تعداد نشریات | 43 |
تعداد شمارهها | 1,275 |
تعداد مقالات | 15,751 |
تعداد مشاهده مقاله | 51,865,467 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 14,689,756 |
بررسی شاخصهای انرژی و اثر زیستمحیطی پرورش ماهی قزلآلا در استان ایلام | ||
مکانیزاسیون کشاورزی | ||
مقاله 2، دوره 8، شماره 1، فروردین 1402، صفحه 15-22 اصل مقاله (429.17 K) | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22034/jam.2023.53823.1203 | ||
نویسندگان | ||
کبری حیدربیگی* 1؛ نازآفرین شیخی2 | ||
1گروه مهندسی مکانیک بیوسیستم، دانشگاه ایلام، ایلام، ایران. | ||
2گروه مهندسی مکانیک بیوسیستم، دانشگاه ایلام، ایلام، ایران | ||
چکیده | ||
این مطالعه با هدف تعیین شاخص های انرژی و اثرات زیست محیطی در فرآیند پرورش ماهی در استان ایلام صورت گرفت. آب و هوای مناسب و وجود چشمه های آب سرد در کوهستان های استان ایلام باعث رونق پرورش ماهی در این استان شده است. اطلاعات مورد نیاز به روش پرسش نامه ای و مصاحبه به دست آمد و سپس انرژی های ورودی و خروجی و شاخصهای انرژی و زیست محیطی به روش ارزیابی چرخه حیات و با استفاده از نرم افزار سیماپرو محاسبه شد. نتایج نشان داد که کل انرژی ورودی به ازای تولید یک تن ماهی سردآبی (ماهی قزلآلا رنگینکمان) برابر 7/44618 مگاژول می باشد. خوراک ماهی پروار با 61/38 درصد بیشترین سهم انرژی در تولید ماهی قزلآلارنگینکمان را به خود اختصاص داد. شاخصهای نسبت انرژی، بهرهوری انرژی، شدت انرژی، و افزوده خالص انرژی به ترتیب برابر با 1784/0، kg/MJ 02214/0، MJ/kg 61/44، MJ/ton 7/36658- محاسبه شد. در مزارع پرورش ماهیان سردآبی سهم انرژی مستقیم، غیرمستقیم، تجدیدپذیر، و تجدید ناپذیر به ترتیب برابر 16/42، 83/57، 15/77، و 84/22 درصد بود. پس از نرمالسازی شاخصهای زیستمحیطی مشخص شد که در تولید ماهی، شاخص سمیت آبهای آزاد و پس از آن شاخصهای تخلیه منابع فسیلی، پتاسیل اسیدی شدن، گرمایش جهانی و اختناق دریاچهای نسبت به سایر گروههای اثر دارای مقادیر بیشتری بودند. بیشترین بارهای محیطی در مزارع پرورش ماهی از جانب فرآیند تولید بچه ماهی، خوراک، الکتریسیته، سوخت نفت، سولفات مس میباشد. | ||
کلیدواژهها | ||
پرورش ماهی؛ شاخصهای انرژی؛ محیط زیست؛ آلایندههای زیست محیطی؛ ارزیابی چرخه حیات | ||
مراجع | ||
Abedi, A., Naderi Beldaji, M., Taki, M., Bayati, M. (2017). Investigation of energy flow and its efficiency in fish breeding units of Ardal city, Chaharmahal and Bakhtiari province using the technique of data envelopment analysis.1st national conference of agricultural sciences and Iran's environment, Bavi, Molasani, Iran. (In Persian)
Akram, A., behzad Elhami, B., Khanali, M. )2019(. Investigating and Predicting the Amount of Environmental Impact in Breeding Warm Water Fish in Guilan Province using Comparative Neuro-Fuzzy Inductive Inference System. Iranian journal of biosystem engineering. 50(3): 717-735. (In Persian)
Anonymous. (2017). Iran Fisheries Organization [In Persian] (http://shilat.com/site/vahed).
Aubin, J., Papatryphon, E., Vander Werf, H.M.G. and Chatzifotis, S. (2009). Assessment of the environmental impact of carnivorous finfish production systems using life cycle assessment. Journal of Cleaner Production, 17, 354-361.
Bemanikharanagh, A., Alizadeh, M., Khanjani, M.H. (2018). E nvironment Impact Assessment (EIA) of Nile tilapia (Oreochromis niloticus) fish farming in some areas of Yazd Province. Journal of Aquatic Ecology, 7(4): 68-81. (In Persian)
Brentrup, F., Küsters, J. Kuhlmann, H. and Lammel, J. (2004). Environmental impact assessment of agricultural production systems using the life cycle assessment methodology: I. Theoretical concept of a LCA method tailored to crop production. European Journal of Agronomy, 20, 247–264.
Chauhan, N. S., Mohapatra, P. K. J. & Pandey, K. P. (2006). Improving energy productivity in paddy production through benchmarking: an application of data envelopment analysis. Energy Conversation Management, 47(9-10), 1063-85.
Ewoukem, T., Aubin, J., Mikolasek, M.S., Corson, M., Tomedi-Eyango, J., Tchoumboue, H.M.G., Vander Werf, D. and Ombredane, D. (2012) Environmental impacts of farms integrating aquaculture and agriculture in Cameroon. Journal of Cleaner Production, 28, 208-214.
FAO. (2017). The state of food security and nutrition in the world. Food and Agriculture Organization. Available at www.fao.org/ag/ca/.
FAO. (2018). FAO aquaculture newsletter. Food and Agriculture Organization. Available at www.fao.org/ag/ca/.
Ghochebeyg, F., M. Omid, H. Ahmadi, and D. Delshad. (2010). Evaluation and improvement of energy Consumption for Cucumber Production Using Data Envelopment Analysis (DEA) Technique in Tehran, 6th National Congress of Agricultural Machinery Engineering and Mechanization, Tehran, Iran, (In Persian).
Heidari MD, Omid M. & Akram A. (2011). Optimization of energy consumption of broiler production farms using data envelopment analysis approach. Mod Appl Sci. 5: 59-78 .
Iliyasu, A., Mohamed, Z.A. and Terano, R. (2016) Comparative analysis of technical efficiency for different production culture systems and species of freshwater aquaculture in Peninsular Malaysia. Aquaculture Reports 3: 51-57.
Iran fisheries organization. (2017) Statistical yearbook of Iran fisheries organization. Available at www.shilat.com.
ISO 14040. (2006). Environmental Management Life Cycle Assessment Principles and Framework.International Journal of Life Cycle Assessment, 11(2), 36 p.
Izadi, A., Seyedi Ghomi, M.K. and Haghighi, S. (2016) Investment opportunities in marine fish cage culture. Iran Fisheries Organization.
Karakaya, A. and Özilgen, M. (2011). Energy utilization and carbon dioxide emission in the fresh, paste, whole-peeled, diced, and juiced tomato production processes. Energy. 36: 5101-5110.
Kheiralipour, K., Payandeh, Z. and Khoshnevisan, B. (2017). Evaluation of Environmental Impacts in Turkey Production System in Iran. Iranian Journal of Applied Animal Science. 7: 507-512.
Kheiralipour, K., Sheikhi, N. (2020). Material and energy flow in different bread baking types. Environment, Development and Sustainability. 23(7): 10512-10527.
Kheiralipour, k. (2020). Environmental Life Cycle Assessment. 1st Edition. Ilam University Publication, Ilam Iran. (In Persian).
Kittle, A. P. (1993). Alternate Daily Cover Materials and Subtitle-the Selection Technique Rusmar. Incorporated West Chester, PA.
Kizilaslan, H. (2009). Input–output energy analysis of cherries production in Tokat Province of Turkey. Applied Energy. 86, 1354-1358. 2019
Mahmoudian, H. (2013). Atlas of Ilam Province: (Historical Geography and Tourism). Zagro Publications. Ilam Iran. (In Persian).
Mandal, K.G., K.P. Saha, P. K, Ghsh, K. M. Hati, and K. K. Bandyo padhyay. (2002). Bioenergy and economic analysis of Soybean-based Crop production systems in Central India. Biomass Bioenergy, 2.3(5):337-345.
Medeiros, M., Aubin, J. and Camargo, A. (2017). Life cycle assessment of fish and prawn production: Comparison of monoculture and polyculture freshwater systems in Brazil.Journal of Cleaner Production,156, 528-537.
Payandeh, Z., Kheiralipour, K., Karimi, M., Khoshnevisan, B. (2017). Joint data envelopment analysis and life cycle assessment for environmental impact reduction in broiler production systems. Energy, 127: 768-774.
Payandeh, Z., Kheiralipour, K., Karimi, M. (2016). Evaluation of energy efficiency of broiler production farms using data envelopment analysis technique, case study: Isfahan Province. Iranian Journal of Biosystems Engineering, 47(3): 577-585. (InPersian)
Pourmehdi, K., Kheiralipour, K. (2020). Assessing the effects of wheat flour production on the environment. Advances in Environmental Technology. 2: 111-117.
Ramedani, Z., Alimohammadian, L., Kheialipour, K., Delpisheh, P., Abbasi, Z. (2019|). Comparing energy state and environmental impacts in ostrich and chicken production systems. Environmental Science and Pollution Research. 26, 28284-28293.
Shirzadi laskokalayeh, S., Mojarad, E., Honarmand, M. (2019). The effect of water pricing policy on groundwater level in the Neyshabur basin. Agricultural Economics Research, 11(43): 259-278. (InPersian)
Strapatsa, A.V., Nanos G.D. Tsatsarelis. C.A. (2006). Energy flow for integrated apple production in Greece. Agriculture, Ecosystem & Environment. 116, 176-180.
Thrane, M (2006). Environmental impacts from Danish fish products. Department of Development and Planning, Aalborg University of Denmark, pp. 535.
Younesi, A., Javadi, A., Rahmati, M.H. (2014), Determination of energy efficiency indicators in salmon farming (Alborz province), the third international conference on new approaches in energy conservation, Tehran, Iran. (In Persian)
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 319 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 247 |