ حسین حاجی آقا علیزاده* 2؛ به داد شدیدی1 | ||
1گروه مهندسی بیوسیستم - دانشکده کشاورزی - دانشگاه بوعلی سینا - همدان- ایران | ||
2گروه مهندسی بیوسیستم - دانشکده کشاورزی - دانشگاه بوعلی سینا - همدان - ایران | ||
چکیده | ||
افزایش رشد جمعیت سبب افزایش تقاضا برای محصولات کشاورزی و باغی شده و باتوجهبه محدودیتهای زمینهای زراعی باید به دنبال راهبرد افزایش تولید در واحد سطح بود. این راهبرد مستلزم بهکارگیری انواع نهادههای شیمیایی در پرورش محصولات مختلف بوده که استفاده از این نهادهها به دنبال خود آثار زیانبار فراوانی به همراه خواهند داشت. پژوهش حاضر به بررسی تأثیرات محیطزیستی (با استفاده از نرمافزار SimaPro) در طول دوره رشد یکساله میوه هلو در استان مازندران میپردازد. در این مطالعه با استفاده از روش ارزیابی چرخه زندگی و بهکارگیری روش IMPACT 2002+ شاخصهای محیطزیستی در تولید میوه هلو تعیین گردید. دادههای ورودی با استفاده پرسشنامه و دادههای خروجی با استفاده از پایگاه داده اکواینونت موجود در نرمافزار 9.00.48 SimaPro و روشها و استانداردهای مورداستفاده توسط پژوهشگران در مطالعات قبلی تعیین گردید. بیشترین سهم میزان گرمایش جهانی در طی کلیه مراحل تولید یک تن محصول هلو با مقادیر 3/9 و 1/7 کیلوگرم معادل CO2 مربوط به کود نیتروژن و ماشینها محاسبه شد. بیشترین سهم برای اوتریفیکاسیون مربوط به سوخت دیزل به مقدار 00195/0 بر حسب PO4 محاسبه گردید. بیشترین سهم تخریب لایه ازون مربوط به سوخت دیزل و آفتکشها که بهترتیب با مقادیر 00000466/0 و 00000698/0 برحسب CFC-11eq محاسبه گردید. مهمترین عوامل در میزان شاخصهای زیستمحیطی برای تولید یک تن میوه هلو در طی یک سال، کود نیتروژن، استفاده ماشینهای کشاورزی و همچنین سوخت دیزل مورد استفاده در باغ بوده است. با توجه به نتایج به دست آمده و همچنین تحقیقات صورت گرفته در این زمینه، کود نیتروژن عامل اصلی در شاخصهای محیطزیستی بوده است. | ||
کلیدواژهها | ||
سوخت دیزل؛ شاخص اوتریفیکاسیون؛ گرمایش جهانی؛ نرمافزار سیماپرو | ||
مراجع | ||
Brentrup, F., Küsters, J., Kuhlmann, H., & Lammel, J. (2004). Environmental impact assessment of agricultural production systems using the life cycle assessment methodology: I. Theoretical concept of a LCA method tailored to crop production. European Journal of Agronomy, 20(3), 247-264. http://dx.doi.org/10.1016/S1161-0301(03)00024-8
Cook, B., Costa Leite, J., Rayner, M., Stoffel, S., van Rijn, E., & Wollgast, J. (2023). Consumer interaction with sustainability labelling on food products: A narrative literature review. Nutrients, 15(17), 3837. https://doi.org/10.3390/nu15173837
De Menna, F., Vittuari, M., & Molari, G. (2015). Impact evaluation of integrated food-bioenergy systems: A comparative LCA of peach nectar. Biomass and bioenergy, 73, 48-61. https://doi.org/10.1016/j.biombioe.2014.12.004
Fallahpour, F., Aminghafouri, A., Ghalegolab Behbahani, A., & Bannayan, M. (2012). The environmental impact assessment of wheat and barley production by using life cycle assessment (LCA) methodology. Environment, development and sustainability, 14, 979-992. https://doi.org/10.1007/s10668-012-9367-3
Fang, P., Abler, D., Lin, G., Sher, A., & Quan, Q. (2021). Substituting organic fertilizer for chemical fertilizer: Evidence from apple growers in China. Land, 10(8), 858. https://doi.org/10.3390/land10080858
Finnveden, G., & Moberg, Å. (2005). Environmental systems analysis tools–an overview. Journal of Cleaner Production, 13(12), 1165-1173. https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2004.06.004
Guinée, J. (2002). Handbook on Life Cycle Assessment: Operational Guide to the ISO Standards. Kluwer Academic Publisher.
Hélias, A., van Der Werf, H. M., Soler, L. G., Aggeri, F., Dourmad, J. Y., Julia, C., ... & Trystram, G. (2022). Implementing environmental labeling of food products in France. The International Journal of Life Cycle Assessment, 27(7), 926-931. https://doi.org/10.1007/s11367-022-02071-8
Hitha, S., Vinaya, C., & Linu, M. (2021). Chapter 13—Organic Fertilizers as a Route to Controlled Release of Nutrients. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-819555-0.00013-3
Ingrao, C., Matarazzo, A., Tricase, C., Clasadonte, M. T., & Huisingh, D. (2015). Life cycle assessment for highlighting environmental hotspots in Sicilian peach production systems. Journal of Cleaner Production, 92, 109-120. https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2014.12.053
Khoshnevisan, B., Rafiee, S., Omid, M., Mousazadeh, H. & Clark, S. (2014). Environmental impact assessment of tomato and cucumber cultivation in greenhouses using life cycle assessment and adaptive neuro-fuzzy inference system. Journal of Cleaner Production, 73, 183-192. https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2013.09.057.
Li, Z., Chen, Y., Meng, F., Shao, Q., Heal, M. R., Ren, F., ... & Xu, W. (2022). Integrating life cycle assessment and a farmer survey of management practices to study environmental impacts of peach production in Beijing, China. Environmental Science and Pollution Research, 29(38), 57190-57203. https://doi.org/10.1007/s11356-022-19780-0
Maarefi, T., Ebrahimian, H., Dehghanisanij, H., Sharifi, M., & Delbaz, R. (2022). Life cycle assessment for major agricultural crops and different irrigation systems around Lake Urmia. Iranian Journal of Irrigation & Drainage, 16(3), 624-638. https://dor.isc.ac/dor/20.1001.1.20087942.1401.16.3.12.3
Michos, M. C., Mamolos, A. P., Menexes, G. C., Tsatsarelis, C. A., Tsirakoglou, V. M., & Kalburtji, K. L. (2012). Energy inputs, outputs and greenhouse gas emissions in organic, integrated and conventional peach orchards. Ecological Indicators, 13(1), 22-28. https://doi.org/10.1016/j.ecolind.2011.05.002
Nikkhah, A., Royan, M., Khojastehpour, M., & Bacenetti, J. (2017). Environmental impacts modeling of Iranian peach production. Renewable and Sustainable Energy Reviews, 75, 677-682. https://doi.org/10.1016/j.rser.2016.11.041
Soltani, A., Rajabi, M. H., Zeinali, E., & Soltani, E. (2012). Evaluation of environmental impact of crop production using LCA: wheat in Gorgan. Journal of Crop Production, 3(3): 201-218. (In Persian). https://dorl.net/dor/20.1001.1.2008739.1389.3.3.12.1
Vinyes, E., Gasol, C. M., Asin, L., Alegre, S., & Muñoz, P. (2015). Life Cycle Assessment of multiyear peach production. Journal of Cleaner Production, 104, 68-79. https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2015.05.041.
Zarei, M. J., Kazemi, N., & Marzban, A. (2019). Life cycle environmental impacts of cucumber and tomato production in open-field and greenhouse. Journal of the Saudi Society of Agricultural Sciences, 18(3), 249-255. https://doi.org/10.1016/j.jssas.2017.07.001 | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 21 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 4 |