تعداد نشریات | 44 |
تعداد شمارهها | 1,304 |
تعداد مقالات | 15,959 |
تعداد مشاهده مقاله | 52,301,615 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 15,062,012 |
ارزیابی انرژی و انتشار گازهای گلخانهای تولید زیتون در غرب ایران (مطالعه موردی: استان ایلام، شهرستان ایلام) | ||
دانش کشاورزی وتولید پایدار | ||
دوره 33، شماره 1، اردیبهشت 1402، صفحه 237-250 اصل مقاله (938.23 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22034/saps.2021.41099.2521 | ||
نویسندگان | ||
مصطفی زبردست1؛ امیر عزیزپناه* 2؛ رضا یگانه2؛ رستم فتحی3؛ صادق بهامین4 | ||
1دانشجوی کارشناسی ارشد مکانیزاسیون کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ایلام. | ||
2عضو هیئت علمی مهندسی مکانیک بیوسیستم دانشگاه ایلام. | ||
3مکانیزاسیون کشاورزی، دانشکده مهندسی زراعی و عمران روستایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان | ||
4دانشجوی دکترای اگرواکولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد. | ||
چکیده | ||
اهداف: زیتون یکی از محصولات مقاوم به کمآبی است که کشت آن در برخی از مناطق کشور توسعه پیدا کرده است. این پژوهش با هدف ارزیابی الگوی مصرف انرژی و تحلیل شاخصهای زیستمحیطی تولید زیتون انجام شد. مواد و روشها: نمونهی آماری تحقیق شامل 177 نفر از باغداران زیتون در استان ایلام بود. برای ارزیابی الگوی مصرف انرژی از شاخصهای کارایی انرژی، بهرهوری انرژی، شدت انرژی و افزوده خالص انرژی استفاده شد. همچنین بهمنظور بررسی وضعیت انتشار گازهای گلخانهای در سامانههای تولید زیتون، از ضرایب انتشار معادل کربن دیاکسید برای نهادههای مصرفی استفاده شد. تجزیهوتحلیل دادهها با استفاده از روشهای آمار توصیفی و تحلیلی صورت گرفت و همهی دادهها در نرمافزار اکسل ثبت، دستهبندی و مورد ارزیابی قرار گرفتند. یافتهها: بر أساس نتایج پژوهش، کارایی انرژی، بهرهوری انرژی، شدت انرژی و انرژی خالص بهترتیب برابر 36/1، 12/0 کیلوگرم بر مگاژول، 66/8 مگاژول بر کیلوگرم و 04/9175 مگاژول بر هکتار محاسبه شد. میزان مصرف انرژی مستقیم و غیرمستقیم نیز برابر 1/19969 و 5319 مگاژول در هکتار بهدست آمد. میزان انتشار گازهای گلخانهای نیز برابر 74/1185 کیلوگرم معادل دیاکسید کربن در هکتار برآورد شد. نتیجهگیری: کل انرژی ورودی و خروجی در فرایند تولید زیتون بهترتیب 04/25288 و 08/34463 مگاژول در هکتار برآورد شد. نهاده الکتریسیته و کود نیتروژن بهترتیب با 81/16 و 78/73 درصد بیشترین سهم از انرژیهای ورودی را به خود اختصاص دادند. پیشنهاد میشود که با کاربرد روشهای مناسب مانند استفاده از ارقام پرمحصول، بهرهوری استفاده از نهادهها افزایش داده شود. | ||
کلیدواژهها | ||
بهرهوری انرژی؛ گازهای گلخانهای؛ زیتون؛ دانههای روغنی؛ ایلام | ||
مراجع | ||
Al-Ali N. 2010. Investigating the Sustainability of an Olive Production System in Qom Province with Emphasis on Energy Efficiency. Master's Thesis in Agroacology, Shahid Beheshti University of Tehran. (In Persian).
Alam M S and K K Islam. 2005. Energy flow in agriculture: Bangladesh. American Journal of Environmental Science, 1(3): 213-220.
Anonymous. 2020. Ministry of Jihad Agriculture, Deputy of Planning and Economy, Information and Communication Technology Center. Agricultural Statistics of 1398, Volume 3. Pp. 88-57. (In Persian).
Arji A. 2007. Olive in Kermanshah province. First Edition and Exploitation System Publications, first edition. (In Persian).
Azizpanah A and Fathi R. 2021. Analysis of Energy Structure and Greenhouse Gas Emissions of Walnut Orchards; a Case Study in Ilam Region. Iranian Journal of Applied Ecology, 10(2): 33-50. (In Persian).
Baran MF, Lule F and Gökdogan O. 2017. Energy input-output analysis of organic grape production: a case study from Adiyaman Province. Erwerbs-Obstbau 59(4): 275-279.
Beheshti Tabar A. 2008. Investigation of energy input-output in Iranian agriculture. 85 -1370. Master Thesis. Faculty of Biosystem Engineering, University of Tehran. (In Persian).
Buckwell A, Nordang Uhre A, Williams A, Polakova J, Blum W, Schiefer J and Haber W. 2014. Sustainable intensification of European agriculture.
Canakci M, Topakci M, Akinci I and Ozmerzi A. 2005. Energy use pattern of some field crops and vegetable production: case study for Antalya region, Turkey. Energy Conversion and Management, 46: 655–666.
Cobbenhagen A, Antunes M, Molengraft v and Heemels W. 2021. Opportunities for control engineering in arable precision agriculture. Annual Reviews in Control, 51: 47-55.
Cochran W. 1977. The estimation of sample size. Sampl Tech. 3:72–90.
Dargahi M, Jahan M, Naseri Pour M And Ghorbani R. 2016. Evaluation of energy balance and economic analysis of rapeseed in Golestan province. Journal of Agriculture, 112. 62-50.
FAO. 2017. The future of food and agriculture. Trends and challenges. Rome: Food and Agriculture Organization of the United Nations. Available online:<http://www.fao. org/3/a-i6583e.pdf>, last access 15th of February 2019.
Gundogmus E. 2013. Modelling and sensitivity analysis of energy inputs for walnut production. Actual. Problems of Economics, 2(140):188-197.
Heidari MD and Omid M. 2011. Energy use patterns and econometric models of major greenhouse vegetable productions in Iran. Energy, 36: 220–225 (In Persian).
Kaltsas AM, Mamolos AP, Tsatsarelis, CA, Nanos GD and Kalburtji K. 2007. Energy budget in organic and conventional olive groves. Agriculture Ecosystems Environmental, 122: 243-251.
Kardoni F. 2011. Analysis of energy course in cereals in Iran. Master Thesis in Agroacology, University of Birjand. (In Persian).
Khojastehpour M, Nikkhah A and Emadi B. 2014. Comparing energy and greenhouse gas emission of canola production between Iran and Turkey. The 8th National Congress on Agricultural Machinery Engineering. (Biosystem) & Mechanization, 29-31 January, Mashhad, Iran, P. 396- 405 (In Persian).
Khoshnevisan B, Rafiee S, Omid M, Mousazadeh H and Clark S. 2014. Environmental impact assessment of tomato and cucumber cultivation in greenhouses using life cycle assessment and adaptive neuro-fuzzy inference system. Journal of Cleaner Production, 73, 183–192. https://doi.org/10.1016/J.JCLEPRO.2013.09.057
Khoshnevisan B, Rafiee SH, Omid M and Mousazadeh H. 2013. Comparison of GHG emissions of efficient and inefficient potato producers based on data envelopment analysis. Journal of Agricultural Engineering and Biotechnology, 1(3): 81-88.
Koocheki A and Hosseini M. 2005. Energy efficiency in agricultural ecosystems. Ferdowsi University of Mashhad Publications, Page 317. (In Persian).
Lal R. 2004. Carbon emission from farm operations. Environment International, 30: 981-990.
Liu L, Langer V, Høgh-Jensen H and Egelyng H. 2010. Life Cycle Assessment of fossil energy use and greenhouse gas emissions in Chinese pear production. Journal of Cleaner Production, 18: 1423-1430.
Maleki A, Yousefi F and Nowruzi M. 2012. Evaluation of energy efficiency efficiency and analysis of energy consumption and production of wheat cultivation in Ilam province. First National Conference on Sustainable Development of Agriculture and Healthy Environment, Hamadan, Hamadan Azad University. (In Persian).
Mandal K, Hati KM and Misra AK. 2009. Biomass yield and energy analysis of soybean production in relation to fertilizer-NPK and organic manure. Biomass and bioenergy, 33(12), 1670-1679.
Mobtaker H.G, Keyhani A, Mohammad A, Rafiee S and Akram A. 2010. Sensitivity analysis of energy inputs for barley production in Hamedan Province of Iran. Agriculture Ecosystem Environment, 137-4): 367- 72.
Mohammadi A and Omid M. 2010. Economical analysis and relation between energy inputs and yield of greenhouse cucumber production in Iran. Applied energy, 87(1), 191-196.
Mohammadi A, Tabatabaeefar A, Shahin S, Rafiee S and Keyhani A. 2008. Energy use and economical analysis of potato production in Iran a case study: Ardabil province. Energy Conversion and Management, 49: 3566–3570 (in Persian).
Molaei K and Afzalnia S. 2012. Determination of energy indicators in wheat and rapeseed production in cultivation and industry of Nemdan Eghlid plain. Journal of Plant Ecophysiology, 4(1): 36-26. (In Persian).
Mousavi-Avval SH, Rafiee S, Jafari A and Mohammadi A. 2011. Optimization of energy consumption for soybean production using Data Envelopment Analysis (DEA) approach. Applied Energy, 88(11): 3765-3772.
Nabavi-Pelesaraei A, Sadeghzadeh A, Payman M.H and Mobtaker H.G. 2013. An analysis of energy use CO2 emission and relation between energy inputs and yield of hazelnut production in Guilan province of Iran. International Journal of Advanced Biological and Biomedical Research, 1(12):1601-1113.
Nikkhah A, Emadi B, Shabanian, F and Hamzeh-Kalkenari, H. 2014. Energy sensitivity analysis and greenhouse gas emissions for tea production in guilan province, Iran. Agroecology, 2015, 6 (3): 622-633 (In Persian).
Omid M, Ghojabeige F, Delshad M and Ahmadi H. 2011. Energy use pattern and benchmarking of selected greenhouses in Iran using data envelopment analysis. Energy conversion and management, 52(1), 153-162.
Paydar L, Firoozi S and Aminpanah H. 2013. Analysis of energy flow in olive production in Rudbar region. National Conference on Agricultural Engineering and Management, Environment and Sustainable Natural Resources, Shahid Mofteh Faculty of Hamadan. (In Persian).
Pishgar Komleh S.H, Keyhani A, Rafiee S and Sefeedpary P. 2011. Energy use and economic analysis of corn silage production under three cultivated area levels in Tehran province of Iran. Energy, 36: 3335–3341 (In Persian).
Pishgar-Komleh SH, Sefeedpari P and Ghahderijani M. 2012. Exploring energy consumption and CO2 emission of cotton production in Iran. Journal of Renewable and Sustainable Energy, 4: 33114-33115.
Pokhrel A and Soni P. 2019. Sustainability assessment of crop production in accord with energy, environment and economic performances in Nepal. Environmental Sustainability, 2(4), 343–353. https://doi.org/10.1007/S42398-019-00076-Y
Pourshirazi Sh, Resam GA, Dadkhah AR and Gholami MR. 2013. Analysis of energy flow and greenhouse gas emissions in Northeastern farms of Iran. First National Conference on Engineering, Agricultural Management, Environment and Sustainable Natural Resources. March 22, 2013. Hamadan. (In Persian).
Shahan S, jafari A, Mobli H, Rafiee S and Karimi M. 2008. Energy use and economical analysis of wheat production in Iran: a case study from Ardabil province, Journal of Agricultural Technology, 4, 77-88 (In Persian).
Sharifi Jahantegheh Gh, Abbasi M and Fallah Nomoli S. 2014. Olive and its Importance. Nowruz Publications, First Edition. (In Persian).
Singh H, Mishra D and Nahar N.M. 2010. Energy use pattern in production agriculture of a typical village in Arid Zone India – Part I. Energy Convers Manage, 43(16), 2275–2286.
Singh J. M. 2002. On farm energy use pattern in different cropping systems in Haryana, India. International Institute of Management University of Flensburg, Sustainable Energy Systems and Man- agement. Master of Science, Germany.
Springmann M, Clark M, Mason-D’Croz D, Wiebe K, Bodirsky B. L, Lassaletta L and Willett W. 2018. Options for keeping the food system within environmental limits. Nature, 562(7728), 519-525.
Unakitan G, Hurma H and Yilmaz F. 2010. An analysis of energy use efficiency of canola production in Turkey. Energy, 35(9), 3623-3627.
Yadav S. K and Mishra G. C. 2013. Environmental life cycle assessment framework for Sukker production (raw sugar production). International Journal of Environmental Engineering and Management.4 (5): 499-506.
Zahedi M, Eshghizadeh, H.R and Mandani F. 2014. Evaluation of energy efficiency and economic indicators in Safflower production system in Isfahan province. Journal of Ecological Agriculture, 2 (4):45-53.
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 301 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 248 |