| تعداد نشریات | 45 |
| تعداد شمارهها | 1,418 |
| تعداد مقالات | 17,445 |
| تعداد مشاهده مقاله | 56,250,848 |
| تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 18,595,628 |
بهبود صفات مورفولوژیکی و فیتوشیمیایی ریحان بنفش با استفاده از اسید آمینههای ال-تیروزین و آرژنین | ||
| دانش کشاورزی وتولید پایدار | ||
| مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده، انتشار آنلاین از تاریخ 30 دی 1404 | ||
| نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
| شناسه دیجیتال (DOI): 10.22034/saps.2024.57732.3087 | ||
| نویسندگان | ||
| عزیزاله خیری* 1؛ لیلا اکبری2؛ فرهنگ رضوی3؛ محسن ثانی خانی4؛ حسین ربی انگورانی5 | ||
| 1گیاهان دارویی زنجان و گروه باغبانی دانشکده کشاورزی دانشگاه زنجان | ||
| 2دانشآموخته کارشناسی ارشد گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، ایران | ||
| 3گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان | ||
| 4دانشگاه زنجان - دانشکده کشاورزی - گروه علوم باغبانی | ||
| 5پژوهشکده فناوریهای نوین زیستی دانشگاه زنجان | ||
| چکیده | ||
| اسیدهای آمینه، تاثیر زیادی بر رشد گیاه و افزایش حاصلخیزی خاک دارند. هدف از مطالعه حاضر بهبود صفات مورفولوژیکی و فیتوشیمیایی ریحان بنفش با استفاده از محلولپاشی اسیدهای آمینه ال-تیروزین و آرژنین بود.این آزمایش در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با هفت تیمار و سه تکرار بر روی گیاه ریحان در گلخانه پژوهشی دانشکده کشاورزی دانشگاه زنجان انجام شد. در این آزمایش تیمارها شامل سه سطح از آمینواسید آرژنین (2 و 4 و 8 میلیمولار) و سه سطح از آمینواسید ال-تیروزین (2 و4 و 8 میلیمولار) به همراه تیمار شاهد بود. در این تحقیق صفاتی مانند تعداد برگ، وزن تر و خشک اندام هوایی و ریشه، میزان کلروفیل و کاروتنوئید، فنول و فلاونوئید، میزان آنتیاکسیدان و درصد اسانس اندازه گیری شد. نتایج به دست آمده نشان دادند که تیمارهای آرژنین و ال-تیروزین به طور معنیداری موجب افزایش کلروفیل a، b و کلروفیل کل و کاروتنوئید کل نسبت به شاهد شدند. علاوه بر این مقادیر بالاتری از فنول کل، فلاونوئید کل، آنتیاکسیدان کل، تعداد برگ و درصد اسانس در تیمارهای آرژنین 8 میلیمولار و ال-تیروزین 8 میلی مولار مشاهده شد. محلولپاشی با ال-تیروزین و آرژنین 4 و 8 میلیمولار به طور معنیداری موجب افزایش تعداد برگ، وزن تر و خشک اندام هوایی گیاه نسبت به تیمار شاهد شدند. محلولپاشی آرژنین و ال-تیروزین باعث بهبود کیفیت و ویژگیهای آنتی اکسیدانی گیاه ریحان شد. در نتیجه، استفاده از آرژنین و ال تیروزین به عنوان یکی از مواد مغذی طبیعی و ایمن میتواند باعث افزایش ویژگیهای مورفولوژیکی و فیتوشیمیایی گیاه دارویی ریحان بنفش شود. | ||
| کلیدواژهها | ||
| اسانس؛ آنتی اکسیدان کل؛ ریحان؛ فلاونوئید کل؛ فنول کل | ||
| مراجع | ||
|
| ||
|
آمار تعداد مشاهده مقاله: 243 |
||