تعداد نشریات | 44 |
تعداد شمارهها | 1,298 |
تعداد مقالات | 15,883 |
تعداد مشاهده مقاله | 52,116,571 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 14,887,919 |
مطالعه سه جمعیت گیاه دارویی آویشن شیرازی (Zataria multiflora) از نظر صفات زراعی و فیتوشیمیایی در اصفهان | ||
دانش کشاورزی وتولید پایدار | ||
دوره 33، شماره 3، مهر 1402، صفحه 173-184 اصل مقاله (1.01 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22034/saps.2022.49287.2784 | ||
نویسندگان | ||
لیلی صفایی* 1؛ ابراهیم شریفی عاشورآبادی2؛ داوود امین ازرم1 | ||
1هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی اصفهان | ||
2رییس گروه علوم زراعی گیاهان دارویی | ||
چکیده | ||
اهداف: آویشن شیرازی (Zataria multiflora L.) گیاهی دارویی و ارزشمند از نظر اقتصادی میباشد که مواد موثره آن در داروسازی استفاده میشود. از آنجا که تحقیقات در زمینه زراعی روی این گیاه ناچیز است از این رو پژوهش حاضر با هدف بررسی واکـنش جمعیتهای جمع آوری شده از رویشگاههای مختلف گیاه به کشت در یک محل پایهگذاری گردید. مواد و روشها: آزمایش طی سالهای 1398- 1396 در ایستگاه تحقیقاتی شهید فزوه اصفهان در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار روی سه جمعیت آویشن شیرازی از رویشگاههای استان شامل جمعیتهای باغبهادران، فولادشهر و شهرضا انجام شد. یافتهها: جمعیتها از نظر اکثر صفات مورد مطالعه تفاوت معنیداری داشتند. جمعیت باغبهادران، با متوسط عملکرد بذر، عملکرد خشک اندام هوایی و عملکرد اسانس (به ترتیب 3/3، 1764 و 2/60 کیلوگرم در هکتار) تیمار برتر تشخیص داده شد. تفاوت صفات عملکرد اندام هوایی، اسانس و بذر جمعیتها در سالهای آزمایش معنیدار بود. برهمکنش جمعیت در سال نشان داد که جمعیت باغبهادران در سال دوم از عملکرد بذر و اندام هوایی بالاتری برخوردار بود ولی تفاوت معنیداری با جمعیت شهرضا نشان نداد. 18 ترکیب در اسانس جمعیتها وجود داشت و کارواکرول ترکیب غالب اسانس بود که مقدار آن از 2/31 تا 61 درصد در دو سال آزمایش متغیر نشان داد. نتیجهگیری: جمعیتهای مورد مطالعه تنوع ژنتیکی برای صفات مختلف از جمله عملکرد اندام هوایی، عملکرد بذر و درصد اسانس داشتند که میتواند زمینهساز انجام کارهای اصلاحی گردد. همچنین گیاه منبع خوبی به منظور تامین ترکیب کارواکرول مورد استفاده در صنایع غذایی و دارویی میباشد. | ||
کلیدواژهها | ||
عملکرد؛ اسانس؛ نعناعیان؛ کارواکرول؛ Zataria multiflora | ||
مراجع | ||
Abbasgholizadeh N, Ettehad GH, Arab R, Nemati A, Barak M, Pirzadeh A and Zarei M. 2008. Antibacterial effects of Zataria multiflora Boiss (Shiraz oregano essence) on Enterobacteriaceae species. Research Journal of Biological Sciences, 3: 345-347. (In Persian).
Alavinezhad A, Hedyati M, Boskaady MH. 2017. The effect Zataria multiflora and carcarvacrol on wheezing, FEV1, and plasma levels of nitric in asthmatic patients. Avicenna Journal of Phytomedicine; 7(6): 531-41. (In Persian).
Amin Gh. 2008. The most common traditional medicinal plants of Iran. Second Edition, Spring. 40 pp. (In Persian).
Baghizadeh A, Mashayekhi Z, Ebrahimi MA. 2018. Investigation of genetic and phytochemical diversity of some catnip (Nepeta cataria L.) populations by RAPD molecular marker and GC/MS method. Iranian Journal of Medicinal and Aromatic Plants, 5 (34): 836-848. (In Persian).
Bibak H and Aghaabasi K. 2015. Genetic diversity of zataria multiflora populations using RAPD and ISSR markers in Kerman province. The first annual conference of Iranian agricultural research Shiraz. https://civilica.com/doc/605449. (In Persian).
Bigdeloo M, Hadian J and Nazeri V. 2017. Composition of essential oil compounds from different populations of Thymus caramanicus Jalas. Journal of Applied Research on Medicinal and Aromatic Plants, 7: 95-98.
British Pharmacopoeia. 1988, HMSO, London. 2: A137 – A138.
Choobkar N, Kakolaki Sh, Rezaeimanesh M, Mohamadi F and Safarkhanloo L. 2017. The effect of Zataria multiflora powder supplementation on growth index and serum factors of Cyprinus carpio. Journal of Veterinary Clinic Pathology, 2(42): 123-134. (In Persian).
Eftekhar F, Zamani S, Yusefzadi M, Hadian J and Nejad Ebrahimi S. 2020. Antibacterial activity of Zataria multiflora Boiss essential oil against extended spectrum β lactamase produced by urinary isolates of Klebsiella pneumonia. Jundishapur Journal of Microbiology, 4: 43-49. (In Persian).
Emami Bistgani Z, Siadat SA, Bakhshandeh A, Ghasemi Pirbalouti A, Hashemi M, Maggi F and Morshedloo MR. 2018. Application of combined fertilizers improves biomass, essential oil yield, aroma profile, and antioxidant properties of Thymus daenensis Celak. Industrial Crops and Products, 121: 434-440.
Faroj V and Razmjooii D. 2017. Evaluation and comparison of quantity and quality of oil components of Zataria multiflora essential oil in the vegetative stage and wet and dry state in Rustaq Darab region of Fars province. The first national conference on phytochemistry of medicinal plants, health promotion and trade, Gorgan. https://civilica.com/doc/913641. (In Persian).
Hadian J, Ebrahimi SN, Mirjalili MH, Azizi A, Ranjbar H and Friedt W. 2011. Chemical and genetic diversity of Zataria multiflora Boiss. accessions growing wild in Iran. Chemistry and biodiversity, 8(1): 176-188.
Jamzad Z. 2012. Labiateae family. No:76. Institute of Forests and Rangelands Research Publications. 1066 p. (In Persian).
Shafiee A and Javidnia K. 1997. Composition of essential oil of Zataria multiflora. Planta Medica, 63: 371- 2.
Kaeidi A, Rahmani M and Hassanshahi M. 2020. The protective effect of Carvacrol and Thymol as main polyphenolic compounds of Thyme on some biologic systems in disease condition. Journal of Rafsanjan University of Medical Sciences, 19(1): 81-96. (In Persian).
Kanii N, Noori N, Akhoondzadeh A, Misaghii A and Noorian F. 2011. Antimicrobial effect of Zataria multiflora on H7:O157 coli.E In minced beef during storage in the refrigerator. Journal of Food and Health, 1(1): 1-8.
Kavoosi Gh, Teixeira da Silvac JA and Saharkhizb MJ. 2012. Inhibitory effects of Zataria multiflora essential oil and its main components on nitric oxide and hydrogen peroxide production in lipopolysaccharide-stimulated macrophages. Journal of Pharmacy and Pharmacology, 64: 1491-1500.
Kavoosia Gh and Rabieia F. 2015. Zataria multiflora: chemical and biological diversity in the essential oil. Journal of Essential Oil Research, 27(5): 428-436.
Khazdair MR, Ghorani V, Alavinezhad A and Boskabady MH. 2018. Pharmacological effects of Zataria multiflora Boiss L. and its constituents focus on their anti inflammatory, antioxidant and immunomodulatory effects. Fundamental & Clinical Pharmacology, 32(1): 26-50.
Meamari S, Yavari A and Bikdeloo M. 2020. Investigation of chemical diversity of essential oil of natural populations of Zataria multiflora Boiss. in Hormozgan province. Iranian Journal of Horticultural Science, 51(3): 669-677. (In Persian).
Mehran M, Hosseini H, Hatami A, Tagizadeh M and safaii A. 2016. Evaluation of essential oil compositions of seven thyme species and comparison of their antioxidant properties. Journal of Medicinal Plants, 2(58), 134-140. (In Persian).
Misaghi A and Basti AA. 2007. Effect of Zataria multiflora Boiss. essential oil and nisin on Bacillus cereus ATCC 11778. Food control; 18 (9): 1043 - 9.
Mohebbati R, Paseban M, Soukhtanloo M, Jalili-Nik M, Shafei MN, Yazdi AJ and Rad AK. 2018. Effects of standardized Zataria multiflora extract and its major ingredient, Carvacrol, on Adriamycin induced hepatotoxicity in rat. Biomedical Journal, 41: 340- 347.
Muhammad Shaiq A, Muhammad S, Zulfiqar A and Viqar Uddin A. 2000. Chemistry of Zataria multiflora (Lamiaceae). Phytochemistry, 55: 933-936.
Najafpour Navai M and Mirza M. 2014. Investigation of chemical composition of essential oil of flowering branches of Zataria multiflora Boiss. in four different provinces. Ecophytochemistry of Medicinal Plants, 2 (4): 49-43. (In Persian).
Rahnema M, Razavi Rohanii SM, Tajiik H, Khalighi sigaroodi F and Rezazadbarii M. 2009. Evaluation of antimicrobial effects of Zataria multiflora essential oil and nisin alone and in combination with each other against Listeria monocytogenes in heart-brain broth. Journal of Medicinal Plants, 4(32): 120-131. (In Persian).
Ramezanpour S, Ardestani F and Asadollahzadeh MJ. 2016. Combination effects of Zataria multiflora, Laurus nobilis and Chamaemelum nobile essences on pathogenic E. coli and determination of optimum formulation using fraction and factorial statistical method. Iranian Journal of Medical Microbiology, 10 (2): 53-62. (In Persian).
Rastegar M, Razavi SE and Ebrahimi P. 2017. Study of antimicrobial prppetrties of Zataria multiflora extract and Timol on durability and stability of edible mushroom (Agaricus bisporus). Iranan Food Science and Technology Research Journal, 13,4: 566-574. (In Persian).
Sabounchi S and Massoud R. 2016. The effects of Zataria multiflora essential oil on some characteristics of sultana table grapes contaminated with Botrytis cinerea. Journal of Food Biosciences and Technology, 6(1): 49-54.
Sadeghi H, Robati Z and Saharkhiz M. 2015. Variability in Zataria multiflora Boiss. essential oil of twelve populations from Fars province, Iran. Industrial Crops and Products, 67: 221-226.
Safaii L, Sharifi-ashoorabadi E, Zeinali H, Afiuni D and Mirza M. 2013. The effect of place and harvesting stage on quantitative and qualitative yields of Thymus caramanicus Jalas. Agricultural scienece and sustainable production, 22(4): 15-28. (In Persian).
Safaei L, Sharifi Ashoorabadi E, Afiuni D, Davazdah Emami S and Shoaii A. 2014. The effect of different nutrition systems on aerial parts and essential oil yield of Thymus daenensis Celak L. Iranian Journal of Medicinal and Aromatic Plants, 30 (5): 702-713. (In Persian).
Saharkhiz MJ, Smaeili S and Merikhi M. 2010. Essential oil analysis and phytotoxic activity of two ecotypes of Zataria multiflora Boiss. growing in Iran. Natural Product Research, 24(17): 1598-1609.
Shokri H and Sharifzadeh A. 2017. Zataria multiflora Boiss.: A review study on chemical composition, anti-fungal and anti-mycotoxin activities, and ultrastructural changes. Journal of Herbmed Pharmacology, 6(1): 1-9. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 215 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 170 |