تعداد نشریات | 44 |
تعداد شمارهها | 1,323 |
تعداد مقالات | 16,270 |
تعداد مشاهده مقاله | 52,954,073 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 15,624,735 |
بررسی کیفی، فنی و مالی بکارگیری الکهای مختلف بر افت مفید و غیر مفید دانه ارقام گندم آبی و دیم در برخی استانهای اقلیم معتدل کشور | ||
مکانیزاسیون کشاورزی | ||
دوره 8، شماره 2، تیر 1402، صفحه 1-17 اصل مقاله (1.81 M) | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22034/jam.2023.54695.1214 | ||
نویسندگان | ||
حمیدرضا گازر* 1؛ هرمز اسدی2؛ فریبا نقی پور3 | ||
1دانشیار پژوهش، مؤسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران | ||
2استادیار پژوهش تحقیقات اقتصاد کشاورزی، موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران. | ||
3استادیار پژوهش، مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران | ||
چکیده | ||
تعیین دقیق میزان افت گندم در مراکز خرید، از جمله مواردی است که همواره جزو دغدغههای خریداران به خصوص بخش دولتی برای ایجاد اطمینان خاطر کشاورزان از خرید عادلانه محصول گندم است. در این تحقیق عملکرد چهار نوع الک جداساز با مشبندیهای 20×5/1، 20×7/1، 20×2 و 2×2 میلیمتر برای جداسازی ناخالصیها در ارقام غالب گندم آبی و دیم، در سه استان سمنان، فارس و کرمانشاه از اقلیم معتدل کشور از نظر کیفی، فنی و مالی مورد بررسی قرار گرفت. طبق نتایج، در صورت الک کردن گندم با الک 20×2 میلیمتر، در نمونه حاصل بیشترین میزان پروتئین و حجم رسوب زلنی مشاهده گردید، هرچند تغییرات در خصوصیات نانوایی از جمله میزان سختی دانه قابل ملاحظه نبود. نمونههای الک شده با الک 20×5/1 میلیمتر از کمترین میزان عدد فالینگ برخوردار بودند. میانگین افت غیرمفید در ارقام گندمهای آبی و دیم بهترتیب 55/1 و 61/1 درصد و میانگین افت مفید ارقام گندم در الکهای مش 20×5/1، 20×7/1، 20×2 و 2×2 میلیمتر بهترتیب 084/0، 85/1، 7/4 و 6/0 درصد در استانهای هدف مشخص شد. با تغییر الک جداسازی از الک مش2×2 میلیمتر به الکهای مش 20×2 و20×7/1 میلیمتر، میزان افت مفید بالاتر رفته و ارزش مالی گندم خریداری شده در مراکز خرید کاهش مییابد. همچنین در جداسازی مقدماتی هر دو ناخالصی مفید و غیرمفید الک مش 2×2 میلیمتر نسبت به الکهای دیگر کارایی بهتری داشت. بنابراین، کاربرد الک مش2×2 میلیمتر برای تعیین افت مفید گندم در مراکز خرید استانهای هدف میتواند به نفع کشاورزان باشد. | ||
کلیدواژهها | ||
ارزش مالی؛ الک؛ افت؛ کیفیت؛ ضایعات؛ مراکز خرید؛ گندم | ||
مراجع | ||
AACC. (2000). Approved Methods of the American Association of Cereal Chemists, 10th Ed., Vol. 2. American Association of Cereal Chemists, St. Paul, MN.
Anonymous (2022). Quality guidelines for buying domestic wheat (characteristics, permissible limits and method of reduction). Iran State Trading Company, Cereal Research Center. Report on the level production and yield of crops in the crop year 2020-2021. Information and Communication Center, Ministry of Agriculture. Ministry of Agricultural Jihad. pp, 91. (In Persian)
Anonymous. (2020). Official Grain Grading Guide. Canadian Grain Commission, https://grainscanada.gc.ca/en/grain-quality/official-grain-grading-guide/04-wheat/04-wheat-e.pdf
Anonymous.(2019). Standard for wheat and durum wheat. CXS 199-1995. CODEX ALIMENTARIUS , International food standards. http://www.fao.org/fao-who-codexalimentarius
Anonymous. (2012). National standard No. 3003. Cereals and its products, the method of determining wheat loss and its components. National Standard Organization of Iran. (In Persian)
Anonymous. (2012a). National standard No. 104. Cereals and its products, characteristics and test methods. National Standard Organization of Iran. (In Persian)
Anonymous. (2007). National standard No. 13535. Cereals and its products by sampling method. National Standard Organization of Iran. (In Persian)
Anonymous. (1998). Determination of Besatz of wheat, International Association for Cereal Chemistry (ICC), ICC Standard No. 102/1, 19. Revised 1972, ICC 2012.
Carter, B.P., Morris, C.F., and J.A. Anderson (1999). Optimizing the SDS Sedimentation Test for End-Use Quality Selection in a Soft White and Club Wheat Breeding Program. Cereal Chemistry. 76(6): 907–911.
Gazor, H.R. (2021). Evaluation of different types of sieves’ effect on the losses of wheat delivered consignment to wheat sale centers. Final research report. Agricultural Engineering Research Institute. Agricultural Research, Education and Extension Organization. Ministry of Jahad-e-Agriculture, pp 113. (In Persian)
FAO. (2023). FAO Cereal Supply and Demand Brief. http://www.fao.org/worldfood situation.
Gazor, H.R., Hamidi, A. and R.Adelzadeh (2017). Investigating physical losses in maize seed processing machines in Moghan. Iranian Journal of Seed Science and Technology, 6(1): 131–149.
Farajzadeh, Z. and A.Shahvali (2010). Hamedan province agriculture image. Ministry of Jihad Agriculture, Planning and Economic Deputy, Information Statistics office. (In Persian)
ICC Standard. (1995). Determination of protein by Near Infrared Reflectance (NIR) spectroscopy. No. 159.
Mirzazadeh, A., Abdollahpour, S. and M. Moghaddam (2014). Affecting variable order in upper sieve return loss. Journal of Agricultural Mechanization, 2(2): 45–54. (In Persian)
Moghadam, S. (2006). Investigation of wheat harvest loss in East Azarbaijan province. Master's thesis in Mechanization Engineering, Department of Agricultural Machinery Engineering, Shahid Chamran University of Ahvaz, Faculty of Agriculture, Ahvaz. Iran. (In Persian)
Sheikh Sajjadieh, M. (2010). Comparative study on the quality of Iranian wheat, flour and bread with three selected countries. Iran's state-owned commercial specialized parent company. Cereal Research Center. (In Persian) | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 220 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 199 |