تعداد نشریات | 43 |
تعداد شمارهها | 1,229 |
تعداد مقالات | 15,073 |
تعداد مشاهده مقاله | 50,609,209 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 13,700,845 |
ارزیابی عملکرد کمی و کیفی لاینهای مختلف کاملینا (Camelina sativa L.) در شرایط دیم | ||
دانش کشاورزی وتولید پایدار | ||
مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده، انتشار آنلاین از تاریخ 30 تیر 1403 | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22034/saps.2023.55304.2993 | ||
نویسندگان | ||
مهدی فتحی1؛ عبدالله جوانمرد* 2؛ حسین رستمی احمدوندی3؛ مجتبی نورآئین4؛ مصطفی امانی ماچیانی5 | ||
1دانشجوی کارشناسی ارشد آگرواکولوژی، گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی دانشکده کشاورزی، دانشگاه مراغه | ||
2هیأت علمی دانشگاه مراغه | ||
3استادیار موسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور، سرارود، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرمانشاه، ایران | ||
4گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه مراغه، مراغه، ایران | ||
5استادیار گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه مراغه | ||
چکیده | ||
پژوهش حاضر به منظور بررسی عملکرد، اجزای عملکرد و خصوصیات کمی و کیفی روغن استخراج شده از 19 لاین دابلهاپلوئید گیاه کاملینا در شرایط دیم کرمانشاه اجرا گردید. آزمایش بر پایه طرح بلوکهای کامل تصادفی با 20 ژنوتیپ و سه تکرار در موسسه تحقیقات کشاورزی دیم سرارود کرمانشاه اجرا گردید. تیمارهای آزمایشی شامل رقم سهیل به عنوان شاهد و 19 لاین دابلهاپلوئید میباشند.نتایج نشان داد بیشترین عملکرد دانه (2/345 کیلوگرم در هکتار) هم در لاین 100DH بدست آمد که نسبت به رقم شاهد 5/43 درصد افزایش نشان داد. کمترین عملکرد دانه هم مربوط به لاین 105DH بود که نسبت به رقم شاهد 3/67 درصد کاهش نشان داد. علاوه بر این، بیشترین درصد و عملکرد روغن در لاین 100DH بدست آمد که نسبت به رقم سهیل 8/2 و 1/34 درصد افزایش نشان داد. آنالیز شیمیایی روغن کاملینا نشان داد که اسیدهای چرب غالب در روغن این گیاه شامل لینولنیک اسید (69/34-16/31 درصد)، لینولئیک اسید (93/18-74/16درصد)، اولئیک اسید (31/17-12/14درصد) و ایکوزنوئیک اسید (39/11-51/9) میباشد. بیشترین میزان اولئیک، لینولئیک و لینولنیک اسید در لاین 100DH مشاهده شد. علاوه بر این، بیشترین میزان ایکوزنوئیک اسید در لاین 10DH و پس از آن در لاین DH100 مشاهده شد. شایان ذکر است که میزان اسیدهای چرب غیراشباع اولئیک، لینولئیک، لینولنیک و ایکوزنوئیک نسبت به شاهد به ترتیب 9/10، 6/5، 4/6 و 7/8 درصد افزایش یافت.بطور کلی میتوان نتیجه گرفت که لاین 100DH به دلیل بیشترین عملکرد و کیفیت روغن به عنوان لاین برتر جهت آزادسازی ارقام جدید از این گیاه دانه روغنی پیشنهاد می گردد. | ||
کلیدواژهها | ||
اسید چرب؛ درصد روغن؛ کیفیت روغن؛ گیاهان روغنی؛ لینولنیک اسید | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 115 |