تعداد نشریات | 44 |
تعداد شمارهها | 1,303 |
تعداد مقالات | 16,020 |
تعداد مشاهده مقاله | 52,490,094 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 15,217,551 |
بررسی اثر روش آبیاری بر شاخصهای انرژی و زیستمحیطی تولید بادام در استان چهارمحال و بختیاری | ||
مکانیزاسیون کشاورزی | ||
مقاله 1، دوره 8، شماره 3، مهر 1402، صفحه 1-10 اصل مقاله (553.14 K) | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22034/jam.2023.57589.1246 | ||
نویسندگان | ||
حسن قاسمی مبتکر* 1؛ زهرا حیدرپور2؛ مجید خانعلی3؛ عبدالمجید لیاقت4 | ||
1گروه مهندسی ماشینهای کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تهران، کرج، ایران | ||
2گروه مهندسی ماشینهای کشاورزی - دانشکده کشاورزی - دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی - دانشگاه تهران – کرج - ایران | ||
3گروه مهندسی ماشین های کشاورزی دانشکده کشاورزی دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج ایران | ||
4گروه مهندسی آبیاری و آبادانی - دانشکده کشاورزی - دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی - دانشگاه تهران – کرج - ایران | ||
چکیده | ||
در سالهای اخیر با توجه به محدودیت منابع آب، رویکرد استفاده از سامانههای آبیاری تحتفشار از اولویتهای برنامههای کشاورزی بوده است. اگرچه استفاده از سامانههای آبیاری تحتفشار باعث افزایش کارایی مصرف آب میشود، با این وجود این سامانهها از منظر مصرف انرژی و پیامدهای زیستمحیطی کمتر موردتوجه قرار گرفته است. لذا، هدف از این پژوهش بررسی شاخصهای انرژی و زیستمحیطی تولید بادام تحت سامانههای آبیاری سطحی و تحتفشار در باغات بادام شهرستانهای شهرکرد و سامان، استان چهارمحال و بختیاری بود. دادههای این مطالعه شامل اطلاعات مربوط به نهادهها و انرژی مصرف شده در باغات با استفاده از پرسشنامه و مصاحبه جمعآوری گردید. نتایج نشان داد عملکرد تولید مغز بادام در دو سامانه آبیاری تفاوت معنیداری ندارد. بررسی نتایج مصرف آب در دو سامانه نشان داد سامانه آبیاری تحتفشار در حدود 82% نسبت به سامانه آبیاری سطحی آب کمتری مصرف میکند، در حالی که مصرف انرژی در سامانه آبیاری تحتفشار حدود 12% بیشتر از سامانه آبیاری سطحی محاسبه شد. شاخص نسبت انرژی در سامانه تحتفشار و سطحی به ترتیب برابر 04/2 و 40/2 محاسبه شد که حاکی از شرایط بهتر سامانه سطحی از نظر شاخصهای انرژی دارد، با این وجود بررسی شاخصهایزیست محیطی در تولید بادام نشان داد که استفاده از سامانه آبیاری تحتفشار باعث کاهش آسیب به محیط زیست میشود | ||
کلیدواژهها | ||
ارزیابی چرخه زندگی؛ بادام؛ سامانههای آبیاری؛ شاخصهای انرژی | ||
مراجع | ||
Aliabadi, H., Alizadeh, A and Erfani, A. (2015). Energy and water productivity under different irrigation systems, (Case study of corn in Jovain Agro-Industry). Iranian Journal of Irrigation and Drainage. 4(9): 571-582. (In Persian).
Andres, R., and Cuchi, J. A. (2014). Analysis of sprinkler irrigation management in the LASESA district, Monegros (Spain). Agricultural Water Management. 131: 95–107.
Baran, M., Gokdogan, O. and Oguz, H. (2020). Determining the energy usage efficiency of walnut (juglans regia L.) Cultivation in Turkey. Erwebs-Obstabau. 59: 77–82.
Beigi, M., Torki-Harchegani, M. and Ghanbarian, D. (2016). Energy use efficiency and economical analysis of almond production: a case study in Chaharmahad-va-Bakhtiari province, Iran. Energy Efficiency. 9: 745-754.
Canakci, M., Topakci, M., Akinci, I. and Ozmerzi, A. (2005). Energy use pattern of some field crops and vegetable production: case study for Antalya region, Turkey. Energy Conversion & Management. 46: 655–666.
Chen, X., Thorp, K. R., Ouyang, Z., Hou, Y., Zhou, B. and Li, Y. (2019). Energy consumption due to groundwater pumping for irrigation in the North China Plain. Science of the Total Environment. 669: 1033–1042.
Darouich, H., Camera, M. R., Goncalves, J. M., Paredes, P., and Pereira, L. S. (2017). Comparing sprinkler and surface irrigation for wheat using multi-criteria analysis: water saving vs. economic returns. Water. 9(1): 50.
Erdal, G., Esengün, K., Erdal, H. and Gündüz, O. (2007). Energy use and economical analysis of sugar beet production in Tokat province of Turkey. Energy. 32: 35-41.
Ghaderpour, O., Rafiee, S and Sharifi, M. (2018). Life cycle assessment of alfalfa production and prediction ofemissions using multi-layer adaptive neuro-fuzzy inference system in Bukan Township. Journal of agricultural machinery. 8(1): 119-136. (In Persian).
Ghasemi-Mobtaker, H., Kaab, A., Rafiee, S., Nabavi-Pelesaraei, A. (2022). A comparative of modeling techniques and life cycle assessment for prediction of output energy, economic profit, and global warming potential for wheat farms. Energy Reports. 8: 4922-4934.
Ghasemi-Mobtaker, H., Akram, A., and Keyhani, A. (2012). Energy use and sensitivity analysis of energy inputs for alfalfa production in Iran. Energy for Sustainable Development. 16, 84–89.
Ghasemi-Mobtaker, H., Keyhani, A., Mohammadi, A., Rafiee, S. and Akram, A. (2010). Sensitivity analysis of energy inputs for barley production in Hamedan Province of Iran. Agriculture Ecosystems and Environment. 137: 367–372.
Hepburn, C., Qi, Y., Stern, N., Ward, B., Xie, C., and Zenghelis, D. (2021). Towards carbon neutrality and China's 14th Five-Year Plan: Clean energy transition, sustainable urban development, and investment priorities. Environmental Science and Ecotechnology. 8: 100130.
Hernández-Delgado, E. A. (2015). The emerging threats of climate change on tropical coastal ecosystem services, public health, local economies and livelihood sustainability of small islands: Cumulative impacts and synergies. Marine Pollution Bulletin. 101(1): 5-28.
Hosseinzadeh-Bandbafha, H., Nabavi-Pelesaraei, A., Khanali, M., Ghahderijani, M. and Chau, K. W. (2018). Application of data envelopment analysis approach for optimization of energy use and reduction of greenhouse gas emission in peanut production of Iran. Journal of Cleaner Production, 172: 1327-1335.
Hosseini-Fashami, F., Motevali, A., Nabavi-Pelesaraei, A., Hashemi, S. J., and Chau, K. W. (2019). Energy-Life cycle assessment on applying solar technologies for greenhouse strawberry production. Renewable and Sustainable Energy Reviews. 116: 109411.
Iriarte, A., Rieradevall, J., and Gabarrell, X. (2010). Life cycle assessment of sunflower and rapeseed as energy crops under Chilean conditions. Journal of Cleaner Production. 18: 336-345.
Kaab, A., Sharifi, M., Mobli, H., Nabavi-Pelesaraei, A., and Chau, K. W. (2019). Combined life cycle assessment and artificial intelligence for prediction of output energy and environmental impacts of sugarcane production. Science of the Total Environment. 664: 1005-1019.
Kendall, A., Marvinney, E., Brodt, S and Zhu, W. (2015). Life cycle-based assessment of energy use greenhouse gas emission in almond production, Part I. Journal of Industrial Ecology. 19(6): 1008–1018.
Mexis, S.F., Badeka, A.V. and Kontominas, M.G. (2009). Quality evaluation of raw ground almond kernels (Prunusdulcis): effect of active and modified atmosphere packging, container oxygen barrier and storage conditions. Innovative Food Science and Emerging Technologies. 10: 580-589.
Mohammadi, A., Rafiee, Sh., Mohtasebi, S.S. and Rafiee, H. (2010). Energy inputs–yield relationship and cost analysis of kiwifruit production in Iran. Renewable Energy. 35: 1071–1075.
Mohammadshirazi, A., Akram, A., Rafiee, S., Mousavi-Avval, S. H. and Bagheri-Kalhor, E. (2012). An analysis of energy use and relation between energy inputs and yield in tangerine production. Renewable and Sustainable Energy Reviews. 16: 4515–4521.
Mousavi-Avval, H., Rafiee, S and Hoseinpour, S. (2015). Life cycle assessment of energy and environmental impacts of rapeseed production in Mazandaran province with two different approaches. Iranian Journal of Biosystem Engineering. 46(3): 265-274. (In Persian).
Mousavi-Avval, S.H., Rafiee, S., Sharifi, M., Hosseinpour, S., Notarnicola, B., Tassielli, G and Renzulli, P.A. (2017). Application of multi-objective genetic algorithms for optimization of energy, economics and environmental life cycle assessment in oilseed production. Journal of Cleaner Production. 140: 804–815.
Nabavi-Pelesaraei, A., Abdi, R., Rafiee, Sh and Ghasemi-Mobtaker, H. (2014). Optimization of energy requied and greenhouse gas emissions analysis for orange producers using data envelopment analysis approach. Journal of Cleaner Production. 65: 311-317.
Ozkan, B., Akcaoz, H and Karadcniz, F. (2004). Energy requirement and economic analysis of citrus production in Turkey. Energy Conversion and Management. 45: 1821–1830.
Pahlavan, R., Omid, M., Rafiee, S and Mousavi-Avval, S.H. (2012). Optimization of energy consumption for rose production in Iran. Energy for Sustainable Development. 16(2): 236-241.
Rafiee, S., Mousavi Avval, S.H and Mohammadi, A. (2010). Modeling and sensitivity analysis of energy inputs for apple production in Iran. Energy. 35: 3301–3306.
Salehi, M., Ebrahimi, R., Maleki, A and Ghasemi-Mobtaker, H. (2014). An assessment of energy modeling and input costs for greenhouse button mushroom production in Iran. Journal of Cleaner Production. 64: 377–383.
Salehi, M., Maleki, A., Gasemi-mobtaker, H., Rostami, S and Shakeri, H. (2016). Investingation of energy inputs and CO2 emission for almond production using sensitivity analysis in Iran. Agricultural Engineering International: CIGR Journal. 18(1): 158–166.
Tarjuelo, J. M., Rodriguez-Diaz, J. A., Abadía, R., Camacho, E., Rocamora, C., and Moreno, M. A. (2015). Efficient water and energy use in irrigation modernization: Lessons from Spanish case studies. Agricultural Water Management. 162: 67–77.
Torki-Harchegany, M., Ebrahimi, R and Mahmoodi, M. (2015). Almond production in Iran: An analysis of energy use efficiency (2008-2011). Renewable and Sustainable Energy Reviews. 41: 217-224.
Tricase, C., Lamonaca, E., Ingrao, C., Bacenetti, J and Lo Giudice, A. (2018). A comparative Life Cycle Assessment between organic and conventional barley cultivation for sustainable agriculture pathways. Journal of Cleaner Production. 172: 3747–3759.
Zen-Qiang, S. U. N., Yao-Hu, K. A. N. G., and Jiang, S. F. (2010). Effect of sprinkler and border irrigation on topsoil structure in winter wheat field. Pedosphere. 20(4): 419–426.
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 245 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 226 |