تعداد نشریات | 44 |
تعداد شمارهها | 1,304 |
تعداد مقالات | 15,960 |
تعداد مشاهده مقاله | 52,317,128 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 15,075,164 |
اثر محلولپاشی نانوسیلیکون بر صفات مورفولوژیکی، عملکرد و تعدیل تنش خشکی در گیاه کینوا (Chenopodium quinoa L.) | ||
دانش کشاورزی وتولید پایدار | ||
دوره 34، شماره 3، آبان 1403، صفحه 263-273 اصل مقاله (1.16 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22034/saps.2023.57081.3064 | ||
نویسندگان | ||
وحید محصلی* 1؛ حجت دیالمی2؛ محمود ایزدی2 | ||
1عضو هیات علمی و مدیر گروه آموزشی منابع طبیعی، آب و خاک مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی فارس | ||
2استادیار مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی فارس، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، شیراز، ایران | ||
چکیده | ||
اهداف: پژوهش حاضر با هدف بررسی اثر نانوسیلیکون برعملکرد و کاهش اثر ناشی از تنش آبی در گیاه کینوا اجراء شد. مواد و روشها: آزمایش بهصورت کرتهای خرد شده بر پایه بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار در مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی فارس اجراء گردید. تیمارها شامل رژیمهای آبیاری در چهار دور 7، 14، 21 و 28 روز و محلولپاشی نانوسیلیکون در سطوح صفر، 30 و 60 میلیگرم در لیتر درنظر گرفته شد. یافتهها: اعمال تنش رطوبتی متوسط (دور آبیاری 21 روز) و شدید (دور آبیاری 28 روز) در مقایسه با عدم تنش (دور آبیاری 7 روز) سبب کاهش 93/5 و 65/24 درصد در طول پانیکول، 77/8 و 81/27 درصد در عرض پانیکول، 14/5 و 44/29 درصد در تعداد پانیکول، 05/12 و 87/23 درصد در وزن کل اندام هوایی، 73/24 و 95/54 درصد در عملکرد دانه، 11/26 و 94/55 درصد در وزن هزار دانه و 53/14 و 16/41 درصد در شاخص برداشت گیاه گردید. تنشهای رطوبتی فوق سبب 125 و 84/78 درصد افزایش در بهرهوری مصرف آب شد. همچنین محلولپاشی نانوسیلیکون تأثیر معنی-داری بر شاخصهای رشد گیاه کینوا دارد بطوری که حداکثر ارتفاع گیاه، طول, عرض و تعداد پانیکول، وزن کل اندام هوایی، عملکرد دانه و بهرهوری مصرف آب در محلولپاشی نانوسیلیکون با غلظت 30 میلیگرم در لیتر مشاهده گردید. نتیجهگیری: محلولپاشی نانوسیلیکون با غلظت 30 میلیگرم در لیتر سبب پایین آمدن اثرات منفی تنشهای رطوبتی در شرایط خشکی (دور آبیاری 21 و 28 روز) در گیاه کینوا میگردد. | ||
کلیدواژهها | ||
تنش خشکی؛ رشد؛ گیاه؛ عملکرد دانه؛ ماده بهبود دهنده شیمیایی | ||
مراجع | ||
Abedi MJ, Nairizi S, Ebrahimi Birang N, Maherani M, Khaledi H, Mehrdadi N and Cheraghi AM. 2002 Saline Water Utilization in Sustainable Agriculture. Iranian National Committee on Irrigation and Drainage, 224p. Ahmadi SH, Solgi S and Sepaskhah AR. 2019. Quinoa: A super or pseudo-super crop? Evidences from evapotranspiration, root growth, crop coefficients, and water productivity in a hot and semi-arid area under three planting densities. Agricultural Water Management, 225: 105784. Aly AA, Al-Barakah FN and El-Mahrouky MA. 2018. Salinity Stress Promote Drought Tolerance of Chenopodium Quinoa Willd. Communications in Soil Science and Plant Analysis, 49(11): 1331-1343. Aziz A, Akram NA and Ashraf M. 2018. Influence of natural and synthetic vitamin C (ascorbic acid) on primary and secondary metabolites and associated metabolism in quinoa (Chenopodium quinoa Willd.) plants under water deficit regimes. Plant Physiology and Biochemistry, 123: 192-203. Dakora FD and Nelwamondo A. 2003. Silicon nutrition promotes root growth and tissue mechanical strength in symbiotic cowpea. Functional Plant Biology, 30 (9): 947-953. Hadi H, Seyed Sharifi R and Namvar A. 2016. Phytoprotectants and Abiotic Stresses. Urmia University press, 342p. Iqbal S, Basra SM, Afzal I, Wahid A, Saddiq MS, Hafeez MB and Jacobsen SE. 2019. Yield potential and salt tolerance of quinoa on salt‐degraded soils of Pakistan. Journal of Agronomy and Crop Science, 205 (1): 13-21. Jamali S. 2016. Investigating the combined effect of different levels of salinity and irrigation low on the yield and yield components of Quinoa plant. Master's thesis in irrigation and drainage. Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources. (In Persian). Jayme-Oliveira A, Ribeiro Júnior WQ, Ramos MLG, Ziviani AC and Jakelaitis A. 2017. Amaranth, quinoa, and millet growth and development under different water regimes in the Brazilian Cerrado. Pesquisa Agropecuária Brasileira, 52(8): 561-571. Jongrungklang N, Toomsan B, Vorasoot N, Jogloy S, Boote KJ, Hoogenboom G and Patanothai A. 2013. Drought tolerance mechanisms for yield responses to pre-flowering drought stress of peanut genotypes with different drought tolerant levels. Field Crops Research, 144: 34-42. Kooyers NJ. 2015. The evolution of drought escape and avoidance in natural herbaceous populations. Plant Science, 234: 155-162. Kusvuran S. 2012. Effects of drought and salt stresses on growth, stomatal conductance, leaf water and osmotic potentials of melon genotypes (Cucumis melo L.). African Journal of Agricultural Research, 7(5): 775-781. Lawlor DW and Cornic G. 2002. Photosynthetic carbon assimilation and associated metabolism in relation to water deficits in higher plant. Plant Cell & Environment, 25: 249-279. Liu F, Andersen MN and Jensen CR. 2004. Root signal controls pod growth in droughtstressed soybean during the critical, abortion-sensitive phase of pod development. Field Crop Research, 85:159-166. Parsapour O, Bakhshandeh AM, Gharineh MH, Feizi H and Moradi Telavat MR. 2019. The effect of foliar application of nano- and bulk silicon dioxide particles on grain yield and redistribution of dry matter in wheat under drought stress. Environmental Stresses in Crop Sciences, 12 (2): 377-388. Prasad TN, Sudhakar P, Sreenivasulu Y, Latha P, Munaswamy V, Raja Reddy K, Sreeprasad TS and Sajanlal PR. 2012. Effect of nanoscale Zinc-oxide particles on the germination, growth and yield of peanut. Journal of Plant Nutrition, 35: 905-927. Ramegowda V and Senthil-Kumar M. 2015. The interactive effects of simultaneous biotic and abiotic stresses on plants: Mechanistic understanding from drought and pathogen combination. J. Plant Physiology, 176: 47- 54. Repo-Carrasco R, Espinoza C and Jacobsen S E. 2003. Nutritional value and use of the Andean crops quinoa (Chenopodium quinoa) and kañiwa (Chenopodium pallidicaule). Food Reviews International, 19 (1-2): 179-189. Rodrigues JG, Edvardo PMJ, Forner B and Angeles F. 2010. Citrus rootstock response to water stress. Scientia Horticulturae, 126: 95-102. Roychoudhury A. 2020. Silicon-nanoparticles in crop improvement and agriculture. International Journal on Recent Advancement in Biotechnology & Nanotechnology, 3: 54-65. Sadiq M, Akram NA, Ashraf M and Ali S. 2017. Tocopherol confers water stress tolerance: sugar and osmoprotectant metabolism in mung bean [Vigna radiata (L.) Wilczek]. Agrochimica, 61 (1): 28-42. Sephovand NA, Serhangi M, Mehrabi A and Mustafavi Kh. 2015. Investigating the genetic diversity of Quinoa morphotypes using microsatellite molecular markers. New genetics, 10 (1): 115-122. (In Persian). Sezen SM, Yazar A, Tekin S and Yildiz M. 2016. Use of drainage water for irrigation of quinoa in a Mediterranean environment. In Proceedings of 2nd World Irrigation Forum (WIF2), pp. 6-8. Song Q, Liu C, Bachir DG, Chen L and Hu YG. 2017. Drought resistance of new synthetic hexaploid wheat accessions evaluated by multiple traits and antioxidant enzyme activity. Field Crops Research, 210: 91-103. Taiz L and Zeiger E. 2012. Plant Physiology. Sinauer Associates Inc., Publishers, Sunderland, MA, pp. 769. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 40 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 47 |