تعداد نشریات | 44 |
تعداد شمارهها | 1,303 |
تعداد مقالات | 16,020 |
تعداد مشاهده مقاله | 52,486,196 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 15,213,386 |
اثر کود های زیستی و قارچ میکوریز آربوسکولار بر عملکرد، صفات رشد و کیفیت لوبیا سبز (Phaseolous vulgaris L.) | ||
دانش کشاورزی وتولید پایدار | ||
مقاله 12، دوره 23، شماره 3، آبان 1392، صفحه 157-167 اصل مقاله (376.46 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
نویسندگان | ||
کیوان کریمی* ؛ صاحبعلی بلند نظر؛ سعید آشوری | ||
دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز | ||
چکیده | ||
باکتری های حل کننده فسفر به همراه باکتریهای تثبیت کننده نیتروژن و همچنین قارچ های میکوریز آربوسکولار که در قالب کود های زیستی عرضه می گردند نقش مهمی در تامین نیاز غذایی گیاهان دارند. به منظور بررسی اثر کود های زیستی بارور2(B)، نیتروکارا (N) و قارچ های میکوریز آربوسکولار و ترکیب آنها بر عملکرد، صفات رویشی و کیفی لوبیا سبز ژنوتیپ Sunray، آزمایشی در سال زراعی 91-1390 در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با شش تیمار شامل قارچ های میکوریز آربوسکولار، کود زیستی نیتروکارا و کود زیستی بارور2 به صورت تکی و تلفیقی با سه تکرار درمزرعه تحقیقاتی خلعت پوشان دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز اجرا گردید. نتایج مورد بررسی نشان داد که صفات عملکرد در واحد سطح، طول ساقه، تعداد ساقه جانبی، تعداد برگ، وزن خشک، درصد ماده خشک، طول غلاف، قطر غلاف، تعداد دانه در غلاف، شاخص کلروفیل، کلروفیل b، کلروفیل کل، ویتامین ث و TSS تفاوت معنی داری داشتند. در بین تیمارهای مورد بررسی تیمارهایی که به همراه کود زیستی نیتروکارا به کار رفته بودند دارای بیشترین عملکرد در واحد سطح (67/29006 کیلوگرم در هکتار)، تعداد شاخه جانبی، در صد ماده خشک، تعداد برگ، وزن خشک، TSS و طول غلاف بود. نتایج نیز نشان میدهد که کاربرد ترکیبی کودهای زیستی و قارچهای میکوریز آربوسکولار تاثیر بیشتری نسبت به کاربرد منفرد آنها دارد. | ||
کلیدواژهها | ||
لوبیا سبز؛ کود زیستی؛ عملکرد؛ قارچ میکوریز آربوسکولار؛ صفات رشد و کیفیت | ||
مراجع | ||
ملکوتی م ج. 1382. نقش روی در افزایش کمی و کیفی محصولات کشاورزی و بهبود سلامت جامعه. وزارت کشاورزی. تهران- ایران. کاظمی پشت مساری ح، پیردشتی ها و بهمنیار م ع. 1386. مقایسه اثرات کودهای فسفره معدنی و زیستی بر ویژگیهای زراعی دو رقم باقلا . فصلنامه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، جلد 14، شماره 6. ص 21-32. خوگر ز، ارشد ک و ملکوتی م ج. 1379. اثر مصرف بهینه کود در افزایش عملکرد گوجه فرنگی. نشریه فنی شماره 65. موسسه تحقیقات آب و خاک. Arnon DI, 1949.Copper enzymes in isolated chloroplast, polyphenoloxidase in Beta vulgaris. Plant Physiology, 24: 1-15.
Augé RM, 2001.Water relations, drought and vesicular-arbuscular mycorrhizal symbiosis. Mycorrhiza, 11: 3–42.
Azcon R and L Atrach EF, 1997. Influence of arbuscular mycorrhizae and phosphorus fertilization on growth, nodulation and N2 fixation in Medicago sativa at foursalinity levels. Biology and Fertility of Soils, 24: 81-86.
Bagel SD, Shaikh GA and Adsule RN, 1989. Influence of different levels of N. P and K fertilizers on the protein, ascorbic acid, sugars and mineral contents. Journal of Maharashtra AgriculturalUniversitie, 14(2): 153-155.
Batal KM, 1991. Effects of nitrogen sources, rate and application frequency on yield and quality of onion. Scientia Horticulturae. 26: 490-491.
Bolandnazar S, Aliasgarzad N, Neishabury MR and Chaparzadeh N, 2007. Mycorrhizal colonization improves onion (Allium cepa L.) yield and water use efficiency under water deficit condition. Scientia Horticulturae, 114: 11-15.
Bowen GD and Rovira AD, 1999. The rhizosphere and its management to improve plant growth. Advances in Agronomy, 66: 1–102.
Gray EJ and Smith DL, 2005. Intracellular and extra cellular PGPR: commonalities and distinctions in the plant-bacterium signaling processes. Soil Biology Biochemistry, 37: 395-410.
Giller KE, 2001.Nitrogen fixation in cropping systems.2ndEditition. CAB, Publishing.
Giller KE, Amijee F, Brodrich, SJ and Edje OT, 1998. Environmental constrains to nodulation and nitrogen fixation of Phaseolus vulgaris L. in Tanzania. II. Response to N and P fertilizer and inoculation. African Journal of Agriculture Research, 6: 171-178.
Handeson G, 1993. Methods for enhancing symbiotic nitrogen fixation. Plant and Soil, 152: 1-17.
Khalid AS and Elkhidar RA, 1993.Vesicular-arbuscularmycorrhizas and soil salinity. Mycorrhiza, 4: 45-57.
Khan MS, Zaidi A and Wani PA, 2007. Role of phosphate-solubilizing microorganisms in sustainable agriculture. Agronomy for Sustainable Development, 27: 29-43.
Koreish EA, El-Fayoumy ME, Ramadan HM and Mohamed WH, 2004. Interaction effect of organic and mineral fertilization on faba bean and wheat productivity in calcareous soils. Alex Journal of Agriculture Research, 49: 101-114.
Maingi JM, Shisanya CA and Gitonga NM, 2001. Nitrogen fixation by common bean (Phaseolus vulgaris L.) in pure and mixed stands in semiarid south – east Kenya. European Journal of Agronomy, 14: 1-12.
Morte A, Lovisplp C and Schubert A, 2000. Effect of drought stress on growth and water relation of the mycorrhizal association Helianthemum almeriense-Terfezia claverye. Mycorrhiza, 10: 115-119.
Mott JB and Zuberer DA, 1987. Effect of symbiotic association on clover grownin mine spoil. In: Sylvia, D. M., Hung, L. L. and Graharm, G. H. (Ed). “Mycorrhiza in the Next Decade”.U.S.A.
Rodriguez-Navarro DN, Santamaria C, Temprano F and Leidi EO, 1999. Interaction effects between Rhizobium strain and bean cultivar on nodulation, plant growth, biomass partitioning and xylem sap composition. European Journal of Agronomy, 11: 131-143.
Rudresh DL, Shivaprakash MK and Prasad RD, 2005. Effect of combined application of Rhizobium, phosphate solubilizing bacterium and Trichoderma spp. on growth, nutrient uptake and yield of chickpea (Ciceraritenium L.). Applied Soil Ecology, 28: 139-146.
Turk MA and Tawaha ARM, 2002. Impact of seeding rate, seeding date, rate and method of phosphorus application in faba been (Vicia faba L. minor) in the absence of moisture stress. Biotechnology Agronomy Environment, 6(3): 171-178. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 3,298 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 3,347 |