تعداد نشریات | 44 |
تعداد شمارهها | 1,303 |
تعداد مقالات | 16,020 |
تعداد مشاهده مقاله | 52,485,559 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 15,213,076 |
Effects of nano-Selenium and Sodium Selenite on serum Selenoprotein P and GPx content in male broiler breeders | ||
پژوهش های علوم دامی (دانش کشاورزی) | ||
دوره 34، شماره 1، خرداد 1403، صفحه 105-116 اصل مقاله (573.56 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22034/as.2023.51270.1660 | ||
نویسندگان | ||
حامد جعفرزاده* 1؛ منوچهر عالی مهر2؛ علیرضا طالبی3؛ سیامک عصری رضایی4؛ علی سلیمان زاده5 | ||
1گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی اهر، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران. | ||
2گروه مامایی و طیور، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران | ||
3گروه مامایی و طیور، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه ارومیه. ارومیه، ایران. | ||
4گروه بیماریهای درونی و کلینیکال پاتولوژی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران. | ||
5گروه مامایی و طیور، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه ارومیه،ارومیه، ایران. | ||
چکیده | ||
یکی از عوامل مهم تأثیرگذار در میزان جوجهدرآوری به عنوان شاخص مهم در عملکرد گلههای مولّد مسئله باروری است. خروسها به عنوان یک طرف مسئله باروری نقش زیادی در این امر دارند و پیری باعث کاهش باروری آنها میشود. سیستمهای زیستی در موجودات زنده نظیر حیوانات به صورت مداوم تحت تأثیر رادیکالهای آزاد تولید شده در فعالیتهای متابولیک بدن میباشد. مشخص شده است که بخش فسفولیپیدی اسپرماتوزوآی پرندگان مقادیر بالایی از اسیدهای چرب غیراشباع (PUFA) دارد و این اسیدهای چرب حساسیت بالایی در مقابل رادیکالهای آزاد دارند. در سیر تکاملی موجودات زنده جهت مقابله با گونههای فعال اکسیژن (ROS)، مکانیسمهای حمایتکننده آنتیاکسیدانی ویژهای توسعه یافته است. به همین جهت حضور آنتیاکسیدانهای طبیعی به عنوان یک عامل اصلی آنها را قادر به زنده ماندن در یک محیط غنی از اکسیژن میکند. جهت نگهداری قابلیت زندهمانی اسپرم، سیستم دفاع آنتیاکسیدانی مسئله مهمی است که در مایع منی پرندگان این سیستم شامل آنتیاکسیدانهای طبیعی همراه با آنزیمهایی است که خصوصیات آنتیاکسیدانی دارند که آنزیمهایی نظیر گلوتاتیون پراکسیداز (GPx) و سلنوپروتئین P (SEPP1) از اسپرم در مقابل رادیکالهای آزاد و متابولیتهای مخرّب آنها محافظت مینمایند. آنتیاکسیدانهایی نظیر ویتامین E و سلنیوم نقش عمدهای در تولیدمثل پرندگان دارند. برای رسیدن به عملکرد تولیدمثلی خوب در طیور صنعتی استفاده از مقادیر بهینه آنتیاکسیدانها ضروری به نظر میرسد. با استفاده از خواص آنتیاکسیدانی برخی مواد افزودنی مانند سلنیوم میتوان روند نزولی باروری را به تعویق انداخت. جایگزینی سلنیوم معدنی با منابع جدید سلنیوم در جیرهی طیور باعث بهبود باروری میشود. این تحقیق به منظور بررسی تأثیر نانوسلنیوم در مقایسه با سدیم سلنیت بر روی غلظت سرمی سلنوپروتئین P (SEPP1) و گلوتاتیون پراکسیداز (GPx) در خروسهای گله مرغ مادر گوشتی انجام شد. مواد و روشها: در انتهای زمان آداپتاسیون، نمونههای خون به میزان 5/2 میلیلیتر جمعآوری شدند و سرم آنها پس از جداسازی در فریزر 20- درجه سانتیگراد نگهداری شد. نمونهبرداری بعدی 2 هفته بعد یعنی در میانه تحقیق و اِعمال تیمارها انجام گرفت که در این زمان نیز مشابه اولین نمونهبرداری، خونگیری انجام شد و سرمها جداسازی و در فریزر 20- درجه سانتیگراد نگهداری شدند. چهار هفته پس از اِعمال تیمارها در انتهای تحقیق خونگیری به عمل آمد و سرمها جداسازی و در فریزر نگهداری شدند. غلظت سرمی سلنوپروتئین P توسط روش الایزا و گلوتاتیون پراکسیداز با استفاده از کیت اسپکتروفوتومتری مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج و بحث: مقادیر غلظت سرمی سلنوپروتئین P و گلوتاتیون پراکسیداز در اولین نمونهبرداری تفاوت معنیداری را در بین هیچکدام از گروهها نشان ندادند (05/0<P). ارزیابی غلظت سرمی در دومین نمونهبرداری نشان داد که غلظت سرمی سلنوپروتئین P خروسهای تغذیه شده با منابع سلنیوم معدنی و نانو در مقایسه با گروه کنترل بیشتر بود (05/0>P) که بیشترین غلظت سلنوپروتئین P مربوط به تیمار حاوی 6/0 میلیگرم نانوسلنیوم در کیلوگرم جیره بود (T5). در میان گروههای مربوط به تیمارهای 2 و 3 که به ترتیب 3/0 میلیگرم سدیم سلنیت در کیلوگرم جیره (T2) و 15/0 میلیگرم نانوسلنیوم در کیلوگرم جیره (T3) تغذیه شده بودند، تیمار 3 غلظت بالاتری از سلنوپروتئین P داشت. نتایج ارزیابی غلظت سرمی سلنوپروتئین P در آخرین نمونهبرداری در انتهای تحقیق نشان داد که روندی مشابه با تغییرات غلظت سرمی سلنوپروتئین P که در دومین نمونهبرداری در میانه تحقیق مشاهده شد به وقوع میپیوندد. تنها تفاوت مابین نتایج دومین و سومین نمونهبرداری این بود که تفاوت بین غلظتهای سرمی سلنوپروتئین P در تیمارهای T2 و T3 در انتهای تحقیق بیشتر شده بود. مشابه با نتایج سلنوپروتئین P، غلظت سرمی گلوتاتیون پراکسیداز نیز در سه مرتبه خونگیری مورد ارزیابی قرار گرفت که در دومین نمونهبرداری در میانه تحقیق ارزیابی غلظت سرمی گلوتاتیون پراکسیداز نشان داد که در گروههای T5، T4، T3 و T2 مقدار غلظت سرمی به صورت معنیداری بیشتر از گروه کنترل (T1) بود (05/0>P). تفاوت مابین غلظت سرمی گروه کنترل و تیمار T3 معنیدار نبود (05/0<P). همچنین تفاوت غلظت گلوتاتیون پراکسیداز در بین تیمارهای T4 و T5 معنیدار نبود (05/0<P). در انتهای تحقیق، بعد از سومین نمونهبرداری و ارزیابی غلظت سرمی گلوتاتیون پراکسیداز مشخص شد که همه تیمارها افزایش معنیداری نسبت به گروه کنترل داشتند (05/0>P) و با افزایش مقدار نانوسلنیوم در جیره از 15/0 میلیگرم در کیلوگرم جیره تا 6/0 میلیگرم در کیلوگرم جیره غلظت سرمی گلوتاتیون پراکسیداز یک روند افزایشی نشان داد. با در نظر گرفتن تمام شاخصهای آزمایش، در این تحقیق 6/0 میلیگرم در کیلوگرم جیره به عنوان بهترین سطح از مکملهای نانوسلنیوم پیشنهاد شده و نانوسلنیوم نسبت به فرم غیرآلی سلنیوم مؤثرتر بوده و در مقادیر مشابه از دو تیمار، نانوسلنیوم غلظت سرمیِ بالاتر سلنوپروتئین P و گلوتاتیون پراکسیداز را باعث میشود. نتیجهگیری نهایی: افزودن نانوسلنیوم نسبت به سدیم سلنیت مؤثرتر بوده بوده و باعث افزایش بیشتر غلظت سرمی آنتیاکسیدانهای سلنوپروتئین P و گلوتاتیون پراکسیداز در خروسهای گله مرغ مادر گوشتی شد. | ||
کلیدواژهها | ||
مرغ مادر گوشتی؛ گلوتاتیون پراکسیداز؛ نانوسلنیوم؛ سلنوپروتئین P؛ سلنوپروتئین | ||
مراجع | ||
Agarwal A, Makker K and Sharma R, 2008. Clinical relevance of oxidative stress in male factor infertility: an update. American Journal of Reproductive Immunology 59(1): 2-11.
Anonymous, 2016. Arbor Acres Plus parent stock nutritional specification. Available at: http://eu.aviagen.com/assets/Tech_Center/AA_Breeder_ParentStock//AAPlus-S-PS-NS-2016-EN.pdf (Date last accessed 4 December 2018)
Boostani A, 2015. Effects of organic, inorganic, and nano-se on growth performance, antioxidant capacity, cellular and humoral immune responses in broiler chickens exposed to oxidative stress. Livestock Science 178: 330-6.
Chance B, Sies H and Boveris A, 1979. Hydroperoxide metabolism in mammalian organs. Physiological Reviews 59: 527-605.
Collett SR, 2013. Principles of disease prevention, diagnosis, and control introduction. In: Diseases of Poultry, 13th edn, ed D. E. Swayne, Wiley Blackwell, Ames, USA, 4-39.
Cotgreave IA, Moldéus P and Orrenius S, 1988. Host biochemical defense mechanisms against prooxidants. Annual Review of Pharmacology and Toxicology 28: 189-212.
Giassetti MI, Goissis MD, Moreira PV, de Barros FR, Assumpção ME and Visintin JA, 2016. Effect of age on expression of spermatogonial markers in bovine testis and isolated cells. Animal Reproduction Science 170: 68-74.
Jafarzadeh H, Allymehr M, Talebi A, Asri Rezaei S and Soleimanzadeh A, 2020. Effects of nano-selenium and sodium selenite on SelP, GPx4 and SelW genes expression in testes of broiler breeder roosters. Bulgarian Journal of Veterinary Medicine 23(2): 218-228.
Jiang Z, Lin Y, Zhou G, Luo L, Jiang S, and Chen F, 2009. Effects of dietary selenomethionine supplementation on growth performance, meat quality and antioxidant property in yellow broilers. Journal of Agricultural and Food Chemistry 57(20): 9769-9772.
Liu C, Jing F, Liu C and Li Sh, 2015. The role of nitric oxide and autophagy in liver injuries induced by selenium deficiency in chickens. RSC Advance 5(62): 50549-50556.
Machlin LJ and Bendich A, 1987. Free radical tissue damage: Protective role of antioxidant nutrients. FASEB Journal 1: 441-445.
Paglia DE and Valentine WN, 1967. Studies on the quantitative and qualitative characterization of erythrocyte glutathione peroxidase. Journal of Laboratory and Clinical Medicine 70(1): 158-169.
Payne R and Southern L, 2005. Changes in glutathione peroxidase and tissue selenium concentrations of broilers after consuming a diet adequate in selenium. Poultry Science 84: 1268-1276.
Pelyhe C and Mézes M, 2013. Myths and facts about the effects of nano selenium in farm animals–mini-review. European Chemical Bulletin 2(12): 1049-1052.
Ruan H, Zhang Z, Wu Q, Yao H, Li J, Li S and Xu S, 2012. Selenium regulates gene expression of selenoprotein W in chicken skeletal muscle system. Biological Trace Element Research 145(1): 59-65.
Safa S, Moghaddam G, Jozani RJ, Daghigh Kia H and Janmohammadi H, 2016. Effect of vitamin E and selenium nanoparticles on post-thaw variables and oxidative status of rooster semen. Animal Reproduction Science 174: 100-106.
Shi L, Zhao H, Ren Y, Yao X, Song R and Yue W, 2014. Effects of different levels of dietary selenium on the proliferation of spermatogonial stem cells and antioxidant status in testis of roosters. Animal Reproduction Science 149(3-4): 266-272.
Schweizer U, Streckfuss F, Pelt P, Carlson BA, Hatfield DL, Köhrle J and Schomburg L, 2005. Hepatically derived selenoprotein P is a key factor for kidney but not for brain selenium supply. The Biochemical Journal 386(2): 221-226.
Surai PF, 2000. Effect of selenium and vitamin E content of the maternal diet on the antioxidant system of the yolk and the developing chick. British Poultry Science 41: 235-243.
Surai PF, 2002a. Natural Antioxidants in Avian Nutrition and Reproduction. Nottingham University Press: Nottingham, UK.
Surai PF, 2002b. Selenium in poultry nutrition 1. Antioxidant properties, deficiency and toxicity, World's Poultry Science Journal 58(3): 333-347.
Surai PF, Fujihara N, Speake B, Brillard J, Wishart G, Sparks N, 2001. Polyunsaturated Fatty Acids, Lipid Peroxidation and Antioxidant Protection in Avian Semen - Review - Asian-Australasian Journal of Animal Sciences 14(7): 1024-1050.
Surai PF, Speake B and Sparks N, 2003. Male fertility & lipid peroxidation, Chapter 15, In: Comparative Aspects of Lipid Peroxidation and Antioxidant Protection in Avian Semen, AOCS PRESS, Champaign, Illinois, 211-249.
Surai PF and Fisinin VI, 2014. Selenium in poultry breeder nutrition: An update. Animal Feed Science and Technology 191: 1-15.
Surai PF, 2005. Minerals and antioxidants. In: Redefining Mineral Nutrition (Edited by LA Tucker and JA Taylor-Pickard) Nottingham University Press, Nottingham, 147-177.
Surai PF, Sparks NHC and Speake BK, 2006. The role of antioxidants in reproduction and fertility of poultry. XII European Poultry Conference, World Poultry Science Association (WPSA), Verona.
Tarze A, Dauplais M, Grigoras I, Lazard M, Ha-Duong NT, Barbier F, Blanquet S, and Plateau P, 2007. Extracellular production of hydrogen selenide accounts for thiol assisted toxicity of selenite against Saccharomyces cerevisiae. Journal of Biological Chemistry 282: 8759-8767.
Wang Y, Zhan XA, Yuan D, Zhang X, Wu R, 2011. Effects of selenomethionine and sodium selenite supplementation on meat quality, selenium distribution and antioxidant status in broilers. Czech Journal of Animal Science 7: 305-313.
Yuan D, Zheng L, Guo XY, Wang YX and Zhan XA, 2013. Regulation of selenoprotein P concentration and expression by different sources of selenium in broiler breeders and their offspring. Poultry Science 92(9): 2375-2380.
Zhan XA, Wang HF, Yuan D, Wang YX and Zhu F, 2014. Comparison of different forms of dietary selenium supplementation on gene expression of cytoplasmic thioredoxin reductase, selenoprotein P, and selenoprotein W in broilers. Czech Journal of Animal Science 59: 571-578.
Zhang J, Wang X and Xu T, 2008. Elemental Selenium at Nano Size (Nano-Se) as a Potential Chemopreventive Agent with Reduced Risk of Selenium Toxicity: Comparison with Se- Methylselenocysteine in Mice. Society of Toxicology (US) 10(1): 22-31.
Zhang Q, Chen L, Guo K, Zheng L, Liu B, Yu W, Guo C, Liu Z, Chen Y and Tang Z, 2013. Effects of different selenium levels on gene expression of a subset of selenoproteins and antioxidative capacity in mice. Biological Trace Element Research 154(2): 255-261.
Zhang L, Wang YX, Zhou Y, Zheng L, Zhan XA and Pu QH, 2014. Different sources of maternal selenium affect selenium retention, antioxidant status, and meat quality of 56-day-old offspring of broiler breeders. Poultry Science 93(9): 2210-2219.
Zhou X and Wang Y, 2011. Influence of dietary nano elemental selenium on growth performance, tissue selenium distribution, meat quality, and glutathione peroxidase activity in Guangxi Yellow chicken. Poultry Science 90: 680-686.
Zoidis E, Pappas AC, Georgiou CA, Komaitis E and Feggeros K, 2010. Selenium affects the expression of GPx4 and catalase in the liver of chicken. Comparative biochemistry and physiology. Part B, Biochemistry & Molecular Biology 155(3): 294-300. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 267 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 146 |