تعداد نشریات | 43 |
تعداد شمارهها | 1,253 |
تعداد مقالات | 15,411 |
تعداد مشاهده مقاله | 51,249,568 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 14,256,751 |
زیستشناسی شته مومی کلم، Brevicoryne brassicae (Hem.; Aphididae)، و زنبور پارازیتویید Diaeretiella rapae (Hym., Braconidae) روی کلزای تلقیح شده با باکتری Bacillus subtilis، در شرایط آزمایشگاهی | ||
پژوهش های کاربردی در گیاهپزشکی | ||
مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده، انتشار آنلاین از تاریخ 26 خرداد 1403 | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22034/arpp.2024.18071 | ||
نویسندگان | ||
سمیه کرمیان1؛ عباسعلی زمانی* 1؛ روح اله شریفی1؛ محسن سعیدی2 | ||
1گروه گیاهپزشکی، دانشکده علوم و مهندسی کشاورزی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران. | ||
2گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی ، دانشکده علوم و مهندسی کشاورزی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران. | ||
چکیده | ||
باکتری های پروبیوتیک گیاهی میتوانند با القای دفاع سیستمیک در گیاهان، روی برهمکنش های میان گیاه و حشرات، در سطوح مختلف تغذیهای تاثیر بگذارند. در این تحقیق، تاثیر جدایه S باکتری پروبیوتیک (Ehrenberg) Bacillus subtilis برای کلزا، روی آماره های جدول زندگی شته مومی کلم، (L.) Brevicoryne brassicae، و زنبور پارازیتویید آن، (M'Intosh) Diaeretiella rapae، مورد مطالعه قرار گرفت. بر اساس نتایج به دست آمده، کاربرد باکتری پروبیوتیک، نرخ ذاتی افزایش جمعیت (r) شته را به طور معنی داری کاهش داد. مقادیر نرخ ذاتی افزایش جمعیت شته در تیمارهای شاهد و باکتری به ترتیب 012/0 ± 302/0 و 007/0 ± 237/0 (بر روز) و نرخ خالص تولیدمثل به ترتیب 90/1 ± 60/16 و 60/2 ± 71/33 (نتاج/فرد) به دست آمد. در مورد زنبور پارازیتویید، به استثنای میانگین طول دوره یک نسل (T)، سایر آماره های جدول زندگی در حضور و یا عدم حضور جدایه S باکتری تفاوت معنی داری نداشتند. همچنین تبادلات گازی کلزای شاهد و تلقیح شده با جدایه هایS ، GBO3، INR7، AS و BS باکتری B. subtilis اندازهگیری شد که بر این اساس بیشترین و کمترین نرخ فتوسنتز در تیمارهای S و AS ، به ترتیب برابر با 66/21 و 91/5 میکرومول دی اکسیدکربن بر متر مربع در ثانیه محاسبه گردید. بر اساس نتایج حاصل، جدایه S باکتری B. subtilis، از طریق کاهش ظرفیت شته مومی کلم برای افزایش جمعیت، می تواند در برنامههای مدیریت تلفیقی آن موثر واقع شود. | ||
کلیدواژهها | ||
دانههای روغنی؛ باکتریهای پروبیوتیک گیاهی؛ مقاومت القایی و جدول زندگی | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 66 |