تعداد نشریات | 44 |
تعداد شمارهها | 1,301 |
تعداد مقالات | 15,995 |
تعداد مشاهده مقاله | 52,429,492 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 15,175,197 |
ارزیابی تنوع ژنتیکی تودههای بومی کدوی آجیلی (Cucurbita pepo) با استفاده از برخی صفات کمی و کیفی | ||
دانش کشاورزی وتولید پایدار | ||
مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده، انتشار آنلاین از تاریخ 31 تیر 1404 | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22034/saps.2024.57775.3090 | ||
نویسندگان | ||
فرزاد رسولی* 1؛ ابراهیم احمدی2؛ مشهید هناره3؛ عبدالرحیم عبدالهی4؛ رعنا پناهی تجرق5؛ احمد جعفری5 | ||
1هیات علمی/دانشگاه مراغه | ||
2علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه مراغه | ||
3مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان غربی، ارومیه | ||
4گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز | ||
5گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه مراغه | ||
چکیده | ||
اهداف: هدف از این پژوهش شناسایی و معرفی جمعیتهای کدو با تنوع بالا بهمنظور پایهریزی برنامههای اصلاح گونه مورد مطالعه است که اطلاعات ارزشمندی در مورد ارقام به تولیدکنندگان جهت ایجاد ارقام جدید و بهبود ارقام موجود ارائه شود. مواد وروشها: پژوهشی، بهمنظور بررسی تنوع ژنتیکی تودههای بومی کدوی آجیلی ایرانی 25 توده کدو مورد بررسی قرار گرفت. این آزمایش در سه تکرار و بر پایه طرح بلوکهای کامل تصادفی در شهرستان اشنویه اجرا شد. صفات کمی و کیفی مهم شامل: عادت رشدی، وجود شاخه، اندازه پهنکبرگ، شکل میوه، لکه سطح میوه،طول دمگل، رنگ گوشت میوه، اندازه طول و عرض دانه، شکل بذر، وزن هزار دانه و نسبت مغز به پوسته اندازهگیری و یادداشت شد. یافتهها: بر اساس نتایج حاصل از این مطالعه ارقام از نظر عملکرد و اجزای عملکرد میوه و دانه کدو اختلاف بالایی را از خود نشان دادند. در این بررسی بیشترین وزن میوه، عملکرد میوه در بوته، تعداد دانه در میوه و عملکرد دانه در رقم قره ضیاءالدین به دست آمد، درحالیکه بیشترین طول بذر در رقم همدانی و بیشترین عرض میوه و وزن هزار دانه در توده بال گاباغی حاصل شد. بیشترین نسبت مغز به پوسته نیز مربوط به رقم مشهدی 10 بود. در این مطالعه عملکرد میوه با وزن میوه و تعداد میوه همبستگی معنیدار و مثبت داشت. نتیجهگیری : بهطورکلی می توان ادعا کرد که براساس نیاز پژوهشگران و مصرف کنندگان تنوع قابل ملاحظه و قابل قبولی در تودههای کدو در کشور وجود دارد. | ||
کلیدواژهها | ||
عملکرد؛ شکل میوه؛ خصوصیات کیفی؛ همبستگی؛ تجزیه خوشهای | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 144 |