تعداد نشریات | 44 |
تعداد شمارهها | 1,303 |
تعداد مقالات | 16,020 |
تعداد مشاهده مقاله | 52,485,470 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 15,213,036 |
واکنش سیاهدانه (Nigella sativa L.) به کاربرد کود تخمیری و اسید هیومیک در سیستم کشاورزی پایدار | ||
دانش کشاورزی وتولید پایدار | ||
دوره 33، شماره 4، دی 1402، صفحه 99-112 اصل مقاله (1.17 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22034/saps.2022.51374.2867 | ||
نویسندگان | ||
فریبا وفاعهد1؛ شیوا خالص رو* 2؛ سمیرا زارعی3؛ غلامرضا حیدری4 | ||
1دانش آموخته کارشناسی ارشد اگرواکولوژی، گروه تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه کردستان، سنندج، ایران | ||
2گروه تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه کردستان، سنندج، ایران | ||
3گروه مهندسی بیوسیستم، دانشکده کشاورزی، دانشگاه کردستان، سنندج، ایران | ||
4گروه تولید و ژنتیک گیاهی ، دانشکده کشاورزی، دانشگاه کردستان، سنندج، ایران | ||
چکیده | ||
اهداف: پژوهش حاضر به منظور بررسی خصوصیات کمی و کیفی سیاهدانه تحت تاثیر کودهای با منشا طبیعی و محلولپاشی اسید هیومیک و مقایسه آنها با کود شیمیایی انجام گردید. مواد و روشها: آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با دو فاکتور و سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه کردستان در سال 1400 انجام شد. فاکتور اول شامل سه سطح کود (شاهد، کود تخمیری و کود شیمیایی) و فاکتور دوم شامل سه غلظت محلولپاشی اسید هیومیک (0، 200 و 400 میلیگرم در لیتر) بود. یافتهها: کود تخمیری سبب افزایش معنیدار ارتفاع بوته، تعداد کپسول در بوته، تعداد دانه در کپسول، عملکرد دانه و بیولوژیک، درصد و عملکرد روغن و عملکرد اسانس گردید. با محلولپاشی اسید هیومیک نیز، صفات مذکور به جز عملکرد اسانس افزایش معنیداری یافتند. به طوری که سطح سوم اسید هیومیک بیشترین تاثیر را داشت. بالاترین میزان نیتروژن و فسفر دانه نیز از تیمار تلفیقی کود تخمیری و 400 میلی گرم در لیتر اسید هیومیک به دست آمد. نتیجهگیری: کود تخمیری و محلولپاشی اسید هیومیک (400 میلی گرم در لیتر)، خصوصیات کمی و کیفی گیاه دارویی سیاهدانه را بهبود بخشیدند و میتوانند نهادههای جایگزین برای کودهای شیمیایی باشند. | ||
کلیدواژهها | ||
اسانس؛ عملکرد روغن؛ عناصر غذایی دانه؛ کود شیمیایی؛ محلولپاشی | ||
مراجع | ||
Asadi AR, Hassandaught MR and Dashti F. 2006. Comparison of fatty acids, oxalic acid, and mineral elements of Iranian purslane (Portulaca oleracea L.). Iranian Journal of Food Science and Technology, 3(3): 49–55.
Amjazj H and Hamidpoor M. 2012. Effect of phosphorus, vermicompost and natural zeolite on quantitative and qualitative characteristics of Zinnia eleganc. Journal of Soil and Plant Interaction, 3(2): 79- 87. (In Persian).
Arancon N, Edwards CA, Bierman P, Welch C and Metzger JD. 2004. Influences of vermicomposts on field strawberries: 1. Effects on growth and yields. Bioresource Technology, 93: 145-153.
Astaraei AR. 2006. Effect of municipal waste compost and vermicompost on yield components and yield of Plantago ovate. Iranian Journal of Medicinal and Aromatic Plants, 22(3): 180-187. (In Persian).
Azizi M and Safaei Z. 2017. The effect of humic acid foliar application and nano fertilizer on morphological traits, yield and essential oil of black cumin (Nigella sativa L.). Journal of Horticultural Science, 30(4): 671-680. (In Persian).
Baghbani Arani A, Modarres Sanavy SAM, Mashhadi Akbar Boojar M and Mokhtassi Bidgoli A. 2017. Towards improving the agronomic performance, chlorophyll fluorescence parameters and pigments in fenugreek using zeolite and vermicompost. Industrial Crops and Products, 109: 346–357.
Bremner JM and Keeny DR. 1996. Determination and isotope – ratio analysis for different forms of nitrogen in soil: 3. Exchangeable ammonium, nitrate, and by extraction- distillation methods. Soil Science Society of America Journal, 30: 577-624.
Darzi MT, Haj Seyedhadi M and Rejali F. 2012. Effects of the application of vermicompost and phosphate solubilizing bacterium on the morphological traits and seed yield of anise (Pimpinella anisum L.). Journal of Medicinal Plants Research, 6(2): 215-219
Foereid B, Szocs J, Patinvoh RJ and Horváth IS. 2021. Effect of anaerobic digestion of manure before application to soil-benefits for nitrogen utilization? International Journal of Recycling of Organic Waste in Agriculture, 10: 89-99.
Gryndler M, Sudova R, Püschel D, Rydlova J, Janoušková M and Vosátka M. 2008. Cultivation of high-biomass crops on mine spoil banks: can microbial inoculation compensate for high doses of organic matter? Bioresource Technology, 99(14): 6391-6399.
Hajghani M, Ghalavand A and Modarres Sanavy SAM. 2017. Evaluation of yield, yield components and growth indices of safflower (carthamus tinctorius L.) in conventional and organic farming systems. Journal of Agroecology, 9(1): 15-30. (In Persian).
Heidari M and Minaei A. 2014. Effect of drought stress and humic acid application on quantitative yield and content of macroelements in medical plant Borage (Borago officinalis L.). Journal of Plant Production, 21(1): 167-182. (In Persian).
Heydar L, Bayat HW and Hamzeh J. 2020. Short-term effects of biofertilizer application on some physical and chemical properties of soil. Journal of Water and Soil Conservation, 27(1): 71-89. (In Persian).
Jones JR, Wolf JB and Mills HA. 1991. Plant analysis: a practical sampling, preparation, analysis and interpretation guide. Micro and Macro Publishing Inc., Athens, Georgia, 453 p.
Kaur T, Brar BS and Dhillon NS. 2008. Soil organic matter dynamics as affected by long-term use of organic and inorganic fertilizers under maize–wheat cropping system. Nutrient Cycling in Agroecosystems, 81:59-69.
Khandan A and Astaraei AR. 2005. Effects of organic fertilizers (municipal waste compost, cow manure) and chemical on some physical properties of soil. Desert, 10(2): 361 -368.
Leal F, Rodrigues A, Fernandes D, Nunes FM, Cipriano J, Ramos J, Teixeira S, Vieira S, Carvalho LM and Pinto-Carnide O. 2009. Invitro multiplication of Calendula arvensis for secondary metabolites extraction. Acta Horticulture, 812: 251-256.
Mahfouz SA and Sharaf-Eldin A. 2007. Effect of mineral vs. biofertilizer on growth, yield, and essential oil content of fennel (Foeniculum vulgare Mill.). Agrophysics Journal, 21: 361-366.
Majnoon Hosseini N and Davazdah Emami S. 2008. Cultivation and production of certain herbs and spices. University of Tehran Press. (In Persian).
Mashayekhi Sh, Abdali Mashhadi A, Bakhshandeh A, Lotfi Jalal-Abadi A and Seyyednejad A. 2019. Study of some morphological characteristics of German chamomile (Matricaria camomilla L.) under influence of salisylic and humic acid foliar spray. Iranian Journal of Medicinal and Aromatic Plants, 35(3): 424- 436. (In Persian).
Moradi P, Pasari B and Fayyaz F. 2017. The effects of folic acid application on grain and oil yield of safflower cultivars. Journal of Central European Agriculture, 18(3): 584-597.
Nardi S, Pizzeghello DA, Muscolo A and Vianello A. 2002. Physiological effects of humic substances on higher plants. Soil Biological and Biochemistry, 34(11):1527–1536.
Nasiri Y. 2022. Evaluation of organic manures and biofertilizers on yield, yield componenets and essential oil content of marigold (Calendula officinalis L.). Agricultural Science and Sustainable Production, 32(2): 97-113. (In Persian)
Rahbari A, Massoud Sinki J, Damavandi A and Rezvan S. 2019. Reflux of castor oil (Ricinns communis L.) to foliar application of nano-chelate on humic acid under restricted irrigation conditions. Agricultural Science and Sustainable Production, 29(2): 153-171. (In Persian).
Renato Y, Ferreira ME, Cruz MC and Barbosa JC. 2003. Organic matter fractions and soil fertility under influence of liming, vermicopmpost and cattle manure. Bioresource Technology, 60: 59-63.
Tadayyon A and Beheshti S. 2016. The effect of foliar application of humic acid, iron and zinc on some characteristics of black oleander (Guizotia abyssinica L). Journal of Crop Ecophysiology, 10(2): 283-296. (In Persian).
Seyyedi SM, Rezvani Moghaddam P, Khajeh-Hossein M and Shahandeh H. 2015. Influence of phosphorus and soil amendments on black seed (Nigella sativa L.) oil yield and nutrient uptake. Industrial Crops and Products, 77: 167–174.
Sohrabi R, Rezvani Moghadam P, Ghorbani R and Astarai A. 2021. Investigation of the effect of organic, biological and chemical fertilizers on yield components, yield of black seed oil (Nigella sativa L.). Journal of Agroecology, 13(1): 23-38. (In Persian).
Tahami Zarandi SKM, Rezvani Moghaddam P and Jahan M. 2010. Comparison of the effect of organic and chemical fertilizers on yield and percentage of essential oil of basil (Ocimum basilicum L.). Journal of Agroecology, 1(2): 70-82. (In Persian).
Terzi A, Coban S, Yildiz F, Ates M, Bitiren M, Taskin A and Aksoy N. 2010. Protective effects of black cumin (Nigella sativa L.) on intestinal ischemia-reperfusion injury in rats. Journal of Investigative Surgery, 23(1): 21-27.
Toor RK, Savage GP and Heeb A. 2006. Major antioxidant components of tomatoes. Journal of Food Composition Analysis, 19: 20-27.
Toscano P, Cassacchia T, Diacono M and Montemurro F. 2013. Composted olive mill by-products: compost characterization and application on olive orchards. Agricultural Science and Technology, 15: 627–638.
Tufail M, Nawaz KH and Usman M. 2014. Impact of humic acid on the morphology and yield of wheat (Triticum aestivum L.). World Applied Sciences Journal, 30(4): 475-480.
Yadolahi P, Bijani M, Heidari M, Asgharipoor MR and Latifi M. 2014. The effect of organic and biological fertilizers on quantitative and qualitative characteristics of black cumin in Sistan region. Journal of Applied Research in Plant Ecophysiology, 1(4): 8-11. (In Persian).
Yanga L, Zhaoa F, Changa Q, Li T and Li F. 2015. Effects of vermicomposts on tomato yield and quality and soil fertility in greenhouse under different soil water regimes. Agricultural Water Management, 160: 98-105.
Zandi N, Khalesro SH, Badakhshan H and Heidari GH. 2021. Effect of humic acid foliar application on the yield and morphological traits of some safflower cultivars. Agricultural Science and Sustainable Production, 31(4): 35-48. (In Persian). | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 140 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 276 |