تعداد نشریات | 44 |
تعداد شمارهها | 1,303 |
تعداد مقالات | 16,020 |
تعداد مشاهده مقاله | 52,486,918 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 15,213,927 |
تاثیر سطوح مختلف نیتروژن غیر پروتئینی آهسته رهش بر تبدیل زیستی ضایعات سیبزمینی توسط میکروارگانیسمهای شکمبهای | ||
پژوهش های علوم دامی (دانش کشاورزی) | ||
دوره 34، شماره 1، خرداد 1403، صفحه 63-76 اصل مقاله (459.57 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22034/as.2023.55746.1698 | ||
نویسندگان | ||
سعید نریمانی قراجه1؛ جمال سیف دواتی* 2؛ حسین عبدی بنمار2؛ رضا سید شریفی2؛ شهرام شیرمحمدی3 | ||
1گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه محقق اردبیلی | ||
2استاد گروه علوم دامی دانشگاه محقق اردبیلی | ||
3دانش آموخته دکتری تغذیه دام گروه علوم دامی،دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، | ||
چکیده | ||
زمینه مطالعاتی: روزانه مقادیر زیادی محتویات شکمبه بهعنوان ضایعات در کشتارگاهها تولید شده و بیاستفاده به محیط رها میشود که باعث بروز مشکلات زیست محیطی میشوند. تبدیل زیستی نسبت به سایر روشهای فرآوری، روش جدید و مطلوب برای مدیریت ضایعات کشاورزی است. مایع شکمبه بهعنوان منبع غنی از آنزیمها، میتواند در تبدیل زیستی ضایعات کشاورزی استفاده شود. هدف: بررسی تاثیر سطوح مختلف نیتروژن غیر پروتئینی آهسته رهش بر تبدیل زیستی ضایعات سیبزمینی توسط میکروارگانیسمهای شکمبهای بود. مواد و روشها: ضایعات سیب زمینی از انبارهای نگهداری سیب زمینی جمع آوری شد و پس از پاکسازی مواد زائد، آبپز و بعد آن رنده گردید. مایع شکمبه موردنیاز از کشتارگاه تهیه و پس از صاف کردن با پارچه کتان چهارلایه، به داخل مخزنهای شیشهای دستگاه هضم شکمبهای اضافه شد و سریعاً به دستگاه انتقال و به مدت 24 ساعت در دمای 39 درجه سلسیوس انکوبه شدند. گروههای آزمایشی شامل: 1) 400 میلیلیتر مایع شکمبه + 200 گرم سیبزمینی ضایعاتی (N0)، 2) 400 میلیلیتر مایع شکمبه + 200 گرم سیبزمینی ضایعاتی+ 5/1 گرم نیتروژن از منبع نیتروژن غیر پروتئینی آهسته رهش (N1.5)، 3) 400 میلیلیتر مایع شکمبه + 200 گرم سیبزمینی ضایعاتی+ 3 گرم نیتروژن از منبع نیتروژن غیر پروتئینی آهسته رهش (N3) و 4) 400 میلیلیتر مایع شکمبه + 200 گرم سیبزمینی ضایعاتی+ 5/4 گرم نیتروژن از منبع نیتروژن غیر پروتئینی آهسته رهش (N4.5) بودند. بعد از اتمام انکوباسیون، نمونهها از دستگاه خارج و پس از صاف و جدا کردن بخشهای جامد و مایع از یکدیگر جهت آزمایشهای بعدی استفاده شد. نتایج: بالاترین میزان اسیدهای چرب فرار مایع حاصل از انکوباسیون در سطح 3 گرم نیتروژن غیر پروتئینی آهسته رهش بود. میزان فعالیت آنزیمهای کربوکسی متیل سلولاز، آلفا آمیلاز، میکروکریستالین سلولاز، تجزیه کننده کاغذ صافی، اوره آز و پروتئاز متأثر از سطوح مکمل سازی از منبع نیتروژن غیر پروتئینی آهسته رهش شد. بیشترین فعالیت آنزیمی مربوط به آنزیمهای پروتئاز و اورهآز در سطح 5/4 گرم نیتروژن غیر پروتئینی آهسته رهش بر تبدیل زیستی ضایعات سیبزمینی توسط میکروارگانیسمهای شکمبهای مشاهده گردید. بالاترین غلظت نیتروژن آمونیاکی فاز مایع حاصل از سطح 5/4 گرم نیتروژن غیر پروتئینی آهسته رهش بر تبدیل زیستی ضایعات سیبزمینی توسط میکروارگانیسمهای شکمبهای مشاهده شده بود. نتیجهگیری نهایی: بر اساس نتایج مطالعه حاضر، افزودن 3 گرم نیتروژن از منبع نیتروژن غیر پروتئینی آهسته رهش به محیط انکوباسیون ضایعات سیب زمینی با میکروارگانیسمهای مایع شکمبه میتوانند در تبدیل زیستی ضایعات سیبزمینی جهت افزایش ارزش غذایی و تولید مایع غنی از اسیدهای چرب فرار و همچنین منبعی با فعالیت آنزیمی مطلوب استفاده شوند. | ||
کلیدواژهها | ||
ضایعات سیبزمینی؛ مایع شکمبه؛ نیتروژن آهسته رهش؛ تبدیل زیستی | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 227 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 96 |