تعداد نشریات | 41 |
تعداد شمارهها | 1,130 |
تعداد مقالات | 13,894 |
تعداد مشاهده مقاله | 48,887,875 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 12,597,867 |
واکنش سیاهدانه (Nigella sativa L.) به کاربرد کود تخمیری و اسید هیومیک در سیستم کشاورزی پایدار | ||
دانش کشاورزی وتولید پایدار | ||
مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده، انتشار آنلاین از تاریخ 30 دی 1402 | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22034/saps.2022.51374.2867 | ||
نویسندگان | ||
فریبا وفاعهد1؛ شیوا خالص رو ![]() | ||
1دانش آموخته کارشناسی ارشد اگرواکولوژی، گروه تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه کردستان، سنندج، ایران | ||
2گروه تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه کردستان، سنندج، ایران | ||
3گروه مهندسی بیوسیستم، دانشکده کشاورزی، دانشگاه کردستان، سنندج، ایران | ||
4گروه تولید و ژنتیک گیاهی ، دانشکده کشاورزی، دانشگاه کردستان، سنندج، ایران | ||
چکیده | ||
اهداف: پژوهش حاضر به منظور بررسی خصوصیات کمی و کیفی سیاهدانه تحت تاثیر کودهای با منشا طبیعی و محلولپاشی اسید هیومیک و مقایسه آنها با کود شیمیایی انجام گردید. مواد و روشها: آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با دو فاکتور و سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه کردستان در سال 1400 انجام شد. فاکتور اول شامل سه سطح کود (شاهد، کود تخمیری و کود شیمیایی) و فاکتور دوم شامل سه غلظت محلولپاشی اسید هیومیک (0، 200 و 400 میلیگرم در لیتر) بود. یافتهها: کود تخمیری سبب افزایش معنیدار ارتفاع بوته، تعداد کپسول در بوته، تعداد دانه در کپسول، عملکرد دانه و بیولوژیک، درصد و عملکرد روغن و عملکرد اسانس گردید. با محلولپاشی اسید هیومیک نیز، صفات مذکور به جز عملکرد اسانس افزایش معنیداری یافتند. به طوری که سطح سوم اسید هیومیک بیشترین تاثیر را داشت. بالاترین میزان نیتروژن و فسفر دانه نیز از تیمار تلفیقی کود تخمیری و 400 میلی گرم در لیتر اسید هیومیک به دست آمد. نتیجهگیری: کود تخمیری و محلولپاشی اسید هیومیک (400 میلی گرم در لیتر)، خصوصیات کمی و کیفی گیاه دارویی سیاهدانه را بهبود بخشیدند و میتوانند نهادههای جایگزین برای کودهای شیمیایی باشند. | ||
کلیدواژهها | ||
اسانس؛ عملکرد روغن؛ عناصر غذایی دانه؛ کود شیمیایی؛ محلولپاشی | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 55 |