تعداد نشریات | 44 |
تعداد شمارهها | 1,323 |
تعداد مقالات | 16,269 |
تعداد مشاهده مقاله | 52,952,244 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 15,622,866 |
تأثیر محلول غذایی هوگلند و تریاکانتانول بر عملکرد اقتصادی و رنگیزههای فتوسنتزی ریحان (.Ocimum basilicum L) | ||
دانش کشاورزی وتولید پایدار | ||
مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده، انتشار آنلاین از تاریخ 31 فروردین 1404 | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22034/saps.2024.60746.3189 | ||
نویسندگان | ||
سعیده علیزاده سالطه* 1؛ فاطمه هاشمی2؛ صاحبعلی بلندنظر3؛ علیرضا مطلبی آذر4؛ مینا امانی5 | ||
1دانشیار گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران. | ||
2دانش آموخته گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران. | ||
3دانشگاه تبریز دانشکده کشاورزی گروه علوم باغبانی | ||
4دانشگاه تبریز | ||
5دانشجوی دکتری فیزیولوژی تولید و پس از برداشت گیاهان دارویی، گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران. | ||
چکیده | ||
اهداف: این پژوهش به منظور بررسی تأثیر غلظت تنظیمکننده رشد تریاکانتانول در دو غلظت از محلول غذایی هوگلند شامل یک دوم هوگلند و هوگلند کامل بر روی عملکرد اقتصادی (صفات رشدی) و رنگیزههای فتوسنتزی گیاه ریحان (Ocimum basilicum L.) انجام گرفت. مواد و روشها: آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی که فاکتور اول شامل غلظت محلول غذایی با دو سطح یک دوم هوگلند و هوگلند کامل و فاکتور دوم شامل تریاکانتانول در سه غلظت 0، 5 و 10 میلیگرم در لیتر با 3 تکرار روی گیاه ریحان در سال زراعی 1398 – 1397 در گلخانه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز بر روی صفات رشدی و رنگیزههای فتوسنتزی انجام گرفت. یافتهها: با افزایش غلظت تریاکانتانول به میزان 10 میلیگرم بر لیتر تعداد شاخههای جانبی در هر دو محلول غذایی کاهش یافت که تأثیر منفی بر تعداد شاخههای جانبی داشت. افزایش غلظت تریاکانتانول به میزان 5 میلیگرم بر لیتر در مقایسه با شاهد بیشترین میزان صفات رشدی را دربرداشته است، در صورتی که غلظت 10 میلیگرم بر لیتر تریاکانتانول منجر به کاهش میانگین صفات رشدی مورد بررسی شده است. سطح کلروفیل کل در محلول غذایی هوگلند کامل به میزان 10 درصد نسبت به محلول غذایی یک دوم هوگلند افزایش نشان داد. نتیجهگیری: بنابراین بر اساس نتایج آزمایش میتوان ادعا نمود که استفاده از محلول غذایی هوگلند کامل منجر به افزایش عملکرد رشدی و رنگیزههای فتوسنتزی گیاه ریحان میگردد که میتواند این گیاه دارویی از نظر اقتصادی و دارویی قابل توجیه باشد. | ||
کلیدواژهها | ||
تنظیمکنندههای رشد؛ صفات رشدی؛ کاروتنوئید؛ کلروفیل؛ هورمونهای گیاهی | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 45 |