تعداد نشریات | 44 |
تعداد شمارهها | 1,303 |
تعداد مقالات | 16,020 |
تعداد مشاهده مقاله | 52,490,005 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 15,217,509 |
کارایی نانوامولسیون اسانس دو گیاه دارویی در تلفیق با پوشش پلیمری کتیرا جهت مهار پوسیدگی پنیسیلیومی پس از برداشت میوه گوجه فرنگی | ||
پژوهش های کاربردی در گیاهپزشکی | ||
دوره 12، شماره 4، دی 1402، صفحه 413-424 اصل مقاله (666.99 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22034/arpp.2023.16896 | ||
نویسندگان | ||
سیمین بهرامی نژاد1؛ لاچین مختارنژاد2؛ محسن فرزانه* 1 | ||
1گروه کشاورزی، پژوهشکده گیاهان و مواد اولیه دارویی، دانشگاه شهید بهشتی، اوین، تهران، ایران | ||
2بخش تحقیقات گیاهپزشکی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان غربی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ارومیه، ایران | ||
چکیده | ||
کاربرد اسانس گیاهان دارویی، به عنوان جایگزین قارچکش های شیمیایی خطرناک، به دلیل حلالیت کم در آب، پایداری شیمیایی ضعیف و طبیعت فرار آنها، بسیار محدود است. برای رفع این مشکل، اخیرا کپسولهسازی در مقیاس نانومتری اسانس ها و همراه کردن آن با پوشش های پلیمری پیشنهاد شده است. در این مطالعه ابتدا نانوامولسیون اسانس های مرزه خوزستانی (حاوی کارواکرول %4/87) و نعناع فلفلی (حاوی منتون %6/33 و منتول %3/35) به ترتیب با میانگین اندازه ذره 295 و 186 نانومتر تهیه شد و پس از اثبات کارایی آنها در مهار و کشتن قارچ Penicillium expansum، در مخلوط با پوشش پلی ساکاریدی کتیرا (5%/0 و %1) برای مهار پوسیدگی پنِیسیلیومی میوه گوجه فرنگی و بهبود شاخص های فیزیکوشیمیایی آن طی دوره 10 و 20 روز نگهداری در دمای 10 درجه سلسیوس بررسی شد. تیمارهای نانوامولسیون اسانس مزره %1/0 در ترکیب با کتیرا %5/0 و %1 بیشترین تاثیر را در مهار پوسیدگی پنیسیلیومی میوه گوجه فرنگی نشان داده و از ایجاد پوسیدگی ممانعت کردند. تیمار نانوامولسیون اسانس نعناع فلفلی در ترکیب با کتیرا در مرتبه بعدی قرار گرفت. علاوه براین اثر تیمارهای برتر روی برخی شاخص های فیزیکوشیمیایی میوه نشان از تاثیر مثبت معنی دار آنها روی شاخصهای سفتی میوه و مواد جامد محلول (TSS) میوه می باشد. علاوه براین، محتوای فنول کل میوه های تیمار شده بطور معنی داری بیشتر از میوه های شاهد سالم بود. به هرحال به نظر می رسد نانوکپسوله سازی اسانس های با فعالیت ضدقارچی و آنتیاکسیدانی و ترکیب کردن آنها با پوشش پلیمری کتیرا، افزایش کیفیت و ماندگاری میوه در طی انبارداری را در پی داشته باشد. | ||
کلیدواژهها | ||
Penicillium expansum؛ پوسیدگی انباری میوه؛ مدیریت بیماری؛ نانو کپسولهسازی اسانس؛ ماندگاری | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 447 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 348 |