تعداد نشریات | 44 |
تعداد شمارهها | 1,323 |
تعداد مقالات | 16,270 |
تعداد مشاهده مقاله | 52,954,466 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 15,625,034 |
کاربرد همزمان عملیات مختلف پیشسرمایش و مدیریت دمایی در حمل و نقل روی حفظ کیفیت گوجهفرنگی صادراتی | ||
مکانیزاسیون کشاورزی | ||
مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده، انتشار آنلاین از تاریخ 01 فروردین 1404 اصل مقاله (903.75 K) | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22034/jam.2024.63362.1292 | ||
نویسندگان | ||
سید صادق سیدلو؛ حبیبه نعلبندی* ؛ الناز احمدیان | ||
گروه مهندسی بیوسیستم - دانشکده کشاورزی - دانشگاه تبریز - تبریز - ایران | ||
چکیده | ||
گوجهفرنگی یکی از محصولاتی است که ضایعات آن در زنجیره تولید و مصرف قابل توجه است. بخش عمدهای از ضایعات آن را میتوان با به کارگیری فناوریهای پس از برداشت و نگهداری صحیح محصول حذف نمود و با افزایش عمر انبارمانی و حفظ کیفیت محصول در حمل و نقل، گوجهفرنگی را به بازارهای دوردست صادر کرد. عملیات پیشسرمایش و کنترل شرایط دمایی در انبارداری و حمل و نقل نقش موثری در کاهش ضایعات محصولات باغی به ویژه گوجهفرنگی دارد. در این تحقیق تاثیر این فاکتورها روی کیفیت گوجهفرنگی رقم ایزمیر به منظور حفظ کیفیت محصول در طول حمل و نقل و رسیدن به دست مشتری با حفظ زنجیره سرد بررسی شد. نوع روش پیشسرمایش شامل هوادهی اجباری و پیشسرمایش با آب و دمای نگهداری و حمل و نقل شامل کاربرد دمای 12 و 21 درجه سانتیگراد بود. خصوصیات مکانیکی کیفی از طریق آزمون-های فشار و نفوذ و تغییرات رنگ محصول در مدت نگهداری اندازهگیری شد. نتایج نشان داد بالاترین عمر انبارمانی گوجهفرنگی با حفظ کیفیت مطلوب در میوههای پیشسرمایش شده به روش هوادهی اجباری حاصل شد. همچنین میوههای نگهداری یا حمل شده در دمای 12 درجه سانتی-گراد از کیفیت بهتر و عمر انبارمانی طولانیتری برخوردار بودند. بنابراین پیشسرمایش با هوادهی اجباری و نگهداری و حمل و نقل محصول در دمای 12 درجه سانتیگراد و در داخل کامیونهای یخچالدار، عمر انبارمانی محصول را تا 20 روز افزایش میدهد. این درحالی است که با نگهداری و حمل و نقل همان محصول در دمای محیط، بیشینه زمان نگهداری آن 15 روز پیشبینی شد. | ||
کلیدواژهها | ||
پیشسرمایش؛ حمل و نقل؛ دما؛ گوجهفرنگی؛ عمر انبارمانی | ||
مراجع | ||
Al-Dairi, M., Pathare, P.B., and Al-Yahyai, R. (2021). Effect of Postharvest Transport and Storage on Color and Firmness Quality of Tomato. Horticulturae, 7, 163: 1-15. https://doi.org/10.3390/horticulturae7070163.
Desmet, M., Lammertyn, J., Scheerlinck, N., Verlinden, B. E., and Nicolai, B. M. (2003). Determination of puncture injury susceptibility of tomatoes. Postharvest Biology and Technology. 27: 293-303. https://doi.org/10.1016/S0925-5214(02)00115-1.
Kader, A. A. (2002). Postharvest Technology of Horticultural Crops, third ed. University of California, Division of Agriculture and Natural Resources Publication, Oakland, CA.
Karki,A., and Dawadi, E. (2022). A review on post-harvest handling practices of tomato (LYCOPERSICUM ESCULENTUM). Food and Agricultural Economics Review. 2(2): 100-103. https://doi.org/10.26480/faer.02.2022.100.103.
Khaleghi, S., and Alemzadeh Ansri, N. (2012). Evaluation of post-harvest quality changes of two tomato cultivars during the storage period. Journal of Agricultural Science and Sustainable Production. 8(1): 33-39 (In Persian).
Kumar, A., Kumar, R., and Subudhi, S. (2023). Numerical modeling of forced-air pre-cooling of fruits and vegetables: A review. International Journal of Refrigeration. 145: 217–232. https://doi.org/10.1016/j.ijrefrig.2022.09.007.
Mani, V.P., Abdul-Rahaman, A., Nimbare, A.C., Buonamwen, Y.I., Musah, K., Abdul-Wahab, S., and Ghulam, K. (2023). Effects of postharvest dipping of sodium hypochlorite and hydro-cooling on the quality of ‘Petomech’ tomato fruits. Journal of Postharvest Technology, 11(4): 37-48.
Nalbandi, H., Seiiedlou, S., Ghasemzadeh, H. R., and Rangbar, F. (2016). Innovative Parallel Airflow System for forced-air cooling of strawberries. Food and Bioproducts Processing. 100: 440-449. https://doi.org/10.1016/j.fbp.2016.09.002.
Nalbandi, H., and Seiiedlou, S. (2020). Sensitivity analysis of the precooling process of strawberry: Effect of package designing parameters and the moisture loss. Food Science and Nutrition. 8 (5): 2458-2471. https://doi.org/10.1002/fsn3.1536.
Patel, P. P., Sutar, R. F., Khanbarad, S. C., and Darji, V. B. (2016). Effect of different precooling techniques on the storage behavior of tomato fruits at low and ambient temperatures. Vegetable Science. 43 (2): 184-18. https://doi.org/10.61180.
Rab, A., Rehman, H., Haq, I., Sajid, M., Nawab, K., and Ali, K. (2013). Harvest stages and pre-cooling influence the quality and storage life of tomato fruit. Journal of Animal and Plant Sciences. 23(5): 1347-1352.
Saldana, M. D., Temelli, F., Guigard, S. E., Tomberli, B., and Gray, C. G., (2010). Apparent solubility of lycopene and b-cartone in supercritical co2, co2+ethanol and co2+canola using dynamic extracting of tomatoes. Journal of Food Engineering. 99: 1-8. http://dx.doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2010.01.017.
Shahi, N. C., Lohani, U. C., Chand, Kh., and Singh, A. (2012). Effect of pre-cooling treatments on shelf life of tomato in ambient condition. International Journal of Food, Agriculture and Veterinary Sciences. 2(3): 50-56. https://api.semanticscholar.org/CorpusID:198119079.
Sibanda, S., and Workneh, T. S. (2019). Effects of indirect air cooling combined with direct evaporative cooling on the quality of stored tomato fruit. CyTA - Journal of Food. 17(1): 603–612. https://doi.org/10.1080/19476337.2019.1622595.
Sighar Ghiasi, M. (2021). The Study of the consecutive effect of applying pre-cooling technologies and modified atmosphere packaging (MAP) on the shelf life and quality of sweet cherry fruit. MSc thesis. Department of Biosystems Engineering. Faculty of Agriculture. University of Tabriz.
Znidarcic, D., and Pozrl, T. (2006). Comparative study of quality changes in tomato cv. 'Malike' (Lycopersicon esculentum mill.) whilst stored at different temperatures. Acta Agriculture Slovenica. 87 (2):2 35 – 243. http://dx.doi.org/10.14720/aas.2006.87.2.15102 | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 50 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 32 |