تعداد نشریات | 43 |
تعداد شمارهها | 1,275 |
تعداد مقالات | 15,751 |
تعداد مشاهده مقاله | 51,865,563 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 14,689,817 |
بررسی ویژگی های موفولوژیکی، محصول دانه و برخی شاخص های ارزیابی کشت مخلوط لوبیا و ریحان | ||
دانش کشاورزی وتولید پایدار | ||
دوره 34، شماره 1، فروردین 1403، صفحه 21-39 اصل مقاله (1.74 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22034/saps.2023.52569.2926 | ||
نویسندگان | ||
صفر نصراله زاده1؛ سعید زهتاب سلماسی2؛ صونیا حقوردی3؛ رقیه فرضی امین آباد* 4 | ||
1دانشیار گروه اکوفیزیولوژی دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران. | ||
2استاد گروه اکوفیزیولوژی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز، تبریز، ایران | ||
3فارغ التحصیل کارشناسی ارشد، گروه اکوفیزیولوژی دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران. | ||
4دانشجوی دکتری تخصصی گروه اکوفیزیولوژی دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران. | ||
چکیده | ||
اهداف: کشت مخلوط موجب افزایش تولید، حفظ حاصلخیزی خاک و کنترل فرسایش و در مجموع بهرهبرداری بهینه از منابع می شود. بر این اساس، صفات مختلف مورفولوژیکی، محصول دانه و شاخص های ارزیابی کشت مخلوط افزایشی لوبیا و ریحان مورد ارزیابی قرار گرفت. مواد و روش ها: الگوهای مختلف کشت مخلوط شامل 1) کشت مخلوط افزایشی با نسبت 50% ریحان رقم مبارکه و تراکم مطلوب لوبیا، 2) 75% ریحان رقم مبارکه و تراکم مطلوب لوبیا، 3) 100% ریحان رقم مبارکه و تراکم مطلوب لوبیا، 4) 50% ریحان رقم تایلندی و تراکم مطلوب لوبیا، 5) 75% ریحان رقم تایلندی و تراکم مطلوب لوبیا، 6) 100% ریحان رقم تایلندی و تراکم مطلوب لوبیا، 7) کشت خالص لوبیا، 8) کشت خالص ریحان رقم مبارکه و 9) کشت خالص ریحان رقم تایلندی می-باشند. یافته ها: نتایج نشان داد که بیشترین محصول دانه لوبیا و ریحان در کشت خالص ثبت گردید و بیشترین وزن خشک، وزن تر، درصد و عملکرد اسانس ریحان تحت تأثیر الگوهای مختلف کاشت مربوط به کشت خالص ریحان رقم تایلندی به ویژه در چین اول به خود اختصاص داده است. نتیجه گیری: با توجه به شاخص های نسبت برابری زمین و مجموع ارزش نسبی، الگوی کشت تراکم مطلوب لوبیا و تراکم 100 درصد ریحان رقم تایلندی بر سایر الگوها برتری داشته و سودمندی بیشتری نسبت به کشت خالص داشت. | ||
کلیدواژهها | ||
درصد پوشش سبز؛ ریحان؛ عملکرد؛ کشت مخلوط؛ لوبیا | ||
مراجع | ||
Abou- Hussein SD, Salman SR, Adel- Mawgoud AMR and Ghoname AA. 2005. Produtivity, quality and profit of sole or intercropping green bean (Phaseolus vulgaris L.). Journal of Agronomy and Crop Science, 2: 151-155. Akter N, Alim MA, Islam MM, Naher Z, Rahman M and Iqbal Hossain AS. 2004. Evaluation of mixed and intercropping of lentil and wheat. Journal of Agronomy, 3: 48-51. Alhaji IH. 2008. Yield performance of some cowpea varieties under sole and intercropping with maize at Bauchi, Nigeria. African Research Review, 3: 278-291. Alizadeh Y, Kouchaki E and Nasiri Mahalati M. 2009. Evaluation of yield, yield components and weed control potential of bean and basil plants under mixed cultivation conditions. Iranian Journal of Crop Research, 2: 541-553. Alizadeh Y, Koocheki A and Nassiri Mahallati M. 2010. Evaluation of radiation use efficiency of intercropping of bean (Phaseolus vulgaris L.) and herb sweet basil (Ocimum basilicum L.). Agroecology, 2: 94-104. Amarjit SB, Sidhu BS and Randhawa GS. 1992. Effect of row spacing and nitrogen on nitrogen uptake, content and quality of dill (Anethum greveolens L.). Indian Journal of Agronomy, 37:633-634. Amani Machiani M, Javanmard A, Morshedloo MR and Maggi F. 2018. Evaluation of competition, essential oil quality and quantity of peppermint intercropped with soybean. Industrial Crops and Products, 111: 743-754. Amani Machiani M, Rezaei-Chiyaneh E, Javanmard A, Maggi F and Morshedloo MR. 2019. Evaluation of Arjeh J. 2006. Evaluation of mixed culture of cluster sorghum and cluster vetch at different levels of nitrogen fertilizer and different cultivation patterns. Master Thesis in Agronomy, Faculty of Agriculture, University of Tabriz. Banik P, Midya A, Sarkar BK and Ghose SS. 2006. Wheat and chickpea intercropping systems in an additive experiment: Advantages and weed smothering. European Journal of Agronomy, 24: 325-332. Duchene O, Vian J and Celette F. 2017. Intercropping with legume for agroecological cropping systems: Egbe OM and Bar-Anyam MN. 2010. Pigeon pea/sorghum intercropping in southern Guinea Savanna: effects of planting density of pigeon pea. Nature and Science, 8: 156-167. Ghosh PK, Manna MC, Bandyopadhyay KK, Ajay Tripathi AK, Wanjari RH, Hati KM, Misra AK, Acharya CL and Subba Rao A. 2006. Inter-specific interaction and nutrient use in soybean-sorghum intercropping system. Agronomy Journal, 98: 1097-1108. Hasanzadeh Aval F, Kouchaki E, Khazayi H and Nasiri Mahalati M. 2007. Effect of density on agronomic characteristics and yield of savory and Iranian clover in intercropping. Iranian Journal of Crop Research, Ferdowsi University of Mashhad, 6: 920 - 929. Heydari F, Zehtab Salmasi S, Javanshir E, Alyari H and Dadpour M. 2008. The effect of plant density on yield and production of essential oil of peppermint (Mentha piperita L.). Journal of Agricultural Science and Technology and Natural Resources, 45: 501 - 510. Hong Y, Berentsen P, Heerink N, Shi M and van der Wer W. 2019. The future of intercropping under growing resource scarcity and declining grain prices - A model analysis based on a case study in Northwest China. Agricultural Systems, 176: 1-13. Hoseayni SMB, Mazaheri D, Jahansouz MR and Yazdi Samadi B. 2003. The effect of different amounts of nitrogen on forage yield and yield components of forage millet and cowpea in intercropping. Research and construction in agriculture and horticulture, 59: 60-67. Jahani M, Kouchaki E and Nasiri Mahalati M. 2008. Investigation of different combinations of cumin and lentil intercropping in agricultural systems. Iranian Journal of Crop Research, 1: 67-78. Javanshir E, Dabagh Mohamadinasab A, Hamidi A and Golipour M. 2000. Ecology of intercropping. Publications University of Mashhad. Koochaki E, Najibniya S and Allahgani B. 2009. Curcuma (Crocus sativus L.) is available in medicine, medicine and other medicines. Iranian Journal of Crop Research, 1: 163-172. Kouchaki E and Sardamniya Gh. 2001. Crop Physiology. Publications University of Mashhad. Koochaki ER, Shabahang J, Khoramdel S and Amin Gafouri A. 2012. Ecological study of different intercropping patterns of European borage (Borago officinalis L.) and beans (Phaseolus vulgaris L.). Agricultural Ecology, 1: 1 - 11. Khoramivafa M. 2006. Ecology of corn and egg yolk. PhD Thesis, Faculty of Agriculture, University of Tabriz. Lin CHW, Chen YB, Huang JJ and Tu SH. 2007. Temporal variation of plant height, plant cover and leaf area index in intercrop. Information and Service, 26: 289-994. Lithourgidis AS, Vlachostergios DN, Dordase CA and Damalas CA. 2011. Dry matter yield, nitrogen content, and competition in pea – cereal intercropping systems. European Journal of Agronomy, 34: 287–294. Naderi Darbaghshahi MR, Madani H, Bani Taba E and Jalalizand E. 2009. Investigation of agronomic and economic aspects of mixed saffron and chamomile cultivation in Isfahan region. Research report of the approved plan in Islamic Azad University, Khorasgan branch. Najafi N, Mostafayi M, Dabagh Mohamadinasab A and Ustan SH. 2013. Effect of intercropping and manure on growth, yield and protein concentration of corn, beans and rye. Journal of Agricultural Science and Sustainable Production, 1: 100-116. Nakhzari Mogadam E. 2012. Yield and quality of forage obtained from cultivation of barley and mustard forage in different planting dates. Electronic Journal of Crop Production, 4: 173-189. Natarjan M and Whilley RW. 1980. Sorghum – pigeon pea intercropping and the effects of plant population density. 1- Growth and yield. Agriculture Science, 95: 51-58. Piri I, Zendehdel B and Tavassoli A. 2016. Study of Agronomical and Ecological Parameters of Additive Pouramir F, Kouchaki E, Nasiri mahallati M and Gorbani R. 2010. Evaluation of yield and yield components of sesame and chickpea in intercropping of alternative series. Iranian Journal of Crop Research, 5: 757 – 767. Raei Y. 1998. Investigation of cultivation of a mixture of sorghum and clover. Thesis of the Master of Agronomy. Faculty of Agriculture, University of Tabriz. Rezayi Chiyaneh A. 2008. Ecophysiological evaluation of mixed corn and bean cultivation. Thesis of the Master of Agronomy. Faculty of Agriculture, University of Tabriz. Sadri S, Pouryosef M and Soleymani E. 1393. Evaluation of yield, essential oil and usefulness indices in mixed cultivation of fennel and fenugreek. Journal of Agriculture, 4: 921 – 932. Safari Gale S, Dabagh Mohamadinasab A and Shakiba M. 2009. Evaluation of yield and relative usefulness of mixed corn and soybean cultivation. Thesis of the Master of Agronomy. Faculty of Agriculture, University of Tabriz. Sarkar RK, Shit D and Maitra S. 2000. Competition function, productivity and economics of chickpea biased intercropping systems under rainfed conditions of Bihar platen. Indian Journal Agronomy, 45: 681–668. Shokati Amrolah B. 2012. Effect of different intercropping patterns on growth, grain yield and fenugreek and dill essential oil. Master Thesis in Agronomy. Faculty of Agriculture, University of Tabriz. Singh K and Ram P. 1991. Production potential in intercropping of (citronella Java L.) with cowpea and mint species. Agricultural Science, 12: 128–133. Strydhorst SM, King JR, Lopetinsky KJ and Neil Harker K. 2008. Forage potential of intercropping barley with faba bean, lupin, or field pea. Agronomy Journal, 100: 182-190. Tomar JS, Mackenzie AF, Mehuys GR and Ali I. 1988. Corn growth with foliar nitrogen, soil applied nitrogen, and legume intercrops Agronomy Journal, 80: 802-807. Tuna C and Orak A. 2007. The role of intercropping on yield potential of common vetch (Vicia sativa L.) / oat (Avena sativa L.) cultivated in pure stand and mixtures. Journal of Agriculture and Biological Science, 2: 14-19. Vandermeer J. 1998. The Ecology of Intercropping. Cambridge University Press, Cambridge, UK. Wang GZ, Li HG, Christie P, Zhang FS, Zhang JL and Bever JD. 2017. Plant-soil feedback Zhao JH, Sun JH and Li WQ. 2018. Effect of maize sowing date on yield and interspecific competition in Zhuang M, Zhang J, Lam Sk and Wang L. 2019. Management practices to improve economic benefit and | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 202 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 229 |