
تعداد نشریات | 45 |
تعداد شمارهها | 1,361 |
تعداد مقالات | 16,731 |
تعداد مشاهده مقاله | 53,983,966 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 16,669,060 |
اثرات نسبتهای مختلف کلر: سدیم در جیرهی آغازین بر عملکرد، جذب کیسه زرده، خصوصیات لاشه، پر شدگی چینه دان و مشاهدات رفتاری در جوجههای گوشتی جوان | ||
پژوهش های علوم دامی (دانش کشاورزی) | ||
دوره 34، شماره 4، اسفند 1403، صفحه 61-79 اصل مقاله (645.22 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22034/as.2024.62329.1746 | ||
نویسندگان | ||
هاشم محمد ابراهیم1؛ سینا پیوستگان* 2؛ سید علی میر قلنج3؛ غلامرضا نجفی4؛ سید میثم ابطحی فروشانی5 | ||
1دانشجوی کارشناسی ارشد گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه ارومیه | ||
2استادیار گروه علوم دامی دانشگاه ارومیه | ||
3دانشیار گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه ارومیه | ||
4دانشیار گروه علوم پایه دانشکده دامپزشکی دانشگاه ارومیه | ||
5گروه میکروبیولوژی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران | ||
چکیده | ||
زمینه مطالعاتی: نقش تحریکی سدیم و کلر بر مصرف خوراک و آب در مطالعات پیشین معین گردیده است. با این وجود، نقش احتمالی نسبت کلر: سدیم بر عملکرد دروهی آغازین جوجههای گوشتی تاکنون مورد بررسی قرار نگرفته است. هدف: هدف از انجام این مطالعه بررسی اثرات نسبتهای مختلف کلر: سدیم در جیرهی آغازین بر عملکرد، جذب کیسه زرده، خصوصیات لاشه، پر شدگی چینه دان و مشاهدات رفتاری جوجههای گوشتی جوان میباشد. روش کار: برای این منظور، تعداد 420 قطعه جوجه خروس گوشتی یکروزه سویه راس 308 در یک طرح کاملاً تصادفی با 5 تیمار و 6 تکرار و 14 جوجه در هر تکرار مورد استفاده قرار گرفتند. تیمارهای آزمایش شامل نسبتهای 1، 1/1، 2/1، 3/1 و 4/1 کلر: سدیم در جیرهی آغازین جوجههای گوشتی جوان بود. تغذیه جیرههای آزمایشی تنها در 1-10 روزگی صورت گرفت. نتایج: نتایج مطالعهی حاضر نشان داد افزایش نسبت کلر: سدیم در جیره موجب افزایش خطی افزایش وزن بدن طی 10-1 (01/0>P) و 1-30 (05/0>P) روزگی گردید. همچنین افزایش نسبت کلر: سدیم مصرف خوراک را نیز در دورهی 10-1 روزگی به شکل خطی افزایش داد (05/0>P). بازده لاشه، اوزان نسبی کبد، رودهی باریک، طحال، پانکراس (05/0>P)، بورس (05/0>P) و سکوم نیز با افزایش نسبت کلر: سدیم جیره در سن 5 روزگی افزایش خطی یافتند (01/0>P). بعلاوه باقیمانده کیسهی زرده به شکل خطی با افزایش نسبت کلر: سدیم جیره طی سنین 3 (01/0>P) و 5 (05/0>P) روزگی کاهش معنیدار یافت. در سن 10 روزگی غلظت سدیم وکلر پلاسما با افزایش نسبت کلر: سدیم جیره افزایش خطی یافت (01/0>P)، درحالیکه غلظت پتاسیم به شکل خطی کاهش یافت (05/0>P). نتیجهگیری نهایی: بطور کلی میتوان نتیجه گرفت افزایش نسبت کلر: سدیم جیرهی آغازین با تحریک مصرف خوراک موجب مصرف سریعتر کیسه زرده، بهبود وزن گیری و تکامل بهتر اندامهای بدن در جوجههای گوشتی جوان گردید. | ||
کلیدواژهها | ||
جوجههای گوشتی جوان؛ خصوصیات لاشه؛ عملکرد؛ کیسه زرده؛ نسبت کلر: سدیم | ||
مراجع | ||
Adedokun SA and Applegate TJ, 2014. Dietary electrolyte balance influences ileal endogenous amino acid losses in broiler chickens. Poultry Science 93 (4): 935-42.
Adedokun SA, Pescatore AJ, Ford MJ, Jacob JP and Helmbrecht A, 2017. Examining the effect of dietary electrolyte balance, energy source, and length of feeding of nitrogen-free diets on ileal endogenous amino acid losses in broilers. Poultry science 96 (9): 3351-3360.
Aviagen, 2022. Aviagen Group Ross 308 Broiler: Nutrition Specifications. Available online: https://eu.aviagen.com/assets/Tech_Center/Ross_Broiler/RossBroilerNutritionSpecs2019-EN.pdf
Chen Y, Wang Z, and Yang H, 2023. Effects of dietary sodium and chloride on slaughter performance, digestive tract development and tibia mineralization of geese. Animals 13 (4): 751-762.
Chen Y, Wang Z, Yang Z, Yang Y, Yang J, Han H and Yang H, 2022. The effect of different dietary levels of sodium and chloride on performance, blood parameters and excreta quality in goslings at 29 to 70 days of age. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition 106 (1): 98-109.
Chen Y, Yang H, Wan X, Wan Y, Zhang H, Gong S and Wang Z, 2020. The effect of different dietary levels of sodium and chloride on performance and blood parameters in goslings (1–28 days of age). Journal of animal physiology and animal nutrition 104 (2): 507-516.
Chrystal PV, Moss AF, Khoddami A, Naranjo VD, Selle PH and Liu SY, 2020. Effects of reduced crude protein levels, dietary electrolyte balance, and energy density on the performance of broiler chickens offered maize-based diets with evaluations of starch, protein, and amino acid metabolism. Poultry Science 99 (3):1421-31.
Hubbard breeder nutrition guide, 2022. Available online: https://www.hubbardbreeders.com/media/ps-breeder-nutrition-guide-en-20221014-1.pdf (accessed on 14 October 2022).
Hy-Line technical update, 2016. Understanding heat stress in layers: management tips to improve hot weather flock performance. Available online: https://www.hyline.com/ViewFile?id=ff054c39-aa45-43ae-adbe-1488017266f1.
Jiang SQ, Azzam MM, Yu H, Fan QL, Li L, Gou ZY, Lin XJ, Liu M and Jiang ZY, 2019. Sodium and chloride requirements of yellow-feathered chickens between 22 and 42 days of age. Animal (10): 2183-2189.
Kretzschmar-McCluskey V, Fisher C and Van Tuijl O, 2014, A practical guide to managing feather cover in broiler breeder females. Aviagen Ross Tech Note. Available online: http://en.aviagen.com/assets/Tech_Center/Ross_Tech_Articles/RossTechNoteFeathering2014-EN.pdf (accessed on 3 February 2021).
Lamot D, 2017. First week nutrition for broiler chickens: effects on growth, metabolic status, organ development, and carcass composition (Doctoral dissertation, Wageningen University and Research).
Lu Y, Yi L, Liu D, Li J, Sun L and Zhang Z, 2012. Alkalosis leads to the over-activity of cortical principal neurons. Neuroscience Letters 25 (2): 117-122.
Maher MA, 2019. Descriptive anatomy of hepatic and portal veins with special reference to biliary duct system in broiler chickens (Gallus gallus domesticus): A Recent Illustration. Brazilian Journal of Poultry Science 21: eRBCA.
Martínez Y, Altamirano E, Ortega V, Paz P and Valdivié M, 2021. Effect of age on the immune and visceral organ weights and cecal traits in modern broilers. Animals 11 (3): 845-859.
Mikec M, Biđin Z, Valentić A, Savić V, Zelenika TA, Raguž-Đurić R, Novak IL and Baleńovic M, 2006. Influence of environmental and nutritional stressors on yolk sac utilization, development of chicken gastrointestinal system and its immune status. World's poultry science journal 62 (1): 31-40.
Mongin P, 1980. Electrolytes in nutrition: a review of basic principles and practical application in poultry and swine. In Annual Minnesota conference 3: 1-15.
Murakami H, Akiba Y and Horiguchi M, 1992. Growth and utilization of nutrients in newly-hatched chick with or without removal of residual yolk. Growth, development, and aging: GDA. 56 (2): 75-84.
Mushtaq MM, Pasha TN, Mushtaq T and Parvin R, 2013. Electrolytes, dietary electrolyte balance and salts in broilers: an updated review on growth performance, water intake and litter quality. World's Poultry Science Journal 69 (4): 789-802.
Mushtaq T, Mirza MA, Athar M, Hooge DM, Ahmad T, Ahmad G, Mushtaq MM and Noreen U, 2007. Dietary sodium and chloride for twenty-nine-to forty-two-day-old broiler chickens at constant electrolyte balance under subtropical summer conditions. Journal of applied poultry research 16 (2) :161-170.
Mushtaq T, Sarwar M, Nawaz H, Mirza A and Ahmad T, 2005. Effect and interactions of dietary sodium and chloride on broiler starter performance (hatching to twenty-eight days of age) under subtropical summer conditions. Poultry Science 84 (11): 1716-1722.
Nikoofard V, Mahdavi AH, Samie AH and Jahanian E, 2016. Effects of different sulphur amino acids and dietary electrolyte balance levels on performance, jejunal morphology, and immunocompetence of broiler chicks. Journal of animal physiology and animal nutrition 100 (1): 189-199.
Oviedo-Rondón EO, Murakami AE, Furlan AC, Moreira I and Macari M, 2001. Sodium and chloride requirements of young broiler chickens fed corn-soybean diets (one to twenty-one days of age). Poultry Science 80 (5): 592-598.
Pu S, Jain MR, Horvath TL, Diano S, Kalra PS and Kalra SP, 1999. Interactions between neuropeptide Y and γ-aminobutyric acid in stimulation of feeding: a morphological and pharmacological analysis. Endocrinology 140 (2): 933-940.
SAS S, 2009. STAT user's guide, version 9.2. Cary, NC, USA: SAS Inst. Inc.
Taheri HR, Nasiri H and Ahmadkhani R, 2019. Which source and level of dietary sodium is appropriate for broiler chickens reared in a high‐altitude area? Journal of animal physiology and animal nutrition 3 (4): 1090-8.
van Der Wagt I, de Jong IC, Mitchell MA, Molenaar R and van Den Brand H, 2020. A review on yolk sac utilization in poultry. Poultry Science 99 (4): 2162-2175.
Wang J, Zhang HJ, Wu SG, Qi GH and Xu L, 2020. Dietary chloride levels affect performance and eggshell quality of laying hens by substitution of sodium sulfate for sodium chloride. Poultry science 99 (2): 966-973.
Wijtten PJ, 2011. Nutrition driven small-intestinal development and performance of weaned pigs and young broilers. Wageningen University and Research.
Wong EA and Uni Z, 2021. Centennial Review: The chicken yolk sac is a multifunctional organ. Poultry Science 100 (3): 100821.
Yu H, Azzam MM, Wang YB, Lin XJ, Alqhtani AH, Al-Abdullatif AA, Alhidary IA and Jiang SQ, 2022. Dietary requirements of sodium and chloride for slow-growing broiler breeds during finisher phase of production. Journal of Applied Poultry Research 31 (2):100243.
Zhang W, Wu B, Wu W, Cui X, Li D, Gao F, Li T, Zhu L, Geng Y, Zhang L and Hu Y, 2022. An optimal dietary sodium chloride supplemental level of broiler chicks fed a corn-soybean meal diet from 1 to 21 days of age. Frontiers in Veterinary Science 9: /\/1077750. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 238 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 69 |