تعداد نشریات | 44 |
تعداد شمارهها | 1,303 |
تعداد مقالات | 16,020 |
تعداد مشاهده مقاله | 52,486,828 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 15,213,854 |
تاثیر تراکم بوته بر تجمع ماده خشک، شاخص کلروفیل و مقدار اینولین ریشه در دو رقم شیکوره ویتلوف | ||
دانش کشاورزی وتولید پایدار | ||
دوره 32، شماره 3، آبان 1401، صفحه 149-158 اصل مقاله (951.96 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22034/saps.2022.48776.2764 | ||
نویسندگان | ||
جابر پناهنده* 1؛ جاوید عمارت پرداز2؛ شهلا عبدالهی1 | ||
1گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز | ||
2فیزیولوژی گیاهان زراعی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز | ||
چکیده | ||
شیکوره با نام علمی Cichorium intybus L. گیاهی چند ساله از خانوادهی آستراسه است. ریشههای این گیاه علاوه بر تولید شیکون به عنوان سبزی ارزشمند از طریق فورسه کردن ریشهها در محیط تاریک، مهمترین منبع مورد استفاده جهت استخراج اینولین و الیگوفروکتوزها است. با توجه به این که کشت و کار این گیاه در ایران رایج نشده و نظر به اینکه یکی از مهمترین مسائل برای ترویج کاشت یک محصول جدید تعیین تراکم کاشت و نوع رقم می باشد. مواد و روشها :طی این آزمایش تاثیر 4 تراکم بوته (تراکم 50، 25، 17 و 12 بوته در مترمربع) و دو رقم شیکوه ویتلوف (پاگنا و یلواستار ) به صورت آزمایش مزرعهای در ایستگاه تحقیقات کشاورزی خلعت پوشان، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز در سال 1398 و در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی با 3 تکرار مورد ارزیابی قرار گرفت. در طول دوره رشد گیاه، میزان کلروفیل برگها اندازهگیری شد. پس از برداشت ریشهها عملکرد ریشهها به صورت نمونهبرداری از 5/1 متر طولی ردیف گزارش شد. پس از برداشت صفاتی نظیر وزن خشک بخش هوایی و ریشه، نسبت ریشه به برگ و نیز میزان اینولین ریشهها به روش رنگ سنجی اندازهگیری شدند. | ||
کلیدواژهها | ||
نسبت ریشه به برگ؛ اینولین؛ تراکم بوته؛ شاخص کلروفیل؛ روش رنگ سنجی | ||
مراجع | ||
Bramm A and Ruhl G. 1997. Influence of crop density and nitrogen supply on yield, quality and nutrient uptake of chicory. Proceeding of the 5th Symposium on Renewable Resources, 22:160-166.
Chandra K, Khan W, Jettey S, Ahmad S and Jain S. 2018. Antidiabetic, toxicological, and metabolomic profiling of aqueous extract of Cichorium intybus seeds. Pharmacognosy Magazine, 14:377–383.
Dalar A and Konczak I. 2014. Cichorium intybus from Eastern Anatolia: phenolic composition antioxidant and enzyme inhibitory activities. Industrial Crops & Products, 60: 79–85.
Danuso F, Sandona M and Turi M. 1999. Chicory for inulin production: results of agronomic research. Notiziario ERSA, 12: 11-15.
Denev P, Petkova N, Ivanov I, Sirakov B, Vrancheva Rand Pavlov A. 2014. Determination of biologically active substances in taproot of common chicory (Cichorium intybus L.). Scientific Bulletin. Series F. Biotechnologies, XVIII.
Fathalla N, Bishr M, Singab A N and Salama O. 2015. Phytochemical and biological evaluation of (Cichorium intybus L.) seeds. Journal of Pharmacy and Biological Sciences, 10(1): 70–76.
Figueira GM, Jin K, Brod RPF and Honorío, S. L. 2004. Evaluation of desorption isotherms, drying rates and inulin concentration of chicory roots (Cichorium intybus L.) with and without enzymatic inactivation. Journal of Food Engineering, 63: 273–280.
Franck A. 2006. Inulin. In Food Plysaccharides and their Applications. Stephen, A. M., G. O. Phillips and P. A. Williams (eds), 335-349.
Gol NR, Noghani RZ and Chamsaz M. 2014. A comparative study of the chemical composition and antioxidant activities of roots, seeds and aerial parts of chicory (Cichorium intybus L.). International Journal of Biosciences, 5(12): 250–257.
Kam N and Kanberoglu GS. 2019. Chemical analysis and fatty acid composition (Cichorium intybus L.) by GC-MS. Journal of Engineering Technology and Applied Sciences, 4(2): 51–62.
Khalaf AH, El-Saadani RM, El-Desouky AI, Abdeldaiem, HM and Elmehy EM. 2018. Antioxidant and antimicrobial activity of gamma-irradiated chicory (Cichorium intybus L.) leaves and roots. Journal of Food Measurement and Characterization, 12(3): 1843–1851.
Montefusco A , Semitaio G , Marrese PP, Iurlaro A, Caroli MD, Piro G, Dalessandro G, Lenucci MS. 2015. Antioxidants in varieties of chicory (Cichorium intybus L.) and wild poppy (Papaver rhoeas L.) of Southern Italy. Hindawi, 42: 1–8.
Nwafor IC, Shale K and Achilonu MC. 2017. Chemical composition and nutritive benefits of chicory (Cichorium intybus L.) s an ideal complementary and/or alternative livestock feed supplement. Hindawi, 15:1–11.
Rahnemaeian, M and Fathollah taleghani, D. 2006. Effect if planting arrangement and density on quality and quantity of sugar beet. 9th Iranian Plant Breeding and Crop Production.
Taheri Asghari, M, Daneshian J and Aliabadi Farahani H. 2009. Effects of drought stress and Planting Density on Quantity and Morphological Characteristics of Chicory. Asian Journal of Agricultural Sciences, 1(1): 12-14.
Taylor KACC. 1995. A colorimetric fructose assay. Applied Biochemistry and Biotechnology. 53: 215-227.
Velayutham P, Ranjithakumari BD and Baskaran, P.2006. An effitient in vitro plant regeneration system for Cichorium intybus L. an important medicinal plant. Journal of Agricultural Technology, 2(2): 287-298.
Vergunov VA and VN. Kuzmich. 2000. How to increase the yield of chicory root. Sakharnaya Svekla, 2:16-17.
Wilson R G , Smith JA and Dean Yonts C. 2004. Chicory root yield and carbohydrate composition is influenced by cultivar selection, planting, and harvest date. Crop Science, 34:748-75. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 287 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 262 |