تعداد نشریات | 44 |
تعداد شمارهها | 1,303 |
تعداد مقالات | 16,020 |
تعداد مشاهده مقاله | 52,487,001 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 15,213,968 |
تاثیرکودهای زیستی و آلی بر خصوصیات رشدی، اسانس و جذب عناصر دو گونه مرزه | ||
دانش کشاورزی وتولید پایدار | ||
دوره 32، شماره 3، آبان 1401، صفحه 17-32 اصل مقاله (1.37 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22034/saps.2022.48858.2766 | ||
نویسندگان | ||
اسما بستامی1؛ امیرنیا رضا* 2 | ||
1اکولوژی گیاهان زراعی، دانشکده کشاورزی دانشگاه ارومیه | ||
2گروه تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی دانشگاه ارومیه | ||
چکیده | ||
اهداف :مطالعه بهمنظور مقایسه تاثیر کودهای زیستی و آلی بر خصوصیات رشدی، درصد و عملکرد اسانس و جذب عناصر دو گونه مرزه و شناسایی گونه مرزه سازگار به شرایط منطقه بود. مواد و روشها: آزمایشی مزرعهای به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک کامل تصادفی در سه تکرار در شمال لرستان در سه سال زراعی ( از1396 تا 1398) اجرا شد. فاکتور اول شامل سه گونه قارچ مایکوریزا (Funneliformis mosseae ، Rhizophagus irregularis, و G. fasiclutum)، کود فسفات زیستی (بارور2)، کود ماهی (800 کیلوگرم در هکتار)، کود گاوی (20 تن در هکتار) و ورمی کمپوست (پنج تن در هکتار) و شاهد (عدم استفاده از کود)، فاکتور دوم نیز دو گونه مرزه خوزستانی و رشینگری بود. یافتهها : نتایج تجزیه مرکب واریانس سال دوم و سوم نشان داد اثر ساده تیمارهای کودی و گونه بر تمامی صفات مورد مطالعه معنیدار است. بیشترین ارتفاع بوته (16/39 سانتیمتر)، تعداد شاخههای فرعی (8/29)، شاخص سطح برگ (79/0)، وزن خشک بوته (15/4 تن در هکتار)، درصد اسانس (53/5)، عملکرد اسانس (92/22 کیلوگرم بر هکتار)، نیتروژن (78/3)، فسفر (91/1)، پتاسیم (18/4) وآهن برگ (25/466 میلیگرم بر کیلوگرم) از محلولپاشی ورمی کمپوست حاصل شد. اثر متقابل معنیداری بین سال و گونه در برخی صفات مشاهده شد. نتیجهگیری: بر اساس این نتایج، محلولپاشی ورمی کمپوست (پنج تن در هکتار)، میتواند باعث تولید پایدار و بهبود رشد و عملکرد اسانس هر دو گونه مرزه شود. واژه های کلیدی: درصد اسانس، وزن خشک ، کود فسفات زیستی، کود ماهی، ورمی کمپوست | ||
کلیدواژهها | ||
درصد اسانس؛ وزن خشک؛ کود فسفات زیستی؛ کود ماهی؛ ورمی کمپوست | ||
مراجع | ||
Abdelhafez AA and Abdel-Monsief RA. 2006. Effects of VAmycorrhizal inoculation on growth, yield and nutrient content of cantaloupe and cucumber under different water regimes. Journal of Agriculture and Biological Sciences, 2(6):503-50. (In Persian).
Ahmadabadi Z and Ghajarsepanloo M. 2012. Effect of organic fertilizer application on some soil physical properties. Journal of Soil and Water Conservation Research, 12(2): 99-116. (In Persian).
Amiri P , Azizi M and Nabizade A. 2012. Effect of mycorrhizal fungi on yield and quality of maize under drought stress conditions. Journal of New Agricultural Technologies, 5(1): 32-48. (In Persian).
Aranganathan L, Radhika Rajasree SR. 2016. Bioconversion of marine trash fish (MTF) to organic liquid fertilizer for effective solid waste management and its efficacy on Tomato growth, Manag. Environ, 27: 93–103.
Arango MC, Ruscitti MF, Ronco MG and Beltrano F. 2012. Mycorrhizal fungi inoculation and phosphorus fertilizer on growth, essential oil production and nutrient uptake in peppermint (Mentha piperita L.). Revista Brasileira de Plantas Medicina, 14: 692-699.
Arvanitoyannis IS and Kassaveti A. 2008. Fish industry waste: treatments environmental impacts, current and potential uses. Int. Journal of Food Science, Tech, 43(4): 726-745.
Chaudhary V, Kapoor R and Bhatnagar AK. 2008. Effectiveness of two arbuscular mycorrhizal fungi on concentrations of essential oil and artemisinin in three accessions of Artemisia annua L. Applied Soil Ecology, 40(1): 174-181.
El-Tarabily AK, Nassar AH Giles, E Hardy SJ and Sivasithamparam K. 2003. Fish emulsion as a food base for rhizobacteria promoting growth of radish (Raphanus sativus L. var. sativus) in a sandy soil. Plant and Soil, 252: 397-411.
Emami A. 1996. Methods of Plant Analysis (Volume I). Journal Institute of Soil and Water. 128 pages.
Fecka I and Turek S. 2008. Determination of polyphenolic compounds in commercial herbal drugs and spices from Lamiaceae: Thyme, wild thyme and sweet marjoram by chromatographic techniques. Food Chem, 108: 1039–1053.
Gupta ML, Prasad A, Ram M and Kumar S. 2004. Effect of the vesiculararbuscular mycorrhizal (VAM) fungus Glumus fasciculatum on the essential oil yield related characters and nutrient acquisition in the crops of different cultivars of menthol mint (Menthas arvensis) under field conditions. Bioresour Technology, 81:77-79.
Ghosh PK, Ajay KK, Bandyopadhyay MC, Manna K G, Mandal A K, and Hati KM. 2004. Comprative effectiveness of cattle manure, poultry manure, phosphor compost and fertilizer-NPK on three cropping system in vertisols of semi-arid tropics. Dry matter yield, nodulation, chlorophyll content and enzyme activity. Bio resource Technology 95: 85-93.
Hadian J, Azizi A, Tabatabaei MF, Naghavi MR, Jamzad Z and Friedt W. 2010. Analysis of the genetic diversity and affinities of different Iranian Satureja Species based on SAMPL markers. Journal of Medicinal Plant and Natural Product Research, 76: 1927-1933.
Hossaini SM, Aghaalikhani M, Sefidkon F and Galivant A. 2015. Vegetative and essential oil yields of savory (Satureja sahendica Burn.) affected by vermicompost and Redroot Pigweed (Amaranthus retroflexux L.) competition. Iranian Journal of Medicinal and Aromatic Plants, 31: 342 – 356. (In Persian).
Heidarpour O, Esmaielpour B, Soltani Toolarood, A and Khorramdel S. 2020. Effect of vermicompost on morphophysiological, biochemical and yield characteristics of summer savory (Satureja hortensis L.) under different irrigation regimes. Journal of Agroecology, 12(3):507-522.
Jamzad Z. 2009. Thymus and Satureja species of Iran. Publications of Research Institute of Forests and Rangelands, 171pp. (In Persian).
Karagiannidisa N, Thomidisa T, Lazarib D, Panou-Filotheoua, E and Karagiannidoua C. 2011. Effect of three Greek arbuscular mycorrhizal fungi in improving the growth, nutrient concentration, and production of essential oils of oregano and mint plants. Scientia Horticulturae, 129: 329-334.
Khalvandia M, Ameriana MR, Pirdashtib H, Keramatib S and Hosseinic J. 2019. Essential oil of peppermint in symbiotic relationship with Piriformospora indica and methyl jasmonate application under saline condition. Industrial Crops and Products, 127, 195-202.
Khalvati MA, Mzafar A and Schmidhalter U. 2005. Quantification of water uptake by arbuscularmycorrhizal hypha and its signification for leaf growth, water relations and gas exchange of barley subjected to drought stress. Plant Biology Stuttgart, 7(6).
Naiji M and Souri MK. 2015. Evaluation of growth and yield of Savory (Satureja hortensis) under organic and biological fertilizers toward organic production. Plant Protection journal, 38(3): 93-103. (In Persian).
Nooshkam A, Majnonhossini N, Hadian j, Jahansoz MR, Khavazi K, Salehnia, AN and Hedayatpoor S. 2016. Study the effects of biological and chemical fertilizer on quantitative and qualitative characteristics of savory specie (Satureja khuzestanica jamzad). Jorunal of Grop Prodution, 84: 87-103 .
Rezvani Moghadam P, Amin Ghafoori A, Bakhshaei Sand Jafari L. 2013. Study the effects of biological and organic fertilizers on quantitative traits and essential oil of savoy (Satureja hortensis L.). Journal of Agroecology, 5(2): 105-112. (In Persian).
Saleh Rastin N. 2001. Biofertilizers and Their Role in Order to Reach to Sustainable Agriculture. A compilation of papers of necessity for the production of biofertilizers in Iran. Klavazi, K and Malakouti, J., (eds)., Nashr Amouzesh Keshavarzi. Tehran. Iran. 54p.
Sefidkon F, Sadeghzadeh L, Timoori M, Asgari F and Ahmadi Sh. 2007. Evaluation the effects of antimicrobial of essential oil of two savory species Satureja bachtiarica Bunge and Satureja khuzistanica Jamzad in two harvest stage. Iranian Journal of Medicinal and Aromatic Plant, 23: 174-182. (In Persian).
Shahsavani S, Abbaspoor A, Parsaiyan M and Younkers Z. 2017. Effect of fish waste, chemical fertilizer and biofertilizer on yield and yield components of bean (Vigna sinensis) and some soil properties. Iranian Journal of Pulses Research, 8: 45-59. (In Persian).
Tohidi Nejad E, Rastegari F.2019. Effects of biological and organic fertilizers on morphological parameters and chamazulene yield of German chamomile (Matricaria chamomilla L.) under drought stress condition. Iranian Journal of Medicinal and Aromatic Plants Research, 34: 949–962,
Zakerian F, Sefidkon F, Abbaszadeh, B. and Kalate-Jari, S. 2020. Effect of drought stress and mycorrhizal fungi on physiological traits and essential oil percentage of Satureja sahandica Bornm. Iranian Journal of Horticultural Science, 51: 189-201. (In Persian).
Zolfaghari M, Nazeri V, Sefidkon F and Rejali F. 2013. Effects of arbuscular mycorrhizal fungi on plant growth and essential oil content and composition of Ocimum basilicum L. Iranian Journal of Plant Physiology, 3: 643-650.
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 342 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 322 |