تعداد نشریات | 44 |
تعداد شمارهها | 1,303 |
تعداد مقالات | 16,020 |
تعداد مشاهده مقاله | 52,489,858 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 15,217,415 |
ارزیابی شاخصهای کیفی کیوی در فرآیند خشک شدن با خشک کن بستر ثابت مجهز به مواد تغییر فازدهنده | ||
مکانیزاسیون کشاورزی | ||
مقاله 2، دوره 9، شماره 2، تیر 1403، صفحه 17-28 اصل مقاله (658.39 K) | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22034/jam.2024.57314.1243 | ||
نویسندگان | ||
زهرا شیخانی نژاد فلاح1؛ مرتضی زنگنه* 2؛ نرگس بنائیان3 | ||
1گروه مهنذسی بیوسیستم، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران | ||
2گروه مهندسی بیوسیستم/دانشکده علوم کشاورزی/دانشگاه گیلان/رشت/ایران | ||
3گروه مهندسی بیوسیستم، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران | ||
چکیده | ||
میوه کیوی یکی از مهم ترین محصولات صادراتی کشور و استان گیلان است. صادرات این محصول اغلب با هدف تازه خوری است در صورتی که کیوی خشک شده علاوه بر کاهش قابل توجه هزینه حمل و نقل، ارزش افزوده بسیاری نیز می تواند به همراه داشته باشد. یکی از الزامات موفقیت در عرصه تولید و صادرات کیوی خشک، توجه به شاخصهای کیفی محصول پس از خشک شدن است که در این تحقیق مورد توجه قرار گرفته است. لذا هدف از این پژوهش، بررسی اثر دما (55، 65 و ℃75) و مواد تغییر فاز دهنده بر چهار شاخص کیفی ورقههای نازک کیوی شامل تغییرات رنگ، میزان pH، درصد چروکیدگی و بازارپسندی و میزان مطلوبیت مصرف کننده میباشد. با ترکیب متغیرهای مستقل مجموعاً شش تیمار به دست آمد. فرآیند خشک کردن تحت پیشتیمار توان فروسرخ 250 وات، زمان فروسرخ 10 دقیقه، توان ریزموج 400 وات، زمان ریز موج 4 دقیقه و آنزیم بری در خشک کن بستر ثابت طبقاتی انجام شد. این مطالعه در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با چهار تکرار انجام شد. تجزیه و تحلیل دادهها در نرم افزار IBM SPSS Statistics 26 انجام گرفت. در پایان به منظور یافتن بهترین تیمار، از روش ادغامی کُپ لند استفاده شد. نتایج نشان داد بهترین تیمار از نظر تغییرات رنگ، دمای ℃75 - وجود PCM، از نظر میزان pH، دمای ℃65 - وجود PCM، دمای ℃65 - عدم وجود PCM و دمای ℃75 - عدم وجود PCM و از نظر درصد چروکیدگی دمای ℃75 - عدم وجود PCM، دمای ℃55 - عدم وجود PCM و دمای ℃75 - وجود PCM است. تیمار برتر در بخش بازارپسندی، دمای ℃75 - عدم وجود PCM است. بهترین تیمار به طور کلی از نظر 4 شاخص کیفی، دمای ℃75 - عدم وجود PCM است. | ||
کلیدواژهها | ||
دما؛ تغییرات رنگ؛ میزان pH؛ درصد چروکیدگی؛ بازارپسندی و میزان مطلوبیت مصرف کننده | ||
مراجع | ||
Abbasi, S., Mousavi, S. M., & Mohebbi, M. (2011). Investigation of changes in physical properties and microstructure and mathematical modeling of shrinkage of onion during hot air drying. Iranian Food Science and Technology Research Journal, 7, 92-98. (In Persian). https://doi.org/10.22067/ifstrj.v7i1.9369.
Abedi, a. (2019). Economize and optimization of the drying process of irradiate pretreatment on kiwi slices by the response surface method in combination with the principal components analysis. Journal of food science and technology(Iran), 16(90), 141-151. (In Persian).
Ahmadi Ghavidelan, M. & Amiri Chayjan, R. (2017). Optimization of Hazelnut Kernel Drying in an Infrared Dryer with Microwave Pretreatment Using Response Surface Methodology. Iranian journal of food science and technology, 14(64), 165-178. (In Persian)
Aidani, E., Haddad khodaparast, M. H., & Kashaninejad, M. (2017). Characterization of dried kiwi by infrared systems and process modeling. Journal of Food Technology And Nutrition, 14(56), 53-66. (In Persian).
Amiri Pour, M., Habibi Najafi, M. B., Mohebi, M., & Emadi, B. (2017). Optimization of osmosis-hot air drying of pear using Response Surface Methodology. Journal of food science and technology(Iran, 14(62), 65-57. (In Persian).
Anonymous. (2018). $ 82 million in Iranian kiwifruit exports. Irna News Agency. Iran. https://www.irna.ir/news/83739519.
Ayoubi, A., Sedaghat, N., Kashaninejad, M., Mohebbi, M., & Nassiri Mahalati, M. (2016). Investigation the effect of cabinet drying conditions and different pretreatments on drying rate of grape and quality of raisin. Iranian Food Science And Technology Research Journal, 12(2 (38)), 226-238. (In Persian). https://doi.org/ 10.22101/JRIFST.2015.05.10.411
Bal, L. M. (2010). Solar dryer with latent heat storage systems for drying agricultural food products: a review. Renewable and Sustainable Energy Reviews, 14, 2298-2314. http://doi.org/10.1016/j.rser.2010.04.014
Chen, J.-P., Wang, Y., Zhang, X.-Y., Sun, P., Wu, Z.-F., Shang, Y.-F., Yang, S.-H., Ma, Y.-L., & Wei, Z.-J. (2022). Effect of air drying temperature on the phenolics and antioxidant activity of Xuan-Mugua fruit. Food Science and Technology, 42. https://doi.org/10.1590/fst.45322
Demirbas, M. (2006). Thermal Energy Storage and Phase Change Materials: An Overview. Energy Sources, Part B, 1, 85-95. https://doi.org/10.1080/009083190881481
Esakkimuthu, S., Hassabou, A., Palaniapan, C., Spinnler, M., Blumenberg, J., & Velraj, R. (2013). Experimental investigation on phase change material based thermal storage system for solar air heating applications. Solar Energy, 88, 144-153. https://doi.org/10.1016/j.solener.2012.11.006
Eshraghi, E., Kashani-Nejad, M., Maghsoudlou, Y., Beiraghi-Toosi, S., & Alami, M. (2013). Studying the effect of osmosis-ultrasound compound pre-treatment on drying kiwi fruit sheets. Iranian Food Science And Technology Research Journal, 9(4). (In Persian). https://doi.org/10.22067/ifstrj.v9i4.31332
Eshraghi, E., Maghsoudlou, Y., Kashani-Nejad, M., Beiraghi-Toosi, S., & Alami, M. (2011). Studying the Effect of Ultrasound Pre-treatment on drying Kiwi fruit sheets. Iranian Food Science and Technology Research Journal, 7(4), (In Persian). https://doi.org/10.22067/ifstrj.v7i4.11706
FAO-AGS (2007). Dried Fruit, FAO: 14
Ghasemkhani, H., Rafiee, S., Keyhani, A., & Dalvand, M. J. (2019). Evaluation of drying of apple slices in a rotating-tray air dryer equipped with heat exchanger. Journal of Researches In Mechanics Of Agricultural Machinery, 7(2 (13)). (In Persian).
Gholami Parshokohi, M., Merzanezhad, E., Ahmad Beigi, A. H., & Salimi Bani, M. (2018). Influence of temperature and air velocity changes on drying process of peanut in hot air dryer. Journal of Food Technology And Nutrition, 15(3), 107-115. (In Persian). http://doi.org/10.1016/j.proeng.2017.03.082.
Hasani, A., Khoshtaghaza, M. H., & Ebadi, M. T. (2020). Effect of different drying methods (microwave drying, shade and sun drying) on the quality of sumac fruit (Rhus coriaria L.). Iranian Journal of Medicinal And Aromatic Plants, 36(1), 142-154. (In Persian). https://doi.org/10.22092/ijmapr.2019.125302.2511.
Jannatkhah, j., Ghaebi, h., & Najafi, b. (2018). Design and development of asolar dryer augmented with phase change materials (PCM). Agricultural Mechanization And Systems Research (Journal of Agricultural Engineering Research). (In Persian). https://doi.org/10.22092/erams.2017.106302.1092.
Khayati, S., & Amiri Chayjan, R. (2016). Prediction of some thermal, physical and mechanical properties of terebinth fruit after semi-industrial continuous drying using artificial neural networks. Iranian Journal of Food Science And Technology, 13(52), 161-172. (In Persian)
Kholghi Eshkalak, A., Ghasemnezhad, M., Fotouhi Ghazvini, R., & Sabouri, A. (2021). The study of bud break percentage and aberrant fruit shape incidence in some Hayward kiwifruit vineyard in Guilan Province. Journal of Plant Production Research, 28(2), 167-181. (in Persian). https://doi.org/10.22069/JOPP.2021.18070.2678.
Mohammadi, I., Tabatabaekoloor, R., & Motevali, A. (2019). Investigating some quality and thermodynamic parameters of kiwifruit thin layer drying in an air recycling dryer equipped with heat pump. Iranian Journal of Biosystems Engineering (Iranian Journal of Agricultural Sciences), 50(2). (In Persian). https://doi.org/10.22059/ijbse.2019.257420.665060.
Mojtaba, F., Reza Tabatabaee, K., & Ali, M. (2019). Investigation of different drying methods on color and shrinkage parameters in drying of red beetroot. Food Science and Technology, 16(10), 127-142. (In Persian).
Peng, G., Dou, G., Hu, Y., Sun, Y., & Chen, Z. (2020). Phase Change Material (PCM) Microcapsules for Thermal Energy Storage. Advances in Polymer Technology, 2020, 9490873. https://doi.org/10.1155/2020/9490873.
Razavi, S. M. J., Talebpour, M., Azimzadeh, M., & Mohammadkazemi, R. (2021). Identifying and Prioritizing Factors Involved in Human Capital Development in Iran's Sports Production Firms using Multi-Criteria Analysis and Copland's Approach. Human Resource Management In Sport Journal 8, 1-17. (In Persian). https://doi.org/10.22044/shm.2020.8079.1932.
Safari, M., Amiri Chayjan, R., & Alaei, B. (2017). Modeling some properties of almond kernels in a semi industrial continuous dryer. Iranian Journal of Food Science And Technology, 14(65). (In Persian).
Sheykhani Nejad Fallah, Z., Zanganeh, M. & Banaeian, N. (2023). Feasibility study of completing the kiwifruit value chain by forming a cooperative of dryer workshops in the province of guilan. MSc. Thesis, Department of Biosystems Engineering, Faculty of Agricultural Sciences, University of Guilan. (In Persian).
Tabatabaei kolor, R., Mohammadi, I., & Motevali, A. (2019). Investigating some quality and thermodynamic parameters of kiwifruit thin layer drying in an air recycling dryer equipped with heat pump. Iranian Journal of Biosystems Engineering, 50(2), 331-342. (In Persian). https://doi.org/10.22059/ijbse.2019.257420.665060.
Yousefi, G., Djomeh, Z. E., & Karami, Z. (2016). Modeling and optimization of effective factors in drying on quality properties of black raspberry (rabus fruticocus l.) With response surface methodology. Iranian Journal of Food Science And Technology (In Persian).
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 131 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 64 |