تعداد نشریات | 44 |
تعداد شمارهها | 1,301 |
تعداد مقالات | 15,995 |
تعداد مشاهده مقاله | 52,428,527 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 15,174,778 |
بررسی اثر تنش کمآبی بر ویژگیهای کیفی و عملکرد روغن دانه سویا | ||
دانش کشاورزی وتولید پایدار | ||
دوره 33، شماره 1، اردیبهشت 1402، صفحه 187-202 اصل مقاله (1010.02 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22034/saps.2022.48089.2740 | ||
نویسندگان | ||
جهانفر دانشیان* 1؛ فرناز شریعتی1؛ نادیا صفوی فرد2؛ عبداله حسنی3 | ||
1عضو هیأت علمی مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران | ||
2کارشناس، موسسه تحقیقات، اصلاح و تهیه نهال و بذر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران | ||
3کارشناس مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران | ||
چکیده | ||
بررسی عوامل و تنشهای محیطی بر ترکیب اسیدهای چرب روغن سویا و شناسایی ارقام متحمل به کم آبی یکی از راهکارهای مناسب جهت اصلاح و بهبود ترکیب اسیدهای چرب روغن آن میباشد.اثر تنش کم آبی بر ویژگیهای کیفی و عملکرد روغن دانه 13 ژنوتیپ سویا بهصورت اسپلیت پلات در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار در کرج طی دو سال ارزیابی شدکه در آن آبیاری درسه سطح شامل آبیاری مطلوب، تنش متوسط و شدید بهترتیب براساس 50، 100 و 150 میلیمتر تبخیر از تشتک تبخیر کلاس A بهعنوان عامل اصلی و ژنوتیپهای سویا بهعنوان عامل فرعی بودند.نتایج نشان داد که اثر سال×آبیاری×ژنوتیپ بر عملکرد روغن ،درصد روغن، اسید اولئیک، لینولنیک و آراشیدیک معنیدار بود. عملکرد روغن سویا درتنش متوسط و شدید 27 و 38 درصد کاهش یافت. ژنوتیپهای Saba و A3935×Williams با 422 و 427 کیلوگرم در هکتار بیشترین عملکرد روغن را داشتند. درصد اسید پالمیتیک در تنش متوسط و شدید 6/2 و 2/1 درصد در مقایسه با آبیاری مطلوب کاهش یافت. در حالیکه اسید استئاریک درتنش متوسط و شدید با افزایش 5/9 و 8/10 درصد مواجه شد.درآبیاری مطلوب L425002 با 0/22 درصد، در تنش متوسط Century×Williams وL425002 با 6/24 و 1/24 درصد و در تنش شدیدSaba و L425002با 1/24 و 5/24 درصد از بیشترین میزان اسید اولئیک و روغن دانه بالا برخوردار بودند.در آبیاری مطلوب رقم صبا، درتنش متوسط رقم صبا و A3935× Williamsو در تنش شدید A3935× Williams بیشترین عملکرد روغن را داشتند و L425002 وCentury×Williams در کلیه سطوح تنش از بالاترین کیفیت روغن برخوردار بودند. | ||
کلیدواژهها | ||
اسید چرب؛ درصد روغن؛ سویا؛ عملکرد روغن دانه؛ کمآبی | ||
مراجع | ||
Anwar F, Kamal GM, Nadeem F and Shabir G. 2016. Variations of quality characteristics among oils of different soybean varieties. Journal of King Saud University - Computer and Information Sciences, 28: 332-338
Azadmard-Damirchi S, Savage GP and Dutta PC. 2005. Sterol fractions in hazelnut and virgin olive oils and 4, 40-dimethylstrols as possible markers for detection of adulteration of virgin olive oil. Journal of the American Oil Chemists' Society, 82: 717-725.
Behtari B, Dabbagh Mohamadi Nasab A, Gasemi Golazani K, Zehtab Salmasi S and Turchi M. 2008. Effect of water deficit on yield and yield components of two soybean cultivars. Agricultural Science, 18(3): 135-125.
Bellaloui N, Mengistu A and Kassem A. 2013. Effects of Genetics and Environment on Fatty Acid Stability in Soybean Seed. Journal of Food and Nutrition Sciences, 4(9A): 165-175.
Bellaloui N. 2011. Effect of water stress and foliar boron application on seed protein oil fatty acids and nitrogen metabolism in soybean. American Journal of Plant Sciences, 2: 692–701.
Bellaloui N, Ebelhar MW, Gillen AM, Fisher DK, Abbas HK, Mengistu A, Reddy KN and Paris RL. 2011. Soybean seed protein, and fatty acids are altered by S and S+N fertilizers under irrigated and nonirrigated environments. Journal of Agricultural Scienc, 2 (4): 465-476.
Bellaloui N, Smith JR, Ray JD and Gillen AM. 2009. Effect of maturity on seed composition in the early soybean production system as measured on near-isogenic soybean lines. Crop Science, 49: 608–620.
Beyranvand MSH, Boroumand Nasab S, Maleki A and Daneshvar M. 2015. Effect of Deficit Irrigation on Seed Yield and Some Qualitative Characters of Soybean Cultivars in Khorramabad. Journal of Irrigation Sciences and Engineering, 38(3): 13-21.
Bruno G. 2016. Essential & Non-Essential Fatty Acids Huntington College of Health Sciences, 800-290- 4226.
Cui Y, Jiang S, Jin J, Ning S and Feng P. 2020. Quantitative assessment of soybean drought loss sensitivity at different growth stages based on S-shaped damage curve. Agricultural Water Management, 213: 821–32.
Dhakal KH, Jung K, Chae J, Shannon JG, and Lee JD. 2014. Variation of unsaturated fatty acids in soybean sprout of high oleic acid accessions. Food Chemistry. 164: 70–73. https://doi.org/10.1016/j. foodchem, 2014.04.113
Dornbos Jr DL and Mullen RE.1992. Soybean seed protein and oil contents and fatty-acid composition adjustments by drought and temperature. Journal of the American Oil Chemists' Society, 69: 228–231.
Engels, C, Aparecida Rodrigues F, Oliveira Ferreira Ade, Massao Inagaki T and Lima Nepomuceno A. 2017. Drought Effects on Soybean Cultivation - A Review. Annual Research and Review in Biology, 16 (1): 1-13.
Gao J, Hao X, Thelen KD and Robertson GP. 2009. Agronomic management system and precipitation effects on soybean oil and fatty acid profiles. Crop Science, 49: 1049- 1057.
Garidel P, Folting B, Schaller I and Kerth A. 2010. The microstructure of the stratum corneum lipid barrier: Mid-infrared spectroscopic studies of hydrated ceramide:palmitic acid:cholesterol model systems. Biophysical Chemistry, 150 (1-3): 144-156.
Goncharov SV and Gorlova KA. 2018. Change in the assortment of rapeseed in Russia as a result of competition in the seed market Oilseeds Scientific and Technical Bulletin of the All-Russian Scientific-Research Institute of Oilseeds, 1(173): 36-4
Hou G, Ablett GR, Pauls KP and Rajcan I. 2006. Environmental effects on fatty acid levels in soybean seed oil. Journal of the American Oil Chemists' Society, 83: 759–763.
Ibrahim Mohamed H and Helmy Latif1 H. 2017. Improvement of drought tolerance of soybean plants by using methyl jasmonate. Physiology and Molecular Biology of Plants, 23(3):545–556. 10.1007/s12298-017-0451-x
Lavie CJ, Milani RV, Mehra MR and Ventura HO. 2009. Omega-3 polyunsaturated fatty acids and cardiovascular diseases. Journal of the American College of Cardiology, 54: 585-94.
Lee DH, Kulkarni KP, Kim BO, Seok YM, Song JT, and Lee JD. 2019. Comparative assessment of quality characteristics of Chungkookjang made from soybean seeds differing in oleic acid concentration. Journal of Functional Foods, 52: 529–536. https://doi.org/ 10.1016/j.jff.2018.10.016
Lee JD, Oliva ML, Sleper DA and Shannon JG. 2008. Irrigation has Little Effect on Unsaturated Fatty Acid Content in Soya Bean Seed Oil within Genotypes Differing in Fatty Acid Profile. Journal of Agronomy and Crop Science, 194(4): 320–324.
Mengxuan H and Pawel W. 2012. Effect of Planting Date on Soybean Growth, Yield, and Grain Quality: Review. Agronomy Journal, 104(3): 785-790.
Mertz-Henning, LM, Ferreira LC, Henning FA, Mandarino JMG, Santos ED, Oliveira MCND, Nepomuceno AL, Farias JRB and Neumaier N. 2018. Effect of Water Deficit-Induced at Vegetative and Reproductive Stages on Protein and Oil Content in Soybean Grains. Agronomy, 8(1): 3.
Mohammadi K. 2015. Grain oil and fatty acids composition of soybean affected by nano-iron chelate, chemical
Fertilizers and farmyard manure. Archives of Agronomy and Soil Science, 61: 1593-1600.
Popa M, Anton GF, Risnoveane L, Petcu E and Babeanu N. 2017. The effect of planting date and climatıc condition on oil content and fatty acid composition in some Romanian sunflower hybrids. Agro Life Scientific Journal, 6(1): 212-217.
Rostami Ajirlu A, Asghari Pour MR, Ghanbari A, Judi M and Khorrami Vafa M. 2016. The reaction of yield, yield components, morphological and quality traits of soybean varieties to cutting irrigation in different growth stages. Journal of Applied Research of Plant Ecophysiology, 3 (1):1-16
Sacita AS, June T and Impro I. 2018. Soybean Adaptation to Water Stress on Vegetative and Generative Phase. Agrotech Journal, 3(2): 42-52.
Savage GP, Mcneil DL and Dutta PC. 1997. Lipid composition and oxidative stability of oils in hazelnuts (Corylus avellana L.) grown in New Zealand. Journal of the American Oil Chemists' Society, 74:755–759
SoyStats a Reference Guide to Important Soybean Facts and Figures. American Soybean Association. 2018. Available online: http://soystats.com/ (accessed on 22 August 2019).
Specht JE, Chase K, Macrander M Graef GL, Chung J, Markwell JP, Orf HH and Lark KG. 2001. Soybean response to water: a QTL analysis of drought tolerance. Crop Science, 41: 493–509.
Turchini GM, Ng WK and Tocher DR. 2010. Fish oil replacement and alternative lipid sources in aquaculture feeds. CRC Press. Taylor and Francis Group, 522p.
Turner NC, Davies SL, Plummer JA and Siddique KHM. 2005. Seed filling in grain legumes under water deficits, with emphasis on chickpeas. Advances in Agronomy, 87: 211-250.
Wilson RF. 2004. Seed composition. In: Boerma HR, Specht JE (Eds.), Soybeans: Improvement, Production, and Uses. ASA Monogr. 16. ASA, Madison, WI, pp. 621–669.
Zandalinas SI, Mittler R, Balfagón D, Arbona V and Gómez-Cadenas A. 2018. Plant adaptations to the combination of drought and high temperatures. Physiologia Plantarum, 162: 2–12.
Zheljazkov VD, Vick BA, Ebelhar MW, Buehring N, Baldwin B, Astatkie T and Miller JF. 2008. Yield, oil content, and composition of sunflower (Helianthus annuus L.) grown at multiple locations in Mississippi. Agronomy Journal, 100: 635-642. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 609 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 352 |