تعداد نشریات | 44 |
تعداد شمارهها | 1,303 |
تعداد مقالات | 16,020 |
تعداد مشاهده مقاله | 52,489,748 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 15,217,384 |
ارزیابی عملکرد کمی و کیفی لاینهای مختلف کاملینا (Camelina sativa L.) در شرایط دیم | ||
دانش کشاورزی وتولید پایدار | ||
دوره 34، شماره 2، مرداد 1403، صفحه 103-119 اصل مقاله (1.42 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22034/saps.2023.55304.2993 | ||
نویسندگان | ||
مهدی فتحی1؛ عبدالله جوانمرد* 2؛ حسین رستمی احمدوندی3؛ مجتبی نورآئین4؛ مصطفی امانی ماچیانی5 | ||
1دانشجوی کارشناسی ارشد آگرواکولوژی، گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی دانشکده کشاورزی، دانشگاه مراغه | ||
2هیأت علمی دانشگاه مراغه | ||
3استادیار موسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور، سرارود، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرمانشاه، ایران | ||
4گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه مراغه، مراغه، ایران | ||
5استادیار گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه مراغه | ||
چکیده | ||
پژوهش حاضر به منظور بررسی عملکرد، اجزای عملکرد و خصوصیات کمی و کیفی روغن استخراج شده از 19 لاین دابلهاپلوئید گیاه کاملینا در شرایط دیم کرمانشاه اجرا گردید. آزمایش بر پایه طرح بلوکهای کامل تصادفی با 20 ژنوتیپ و سه تکرار در موسسه تحقیقات کشاورزی دیم سرارود کرمانشاه اجرا گردید. تیمارهای آزمایشی شامل رقم سهیل به عنوان شاهد و 19 لاین دابلهاپلوئید میباشند.نتایج نشان داد بیشترین عملکرد دانه (2/345 کیلوگرم در هکتار) هم در لاین 100DH بدست آمد که نسبت به رقم شاهد 5/43 درصد افزایش نشان داد. کمترین عملکرد دانه هم مربوط به لاین 105DH بود که نسبت به رقم شاهد 3/67 درصد کاهش نشان داد. علاوه بر این، بیشترین درصد و عملکرد روغن در لاین 100DH بدست آمد که نسبت به رقم سهیل 8/2 و 1/34 درصد افزایش نشان داد. آنالیز شیمیایی روغن کاملینا نشان داد که اسیدهای چرب غالب در روغن این گیاه شامل لینولنیک اسید (69/34-16/31 درصد)، لینولئیک اسید (93/18-74/16درصد)، اولئیک اسید (31/17-12/14درصد) و ایکوزنوئیک اسید (39/11-51/9) میباشد. بیشترین میزان اولئیک، لینولئیک و لینولنیک اسید در لاین 100DH مشاهده شد. علاوه بر این، بیشترین میزان ایکوزنوئیک اسید در لاین 10DH و پس از آن در لاین DH100 مشاهده شد. شایان ذکر است که میزان اسیدهای چرب غیراشباع اولئیک، لینولئیک، لینولنیک و ایکوزنوئیک نسبت به شاهد به ترتیب 9/10، 6/5، 4/6 و 7/8 درصد افزایش یافت.بطور کلی میتوان نتیجه گرفت که لاین 100DH به دلیل بیشترین عملکرد و کیفیت روغن به عنوان لاین برتر جهت آزادسازی ارقام جدید از این گیاه دانه روغنی پیشنهاد می گردد. | ||
کلیدواژهها | ||
اسید چرب؛ درصد روغن؛ کیفیت روغن؛ گیاهان روغنی؛ لینولنیک اسید | ||
مراجع | ||
Adeleke BS and Babalola OO. 2020. Oilseed crop sunflower (Helianthus annuus) as a source of food: Nutritional and health benefits. Food Science and Nutrition, 8(9): 4666-4684. https://doi.org/10.1002/fsn3.1783.
Amani Machiani M, Javanmard A, Morshedloo MR, Janmohammadi M and Maggi F. 2021. Funneliformis mosseae Application Improves the Oil Quantity and Quality and Eco-physiological Characteristics of Soybean (Glycine max L.) Under Water Stress Conditions. Journal of Soil Science and Plant Nutrition, 21: 3076–3090. https://doi.org/10.1007/s42729-021-00590-1.
Berti M, Gesch R, Eynck C, Anderson J and Cermak S. 2016. Camelina uses, genetics, genomics, production, and management. Industrial Crops and Products, 94: 690-710. https://doi.org/10.1016/j.indcrop.2016.09.034.
Blume RY, Rakhmetov DB and Blume YB. 2022. Evaluation of Ukrainian Camelina sativa germplasm productivity and analysis of its amenability for efficient biodiesel production. Industrial Crops and Products. 187: 115477. https://doi.org/10.1016/j.indcrop.2022.115477.
Crowley JG and Fröhlich A. 1998. Factors Affecting the Composition and Use of Camelina. Crops Research Centre, Oak Park, Carlow, IRL.
Ebrahimian E, Seyyedi SM, Bybordi A and Damalas CA. 2019. Seed yield and oil quality of sunflower, safflower, and sesame under different levels of irrigation water availability. Agricultural Water Management. 218: 149-157. https://doi.org/10.1016/j.agwat.2019.03.031.
Ergönül P and Özbek Z. 2020. Cold pressed camelina (Camelina sativa L.) seed oil, in: Ramadan, M.F. (Ed.), Cold Pressed Oils., pp. 255–266. Academic Press.
Fallah F, Kahrizi D, Rezaeizad A, Zebarjadi AR and Zarei L. 2019. Evaluation of Genetic Variation and Parameters of Fatty Acid Profile in Doubled Haploid Lines of Camelina sativa L. Plant Genetic Researches, 6(2): 79-96. https://doi.org/10.29252/pgr.6.2.79.
Gao Y, Jiang C, Zhang Y, Liu L, Wang Y, Kim DS, Yu J, Diao J, Wu N, Chen M, Yu L, Zhu J, Fan Y, Zhang H, Liu R, Yan X and Zhang CJ. 2022. Agronomic performance of camelina genotypes selected for seed yield and quality characteristics in eastern China. Industrial Crops and Products. 184: 115077. https://doi.org/10.1016/j.indcrop.2022.115077.
Imbrea F, Jurcoane S, Halmajan HV, Duda M and Botos L. 2011. Camelina sativa: A new source of vegetal oils. Romanian Biotechnological Letters, 16(3): 6263-6270.
Javidfar F, Reipley F, Zeinaly H, Abdmishani S, Shah Nejat Boushehri AA, Tavakol Afshari R, Alizadeh, B and Jafarieh E. 2007. Heritability of fatty acids composition in spring oilseed rape (Brassica napus L.). Journal of Agriculture and Science, 17(3): 57-64 (In Persian).
Jiang Y and Caldwell CD. 2016. Effect of nitrogen fertilization on camelina seed yield, yield components, and downy mildew infection. Canadian Journal of Plant Science, 96(1): 17-26. https://doi.org/10.1139/cjps1-2014-0348.
Kooshkghazi ME, Madandoust M, Mohajeri F and Kahrizi, D. 2020. A Study on The Yields of Different Lines of Camelina sativa L. Crantz. International Journal of Pharmaceutical and Phytopharmacological Research, 10: 182–188.
Mafakher E, Hassibi P, Kahrizi D and Khanlou K. 2022. Morphologic and biochemical evaluation of double haploid lines of the oil-medicinal plant Camelina sativa L. in Ahvaz condition. Iranian Journal of Field Crop Science, 53(1): 15-25. https://doi.org/10.22059/IJFCS.2020.311441.654759.
Razmi N, Rameeh V, Hezarjeribi E and Kalantar Ahmadi A. 2020. Investigation of Grain Yield, Number of Pods and Plant Height of New Soybean Lines in Sari, Gorgan, Moghan and Dezful Regions. Journal of Crop Breeding, 12(36): 21-29. https://doi.org/10.52547/jcb.12.36.21.
Seleiman MF, Al-Suhaibani N, Ali N, Akmal M, Alotaibi M, Refay Y, Dindaroglu T, Abdul-Wajid HH and Battaglia ML. 2021. Drought stress impacts on plants and different approaches to alleviate its adverse effects. Plants, 10(2):259. https://doi.org/10.3390/plants10020259.
Singh S and Sinha S. 2005. Accumulation of metals and its effects in Brassica juncea L. Czern. (cv. Rohini) grown on various amendments of tannery waste. Ecotoxicology and Environmental Safety. 62(1): 118-127. https://doi.org/10.1016/j.ecoenv.2004.12.026.
Veljković VB, Kostić MD and Stamenković OS. 2022. Camelina seed harvesting, storing, pretreating, and processing to recover oil: A review. Industrial Crops and Products, 178: 114539. https://doi.org/10.1016/j.indcrop.2022.114539.
Załuski D, Tworkowski J, Zaniak MK, Stolarski MJ and Kwiatkowski J. 2020. The characterization of 10 spring camelina genotypes grown in environmental conditions in north-eastern Poland. Agronomy, 10: 1-13. https://doi.org/10.3390/agronomy10010064.
Zhang CJ, Gao Y, Jiang C, Liu L, Wang Y, Kim DS, Yu J, Yu L, Li F, Fan Y, Chen M, Zhang Y, Min X, Zhang H and Yan X. 2021. Camelina seed yield and quality in different growing environments in northern China. Industrial Crops and Products, 172: 114071. https://doi.org/10.1016/j.indcrop.2021.114071.
Zubr J. 2003. Dietary fatty acids and amino acids of Camelina sativa seed. Journal of Food Quality, 26(6): 451-462. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 117 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 125 |